Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

Čau,nevim jak jsem přesně měl formulovat nadpis,ale chci si vyrobit vizitky abych je mohl dát člověku,co si občas u mě nechá opravit auto nebo když někoho potkám a chce se semnou domluvit,tak aby měl kontakt,to je asi všem zatím jasný :)

Ale teď ta pravá otázka zda vadí,takovéhle šíření mé šikovnosti,když to nedělám jako živnost,ale sem tam udělám někomu auto když chce.Nechci to šířit ve velkým abych to dal každýmu,jen fakt lehce aby se to trošku rozšířilo a měl jsem více práce:) Zřejmě bude hodně záležet co je tam napsáno a jak se lidi zachovaj,zda mě někde udaj :D díky za názor pokud někdo bude vědět:)

Odesláno

A ŽL si neuděláš proč?

Plánice není velkoměsto (spíš taková dírka do řitě) a tak se tam (aspoň podle mně) všici znají. Bude velice těžké obhájit výdělečnou činnost bez odpovídajícího ŽL, až narazíš na vo*a co Tě udá. Žijeme v zemi české, kde se šikovnost a úspěch trestá, co kdybys najednou jezdil v lepším autě než soused závistivec, kterej radši bude psát 10 udání denně než aby taky začal něco dělat?

[upravil dne 18/7/2013 19:58 od Medvěd]

Odesláno

Pokud máš zaměstnání či školu, tak se živnost bere jako vedlejší, tím pádem neplatíš zdravotní a sociální.. jen pouze jednou za rok dorovnáš zdravotní dle výdělku :)

Odesláno

Pokud jsi vyučený automechanik, není problém si ŽL založit na vedlejší činnost. Když se budeš kapku snažit, tak se ubráníš placení jakýchkoliv daní.

Pokud vyučený nejsi, tak to lze taky, ale je to vázaná živnost - takže bys musel mít ručitele (nevím jak přesně je to nazvané).

Sám jsem podnikal při zaměstnání snad sedm roků bez problému. Každý rok jsem podal řádně přiznání s nulou, to samý na sociálce a na zdravotním.

Odesláno

Jo jsem vyučen jako mechanik,dělma 6 let v servisu a doma ještě sem tam něco udělám,ale na vlastní živnost to ještě neni.Živnost bych si zvládl založit,ale jde mi o ten problém,jestli to bude vadit když udělam vizitku \'\'Opravy motorových vozidel a lakýrnické práce\'\' a jméno s číslem.

Odesláno

A proč si neudělat živnost? vyjde tě to litra.. jedou za rok uděláš papíry a máš pokoj.. když tě někdo udá, tak to bude mnohem dražší.. a věř tomu, že závistivců se najde... :(

Věc druhá je, jestli nejsi vázan u zaměstnavatele smlouvou, kde je napsáno, že nesmíš mít vlastní živnost (pak zvláště v oboru), čímž vlastně děláš konkurenci...

Odesláno

...Žijeme v zemi české, kde se šikovnost a úspěch trestá, co kdybys najednou jezdil v lepším autě než soused závistivec, kterej radši bude psát 10 udání denně než aby taky začal něco dělat?

Méďo, rozhodně nepodporuji udavačství, přímo se mi hnusí. Ale na druhou stranu chápu nasranost živnostníka, který musí platit daně, dražší tarif na elektřinu v provozovně, splňovat hygienické normy a já nevím co ještě (nepodnikám) na někoho, kdo tohle všechno splňovat nemusí a pak může jít s cenou dolu. Je to jako nedávná diskuse o platech v Praze, které podle některých snižují naplaveniny, které pracují za menší peníz. A co mě dokáže vytočit je \"podnikatel\", který pracuje na PC (třeba fotograf) a používá nelegální software. Taky pak může mít jiné ceny než ten, který za všechno platí...

Odesláno
Jo ale těch 15 si aspoň vydělat musíš a to by teď jen tak lehce nešlo.

K čemu proboha?

Budeš chodit do práce a k tomu mít živnost... nemusíš vystavovat faktury kamarádům, ale máš to pojištěné proti závistivcům... ;)

Odesláno

Já měl ale na mysli,když budu dělat jen sám na sebe bez další práce.Porotže by to asi nešlo mít ještě k tomu živnost.Jde o to že po práci už toho moc neudělam,takže bych potřeboval dělat od rána ;)

Odesláno

Kakamile, pochop, že ŽL by byl jenom kvůli závistivcům. Když bys přitom ještě normálně makal, neplatíš odvody. Dělal bys všechno stejně jako dosud, ale legálně.

Nepřiznat může výdělky do 10 000 Kč za rok. Ty tvé opravy budou jistě více. Tudíž se jedná o šedou ekonomiku (legální věci, nelegální cestou). Když bys měl ŽL, bylo by to legální. :papa

Odesláno

To papírování je tak jednoduchy... ti za 500-1000Kč někdo jednou ročně udělá papíry a je klid :) máš jistotu... až ti přijdou na černou živnost tak můžeš zaplatit tak vysoký částky o kterejch se ti ani nezdá..

Odesláno

Oni tě nezavřou, ale budeš platit jak mourovatej... A to vše samozřejmě z udání, jinak ten úřad na tebe nepřijde... Ale počítej s tím, že se vždycky najde debil co k tobě pošle kontrolu... :(

Odesláno

ŽL = 1000,- Kč investice (tj. cca určitě míň než JEDNA oprava auta)

Návštěva úřadů na udání a zjištění skutečnosti potvrzujících podezření z výdělečné činnosti bez potřebného oprávnění = určitě se bavíme o mnoha tisícovkách, tak nechápu, co řešíš (kór když na sebe ještě chceš upozornit vizitkou upozorňující, že se zabýváš výdělečnou činností ). Stačí, abys i dobrému známému auto opravil a něco se rozsypalo (stát se může a dokonce se i stává v renomovaných servisech) a on se na Tebe naštval. Pak už 1 + 1 a průser je tu dřív než by ses nadál.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...