Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Zdarec chlapy, nastal problém nebaví mě neustále přepalovat a chodit pro nové cd do auta, nebo neustále přehazovat pokud jedu někam dál, a tak se ptám má nekdo skušenost stím FM transmitterem? jak do něj jdou vkládas sd cards a usb flash? má to cenu nemá to cenu? co koukám na netu tak je spousta druhů? i cenových relací od 100 po tisíce.. co čeho jí do čeho ne? stačí ten nejobyčejnější? pro klasickou soustavu 4 repro? nechce se mi kupovat ten za 1000 to si 500 přidám a mám nový rádio v alze blankpukta apod.. dík za rady:mrk

Odesláno

Pouzival jsem transmiter asi dva roky, spokojenost.

Za tu stovku to zkus.

Jaka mohou byt uskali:

- ladeni at je po jemnych krocich, umozni vybrat volny kanal

- u nekterych tm lze zvysit vykon, musis dukladne precist navod

- dulezite je, aby po pripojeni napeti zacal sam vysilat a aby bez pisnicky neprestal vysilat (jinak jde z radia otravny sum)

- kvalita reprodukce je dobra

Odesláno

Byl levný.

Na hudbu, v pohodě. Nepozoroval jsem žádné zkreslení - a to se roky zajímám o hudbu. Viz pozn. na konci. V autě je taky hluk motoru.

Doporučuji obětovat těch asi 100 až 200 Kč a vyzkoušet.

Je fakt, že jsem elektrikář, takže modulace a demodulace mi není cizí. Na modulaci toho transmitter moc nezkazí. V dnešní době, kdy v jednom čipu je téměř cokoli, tedy i digitální korekce, případně dozvuk atd., by bylo dost divné, aby tam vzniklo zkreslení. No a nosná se zřejmě moduluje kmitočtovou syntézou (tedy ne přivedení nf signálu na varikapy, jako kdysi), tak taky není důvod, proč by při modulaci mělo vzniknout zkreslení.

Je otázka, jaký demodulátor má použité autorádio. V dobrém případě jde o PLL (phase locked loop, fázově zamčená smyčka), který se chová tak, že ze dvou podobných kmitočtů si jeden vybere a na tom \"visí\", tedy sleduje jeho spojité změny. Druhý (rušivý) kmitočet (vysílač) ignoruje. V praxi to vypadalo tak, že transmitter vysílal a když jsem transmitter vypnul, tak se v rádiu ozvala slabší stanice (vysílala na stejném nebo podobném kmitočtu, ale rádio si jej nevšímalo). Pokud transmitter vysílal, tak ta slabší stanice nerušila.

Horší je situace, pokud má rádio jiný princip demodulace. Např. rádio SENCOR hraje blbě i na normální vysílače (neuvažuji transmitter), při slabším signálu přechází do zkreslení, velmi rušivého.

Uvedený transmitter má jemné ladění, snad po 100 kHz (teď ho už málo používám, jen v bytě), takže není problém ho při výskytu obsazeného kmitočtu přeladit a tím později najít nejvíce neobsazený kmitočet. Jezdil jsem s 607 (origo rádio), a na velkém území jsem neměl problém. Nakonec - přeladit není složité. Naproti tomu, pokud vlastníte rádio bez MP3 a bez USB, jako zmíněná 607, je to levné a elegantní řešení.

Před tím jsem měl jiný transmitter, hrál taky dobře, ale po zapnutí se vždy musel odstartovat, bez nf signálu se vypnul a ladění mělo jen několik kanálů. Tento transmitter měl \"tajnou\" funkci - přidržením tlačítka na 10 sekund se přepnul výkon ze 50 nW na asi 100 x více.

Současný transmitter (na fotce) někdy donesu na sraz, jsem zvědav, jak vám bude hrát.

Pozn.:

Kouknul jsem osciloskopem na hudbu z kazety (jen analog) a na digitální z MP3 - na MP3 jsou schody a špičky, až zrak přechází - a ucho hloupé nic neslyší - ostatně všichni asi posloucháte už jen digitalizovanou hudbu.

post-3499-14109630782623_thumb.jpg

[upravil dne 19.4.2013 19:09 od P607Olda]

[upravil dne 19.4.2013 19:10 od P607Olda]

[upravil dne 19.4.2013 19:12 od P607Olda]

[upravil dne 19.4.2013 19:13 od P607Olda]

[upravil dne 19.4.2013 19:37 od P607Olda]

Odesláno

PS: nevýhodou transmitteru je malý displej a špatný přehled o adresářích a názvu.

Je to vhodné řešení hlavně tehdy, když máš origo rádio, které nic neumí a nechceš do auta montovat neorigo.

Odesláno

Nevýhodou transmitteru je především myšlenka tako taková. Přestava, že původně analogový signál převedu na digitální bez výrazné změny kvality může být ještě smysluplná pokud je dostatečná vzorkovací frakvence. Převod do MP3 při ztrátové kompresi už je hodně problematická věc, a pod. 192 kb/s je to v podstatě neposlouchatelné. Nicméně pokud takhle už na 2x zprzněnej signál převedu znovu na analog, přidám šum, namoduluju na nosnou, přidám šum, přijmu v rádiu, přidám šum, demoduluju.... proženu přes předzesilovač, přidám šum, pošlu na zesilovač a nakrmím tím vlastní uši. Tak to už dohromady nejde. Je možný, že někdo zkreslení těch low-cost dekodérů neslyší a je taky možný, že šum někomu připomíná krásně strávenou dovolenou u moře, ale já to teda poslouchat neumím. Už mě spousta lidí přesvědčovala, že právě ten jejich je OK, ale nebyl...

Odesláno

Ahoj, já používám tohle:

post-22450-14109630782927_thumb.jpg

Není to žádný zázrak (necelé dvě stovky) ale do auta žádné super HiFi nepotřebuji a že na displeji nevidím název písničky je mi taky jedno. Vstup má na USB a SD. Kanál je laditelný aby bylo možno najít volnou frekvenci a nedošlo ke kolizi s nějakou stanicí.

Za ty parchy - spokojenost. A jak tu někdo psal - nemusíš řešit jak zakrýt díru po origo rádiu.

Odesláno

Taky jsem nad tím přemýšlel, ale po zvážení pro a proti jsem dospěl k názoru, že radši koupit nové kvalitní rádio už se slotem usb/sd nebo prostě jack (jack napíchnutý třeba do mobilu) :)

Odesláno

Nechci nějak oponovat proti koupi nového radia alekoukněte se na parametry toho transmitteru . Ne jen že je to kompletní Bluetooth sada ale mimo jiné ji lze připojit k rádiu jak na AUX vstup (kabelem) a nebo jako Transmitter Umí přehrávat v režimech A2DP tj. že přehrává hudbu z třeba telefonu pomocí bluetooth není potřeba připojit žádný kabel (telefon ani netahám z kapsy )a nebo z připojeného IPODU . Funguje parádně jak HF tak přehrávání muziky z telefonu Kvalita přenosu je fakt parádní což se dalo očekávat u ALPINE . Souhlas s P607Olda Páčka , rámeček a co ostatní nastavení skrze rádio ….. řešil jsem dlouho a tohle za ty peníze posunulo původní rádio úplně jinam. :)

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...