Driver Odesláno 21. červenec 2013 Odesláno 21. červenec 2013 Když už se tu občas řeší nějaké ty stavební věci tak se chci zeptat osob znalých na jednu věc. Děláme rekonstrukci bytu a celý se bude štukovat včetně stropů. Dělaly se i komplet nové rozvody elektriky v celém bytě takže je tam na zdech hodně šliců na kabely. A můj dotaz zní zda dát nebo nedat pod štuk perlinku. Chtěl jsem jí tam dát právě z důvodu, že tam budou zadělaný ty drážky na kabely a nechci aby se tam po čase objevily praskliny. Na druhou stranu my zase někdo říká ať jí tam nedávám, že stěna nebude dýchat a můžu mít problém s plísní apod. Byt je sice ve starší bytovce z 50 let, ale je suchý, akorát tam býval problém s plísní za nábytkem na jedné stěně než barák zateplily (je to krajní byt), protože v zimě ta stěna promrzala. Teď už je to v pohodě. Takže teď nevím jak se rozhodnout, bude to dělat firma takže pokud by se nedávala perlinka tak se celkem i něco ušetří. Už jsem rozhodnutý jí nedávat na strop, ale nevím jak na ty stěny, jestli jí dát třeba jen na vnitřní příčky nebo vůbec a případný praskliny později zadělat nějakou stěrkou a přebrousit (to už jsem dělal a není to ani poznat). Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 21. červenec 2013 Odesláno 21. červenec 2013 Šlicy na kabely normálně zaházej maltou a strhni fraťákem, až to uschne a zatvrne tak to normalně přeštukuješ a nic praskat nebude. Perlinka pod štuk je nesmysl. Perlinku bych daval pod lepidlo na ytong nebo tak něco, ale na zděnou příčku je to zbytečný [upravil dne 21/7/13 22:47 od Radek Hurvajz] Citovat
oddie Odesláno 21. červenec 2013 Odesláno 21. červenec 2013 Perlinku s čím? Perlinka je jen síťka, ta sama o sobě žádnému dýchání nebrání. Štukovat to pak budeš čím? Citovat
Medvěd Odesláno 21. červenec 2013 Odesláno 21. červenec 2013 Nás stavební firma v rámci rekonstrukce na perlinku do celého bytu ukecala (stálo to ne právě málo kaček) a zatím fakt nelitujeme . je to už několik let a zatím praskliny nikde žádné. P.S. Radku - mně třeba v paneláku praskala omítka o 106 (taky jsem celý byt nechával rekonstruovat, ale perlinku jsme nedávali). [upravil dne 21/7/2013 22:48 od Medvěd] Citovat
marko306 Odesláno 21. červenec 2013 Odesláno 21. červenec 2013 Šliců - drážiek ? Perlinka - sieťka na kléber ? Fraťák - hobel? Som sa úpne stratil pri týchto slovách. [upravil dne 21/7/13 22:58 od marko306] Citovat
oddie Odesláno 21. červenec 2013 Odesláno 21. červenec 2013 Medvěd: zrovna ta tvoje \"rekonstrukce\" je příklad spíš odstrašující, tím bych opravdu neargumentoval. Citovat
Medvěd Odesláno 21. červenec 2013 Odesláno 21. červenec 2013 Oddie - o rekonstrukci Medvědího brlohu tu bylo mnoho napsáno a ani já jsem nikdy netvrdil, že bylo vše ideál. ALE OPRAVDU JSEM RÁD, ŽE JSEM SE DO PERLINNKY NECHAL UKECAT - zdi popraskané nemáme a tuto informaci jsem Driverovi předal. Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 21. červenec 2013 Odesláno 21. červenec 2013 Šliců - drážiek ? Perlinka - sieťka na kléber ? Fraťák - hobel? Som sa úpne stratil pri týchto slovách. [upravil dne 21/7/13 22:58 od marko306] 1 a 2 maš spravně u 3 asi taky, ale pro jistotu - http://cs.wikipedia.org/wiki/Hlad%C3%ADtko Citovat
oddie Odesláno 21. červenec 2013 Odesláno 21. červenec 2013 Oddie - o rekonstrukci Medvědího brlohu tu bylo mnoho napsáno a ani já jsem nikdy netvrdil, že bylo vše ideál. ALE OPRAVDU JSEM RÁD, ŽE JSEM SE DO PERLINNKY NECHAL UKECAT - zdi popraskané nemáme a tuto informaci jsem Driverovi předal. Jenže ta tvá \"informace\", aby byla kompletní, by zněla: nechal jsem si za velmi těžce přestřelené peníze sprasit byt a mám přitom obrovské štěstí, že i přes toto sprasení mi neplesniví zdi, tak jsem spokojený, že mi to aspoň nepraská. Docela by mě zajímalo, jak \"spokojený\" bys byl, kdyby ti to plesnivět začlo. Jako že v tom Driverově krajním bytě, který problém s plísní měl, bych si s tím opravdu nehrál. Citovat
marko306 Odesláno 21. červenec 2013 Odesláno 21. červenec 2013 Sieťku určite dať. Vyhneš neskoršej možnej oprave prasklín. Citovat
Driver Odesláno 21. červenec 2013 Autor Odesláno 21. červenec 2013 Perlinku s čím? Perlinka je jen síťka, ta sama o sobě žádnému dýchání nebrání. Štukovat to pak budeš čím? Perlinka by tam byla s nějakým lepidlem, štukovat se bude asi Keraštukem, přesný materiály ještě nevím. Zatím jsem poptával firmy, abych mohl porovnat ceny. Hurvajz dík za stručný návod, ale s mým teoretickým zednickým uměním bych si troufnul maximálně na kozí chlívek, na obýváku kde se na to budu muset následně koukat se to učit nehodlám Jinak v prvním rozpočtu bylo za štukování včetně perlinky 190 m2 celkem 49 tis. I z tohodle důvodu řeším zda je tam ta perlinka nutná. Citovat
oddie Odesláno 21. červenec 2013 Odesláno 21. červenec 2013 Přesně to jsem čekal, lepidlo. Lepidlo a pěna, mor dnešního stavebnictví, matláci to naperou všude, protože se s tím dobře a snadno dělá, co na tom že to tam nepatří a má třeba některé vlastnosti, které celek značně degradují, vždyť zákazník to zaplatí a oni v tom bydlet nebudou, tak co. Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 21. červenec 2013 Odesláno 21. červenec 2013 No, tak lepidlo s perlinkou a navrch štuk je holej nesmysl, to vubec nejde k sobě. Ten štuk se z toho bude loupat. Štuk patří na normální vápennou omítku, ne na lepidlo. Na lepidlo se mužou davat tapety, obklady nebo ho vymalovat barvami k tomu určenými, ale hlavní co lepidlo neumí je dýchání, takže pokud to zamatlají lepidlem tak zplesniví i to co nikdy plesnivý nebylo. Citovat
Jarda.kk Odesláno 22. červenec 2013 Odesláno 22. červenec 2013 je pravda,že v tyhle době se všude cpe lepidlo,pěna atd.před 50 lety nic takovýho nebylo a ty baráky vypadají líp než ty nový,např.sousedovi se z lepidla začla loupat fasáda takže přijela firma a opravila velmi rychle stylem přetáhnout znovu lepidlem a nová fasáda cca 80000,- jen pro úplnost barák kolaudace v r. 2010 takže lepidlo nebrat,teda aspon za mě. Citovat
oddie Odesláno 22. červenec 2013 Odesláno 22. červenec 2013 Vyloženě loupat by se to z toho snad nemělo, aspoň doufám, sám mám totiž lepidlo s perlinkou na pár příčkách z Ytongu, zde je to ale kvůli pevnosti (jsou z toho nejtenšího, mají jen 5cm) a je to napenetrované kvalitní penetrací. Ale to je specifický případ použití v paneláku, kde je obecně až příliš suchý vzduch, a jen pro tohle použití. Na normální stěny bych to nedal, a do starého baráku na cihlu už vůbec ne. Citovat
K3nny Odesláno 22. červenec 2013 Odesláno 22. červenec 2013 Nech si jen zaházet šlice a prdni tam štuk,lepidlo je v tomto případě na hovno,za ty prachy bych si udělal komplet nový omítky a na strop gips. případně pokud se dá sehnat tak tam dej štuk salith P2,je to cementovovápená omítka není to jen vápno jak klasickej štuk Citovat
Charlie 1 Odesláno 22. červenec 2013 Odesláno 22. červenec 2013 No moje slova proto je barak postavenej z porothermu na maltu,maltovy omitky +stuk...... nejvic se mi libi ,kazdy stavu z itongu da lepidlo+perlinkq a navch stuk a cela vyhida ytongu je v prdeli.protoze lepidlo vse uzavre... a sadrova sterka co ma jit na ytong je draha.... jak osal Hurvajz ted jsem to delal stejne kdtz jsem sekal drazky na trubky na centralnu vysavac,zahazet pytlovou maltou a navrch vapenny stuk a zamaluju a fertig... Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 22. červenec 2013 Odesláno 22. červenec 2013 Vyloženě loupat by se to z toho snad nemělo, aspoň doufám, sám mám totiž lepidlo s perlinkou na pár příčkách z Ytongu, zde je to ale kvůli pevnosti (jsou z toho nejtenšího, mají jen 5cm) a je to napenetrované kvalitní penetrací. Ale to je specifický případ použití v paneláku, kde je obecně až příliš suchý vzduch, a jen pro tohle použití. Na normální stěny bych to nedal, a do starého baráku na cihlu už vůbec ne. Pokud tam máš penetraci tak by to mělo držet, teda snad. Ale jak vím tak se na penetraci kašle, dokonce jsem viděl ytong navrch lepidlo bez perlinky a malba. Při následném malování za cca 3 roky se to smývalo a nebylo možné to normálně vymalovat Citovat
oddie Odesláno 22. červenec 2013 Odesláno 22. červenec 2013 Mám tam modrý Ceresit, takový by tam firma opravdu nedala Vůbec bych se asi mnou použitých materiálů od firmy nedočkal, nedělat to sám, ale zadat si to na klíč... Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 22. červenec 2013 Odesláno 22. červenec 2013 Mimochodem, takhle vypada ytong když se nedá perlinka Cca pul roku novej bytovej barák, stěna tech 5cm jak pišeš u sebe, holt se šetřilo na všem, pak se každej rok zamatlavalo všim možnym, dělal to takovej PAT a MAT od byťáku Takže Perlinku ano, ale pouze tam kam patří, naopak když tam není tak to dělá tohle. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.