Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Obnova záznamu na VHS


FrantaCV

Recommended Posts

Ahoj klubáci. Prosím o radu, třeba někoho napadne řešení nebo třeba kam se obrátit o pomoc.

Mám tady VHS kazetu asi 20 let starou s už sestříhaným záznamem z dovolené nahrané na nějakém dvouhlavém "Brusu" který je už samozřejmě dávno ve šrotu. Na novém (novějším) přehrávači se ale rozjíždí obraz. Vypadá to jako by kolísaly otáčky. Je to prakticky "Nekoukatelné", je to ale záznam, který bych rád zachránil. Hledal jsem po netu nějakou odpověď, radu nebo třeba firmu, která by byla schopná záznam obnovit, ale bez úspěchu. Tak si říkám, že "Víc hlav, víc ví" a zkusím to tady, třeba někoho něco napadne. 

Dík za každý nápad.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No pokud se ta kazeta dlouho nepouživala tak bude asi nejspíš promagnetovaný záznam zkrz pásku, proto se obraz rozjíždí. Takže myslim že je prostě po něm :(

Zaklad pro digitalizaci je aby to šlo přehrát v přehrávači, jinak to zachranit nepujde, takže pokud to v některým pojede tak tu možnost je. Ale spíš to vidím na tu promagnetizace, je to běžný problem VHS kazet

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Chová se to tak, že v cca 30-ti vteřinových intervalech se obraz rozjede až do šumu a dalších 30 vteřin je normální. Tzv "otisk" stopy patrný není. Napadla mě ještě možnost, že 4-hlavé video si s tím starým záznamem neumí poradit, ale nedokážu posoudit zda to není nesmysl. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nejakou dobu jsem delal kopie vhs na dvd, toto je pravdepodobne zpusobeno neprectenim synchronizacni stopy. Bud je ta stopa na pasku v haji, s tim uz nepujde nic delat, nebo je spinava cteci hlava. Kdyz jsem graboval takhle dlouho nepouzivany pasky, musel jsem to nejdriv protocit tam a zpet, aby se uvolnil a narovnal pasek. Nekdy se musely cistit hlavy i 4x za jedno prehrani kazety. Kryt na prahravac uz jsem ani nesrouboval. Nekdy je to docela boj vycistit hlavy, obcas az na druhy pokus. Asi toho bordelu tam je moc. Zkusil bych to vycistit, ale vsechny, tzn. videohlavy na valci, pak tam jsou jeste zvukova a synchro. Vypada to jako jedna cteci hlava pres celou sirku pasku.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zkus sehnat videorekorder Avex ten prehraje i prkna. Stryc ho ma dodnes a stale funguje. Kupodivu si stale nahrava z televize porady na kazety z dob kdy jsem jeste tahal kacera.

Byl to prvni rekorder u nasich v ulici, tak ze si dovedes predstavit ty davy lidi s prehravacema Aiwa.

Upraveno uživatelem Lada78
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Páska vypadá dobře - bez viditelného poškození.

To je právě ten kámen úrazu - kde sehnat nějaký takový "starý brus" alespoň na půjčení nebo někoho ochotného, kdo by tu kazetu přehrál na CD nebo DVD.:(

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

I kdyby jsi měl koupit nějaký video,pokud to chceš zachránit.

Taky se o to budu pokoušet,proto jsem od Péti stáhl ten dvd recorder,uvidím jak jsou na tom kazety jak Hi8 tak vhs,video tu mám skoro nejvyšší model co sony nabízel se střihem se synchronem,snad si s tim více hlav poradí,tak doufám,že až ho vytáhnu ,tak pojede.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 2 týdny později...

Zkusím to dát sem.

Potřebuji jednorázově stáhnout z kamery mniDV přes FireWire port nějaké kazety. Nemáte někdo nějaký nápad na jednoduchý free sw na stažení do PC.

Děkuji

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...