Hadra Odesláno 18. září 2013 Odesláno 18. září 2013 Ahoj, tak se mi pokazila míchačka s cca 1,5KW motorem. Zničeho nic začala vrčet jakoby na jednu fázi nebo co a chvíli po tom, co mi ovládací kolo rozseklo prsty jsem vzteky kopnul do prodlužky, rána jako prase, zhaslej barák a šel jsem nahazovat jistič až do hodin. Na druhej den jsem udělal novou cestu z baráku do míchačky, proměřeno, přes hlavní vypínač bez problémů všechny 3 kolíky jedou ( je tam 3kolíky + zem) Jakmile zapnu, vyletí fíčko. Zkoušeno 10x, motor proměřenej. Tak jsem to natáhl od dědu, kterej nemá fíčko a hle, míchačka jede. Elektrikář mi řekl, že když míchám v krátkých cyklech ( namíchám, vypnu a hodinu si hraju s plotem, potom namícham za 10minut další a zas vypínám) je pravděpodobný, že při tomhle počasí mám v motoru vlhko a to fíčko to pozná a vyhazuje díky své citlivosti. Tak se ptám, je možnost, že to vyschne, nebo že je ten motor na odchodu do věčných lovišť? Ta míchačka je půjčená a je asi tak 30 let stará. Edit: Motor proměřenej a dle měřáku je bez problémů. A neměřil jsem to já neb nevím jak, ale měřil to elektrikář, kterej mi poradil to píchnout někam bez toho fíčka. [upravil dne 18/9/13 20:05 od Hadra] Citovat
punkac Odesláno 18. září 2013 Odesláno 18. září 2013 je vlhko, překlemuj chránič a máš pokoj, pokud teda víš, co děláš Citovat
Hadra Odesláno 18. září 2013 Autor Odesláno 18. září 2013 No právě že to nevím....dokážu tak maximálně zapojit ten třífáz a když si pozvpomínám, tak vytáhnout 220. Citovat
punkac Odesláno 18. září 2013 Odesláno 18. září 2013 no to ti stačí, na kostru dej zelenožlutej, na L1 černej, L2 hnědej a L3 zase černej, když se bude točit na blbou stranu, prohodíš ty dva černý jinak vadaskou si zjisti, že mezi L1 a L2 nebo L1 a L3 nebo L2 a L3 musí být 400V a mezi kostrou a L1 nebo L2 nebo L3 musí být 230V jinak co se týká proklemování chrániče je to opět snadné. Drát, co máš dole, tak dej dohromady s drátem co máš nahoře dle osové souměrnosti, chápeš? Prostě ho vyřadíš, jako kdyby tam nebyl. Jestli tam máš pětikolík s modrým, tak na něj se zatím vykašli na tu chvilku (jestli potřebuješ dělat), v míchačce ho zaizoluj. Citovat
Bigbadjohn Odesláno 18. září 2013 Odesláno 18. září 2013 No vzhledem k tomu, že Hadra očividně není elektriky znalý bych mu toto nedoporučoval. Když už chceš něco takovýho dělat, tak ať to udělá elektrikář. Jsi si jistý, že problém je v motoru a ne třeba v přívodním kabelu? Já bych si nechal změřit unikající proudy zvlášť na motoru a na přívodním kabelu a vidělo by se zase víc. Citovat
koblih69 Odesláno 18. září 2013 Odesláno 18. září 2013 Jeslti je tem motor zavlhlej tak ho hlavně vysuš než se prošlehne vinutí. Citovat
ChouLu Odesláno 18. září 2013 Odesláno 18. září 2013 Nemáš náhodou tu míchačku uzemněnou nějakým kolíkem do země? Citovat
Hadra Odesláno 18. září 2013 Autor Odesláno 18. září 2013 Ale jo, jde mi z baráku 380 V ( nebo 400, já nevim ). Mám to zapojený normálně na třífáz. od baráku mám prodlužku do míchačky, naměřím na míchačce před vypínačem všechny 3 fáze 400 mezi nima. Jakmile jakoukoliv fázi spojím se žlutozeleným tak mi to vyhodí fíčko. Jakmile brnknu po vypínači, je to vyhozený. Modrej zapojenej nemám nikde, je na volno a nikde se nedotýká. Když to zapojím vedle do baráku bez fíčka tak to jede. Elektrikář mi proměřil motor a udělal celou cestu novou, nicméně řekl, o té vlhkosti. proto se ptám - míchačka stojí venku a je pro mně nepraktický to tahat z vedlejšího baráku, takže sháním informaci, jestli je možný, že ten motor provozem vyschne nebo je mu potřeba pomoct. Elektrikář mi řekl, ať to odmíchám tak jak to je a potom míchačku vrátím.Jenže mně to štve a rád bych to vrátil v pořádku. Citovat
Bigbadjohn Odesláno 18. září 2013 Odesláno 18. září 2013 No jestli děláš pokusy, že spojíš fázi se žlutozeleným, tak se raději do žádných úprav nepouštěj. Jak už Ti tu Koblih69 psal, tak dej ten motor vyschnout, než se Ti prosekne vinutí. Z toho celkem jasně vyplývá, že provozem nevyschne. Kolega v práci dal zaplavený motor z hoblovky vyschnout do pece na 60°C, nechal ho tam asi 5 hodin a hoblovka zase běží. Citovat
Agrafik Odesláno 18. září 2013 Odesláno 18. září 2013 Máš míchačku zapojenou na čtyřkolík a používáš chránič? a zkoušíš to u dědy a ten ho nemá a tam ti to funguje? Tomu pak nerozumím, protože pro použití chráníče by si musel mít na míchačce pětikolík, takže jak to tedy je? [upravil dne 18/9/13 22:08 od Agrafik] Citovat
Guest servisman Odesláno 18. září 2013 Odesláno 18. září 2013 v práci jsme věčně vysušovaly elmotory , Citovat
Hadra Odesláno 18. září 2013 Autor Odesláno 18. září 2013 Nene, já mám z baráku vyvedených 5 drátů. černej, hnědej, šedej, modrej a žlutozelenej. Z krabičky co mám venku mám do míchačky zapojený všechny kromě modrýho, víc do prodlužky nejde. černej, hnědej a šedej mám zapojený, žlutozelenej jde na zem. V míchačce to mám taky tak, modrej nikde nefiguruje. Elektrikář dneska přišel a vadaskou propojil zem a fázi a vyhodilo to fíčko. tak to celý proměřil, natáhl mi všechno v novotě dle \"norem\" ( já měl zamotaný dráty kolem šroubků atd, dal tam očka )nicméně to je furt stejný a poproměření té krabičky na motoru je vše v pořádku. Tak vymyslel to s tou vlhkostí a že to natáhnem od dědu, kterej to fíčko nemá s tím, že se ten motor buď rozběhne, nebo že je po něm. Je to zas klasika bez modrýho a jede to. Tak mi na to řekl, že je to pravděpodobně tím, že je v motoru vlhko, měřák to nepozná, motor se tváří při proměření normálně, nicméně fíčko to vyhazuje. s tím, že mám teoreticky naději, že motor vyschne a bude to v pořádku a po zapojení na moji elektriku to bude zas fungovat. Citovat
Haryk Odesláno 18. září 2013 Odesláno 18. září 2013 jedině vysušit, dát do trouby tak na 120°, ve fabrice jsme je sušily až na 150, počítej stím že Tě žena vyžene i stou troubou, bude pěkně ,,vonět\" Citovat
ChouLu Odesláno 18. září 2013 Odesláno 18. září 2013 Lze i na 4 kolík zapojít fíčko... nicméně bez schématu nebo možnosti to vidět, nelze vyhodnotit kde je problém.. A za druhé.. proč brnkáš fází o PE? v tomto případě tedy o PEN... vždyť je to jasnej zkrat a na to opravdu fíčko není.. od toho je jistič, fíčko má jiné vlastnosti ochrany.. Citovat
Agrafik Odesláno 18. září 2013 Odesláno 18. září 2013 ChouLu: tak to mi prosím vysvětli jak na čtyřkolík zapojíš chránič ,aby byl funkční? Citovat
Almanil Odesláno 18. září 2013 Odesláno 18. září 2013 V práci občas nechávame motory vyschnout, ale to jsou zatopené kusy. Jestli motor sám kondenzuje vlhkost tak si myslím, že je něco špatně. To by se elektromotory nedaly skoro používat. P.S. Jsem laik Citovat
ChouLu Odesláno 18. září 2013 Odesláno 18. září 2013 Já neřekl, že bude funkční, ale že to na to zapojíš a michačka se bude točit.. ale chránič pak ztratí smysl.. Citovat
velkybanan Odesláno 18. září 2013 Odesláno 18. září 2013 dám jenom svojí myšlenku: chránič ->za ním jistič na míchačku(je to moje teorie jak je to tam zapojený) L1L2L3 jde z jističe tím pádem za chráničem , proto pokud se to zapojí na tyto fáze za chráničem a bez modrýho(který jen tak plandá někde ...) tak to fungovat nemůže a vždycky chránič vyletí protože bude chtít ochránit(po modrým se nic nevrací) Proto to na jističe od \"Dědy\" funguje maximálně prohod z/ž s modrým a mělo by to fungovat toť můj názora teď do mne Citovat
punkac Odesláno 18. září 2013 Odesláno 18. září 2013 elektrikář blbej nebude, i změřením napětí mezi modrým a fází chránič vybaví a vypadne. Kašli na chránič udělej to na tu chvilku jak jsem ti psal a betonuj Citovat
velkybanan Odesláno 18. září 2013 Odesláno 18. září 2013 já proti tvému zapojení nic nemám , když to jinak nejde je to nejlepší řešení.Ale pokud to udělá jak píšeš tak je vadný chránič a je zralý na výměnu;) Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.