odee Odesláno 17. leden 2014 Odesláno 17. leden 2014 Tak se nám pomalu blíží první narozeniny naší princezny a tak s mojí řešíme, že bysme jí začali spořit, ale řešíme kde a jak. Chtěli bysme dávat měsíčně asi 1000,- s tím, že po mateřské třeba i víc. Ještě nevíme jak přesně dlouho chceme spořit, plánujeme, tak asi do jejích 20ti, ale možná i dýl, takže by ten produkt měl být tak nějak flexibilní. Pokud by měl někdo nějakej dobrej tip tak budu rád za info;) [upravil dne 17/1/14 21:52 od odee] Citovat
P607Olda Odesláno 17. leden 2014 Odesláno 17. leden 2014 Blbost. Zbytečně si budete blokovat peníze, když jste mladá rodina. Na dnešní poměry se bavíme o uspoření 240 tisíc. Ale za 20 let bude tato částka znamenat tolik, co dnes je 24 tisíc, tedy jeden průměrný plat. Je to jinak. Teď vyděláváte málo, jste na začátku kariéry, a potřebujete peníze vy, a ne ona (blokované na kontě). Zatímco za 20 let budete vydělávat značně víc, pak dáte dohromady takovou částku, odpovídající jednomu měsíčnímu platu, snadno. Myslíte, že přeháním? Kdoví, jak se zhoupne měna v budoucnosti, co vyvede Centrální banka a co přechod na Euro. Je mi 57 a vidím už, jak se ty peníze houpaly od dob, kdy mi bylo 10, 20, 40, a kdy se narodily moje děti (nyní 27 a 30 let). Když mi bylo 15, tak benzín stál 2,10 Kčs za litr a dobré jídlo v bufetu do 5 Kčs. edit: Ještě jsem o tom přemýšlel, jak to vlastně je s penězi. Někoho se peníze drží, tzn. umí je vydělat a udržet, jiného ne. Středoškoláci, kteří dobře pracují (zaměstnanci) mají kolem 30 t. hrubého. A myslím, že si žijí v pohodě, jak vidím na jejich dovolených, autech, případně i domech. A jiní středoškoláci v mém okolí mají 16 t. hrubého a žijí z ruky do úst. A jestli budou děcku odkládat 1000 měsíčně, na tom nic nezmění. Buďto je dotyčnému v osudu a schopnostech přáno mít peníze, nebo ne. Je tady o tom vlákno, najdu ho. [upravil dne 18.1.2014 00:25 od P607Olda] Citovat
Holland Odesláno 18. leden 2014 Odesláno 18. leden 2014 Spoření blbost!-jedině jen v drahých kovech:super Citovat
oddie Odesláno 18. leden 2014 Odesláno 18. leden 2014 Olda má pravdu. Jestli pro děcko chcete něco udělat, hlavně se mu věnujte. Není sebemenší důvod mu k 18 nebo 20 dávat nějaký balík peněz, naopak je podstatně vhodnější vychovat děti tak, aby se uměly postarat samy. Jediné, co si naspořte, je rezerva, abyste byli schopni bez problémů fungovat aspoň půl roku, lépe rok při výpadku všech příjmů, kdyby něco. Citovat
olda Odesláno 18. leden 2014 Odesláno 18. leden 2014 O těch drahých kovech docela pochybuju,kdo měl zlato,tak loni prodělal gatě Citovat
Charlie 1 Odesláno 18. leden 2014 Odesláno 18. leden 2014 Blbost. Zbytečně si budete blokovat peníze, když jste mladá rodina. Na dnešní poměry se bavíme o uspoření 240 tisíc. Ale za 20 let bude tato částka znamenat tolik, co dnes je 24 tisíc, tedy jeden průměrný plat. Je to jinak. Teď vyděláváte málo, jste na začátku kariéry, a potřebujete peníze vy, a ne ona (blokované na kontě). Zatímco za 20 let budete vydělávat značně víc, pak dáte dohromady takovou částku, odpovídající jednomu měsíčnímu platu, snadno. Myslíte, že přeháním? Kdoví, jak se zhoupne měna v budoucnosti, co vyvede Centrální banka a co přechod na Euro. Je mi 57 a vidím už, jak se ty peníze houpaly od dob, kdy mi bylo 10, 20, 40, a kdy se narodily moje děti (nyní 27 a 30 let). Když mi bylo 15, tak benzín stál 2,10 Kčs za litr a dobré jídlo v bufetu do 5 Kčs. edit: Ještě jsem o tom přemýšlel, jak to vlastně je s penězi. Někoho se peníze drží, tzn. umí je vydělat a udržet, jiného ne. Středoškoláci, kteří dobře pracují (zaměstnanci) mají kolem 30 t. hrubého. A myslím, že si žijí v pohodě, jak vidím na jejich dovolených, autech, případně i domech. A jiní středoškoláci v mém okolí mají 16 t. hrubého a žijí z ruky do úst. A jestli budou děcku odkládat 1000 měsíčně, na tom nic nezmění. Buďto je dotyčnému v osudu a schopnostech přáno mít peníze, nebo ne. Je tady o tom vlákno, najdu ho. [upravil dne 18.1.2014 00:25 od P607Olda] to jsem chtěl napsat.... dale jak psal Oddie... strýc měl dceru dařilo se mu...holka v 18 po škole,zařízenej byt,nový auto...první svatba,děcko za 7 let rozvod,od tý doby asi 5 chlapů... má firmu...narazila na samý kokoty co na ní parazitovali...a věděli že má bohatýho tatu,některý to hráli chvili,některým to vydrželo dýl... vše má ,ale štestí v životě nemá a jak říká radši by žila jako obyčejnej člověk... takže jak říkástrýc dopřával ji,chtěl aby se měla dobře,ale bohužel ji ty prachy zkurvili celej život.... ještě ,že tohle nemusím řešit... moje vize nechat děti,at se postaraji o sebe ,podporovat je ,pomahat jim,ale nesrat jim peníze na to si rychle zvyknou a pak už nebudou mít důvod se starat a mít motivaci... kdežto když si na vše našetří budou tomu mít jiný vztah než někdo něco koupí.... vezmou si úvěr na barák nebo byt budou třeba 10let dřít a splácet a vidim že se snaží...a budu mít prachy tak jim za 10 let třeba přidám 200 000-500 000Kč,ale musí nejdřív něco dokázat... poznat čím jsme si prošli my než jsme něco vybudovaly a není všechno zadarmo..... dětem neco spořím,ale je to spíš rezerva pro nás... začnu až tak v jejich 13-15 letech tam sypat nějaký koruny.... ted potřebuju dodělat věci kolem baraku,abych měl všechno splácení do 40let z krku.... Citovat
oddie Odesláno 18. leden 2014 Odesláno 18. leden 2014 Kdysi jsem při škole dělal brigády v jedné firmě, abych se uživil. Majitel byl dosti bohatý chlap, ale zároveň velmi skromný a uvážlivý. Měl 3 děti, každému klidně mohl koupit k 18 třeba Mercedes - ale neudělal to (mmch. nekoupil si jej ani pro sebe, jezdil dost dlouho ve Felicii). Jeho děti nedostaly nic zadarmo, jen příležitosti. Žádné prachy do ruky, žádné kapesné (!), které si neodpracovaly (byť za příznivějších podmínek). Každému děcku místo dárků a prachů zaplatil na střední rok výměnný pobyt na škole USA, kvůli jazykům a otrkání se. Výsledek? Nemá rozmazlené neschopné parchanty, ale schopné potomky, na které může být hrdý. Skutečně není cesta cpát dětem prachy, ale vychovat je tak, aby se dokázaly postarat a uživit samy, aby znaly cenu práce a peněz. Citovat
ozzy56 Odesláno 18. leden 2014 Odesláno 18. leden 2014 jojo, naučit poznat cenu peněz--velmi dobrý vklad do života Citovat
Charlie 1 Odesláno 18. leden 2014 Odesláno 18. leden 2014 ten největší,v dnešní době... umět se spolehnout sám na sebe.... Citovat
Haryk Odesláno 18. leden 2014 Odesláno 18. leden 2014 jak se tady píše, na co si děcka ušetří s kapesného, od strýčků a tet, nebo na brigádě a koupí si např. kolo tak stím budou zacházet velice velice slušně, než když jim to koupíme Citovat
odee Odesláno 20. leden 2014 Autor Odesláno 20. leden 2014 Chci to řešit přesně jak zde většina píše, moje děti nebudou mít nic \"zadarmo\" stejně jako sem neměl já, řešíme to přesně z toho důvodu, který píše Chralie. Až budou děti dospělé a budou budovat a zařizovat si vlastní, tak bych jim chtěl trošku pomoct tak, jak mě třeba naši nemohli. Kupovat dětem auta a pod. je jednak blbost a jednak to i v budoucnu bude celkem jistě mimo moje možnosti:D Citovat
skuci Odesláno 21. leden 2014 Odesláno 21. leden 2014 Chci to řešit přesně jak zde většina píše, moje děti nebudou mít nic \"zadarmo\" stejně jako sem neměl já, řešíme to přesně z toho důvodu, který píše Chralie. Až budou děti dospělé a budou budovat a zařizovat si vlastní, tak bych jim chtěl trošku pomoct tak, jak mě třeba naši nemohli. Kupovat dětem auta a pod. je jednak blbost a jednak to i v budoucnu bude celkem jistě mimo moje možnosti:D já jsem ti k tomu napsal názor ze strany odborníka teď je na tobě, jak to budeš praktikovat ty Citovat
P607Olda Odesláno 21. leden 2014 Odesláno 21. leden 2014 Můj příspěvek nebyl tak ani o tom, zda \"dostanou něco zadarmo\". Byl o tom, kdy mladá rodina potřebuje používat peníze (tedy VY), zatímco dítě je v té době nepotřebuje, bo mu rodiče koupí, co potřebuje. O 15 až 20 let později je to jiné: rodiče pracují oba a vydělávají víc (postup na vyšší místa). A hlavně, kupní síla tisíce korun se mezitím značně změní, takže to, co jste v roce 1980 (nebo 2014) krvopotně odtrhli od úst, bude v roce 2000 (nebo 2034) nevýznamný obnos - ty peníze mezitím ztratí hodnotu. Citovat
Print Odesláno 21. leden 2014 Odesláno 21. leden 2014 Sice zadny deti nemam a jeste ani neplanuju takze o vychove vim zatim kulovy ale podle me vychovavat deti tak aby nedostali nic zadarmo je podle me taky kravina ... jasne ze kdyz bude chtit pri kazdy navsteve v obchode koupit nejakou kravinu ze mu ji pokazdy nekoupim ale zase rikat mu dobre koupim ti to ale pouze za predpokladu ze doneses ze skoly jednicku z matiky podle me taky.neni neni dobry .. ano projevi aspon nejakou snahu aby tu jednicku dostal alw zase chudak pak se kvuli tomu stresovat ... presne takhle vychovavala teta myho bratrance takze kluk je tedka vystresovanej uplne ze vseho protoze kdyz byl nalej nedostal zadarmo vubec nic musel nosit ze skoly samy dobry znamk ... nedej boze dostal 3 a uz bylo zle .. nic nedostal .. takze byl porad vystresovanej aby nekde.neco nevyvedl a aby.nedostal spatnou znamku ... a dopadlo to tak ze dneska je vystresovanej i z toho kdyz deme nakupovat tak aby neco nezapomel ... takze ano nerozmazlovat deti ale zase to s tou prisnosti neprehanet aby nemeli pak deti na detstvi spatny vzpominky prave jako muj bratranec. sorry za trochu OT. Citovat
oddie Odesláno 21. leden 2014 Odesláno 21. leden 2014 Print: aby nedostali nic zadarmo ale neznamená platbu za známky. To je kravina. Že to tvoje teta takto postavila byla dost blbost. Citovat
Charlie 1 Odesláno 21. leden 2014 Odesláno 21. leden 2014 Já jsem když jsem byl maléj kromě narozenin,svátku a Ježíška dostal kulový a za druhy ty věci byly drobnosti ale neřešil jsem to protože me ty věci nezajímaly,měli jsme partu a trávili většinu času vymejslenim blbin,,,ale to je mimo mísu... Citovat
Print Odesláno 21. leden 2014 Odesláno 21. leden 2014 ano je to jeji blbost a bratrance to docela dost poznamenalo ... ale ono i rikat detemkoupim ale musis si to zaslouzit neni dobry pak deti vymejsli vselijaky kraviny aby se zavdecili rodicum znam z vlastni zkusenosti ze se to kolikrat nevyplaci ... jednou jsem chtel kdyz sem byl malej v hrackarstvi anglicaka a tata rekl dobra ale kdyz si to zaslouzis ja souhlasil .. prijeli sme k babicce rodice sly dovnitr a ja si rekl ze tatovi umeju auto a zaslouzim si anglicaka .. dopadlo to poskrabanym lakem byl sem sikuka Citovat
Charlie 1 Odesláno 21. leden 2014 Odesláno 21. leden 2014 Děti by měli pomáhat automaticky ne za odměnu,ze jim občas něco koupim,tak to nikdy nespojuju s něčím ze něco udělali.....dostanou to nezávislé,všeho moc škodí a s hrackama to platí dvojnásob kolik toho maji az hanba,manželka se v tom výživa,já spis kupuju sportovní věci aby se hejbaly na něco dělali.... Citovat
Print Odesláno 21. leden 2014 Odesláno 21. leden 2014 jo u nas to bylo podobne mama kupovala hracky a tata jedine za odmenu :-) jinak penize ( nejaka mensi castka ) do zacatku spatna neni :-) ale zase to stim neprehanet aby jak tu nekdo psal nebyl namlsanej a az mu penize dojdou nebyl v ... Citovat
odee Odesláno 21. leden 2014 Autor Odesláno 21. leden 2014 P607Olda: Tvůj názor sem pochopil myslím přesně tak, jak jsi ho myslel a vzhledem k tomu, že nejsem úplně finančně negramotnej tak je to jediná věc, která mě od spoření odrazuje. Přesně to, že to co si teď těžče uškudlím každej měsíc bokem, bude za 20let flusnutí do vody. Právě proto sem řešil jak spořit, aby výsledek měl tu zprávnou hodnotu i za těch 20let, což mi ale v dnešní době nikdo nezaručí. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.