Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Má někdo zkušenost s tepelným čerpadlem nebo čím topíte??

Recommended Posts

Odesláno
Ajdamek: Takže druhý člověk co to má ve starém baráku na radiátory. Díky

jj, maj to v radiátorech, který dělali s rozvodama před cca 15 lety. Já mam taky v garáži a ve dvou místostech radiátory, jen se musí zvolit dostatečná velikost, vzhledem k nízké teplotě topení.

Odesláno

Ve firmě topím TČ voda-voda a po zkušenosti z firmy jsem předělal i doma topení na TČ voda-voda. Problematika TČ je tak rozsáhlá, že to chce konkrétní konzultaci s odborníky a to je problém. Většina firem která montuje TČ toho ví minimum a nakecají ti bludy.

Odesláno

Milane, prosím, pošli mi odkaz na firmu. Voda-voda je pro mě zajímavá, ale firmy nemívají moc zkušeností. Většinou dělají jen vzduch-voda, případně země-voda. Vzhledem k Tvému bydlišti doufám, že to není německá firma.

Odesláno

No proto jsem tohle téma založil. Samozřejmě, každá firma vám nakecá cokoliv, aby prodala a uživila se.. ale proto řeším jaká je zkutečnost od lidí co TČ mají. A bohužel není to věc za pár korun.

Odesláno
Cena za tč 230tis, náklady na el. za rok 40tis? A návratnost je kde?

Tobě přijde celkovej náklad na barák 40t za rok moc?

V dnešní době ano, ale neznám ostatní parametry domu, hlavně tepelnou ztrátu.... a taky ten bazén v tom bude docela hrát roli. Jaká je tedy návratnost? Dík.

Odesláno

Zdravím, mám příspěvek k té návratnosti.

3 celé sezony bydlíme v novém domě, 180m2 užitné plochy. Podlahové teplovodní vytápění, počáteční investice do elektrokotle Slokov cca 12.000,-Kč, údržba, obsluha veškerá žádná. Teplota v domě udržována na 22,5°C, termostaty v každém pokoji, občas si přitopíme pro pohodu a na jaře/podzimu v krbových kamnech (spotřeba cca 2-4m3 dřeva/rok). Tarif d42d, tzn. 20 hodin denně levný tarif. Celková průměrná cena za elektřinu (topení, voda, světlo, vaření, spotřebiče ...) je 35tis. Kč/rok.

Dával jsem tam kotel provizorně s tím, že časem vyměním za TČ, v mém případě asi vzduch-voda. Nicméně návratnost investice do TČ mi nevychází, uvažuji max. o solárním ohřevu vody a doplnění o rekuperační jednotku vzduchu (rozvody mám již v domě).

Už jsem to několikrát počítal, ale prostě to TČ se mi do doby, než do něj začnu vrážet peníze na opravy a údržbu nikdy asi nevrátí, navíc ten elektrokotel je z mého pohledu opravdu bez obsluhy, tichý, nenáročný. Počítám něco špatně?

Odesláno
Cena za tč 230tis, náklady na el. za rok 40tis? A návratnost je kde?

Tobě přijde celkovej náklad na barák 40t za rok moc?

V dnešní době ano, ale neznám ostatní parametry domu, hlavně tepelnou ztrátu.... a taky ten bazén v tom bude docela hrát roli. Jaká je tedy návratnost? Dík.

Nějak podrobně jsem to nepočítal, ani už nesleduju spotřeby, uvidim co mi přijde v září na vyúčtování, první rok jsem jel bez regulace, takže mi to topilo na plný pecky, tak ted by to mohlo bejt i mín. Kdybych šel do plynu, tak stejně za vyřízení a udělání přípojky, vystrojení kotelny, kotel + bojler dám určitě přes kilo. Kdybych tam dal elektrokotel, tak projedu 2x tolik. Jestli se mi to vrátí za 5 nebo 10 let mi je docela jedno, nechci se omezovat, ale zároven nechci s hrůzou čekat kolik mi přijde účet za elektriku. Topim na 23 stupnů, v koupelnách chci mít teplou podlahu pořád, ted řešim s programátorem aby se přitápěla podlaha i létě. Při stavbě jsem spíš řešil moje nároky, než ty energetický, takže velký okna, terasy. Tepelnou ztrátu mám 10kw, energetickej štítek mi spočítali na 44kw/m2/rok, podlahová plocha podle projektu je 230M2, všude normální výška pokojů (žádný podkrovní místnosti s výškou 180cm). Podle toho výpočtu by to asi mělo i vycházet, že projedu 12t v běžný spotřebě a 28t v topení a ohřevu vody.

Odesláno

Já to mám krapek komplikovanější. Dům byl postaven v roce 1991, je to dřevostavba a v roce 1997 byl zateplen, letos měním i okna za 6ti komorová, je to 145m2. Protože \"údajně\" energetický štítek je 189kw/m2/rok což se mi nezdá. Nechám udělat pak nový posudek.

Odesláno

Ciste mimo tema k cemu je ten stitek za nehorazne penize kdyz na topeni vliv nema.

Stejne to musime zaplatit pokud nechceme mrznout.

A sic pekne ze se vymeni okna za jeste lepsi kdyz navratnost je totalne v nedohlednu a pokud neni uzpusoben vnitrek je to podobne jako kdyz si vezmu na sebe igelitovej oblek....

Vetrat se musi ac chcem nechcem.

Me by zajimalo spsi napsat kolik se vysolilo za kolik metru a pripadne kdy domecek vznikl

Nas je cca 1900 cca 300m2 a za plynove topeni bez pritapeni jinym zdrojem mame cca 55tis

Stitek me je u ...... Okna \"stara\" drevena ....?

Asi tak nejak - ikdyz je to mimo tema zalozene.

Odesláno

Dano406 diky jsme v pamatkove zone tak ze mam vice mene klid / zatim :)

Kdy stejne nechapu proc me jako soukrome nepodnikajici osobe bude stat vnucovat takovouto hovadinu - je na me zda protopim 100tis a nebo jen 20tis

A stejne tak se zateplenim oknama atd....?

Ale to jsme uz 100% mimo tema

Jeste jednou DIKY.

Odesláno
Milane, prosím, pošli mi odkaz na firmu.
Odkaz jsem poslal na SZ, neumím tam přidat přílohu, tak přikládám schema kotelny tady. Sejmuto před chvílí z PC (v 15:20).

post-12590-14109632351223_thumb.jpg

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...