Hafity Odesláno 23. listopad 2016 Odesláno 23. listopad 2016 Právě jsem projel dvě nezáživné bakalářky a jednu zajímavou diplomku, ale nenašel jsem odpověď na otázku.... Namáhání rozvodového řemene je se zvyšujícími se otáčkami motoru: a) vyšší b) konstantní c)nižší Je to asi otázka pro někoho fundovaného, ale klidně plácněte játro (k věci) kdo chcete.... Možná to bude zajímat více členstva.... Pokud se to hodí jinam, než do poplku, tak to mohou admini převekslovat.... Citovat
Sniper17 Odesláno 23. listopad 2016 Odesláno 23. listopad 2016 Tak určitě blbost ale myslím že vyšší protože čím vyšší otáčky tím vyšší tření a teplota jako je to asi hovadina a teď mě to u Bráníka napadlo Citovat
Hafity Odesláno 23. listopad 2016 Autor Odesláno 23. listopad 2016 Mno měl jsem spíš na mysli namáhání (jak to nazvat) na tah (či škub ).... Teplotu bych nebral v potaz.... Mimochodem v té jedné bakalářce byl zmíněn vliv kvality motorového oleje na životnost rozvodového řemenu.... málem sem se sesunul pod stůl.... Citovat
Sniper17 Odesláno 23. listopad 2016 Odesláno 23. listopad 2016 No tak v tom případě je to asi konstantní i když se otáčky zvyšují tak řemen není namáhán více než v otáčkách nízkých, když se samozřejmě motorem neškube potom by bylo asi větší pnutí a tím pádem by bylo rychlejší opotřebení pružnosti řemene jako takového.Je to ale samozřejmě jen můj názor Citovat
oddie Odesláno 23. listopad 2016 Odesláno 23. listopad 2016 Vyšší. A to především proto, že a) je chod motoru nespojitý, takže vlastně i v průběhu jedné otáčky zrychluje a zpomaluje, takže klikovka za ten řemen tahá taky nespojitě, b) ventilový rozvod je také nespojitá zátěž, a navíc má nějakou setrvačnost. V kombinaci, pokud se to nedostane do rezonance (o čemž pochybuju), to podle mě bude ty nespojitosti muset při vyšších otáčkách vyrovnávat větší silou než v nízkých. Výpočtem ani ničím jiným to ale potvrzené nemám, je to jen úvaha. Citovat
Dýdý Odesláno 23. listopad 2016 Odesláno 23. listopad 2016 A jak dlouho trvá než ten řemen praskne zrovna zkouším na 405.Zatím je na něm 130000 a drží.Snad do května těch pár kiláků už vydrží. Citovat
Sniper17 Odesláno 23. listopad 2016 Odesláno 23. listopad 2016 No raději nepokoušej pak to nebude jen sada rozvodů Citovat
Hafity Odesláno 23. listopad 2016 Autor Odesláno 23. listopad 2016 No proč se vlastně ptám: možná to byla náhoda, ale drtivá většina "potkanů", co se mi dostalo do pazour se potkala při nízkých/volnoběžných otáčkách.... Takže jsem si myslel pravý opak, že nejvyšší nápor je při točení startérem.... Zcela laicky jsem předpokládal se zvyšujícími se otáčkami "zrovnoměrnění" namáhání (rezonance mne nenapadly).... Citovat
oddie Odesláno 23. listopad 2016 Odesláno 23. listopad 2016 No to ano, největší pecka je start, ale na to ses neptal Citovat
Dýdý Odesláno 23. listopad 2016 Odesláno 23. listopad 2016 Jeden známej měl lancie Themy a potkalo se to vždycky na volnoběh.Pak už měnil alespon řemen po 40000 km.Pravda tedy je,že ten 16 ventil byla dost pěkná raketa. Citovat
Hafity Odesláno 23. listopad 2016 Autor Odesláno 23. listopad 2016 před 10 minutami, oddie napsal: No to ano, největší pecka je start, ale na to ses neptal Jsem tak nějak předpokládal rozsah otáček od startování do omezovače.... Ale vzhledem k rozdílu setrvačných sil na klice (včetně setrvačníku) a na vačce předpokládám nelineární namáhání při lineárním vzrůstu otáček (tak nějak si představuju tu tebou zmíněnou rezonanci....).... Citovat
parizov Odesláno 23. listopad 2016 Odesláno 23. listopad 2016 No, to je zajímavá otázka... Já bych taky býval řekl, že při těch vyšších, ale když to všechno čtu... Možná při těch nízkým působí víc ty rozdíly rychlosti během jedné otáčky (teda hlavně na ten řemen a pár dalších součástí )... Pro dvouhmotu je taky horší převalování motoru při špatně zařazené rychlosti, co vím... Tak tady by to mohlo být třeba podobně?? Citovat
oddie Odesláno 23. listopad 2016 Odesláno 23. listopad 2016 No největší pecka je roztočit to z nuly, ještě k tomu za tak krátký okamžik. V kombinaci se studeným motorem to je zřejmě zátěž zdaleka nejvyšší. Co jsem tedy ale naopak zanedbal je, že s vyššími otáčkami bude ta nespojitost chodu menší. Citovat
Pe.Tr Odesláno 23. listopad 2016 Odesláno 23. listopad 2016 jeden z důvodů proč se auta s řemenem nemaj roztlačovat Citovat
Hafity Odesláno 23. listopad 2016 Autor Odesláno 23. listopad 2016 před 6 minutami, oddie napsal: No největší pecka je roztočit to z nuly, ještě k tomu za tak krátký okamžik. V kombinaci se studeným motorem to je zřejmě zátěž zdaleka nejvyšší. Co jsem tedy ale naopak zanedbal je, že s vyššími otáčkami bude ta nespojitost chodu menší. V tom případě by dával smysl i mnou vysmívaný vliv použitého motorového oleje na životnost řemene (při startu za studena).... Citovat
Hafity Odesláno 23. listopad 2016 Autor Odesláno 23. listopad 2016 před 6 minutami, Pe.Tr napsal: jeden z důvodů proč se auta s řemenem nemaj roztlačovat Startér roztočí motor z nuly zhruba na 300 ot/min. Pak to blafne a vylítne to na (dejme tomu) 1500 ot/min (studenejch volnoběžnejch).... Když nebudu debil, tak budu auto roztahovat na vyšší převodové stupně s jemnou prací nožky () na spojkovém pedálu.... Aut s řemenem jsem za svou praxi roztahoval mraky a žádné se mi při tahu nepotkalo.... Přijde mi to od výrobců jako: vidíte, my jsme vám to říkali.... Citovat
parizov Odesláno 24. listopad 2016 Odesláno 24. listopad 2016 S tím bych souhlasil, spíš se asi výrobce jen jistí tímhle tvrzením... Nakonec startér i roztahovani roztočí motor od setrvačníku, takže s citem proč ne. Nikde se nezmiňuje, že by se nemělo podřazovat a tak zpomalovat jízdu a může to být docela podobné namáhání pro ten motor, myslím. Já třeba brzdu používám (hlavně teda u fabie) co nejméně a v pohodě... Podobně je to s tím, že se nesmí auto roztahovat kvůli katalyzátoru. Když budu dobu točit startérem a nic, je riziko poškození mnohem větší, než když to na roztažení hned chytne... Píšu o manuálu samozřejmě... Citovat
Hafity Odesláno 24. listopad 2016 Autor Odesláno 24. listopad 2016 No a ta prda, když někdo (třeba já.... ) zapomene vyřadit na neutrál a sundá nohu ze spojkového pedálu, v domnění, že tam ten neutrál má.... Citovat
ozzy56 Odesláno 24. listopad 2016 Odesláno 24. listopad 2016 to nedá žádnou prdu, jen pár kovových zvuků a pak je ticho Citovat
Hafity Odesláno 24. listopad 2016 Autor Odesláno 24. listopad 2016 (upraveno) Vzhledem k rozdílným setrvačným silám (nehledě k převodu 1:2) na klice a na vačce by se tedy klidně mohlo stát, že se v určitém užším rozsahu otáček síly sčítají (namáhání se zvyšuje) a v jiném rozsahu odečítají (namáhání se snižuje)? Upraveno 24. listopad 2016 uživatelem Hafity Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.