Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Zdravím všechny a chci se zeptat, jestli je pravda, že se do aut na přelomu 80/90 let montovala tzv. poloklimatizace. Jak to pracuje? Anebo je to jen stářím zdecimovaná normální klimatizace?

Slyšel jsem to naprosto vážně o 605, ale také o autobusu Scania.

Odesláno

Já měl poloklimatizaci na Tempře. Jedná se jen o to, že si zkrátka na digitálním ukazateli navolíš teplotu, kterou chceš a řikáš si jó to je pecka že mi to při těch 30 stupních venku fučí jen 20 uvnitř. :D Jinak jsem to nepocítil. :papa

Odesláno

je to prostě manuální nastavení klimatizace a jsou dva typy,u jednoho si kolečkem nastavíš teplotu která je po obvodu napsaná anebo jsou i takové kde si všechno nastavuješ sám něco podobného jak u auta bez klimy si nastavuješ v zimě topení

Odesláno

Klimatizaci s použitím chladiva (freon, R135, R12) jsem neměl na mysli, a? už manuální, automatickou, digitální a dokonce napůl uteklou.

Prosím pamětníky a odborníky, neexistovalo kdysi něco na jiném principu?

Slyšel jsem o tom několikrát, a vždy jsem si myslel - jo, to vám zase uteklo chladivo.

Ale teď mě kamarád vážně přesvědčoval, že něco takové existovalo a nechtěl jsem mu věřit, tak se ptám tady na fóru.

Odesláno
Původně zaslal: P607Olda

Zdravím všechny a chci se zeptat, jestli je pravda, že se do aut na přelomu 80/90 let montovala tzv. poloklimatizace. Jak to pracuje? Anebo je to jen stářím zdecimovaná normální klimatizace?

Slyšel jsem to naprosto vážně o 605, ale také o autobusu Scania.

605tka ma zcela normalni klimatizaci automatickou(nektere verze analogovym nastavenim - otocne kolecko regulace teploty, nektere digitalnim - displej a plno tlacitek)..do r.v. 93 vcetne R12 a pozdeji R134...nic takoveho jako poloklima jsem neslysel :)

Odesláno

Já taky netušim, jak tenhle výraz vzniknul, ale vsadil bych se, že v tom maj prsty bazarníci, nebo podobná verbež:aut:aut:aut.

Budeme-li brát principielně klimu na dnes nejrozšířenějším způsobu, tedy stlačováním media, tak se co já vim dělá řízení bud manuálně - tedy bez regulace teploty, nebo automaticky, kde elektronika sama řídí teplotu v interieru a to bud jen regulací teploty ve výdechu ventilace, nebo ještě regulací otáček ventilátoru popř regulace proudění, a je je fuk, jestli je teplota nastvována otočným knoflíkem, nebo tlačítky na konzoli s LCD.

Tedy - máme tu manuální klimu a automatickou.... Co je tedy poloklimatizace netuším a rozhodně bych to nechtěl...:P:P:P

[upravil dne 26/8/05 Hics]

Odesláno

2 Hics:

máš nejspíš pravdu, bude to asi šetrný výraz pro kompresorovou klimatizaci, která stratila médium - člověk si tam chce ochladit ruku a pořád nic, jen teplý proudící vzduch.

Odesláno

Ja o poloklimatizaci slysel jen pokud jde o vlak a dostalo se mi vysvetleni, ze dokaze ochladit interier oproti venkovni teplote o cca 8 stupnu a vic to nejde, kdezto normalni klima (pokud nejde o extremni podminky) uchladi vic.

Odesláno

Vemte si normální digitální klimatizaci a zmáčkněte čudlík eco. Tím se vypojuje chlazení. Tohle je poloklima.

V praxi to hodně montoval Fiat. Bylo to digitální topení. Umělo to ohřát a udržet vzduch na požadované teplotě, ale protože nebyla klimatizace, neumělo to chladit. Ideální do severských končin.:roker

Odesláno

Přesně tak. Bylo mi řečeno, že já mám poloklimu. To znamená, že se elektronicky hlídá nastavená teplota v kabině, ale nemám žádnej chladicí agregát. To znamená, že pokud je venku větší teplo, než si nastavím, tak se otevře klapka, aby se vzduch neohříval od radiátoru, větrák se točí na maximum a to je vše. Takže v zimě pohoda, ale když je vedro, tak to jenom fouká.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...