Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno (upraveno)
před 11 minutami, Akoc napsal:

Ja by som povedal, že batéria bola už vo vybitom stave (< 11,8 V) a pri -5 °C bola hustota kyseliny tak nízka, že elektrolyt bol v polozmrznutom stave, a teda pohyb iónov k elektródam bol veľmi obmedzený, takže kapacita batéria minimálna.. Všeobecne platí, že čím nižšia teplota, tým nižšia kapacita batérie.

To zní rozumně, protože předtím v noci bylo asi -10C a zřejmě došlo k tomu, co popisuješ. Akorát mi furt vrtá hlavou ten zázrak, kdy to při +5C začně téměř bez problému fungovat 🤔.

před 11 minutami, MJSytic napsal:

Jo, pokud s tím člověk počítá, tak proč ne. Taky jsem to bral jako projekt a výzkum. Nicméně v obou případech to s těmi obyčejnými bateriemi dopadlo stejně. 2 roky docela OK, ale 3. rok už to byla loterie. A jak se ochladilo bylo po srandě :nevim 

Jak píšeš, teď už budu počítat, že náhlá smrt může přijít kdykoliv a až k tomu dojde, už nebudu překvapenej a budu připravenej na rychlý řešení :D .

Upraveno uživatelem Hodo65
Odesláno

Pri teplote nad nulou bol elektrolyt znova v kvapalnom stave, takže reakcie zase mohli prebiehať. Podľa popisu od @Hodo65 vyššie, batéria nebola pred mínusovými teplotami úplne mŕtva, takže sa pri + teplotách ešte podarilo naštartovať. Ale kapacita batérie je už určite nedostatočná na riadnu prevádzku auta. Aj keby sa ju podarilo doplna nabiť (U > 12,6 V), vybije sa aj malou záťažou pomerne rýchlo (U < 11,8 V), nehovoriac o štartovaní.

Odesláno

Bateriím zas tak úplně nerozumím, ale co, píšeš má logiku. Nedělám si žádný velký naděje, že pokud se baterie povede nabít, bude nadále ještě dlouho sloužit, ale přesto mi nedá to alespoň nezkusit a tento předpoklad si ověřit pokusem. Jak jsem psal, budu s náhlým koncem teď už počítat a jsem na něj připraven :D .

Odesláno

Ako som už písal inde, život batérie sa dá o čosi predĺžiť, keď sa z času-na čas nabije tzv. pulzným nabíjaním. Inteligentné nabíjačky túto funkciu spravidla majú. Pulzné nabíjanie, ktoré prebieha pri vyššom napätí (okolo 15 V), dokáže rozpúšťať kryštály síranu olovnatého na elektródach (desulfatovať), a tým zvýšiť kapacitu batérie. Aj keď je napätie vyššie, batéria nestihne plynovať, pretože sa nabíja krátkymi pulzmi.

Odesláno
V 8. 1. 2022 at 17:39, Hodo65 napsal:

Asi před týdnem jsem tady řešil mrtvou baterii, ale byli jsme pryč, odjinud mimo domov jsem rovnou nechtěl objednávat novou baterku, abych měl jistotu, že až přijde, budu doma. Takže pokračování příběhu. Včera jsme se vrátili, tak jsem šel kouknout na auto, už bylo odmražený 😆, tak jsem prubnul dálku a ejhle, auto se odemklo, což bylo první překvápko. Vlez jsem dovnitř, sice mě přivítala hláška "Economy Mode Active", ale po chvíli nastartoval celej multimediální systém a displej ukazoval dokonce i správnej čas a datum, ale zmizely údaje o stavu tlaku v pneumatikách, takže k nějaký ztrátě napájení či významnýmu poklesu napětí zřejmě muselo dojít. Pak jsem zkusil, jen tak pro srandu nastartovat, a co myslíte? Auto normálně nastartovalo 😲, což jsem absolutně nečekal a bylo to druhý překvápko. Nechal jsem běžet motor a změřil napětí na baterce, ukazovalo to cca 14,8 - 14,9 V, takže s nabíjením asi problém není, po 5 minutách jsem to vypnul, měřákem jsem změřil napětí baterky, při vypnutým motoru měla asi 12,0-12,1 V. Vůbec teď nechápu, co se vlastně stalo, dnes jsem podle návodu na YT baterku vypreparoval, místo AGM, co tam má bejt, mi tam při poslední výměně dali Varta Silver Dynamic 77Ah 780A, což by mohla asi bejt příčina toho, proč to nefunguje tak, jak by mělo. Baterku jsem šoupnul na nabíječku a uvidím, co dál. Až bude nabitá (pokud se vůbec povede), zkusím ji dát zpět do auta a když se mi to nebude zdát úplně v cajku, okamžitě dávám tu Exide AGM EK700 (70Ah, 760A), která je tady doporučovaná a je to typ AGM, co by tam měl bejt (je to fakt dokonce napsáno i na sloupku, díky za informaci). Z celýho příběhu jsem docela tumpachovej, baterka, která při teplotě asi -5C nereagovala ani na dálku, při teplotě +5C najednou bez problémů nastartuje auto 🤔, vůbec si to nedokážu vysvětlit ... Setkal se někdo někdy s něčím podobným?

Alebo si nechaj cez diagnostiku nastaviť normálne stabilné nabíjanie podľa návodu v tomto vlakne a nechaj si klasickú baterku

Odesláno

noo, mne po prepálení komplet softu v autorizáku  stále dobíja 14,2-14,4V(veľký rozdiel v dobíjaní medzi pred a po prepálení softu), rekuperáciu som v podstate ani nezaznamenal (asi len raz po nabití baterky), jazdím len mesto a okresky.

Odesláno

Dobře, ale to asi není úplně obyčejná úprava parametrů přes DIAG z Číny :D Do toho bych se teda nepouštěl, pokud mi auto jinak normálně funguje :aut 

Odesláno

jasné, že nie :P ale jednoznačne mi niečo v nabíjaní zmenili (soft mi nastavil "hlavný" technik Final CD po ,konzultácii s miestnym )keďže som sa sťažoval na zlé dobíjanie... takže sa to dá, len ako? :myslim

Odesláno

Tak to je jednoduché. Připoj DIAG a projdi a nafoť, jak máš nastavené konkrétní nabídky týkající se alternátoru, baterky, BECB a BSI. A třeba se uvidí, co tam máš jinak oproti normálu :aut 

Odesláno

Síce s iným autom (2008 SUV), ale môžem potvrdiť, že mi pred pár mesiacmi tiež museli v autorizáku pozmeniť spôsob dobíjania, ako píše @cvrlo. Vtedy som reklamoval, že batéria aj po dlhších jazdách nie je dostatočne nabitá, resp. napätie rýchle klesne pod 12,3 V po pár dňoch nejazdenia. A že kvôli nižšiemu napätiu batérie sa neaktivuje S&S. Počas jazdy alternátor nabíjal rôznymi voltami, niekedy až 15 V. V servise povedali, že všetko premerali, a že je to v poriadku. Ale odvtedy počas jazdy sa dobíja fixne cca 14 V. Batéria má po dlhšej jazde okolo 12,9 V, teda je plne nabitá. Napätie potom asi po 2 dňoch klesne na predpisových 12,6 V. V ďalších dňoch je pokles napätia denne už len cca 20 až 30 mV za deň - samovybíjanie a odber majú aj niektoré zariadenia v aute, cez ktoré stále tečie nejaký prúd.

• O 2 měsíce později...
Odesláno

Měnil sem baterií už po druhé. Můj problém to nevyřešilo. Zeptám se tedy , je po domácí výměně baterie potřeba nebo přímo nutné to přes diagnostiku do auta zadat? Můj problém je že mi už delší dobu nefunguje start stop, a když se zrovna zapne tak děla podivnosti. Originál diagnostika ale neukazuje žádnou chybu, vůbec žádnou.

Odesláno

Pokud je originální baterie nahrazena stejným typem se shodnými parametry, nic se nastavovat nemusí. Jen je potřeba po připojení pár minut počkat na probuzení všech jednotek, než se do auta vleze a začne se zase používat.

Odesláno

@petr-svetr V príručke pre moje auto (2008 SUV) sa píše, že v prípade po pripojení batérie nemusí byť po prvom naštartovaní motora dostupná (okrem iného) funkcia Start & Stop.  Citujem "V takom prípade bude funkcia dostupná až po tom, čo bude vozidlo dlhší čas neprerušovane stáť na mieste. Potrebný čas bude závisieť od okolitej teploty a stavu nabitia batérie (do približne 8 hodín)."

Všade sa odporúča, aby sa nová batéria (aj keď má rovnaké parametre ako originál) vkladala do vozidla plne nabitá. Tzv. registrácia novej batérie nie je kritická, ale ak sa vykoná, tak sa pri nej vymažú zaznamenané údaje o histórii prevádzky predchádzajúcej batérie. V prípade, že sa použije batéria s inými parametrami (napr. s inou kapacitou, ba dokonca iný typ), tak už je potrebné preprogramovať/nakódovať parametre tejto batérie v ECU auta. Inak bude inteligentný systém nabíjania batériu počas jazdy nesprávne nabíjať (napr. prebíjať, resp. dostatočne dobíjať), čo môže významne skracovať jej životnosť. Domnievam sa, že to rozhodí aj funkcionalitu S&S a Energy Economy Mode.

• O 5 měsíců později...
Odesláno

Zdravím peugeoťáci... 

Neviem či to sem patrí, ale mám taký problém, že mi začala svietiť kontrolka motora a servis, tak som vybehol na diagnostiku a tam mi chlapík povedal, že filter pevných častíc zanesený... Ok hovorím, musím riešiť... A na to včera mi vyhodilo ďalšiu chybu pri už parkovaní a naštartovanom aute, niečo s dobíjaním batérie a STOP a aby som zastavil vozidlo.... Potom to zmizlo... Tak isto zmizne aj tá kontrolka motora... Batériu mám asi rok novú, menenú...štartuje v pohode... Prikladám foto. Mal niekto nejaký podobný problém? Môže to mať nejaký súvis s tou prvou chybou? Ďakujem 

IMG_20220818_142013.jpg

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...