Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

No jde o to jak vydělávají, tady taky spousta resaurací nemá problém dát džbánek vody a žijou a fungujou.

Odesláno

Přesně jak píše oddie, v zahraničí to jde a u nás je to děsnej problém, nemám potřebu si kazit chuť jídla nějakou ulepenou přeslazenou colou, až na ni budu mít chuť, tak si ju dám. Jak jsem psala, klidně si za tu vodu zaplatím, ale ne 35,-, když pivo nebo kofola stojí stejně a je toho jednou tolik :grr . Přitom kolik lidí by si denně o tu vodu z kohoutku požádalo?? :roll Určitě minimum proti těm, kteří jsou ochotní za ni platit těžký prachy.

Odesláno

Jak vydělávají? Pokud nevaří sračky, chovají se solidně a nesnaží se mě odrbat na každé blbosti, rád tam nechám v součtu podstatně víc než u toho, kdo se škrtí o obyčejnou vodu, aby na tom \"vydělal\".

Odesláno

Jde jen o princip, Pokud chci pro dítě sklenici vody, nebo třeba k naředění džusu tak nechápu v čem je problém. A ani by mi nevadilo kdyby si řekli nějakou drobnou korunu (zatím jsem nenarazil na víc než třeba na 2-5,-). Je to stejný jako když si dám pivo a chci 2 skleničky. Pokud mi je nedají tka si ho prostě nevezmu, protože nemám na celý chuť a pod. Jeslti má hospoda takový problém s tím si vydělat, že musí dotahovat zákzaníky na vodě tak je to smutný. Pokud se dobře najím ať je to jídlo klidně dražší. Možná pak nebude majitel v křeči a vydělávat na vodě :D

Odesláno

Přesně tak. Drásat se o sklenici vody napovídá, že se tam drásá na všem a co je jednoduššího než ojebat něco i v jídle, kde se to \"schová\"...

Odesláno

No pročetl jsem většinu vlákna a jako člověk co pobyl 3 roky na Poděbradské hotelovce a taky jako člověk, který chodí na obědy do restaurace klidně 2x-3x týdně (ne stejné místo) se nestačím některým názorům divit ....

Takže :

- pokud má někdo dojem, že je dýško započítáno již v ceně jídla/pití a tudíž nic navíc nenechá uvědomte si prosím, že obsluha/kuchyně z dýšek \"žije\", vše, co zaplatíte za drinky a jídlo jde majiteli/provozovateli

- v tuzemsku je dobrým zvykem pokud je na to nárok (= příjemná obsluha, chutné jídlo..) nechat 5-10% navíc, z občanů západních zemí, co jsou tu za prací a přivezli si zvyk nedávat dýško (i pokud obědvají s kolegy Čechy/Slováky, kteří dýško nechají) je mi na zvracení

a jinak k původním dotazům :

a) nechávám ale velmi malé, většinou jen decentní zaokrouhlení. Snažím se nekritizovat raději si myslím své a příště se podniku vyhnu, dodnes mám v živé paměti jaké někdy dokázala matka ztropit scény v restauračních zařízeních kvůli pomalosti obsluhy/kuchyně

b) nemám ten dojem - ojebává se sice skoro všude a čím dál víc nicméně na slušné podniky stále ještě narazit lze

Odesláno

Co je drasani na tom nedavat neco zadarmo? Nic nesidim, nic nedavam zadarmo, kazdej dostane co si zaplati a v odpovidajici kvalite. Kdyz mi bude beznej servis menit olej, tak mi to auto taky zadarmo neumeje, kdyz autorizak za 3x tolik, tak jo, protoze uz to maj zapocitany v cene.

Ze je voda drazsi jak pivo neni tim, ze voda je predrazena, ale ze pivo je u nas podceneny, lidi byli odjakziva zvykly platit malo za pivo a bohuzel to tak zustalo. V zahranici stoji pivo v restauraci 5xtolik co v kramu a u nas ani ne 2x tolik a to ho jeste pivovary prodavaji hospodam za vyrazne vyssi cenu nez ho prodava tesco. Na pivo si v zadnym pripade nemuzete dat 100% a na plzen uz vubec ne.

Odesláno
....

Takže :

- pokud má někdo dojem, že je dýško započítáno již v ceně jídla/pití a tudíž nic navíc nenechá uvědomte si prosím, že obsluha/kuchyně z dýšek \"žije\", vše, co zaplatíte za drinky a jídlo jde majiteli/provozovateli

- v tuzemsku je dobrým zvykem pokud je na to nárok (= příjemná obsluha, chutné jídlo..) nechat 5-10% navíc, z občanů západních zemí, co jsou tu za prací a přivezli si zvyk nedávat dýško (i pokud obědvají s kolegy Čechy/Slováky, kteří dýško nechají) je mi na zvracení

Takže: OBSLUHA (ne kuchyně) z dýšek žije tak akorát v Americe, kde nedostává plat, ale pouze ta dýška - což je výborně motivující prostředek. U nás má jak obsluha, tak kuchyně normální plat - jak vysoký je jen a pouze otázkou vztahu zaměstnavatel / zaměstnanec. To za prvé.

A za druhé, západní cizinci jsou zpravidla především zvyklí na absolutně jinou úroveň obsluhy, ne na kyselý ksichty a snahu je okrást na každém kroku, a nebojí se to dál velmi výrazně najevo - naštěstí. Protože se naučili nenechat si s*át na hlavu a ozvat se, nebo ještě lépe jednat.

Odesláno
Co je drasani na tom nedavat neco zadarmo? Nic nesidim, nic nedavam zadarmo, kazdej dostane co si zaplati a v odpovidajici kvalite. Kdyz mi bude beznej servis menit olej, tak mi to auto taky zadarmo neumeje, kdyz autorizak za 3x tolik, tak jo, protoze uz to maj zapocitany v cene.

Ze je voda drazsi jak pivo neni tim, ze voda je predrazena, ale ze pivo je u nas podceneny, lidi byli odjakziva zvykly platit malo za pivo a bohuzel to tak zustalo. V zahranici stoji pivo v restauraci 5xtolik co v kramu a u nas ani ne 2x tolik a to ho jeste pivovary prodavaji hospodam za vyrazne vyssi cenu nez ho prodava tesco. Na pivo si v zadnym pripade nemuzete dat 100% a na plzen uz vubec ne.

Co Ti brání v tom si ho jet do toho Tesca nakoupit a sudový to Tesco nevede. Kámoš kupoval loni sudy na hřiště a Plzen byla v sudu někde kolem 2000. A dávat na tu posr..Plzen 100%? Probůh za co? Zase takový zázrak to není.

Odesláno

Co Ti brání v tom si ho jet do toho Tesca nakoupit a sudový to Tesco nevede. Kámoš kupoval loni sudy na hřiště a Plzen byla v sudu někde kolem 2000. A dávat na tu posr..Plzen 100%? Probůh za co? Zase takový zázrak to není.

Mel jsem na mysli lahvovy pivo, ze se prodava v tescu za min nez sudovy do hospod, pritom driv to bylo naopak.

Odesláno

Vsimnuli jste si ze v Americe ta obsluha z toho zpropitneho taky plati dane (a to i v pripade ze jej nedostane!)? Vypocitane jsou z obratu restaurace. A k tomu ma jen velice maly zakladni plat, v roce 2001 cca $2 na hodinu v beznych pizeriich a jinych, zatimco obsluha v McD a jinych zarizenich bez zpropitneho ma $6 na hodinu a pochybuju ze se to valne zmenilo.

Jezdi nam sem dost zapadnich cizincu a pokud jsou spokojeni tak dysko zcela bezne nechavaji. Oni to totiz delaji i doma, rozhodne neni pravda ze se na zapade dysko nedava. Ale kdyz se obsluha tvari jak kysela prdel tak pochopitelne nemaji duvod.

A posledni kulturni vsuvka - jsou zeme kde se zpropitne ZASADNE nenechava a obsluha vraci do posledniho mistniho halere. Ponechani drobnych na stole povazuje za urazku a je schopna za vami bezet. Vlastni zkusenost z Asie.

Co se tyka vody zdarma - tam co obcas zajdu z kancelare na obed je dzban vody s kousky ovoce na stole povazovan za zcela normalni a bezny servis. Pritom nejsou nijak drazsi nez okolni zarizeni srovnatelne urovne.

Odesláno

Něco málo :) k tématu od mé ženy:

..................................................

Postřehy paní Oddiové

Musím říct, že závidím těm, kteří tvrdí, že se jim dlouho nestalo, že by byli v restauraci nespokojeni. Po pravdě mám dojem, že žijeme na nějaké jiné planetě. Je pravda, že manžel je trochu oběť - jednak jsem ho rozmazlila svým vařením, jednak jsem ho ovlivnila svým poněkud kritickým přístupem (i když v tomto ohledu už měl slušně zaděláno i sám). Pocházím z rodiny člověka, který v pohostinství pracoval dlouho a na všech úrovních a od mala mi bylo ukazováno, co se v hospodách děje a nemělo by se dít. Sama jsem zatím točila jenom pití, ale dobře vím, že usmívat se nic nestojí a kdo má o svou práci aspoň trochu zájem, snaží se ji dělat dobře. Nezájem a flákačský přístup mě otravuje všude, v restauracích teprve.

Jídlo

Jídlo je v našich restauracích veliký kámen úrazu. Nejhorší jsou polotovary - ani v jídle za šedesát korun nebudu jíst např. kupované knedlíky, kterými bych nepočastovala asi ani vepříka. Krom toho polotovary jsou daleko dražší než vaření ze surovin, takže co se na nich utratí, to se ušetří na ostatních surovinách a podle toho to pak vypadá. Když v hospodě dostanu polívku z prášku, připadá mi to skandální. Neschopnost vařit s tím úzce souvisí, když jsou “ohřívači” zvyklí jen vyklopit nějakou plechovku nebo vysypat pytlík a pak mají něco uvařit, pánbůh s námi a zlý pryč. Sama jsem vegetarián a např. neschopnost nakládat s jakoukoli zeleninou v české kuchyni nemá kdekoli jinde obdoby. Minimaxo, za odvahu dát si v Čechách cézar salát máte bod. Nejhorší nešvary jsou podle mě úho (jakási instantní šťáva, či co to je), vegeta, mražená zelenina z pytlíku (pochopitelně ta nejlevnější), kupované studené omáčky (někde vám dokonce na slavnostním podnose přinesou pytlík tatarky, abyste si ho vymačkali do talíře), hotové kupované přílohy (nejhorší bezesporu knedlíky, hned v závěsu “americké brambory” z mrazáku).

Prostředí

Bohužel ve většině restaurací se ještě nenaučili, že člověk by se u oběda nadechl a ještě pak pár dní nesmrděl. I když nekuřácké prostory někde jsou, většinou tam stejně kouř cítit je, popř. musíte projít přes zahulený výčep, než se do nich dostanete. Kupodivu ve většině hospod už se najdou dětské židličky a i obsluha se na děti tváří docela normálně. Tragické jsou televize a reprodukovaná veledíla z nějakých chrchlajících beden, to taky na atmosféře oběda nepřidá. Jídelní lístky s pravopisnými chybami jsou na denním pořádku.

Servis

To všechno je nic proti úrovni servisu, která panuje v naší zemi jako standard. To by s prominutím jeden blil. Od osmdesátých let, kdy mě tatínek začal poučovat, co by neměli číšníci dělat, mi připadá, že se situace ještě daleko zhoršila. Zažila jsem věci věru neskutečné. Např. v budějovické pizzerii se mě slečna zeptala, jestli ta frankovka, co chci, je červené, nebo bílé. V kyjské pizzerii (a to se mi stalo víckrát) mi při objednávání číšník skočil do řeči, ať mu místo jména jídla řeknu raději číslo(!!!). V hospodě U saní v Karlíně mi číšník vynadal, že si dělám srandu, když tvrdím, že do česnečky nepatří salám. Zažila jsem i patnáct minut, kolik trvalo, než mi v prázdné hospodě někdo donesl jídelní lístek. Když se někoho zeptáte na podrobnosti o jídle nebo pití, je naprosto uzuální, že neví nic. Klidně vám řekne nevím a ve většině případů ani nesimuluje, že se jde zeptat do kuchyně. Mimochodem číšníka, který unese víc než dva talíře, už jsem také dlouho neviděla. Když se ukáže, že vás uvedl v omyl, řekne něco jako “dobrá” nebo “aha”, aniž by se omluvil. A tak dále.

Ceny

100% marže k nákladům na jídlo platíme v hospodě za práci a servis. Za to, že někdo uvaří, někdo to roznese, někdo umyje nádobí, atd. Takže v ceně by standardní servis měl být zahrnut. Spropitné bych pak dala za to, že všechno klape skvěle a člověk je velmi spokojen. Bohužel si ale většina personálu nezaslouží ani svůj plat (jakkoli nízký), natož něco navíc. Když vám budou chodit ze školy děti duté, budete říkat “no co, co by taky ti učitelé za ty platy podávali za výkony?” Asi ne. Pokud nějakou práci dělám, mám ji dělat dobře. Co všechno je v ceně služeb, si určuje majitel. Ten, který do nich zařadí třeba ten džbánek vody, je podle mě rozhodně chytřejší, než ten, který ne. Spokojený zákazník přijde znovu, a těžko proto, aby se tu nalil vodou zadarmo, co to jde. Jeho pravidelné návštěvy, utrácení a doporučení podniku dalším se bohatě vyplatí.

Majitel

Nechápu moc rozhořčení z toho, když spropitné dostane majitel. To jeho peníze drží podnik, to jeho nervy to jsou, jeho existence, jeho odpovědnost. Jeho pinglové a kuchaři denně okrádají (jako že v 95% min. prostě kradou). Mně by udělalo radost, kdyby se mé spropitné dostalo k majiteli, ať si pak systém osobního ohodnocení vymyslí jak chce, je to jeho podnik.

Doporučené restaurace

To už tady zaznělo skoro všechno. Když jedu někam, kde to neznám, mám poměrně smůlu. Na pohled slušně vypadající restaurace o kvalitě jídla a obsluhy nic neřekne, ani tabule venku nemusí. To, že jsou na ní pěkná jídla, neznamená, že budou dobře uvařená. Existují sice hodnotící servery, ale člověk jde většinou na oběd z náhlého popudu - tak je hezky, tak protáhneme výlet na celý den a zajdem někam na oběd. Když jsem doma nebo někde, kde to lze, samozřejmě vařím. Ono je to pro manžela jednoduché řešení, vozit si s sebou vlastní jídlo… Já ho ale musím naplánovat, navařit, a hlavně vymyslet, jak ho uchovávat, což vůbec není triviální. Takže občas bych si v rámci “dovolené” i jídlo dala, i když vím, že tak dobré jako doma nebude. Jenže to zřejmě zůstane utopií.

Sortiment

K bufíčku na festivalu nutno dodat, že tam měli jídla jako chleba se sádlem a škvarkovou pomazánkou, pečeného pstruha s chlebem, bramborové placky, bramboračku, klobásu, domácí koláče… Úplně prostá jídla, ale uvařená s láskou a dobře. Nemusíme mít žádný kaviár a humra na langustě.

Co s tím

Asi hlavně psát na hodnotící weby jako scuk.cz, a to co nejpodrobněji, aby si lidé prostě řekli a ty nejhorší pajzly “odstřihli.” Ale já se musím přiznat, že jsem si ten čas ještě nenašla.

Guest minimaxa
Odesláno

Souhlasím s paní Oddieovou :D

úho jest zkratka UHO, aneb Universální Hnědá Omáčka (1 cibule, olej, hladká mouka, vývar nebo nějaký výpek,pepř,kmín,sůl) :super mňam!

K tomu cesar salátu, oni ten ledový salát v něm měli napsaný v jídeláku, takže po diskuzi se servisem jsem si ho nedal a vzkázal kuchaři, že mu nějaké římské listy donesu z vlastní sklizně :aut

[upravil dne 2/4/14 08:49 od minimaxa]

Odesláno

Dám pár tipů z okolí, kde to podle mého funguje, ale mé standardy nejsou moc vysoké. V Hranicích na benzínové stanici Shell je restaurace U krále Jiřího, tam jsem se nikdy nezklamal a potom Steakhouse v Novém Jičíně.

Naopak restaurace Vápenka na silnici mezi Hranicemi a Valašským Meziříčím je naprostý děs i podle mého a nechápu, jak to může ještě pořád fungovat.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...