Vena garážmistr Odesláno 24. březen 2016 Odesláno 24. březen 2016 Hele a co zkusit smazat chyby a jet okamžitě na emise třeba by jsi mohl jít k jinému technikovi a ten by to tak striktně neřešil. Jestli to dobře chápu tak přístroje co používají dokážou ty kódy vyčítat až po ujetí určitého počtu km takže když by jsi dokázal dojet na kontrolu tak by mu to nevypsalo žádnou chybu nebo by to vypsalo že kódy nejsou nachystány. Myslím si totiž že je to jako z většinou co za poslední dobu min. dopravy vyplodilo že zkrátka není úplně jednotná metodika jak se má zkouška provádět a že každý technik / stanice si to přizpůsobuje aby to měly ulehčené. Citovat
Sawoy Odesláno 24. březen 2016 Odesláno 24. březen 2016 Metodika je naprosto jasná. Jsou vypsány skupiny přípustných/nepřípustných kódů závad. 1. Kontrola SW verze ŘJ motoru, porovnání s údaji výrobce. Není-li zjištěná verze výrobcem označena jako chybná, neřeší se. Porovnání VIN (je-li SW uložený) s vyraženým, ale rozdíl se neřeší. 2. Vizuální kontrola signalizace MIL (kontrolka "motor") 3. Readiness kódy - nehodnotí se kódy klimy, Readiness kódy, indikující kontinuální monitorování (Comprehensive component, Fuel system, Misfire monitoring) musí udávat proběhnuté testy, v opačném případě se vozidlo hodnotí jako nevyhovující. 4. Kontrola paměti závad - online OBD. • Pokud příznak MIL signalizuje svícení nebo blikání, hodnotí se vozidlo vždy jako nevyhovující s výjimkou případů, kdy se jedná o vyjmenované chyby subsystému NOx/SCR popsané v Příloze č. 2 této metodiky nebo chyby automatické převodovky a převodového ústrojí (skupiny závad Px7xx a Px8xx) - závady se v tomto případě vypíší do protokolu, ale nemají vliv na hodnocení vozidla, zdůvodnění se uvede do poznámky ve tvaru "Registrované DTC nejsou emisně relevantní". • U malých vozidel, používajících protokol ISO 15031, je nepřípustný výskyt závad skupiny P0xxx, s výjimkou skupin P07xx a P08xx bez ohledu na to, zda příznak MIL signalizuje její svícení nebo nikoli. Citovat
MilanF1 Odesláno 24. březen 2016 Odesláno 24. březen 2016 Pokud technikovi naskočí závady, nepustí ho to měřit. U novějších aut je problém, že pokud se ihned vymažou závady, pořád to tam bude. Je nutné najet oněch 50 km a pokud tam nebudou, pak to půjde měřit. Jenže pokud je to opravdu závada, tak po těch 50 km opět naskočí a je to začarovaný kruh. Citovat
Sawoy Odesláno 24. březen 2016 Odesláno 24. březen 2016 (upraveno) To je hodně obecné sdělení - nebo jen názor? Nechceš to upřesnit ... včetně zdroje? Upraveno 24. březen 2016 uživatelem Sawoy Citovat
FiFa_cze Odesláno 24. březen 2016 Autor Odesláno 24. březen 2016 Sawoj: On má MilanF1 asi pravdu, tak nějak mi to vysvětlil i borec na emisích. Když je chyba, nemůže měřit a ani nevytiskne protokol. Když závadu smaže, tak tím smaže Readiness Code bez čehož taky nemůže pokračovat. Takže když smaže chybu, tak sice chyba zmizí, ale pokud tam ta závada stále je, tak po naskočení těch Readiness Code (po třeba 50km) zase chyba naskočí, takže je to začarovaný kruh Jsem z toho docela nasranej, ale co se dá dělat... Citovat
Sawoy Odesláno 24. březen 2016 Odesláno 24. březen 2016 No to už je jiná - kterých chyb se to týká a kdo to říká. To jsem chtěl vědět. Citovat
MilanF1 Odesláno 24. březen 2016 Odesláno 24. březen 2016 (upraveno) Sawoy: Já na TK jezdím nyní denně, dneska 3x, včera 4x. Takže vidím, jak to dělá. Mě vyhodil jenom jednou - Fabia Junior - na závadu Lambda sonda. V práci jsme chybu vymazali, najeli 50 km a už nenaskočila, jinak by to bylo na lambádu za 3500 Kč. Jakmile tam naskočí chyba související s tvorbou emisí, systém ho nepustí měřit (nebo možná jo, ale výsledek stejně bude nevyhovuje, i kdyby naměřené hodnoty byly OK). Dá ti techničák do ruky a otevírá vrata. Protokol vystiskne, ale jenom o tom, jaké tam jsou závady. Upraveno 24. březen 2016 uživatelem MilanF1 Citovat
Sawoy Odesláno 24. březen 2016 Odesláno 24. březen 2016 Takhle vím kam se podívat a co k tomu říká ta metodika. Všechno by mělo mít řešení. Viz: 3. Ve třetím kroku se kontrolují Readiness kódy (mód 01 dle ISO15031-5/SAE J1979 resp. DM5 dle SAE J1939). Vozidlo má zapnuté zapalování, výsledek se zjišťuje on-line přenosem. Skutečný stav kódů se uvede do protokolu. Nevyhodnocuje se stav kódu týkajícího se klimatizace. Na stavu Readiness kódů závisí průběh některých dalších měření (popsáno v příslušných sekcích). Readiness kódy, indikující kontinuální monitorování (Comprehensive component, Fuel system, Misfire monitoring) musí udávat proběhnuté testy, v opačném případě se vozidlo hodnotí jako nevyhovující. V případě, že Readiness neindikují proběhlé testy u nespojitě monitorovaných zařízení, provedou se doplňková měření, viz příslušné sekce. Citovat
Sawoy Odesláno 24. březen 2016 Odesláno 24. březen 2016 Milan F1 - já si nemyslím že kecáš, tak to neber. Ale víme jak to chodívá a že leckdy je nesnazší že "něco nejde". I když cesty třeba jsou, ale nechce se jim je hledat. Proto jsem chtěl vědět co "nejde" a kdo to tvrdí. Citovat
Sawoy Odesláno 24. březen 2016 Odesláno 24. březen 2016 Narazil jsem totiž na zajímavou věc: V současné metodice by se i bez přímého měření daly emisní systémy likvidující právě nebezpečné a nejkritičtější NOx zkontrolovat, a to právě přes jmenovaný "READINESS CODE". Leč nejnovější metodika vydaná Ministerstvem dopravy umožňuje právě tento test obejít! Pokud emisní mechanik na SME zjistí, že např. "systém zpětně vedených spalin" nebyl vozidlovou diagnostikou ověřen, že funguje, může takové "neověřené" auto pustit na další dva roky do silničního provozu, dokonce s certifikátem, že emisně vyhovuje. Namísto ověření, že není zpětné vedení spalin zablokováno kusem plechu v kanálu pro zpětné proudění spalin nařizuje metodika provedení 4 akcelerací testu kouřivosti na místo akcelerace jedné. Je -li tedy vůz vybaven filtrem částic, mohl by po ověření přítomnosti filtru po jedné akceleraci s výsledkem kouřivosti "k = 0,00" (tedy nulové kouřivosti) již po jedné jediné akceleraci test emisí zdárně ukončit. Pokud ale nebude systém zpětného vedení spalin přes EOBD ověřen, nařizuje nová metodika šlapat na pedál plynu ne jednou, ale celkem čtyřikrát! Výsledek tedy bude sice stejný - 0,00 ale bude změřen namísto jednou, čtyřikrát. Citovat
velkybanan Odesláno 24. březen 2016 Odesláno 24. březen 2016 Takže pokud tam mám chybu p0463 - přechodná závada,signál měřiče paliva,přerušeny obvod,tak neprojdu? I když to podle mne nema na nic vliv? Citovat
Milan+ Odesláno 24. březen 2016 Odesláno 24. březen 2016 StibTo: a mluvíš o zimních nebo letních? Nálepky a vyjímky jsou pouze na zimní. Citovat
Sawoy Odesláno 24. březen 2016 Odesláno 24. březen 2016 Takže pokud tam mám chybu p0463 - přechodná závada,signál měřiče paliva,přerušeny obvod,tak neprojdu? I když to podle mne nema na nic vliv? 1. Po zapnutí zapalování se musí MIL rozsvítit a nejpozději po nastartování motoru musí zhasnout, pokud není indikována závada. (MIL = kontrolka symbol motor). 2. Readiness to není, ty jsou 000-xxx.... (100-xxx....) 3. Výsledek kontroly paměti závad řízení motoru se u vozidel s OBD zjišťuje vždy on-line přenosem. Diagnostika se prioritně provádí při motoru běžícím ve volnoběhu, ale v případě problémů s komunikací je možné ji alternativně provést při stojícím motoru a zapnutém zapalování. Vyhodnocují se pouze emisně relevantní závady (mód 03 dle ISO 15031-5/SAE J1979 nebo DM12 dle SAE J1939). Vyhodnocení se provádí následovně: • Pokud příznak MIL signalizuje svícení nebo blikání, hodnotí se vozidlo vždy jako nevyhovující s výjimkou případů, kdy se jedná o vyjmenované chyby subsystému NOx/SCR ..... nebo chyby automatické převodovky a převodového ústrojí (skupiny závad Px7xx a Px8xx) - závady se v tomto případě vypíší do protokolu, ale nemají vliv na hodnocení vozidla, zdůvodnění se uvede do poznámky ve tvaru "Registrované DTC nejsou emisně relevantní". • U malých vozidel, používajících protokol ISO 15031, je nepřípustný výskyt závad skupiny P0xxx, s výjimkou skupin P07xx a P08xx bez ohledu na to, zda příznak MIL signalizuje její svícení nebo nikoli. Tolik metodika. Závada P0463 odpovídá skupině P0xxx a její výskyt je nepřípustný (nejde o výjimku tvaru P07xx a P08xx). Tedy podle mě neprojdeš. Citovat
FiFa_cze Odesláno 24. březen 2016 Autor Odesláno 24. březen 2016 Obecně mi ten borec říkal, že závady do tisíce (P1XXX) jsou závady se kteryma to neprojde ani kdyby se bůh ví jak snažil. Já měl jednu chybu taky do tisíce a to byla ta klapka. Ta druhá byla 2XXX (nepamatuju si přesně číslo) a tu neměl ani v tom svym seznamu chyb a říkal, že s tou by to ještě jakš takš šlo... Citovat
Péťa Odesláno 24. březen 2016 Odesláno 24. březen 2016 Nechci vypadat jako hnidopich, ale závady P1xxx jsou nad tisíc, ne do tisíce Citovat
Sawoy Odesláno 24. březen 2016 Odesláno 24. březen 2016 (upraveno) Obecně mi ten borec říkal, že závady do tisíce (P1XXX) jsou závady se kteryma to neprojde ani kdyby se bůh ví jak snažil. Já měl jednu chybu taky do tisíce a to byla ta klapka. Ta druhá byla 2XXX (nepamatuju si přesně číslo) a tu neměl ani v tom svym seznamu chyb a říkal, že s tou by to ještě jakš takš šlo... Pro závady 1xxx a 2xxx nevím - nebylo to u tebe P02xx ? V metodice je seznam emisně nerelevantních závad P1xxx, P2xxx i P3xxx, ale ten se týká "velkých" vozidel. Pro malá viz výše (21:15:36) - je nepřípustné vše ve tvaru P0xxx kromě P07xx a P08xx (chyby automatické převodovky a převodového ústrojí). Pokud to skutečně bylo P1xxx/P2xxx pak by to mohla být závada emisně nerelevantní, proto ji neměl "v seznamu" a proto "by to ještě šlo". Upraveno 24. březen 2016 uživatelem Sawoy Citovat
FiFa_cze Odesláno 27. březen 2016 Autor Odesláno 27. březen 2016 Péťa: Asi jsi to špatně pochopil, nebo jsem to nenapsal úplně srozumitelně. Já to myslel DO tisíce jakože chyba P0000 až P0999 (takže do chyby P1000 mimo ni). Jednu jsem právě do tisícovky měl, ale už nevím, jestli to bylo P04xx nebo jiné číslo, ale ta druhá chyba začínala určitě P2xxx a s tou říkal, že by nebyl až tak problém, ale s tou DO tisíce (mimo tisíc) ano. Citovat
Péťa Odesláno 27. březen 2016 Odesláno 27. březen 2016 V pohodě, já to pochopil. Jenže ty jsi to blbě napsal a já jsem povahou děsný rýpavec Citovat
Lihous Odesláno 27. březen 2016 Odesláno 27. březen 2016 Ja se snad na to STKcko/emise pojedu s nekym podivat - jak a cim to delaji .... Citovat
Sawoy Odesláno 27. březen 2016 Odesláno 27. březen 2016 Jestli někdo doopravdy chcete vědět víc a máte trpělivost 2 - 3 hodiny číst, tak tady: http://www.fcd.eu/article.aspx?id=1686#comment1075041 (hlavně komentáře - diskusi profíků emisáků). Přečetl jsem to celý .... je v tom naprosto neskutečný bordel. A bude hůř. Neplaším, naopak všude kritizuju nicneříkající poznámky "chlapi v hospodě/můj známej emisák říkal/i" .... ale co tam jsem se dočetl .... to nemá obdoby. Proti tomu pověstné "větší než malé množství" je exaktně stanovená hodnota. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.