Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Vibrování do volantu při zatáčení doprava

Recommended Posts

Odesláno

Ahoj,

u mé 106, r.95, jsem teď zjistil, že mi při zatáčení vpravo vibruje volant. Při zatáčení vlevo je to ok, při rovné jízdě je vibrování mnohem slabší, ale stačí malinko zatočit doprava a dost se to zesílí. Vibrování cítím i na plynu. Dnes jsem zkontroloval šrouby na kolech, kola dofouknul a beze změny.

Ptal jsem se známýho, co dělá na STK a říkal, že to bude asi hnací kloub na výměnu.

Nemůže to být špatnou geometriíí? Teď jsem vymetl pár děr a za tmy si skočil na vyfrézované vozovce .. Ale těžko říct, jestli už to nevibrovalo předtím. Nerad bych zbytečně nechal povyměňovat spoustu dílů.

Neřešili jste někdo něco podobného?

• O 3 týdny později...
Odesláno

S tím vibrováním to začalo i hlučet. Dal jsem to mechanikovi, ten mi vyměnil ložisko a hluk a silné vibrace do volantu při točení doprava zmizely. Lehké vibrování do pedálu je tam ale pořád. Říkal, že se mu zdálo, že je vyschlej kloub poloosy. Hlavně že už to silně nevibruje do volantu.

Už je to popátý, co se měnilo přední ložisko (poloosy cca. 3x). Příště už to asi vzdám a někomu to auto daruju. Na podzim se vyměnily komplet celý těhlice a zase ložisko odešlo. Nikdo už na tak starým autě nechce ztrácet čas zkoumáním, co je tam špatně (něco tam musí být vyoseno). A jelikož jsem celkově do něj narval dost peněz a \"až na toto\" je vše ok, tak je mi líto, to posílat do šmelce. To ložisko je fakt záhada.

Příště to vidím na jednoho z těchto kousků:

Honda Civic/Jazz

Ford Fiesta (1,3l, od 2004)

Toyota Corolla

Odesláno

mužu se zeptat jakou značku ložiska jsi použil, ja menil nové ložisko po třech měsících, dal jsem tam potom SKF sice je docela drahé ale zatím drží

Odesláno

První pár ložisek (FEBI) mi lisoval bratranec na podomácku dělaným lisu. Po výměně pár týdnů klid a znovu hučení.

Pak jsem to dával mechanikovi. Dal tam opět pár od FEBI. Hučení se zase po čase objevilo.

Nakonec jsme s bratrancem jeli na vrakáč k Břeclavi a z pěkný rakouský 106ky jsme použili obě těhlice se vším všudy (i s nábojem). Po výměně klid půl roku, hukot, vibrace do volantu a pedálů.

Teď mi tam jiný mechanik dal FAG (1x). Tak jsem zvědavej, jak dlouho to bude trvat, než to zase začne hučet.

Jinak podobný příběh je i s brzdama. Za tu dobu, co to auto mám (3 roky), jsem tam měl 3 různý páry kotoučů a všechny kopaly.

Není tady někdo z libereckého kraje, kdo se trochu vyzná ve 106kách a je schopný dohledat možnou příčinu?

Bratranec stejný problém řešil před x-lety na Saxu, vyměnil nakonec komplet těhlice, ale kvůli nehodě už nezjistil, jestli by to tehdá pomohlo.

Jinak vzadu se měnila ložiska na SKF před rokem a něco a bez problémů.

Odesláno

Ložiska vydrží určitý počet děr, pak hučí. Když to vezmeš zkrátka, tak i za týden. Nejezdíš přes díry?

Kopání brzd při brzdění může být právě špatně (křivě) vloženým ložiskem.

[upravil dne 31.8.2013 17:51 od P607Olda]

Odesláno

FEBI ložiska nevyrábí, překupuje je a přebaluje. Nemyslím si, že by brali něco horšího, ale špička to taky nebude. Dávám prakticky jen SKF, případně FAG... málo kdy něco jiného.

Odesláno

Cíleně díry nevyhledávám, ale při kvalitě silnic zvlášť u nás na liberecku se dírám nedá vyhnout. Přes den možná, ale v noci nebo za deště těžko.

Ale že by tři lidi nezávisle na sobě špatně nalisovali ložisko, se mi nezdá ..

Odesláno

Nedávno jsem s ložisky řešil jeden problém. Na jedné 106 vydrželi cca 100km a na 16V nevydrželi ani první projížďku.

Problém byl v tom, že na poloose, v místě kde začíná kloub, je radius. Při snaze dotáhnout ložisko k poloose, se ložisko díky malému sražení hrany neopřelo o určenou stykovou plochu, ale právě o ten rádius a při následné jízdě šlo brzy do kopru.

Na poloosách jsme museli radiusy zmenšit, aby ložisko sedělo, kde má a je klid.

Divím, se že nikdo podobný problém neřešil, protože mě se tohle stalo během týdne na dvou autech.

Bohužel na dosedací plochu není při montáži vidět, takže se problém blbě odhaduje.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...