oddie Odesláno 7. leden 2013 Odesláno 7. leden 2013 Na tento rok mám novou zábavu, a to je předělávka bytu. Do tohoto vlákna budu dávat témata, co mě zajímají, pokud k nim někdo máte tip, námět, zkušenost, přispějte, budu rád ************************************************ ************************************************ 1. Potřeboval bych rozdělit dvougaráž v paneláku na dvě samostatné garáže, tj. postavit uprostřed příčku. Dveře a vrata jsou tam dvoje, to řešit nemusím. Příčka bude čistě rovná zeď, od podlahy až ke stropu, žádné díry, dveře atd. Otázka - z čeho ji udělat? Potřebuji, aby byla co nejtenší, abych si zbytečně nezmenšoval prostor, ale zase aby nebyla jen symbolická, ale skutečně pevné oddělení, případně s možností umístění nějakých mělkých polic na ni. Doporučíte, z čeho ji udělat? Předběžnou představu jsem měl z přesných dutých cihel stylu Porotherm, alternativně by to mohl být Ytong, nebo třena ještě něco jiného. Kdo má zkušenosti, podělte se. [upravil dne 1/17/13 11:06 od oddie] [upravil dne 2/10/13 20:22 od oddie] Citovat
oddie Odesláno 7. leden 2013 Autor Odesláno 7. leden 2013 Aby nebyla jen symbolická a dalo se na ni něco pověsit... Citovat
Bigbadjohn Odesláno 7. leden 2013 Odesláno 7. leden 2013 Před dvanácti lety jsem stavěl takovou zeď v garáži z klasických pálených cihel, dneska bych to už asi stavěl z Ytongu. Z Ytongu jsem stavěl \"desítku\" zeď v koupelně a účel to plní velice dobře i se z toho velice dobře stavělo. Citovat
Neon Odesláno 7. leden 2013 Odesláno 7. leden 2013 Něco podobnýho řešim teď v bytě ... Sádroš je fakt symbolika. Ale to samý si myslim o tenkým YTONGu (100mm). U mě to asi vyhrajou klasický cihly. Ikdyž je to dražší a na práci pracnější, ale prostě je to cihla, lze do toho potom v poho vrtatat a i něco zavěsit, nazordíl od YTONGU to má nosnost, kterýmu, taky moc nevěřim, když jsme na něj u tchjána něco potřebovali zavěsit ... Citovat
punkac Odesláno 7. leden 2013 Odesláno 7. leden 2013 na obhajobu sádroše musím napsat, že v kuchyni ho mám dvojitý, tj. prošroubovaný dvě desky k sobě na konstrukci. Ani se to nehne, visí na tom skříně kuch. linky a drží to už nějakých 6 let úplně v pohodě Citovat
shwaara Odesláno 7. leden 2013 Odesláno 7. leden 2013 Naši maj právě na sádroši taky kuchyňskou linku už asi 10 plnou talířků a hrníčků a zatím to nespadlo.. [upravil dne 7/1/13 22:35 od shwaara] Citovat
kveton Odesláno 7. leden 2013 Odesláno 7. leden 2013 Teď jsem dostavěl příčku z 10 Ytongu a naprosto stačí, ve finále je to dost pevný, viset na tom může cokoliv a hotový to máš za víkend a co se týče sádroše, tak si myslim, že je to pracnější a dražší a na šířku to bude cca stejný. Unese sice hodně, ale dopředu si musíš rozmyslet kde co bude viset a podle toho udělat rošt, jinak na to nic nedáš A pak nedebože se rozmáchneš kladivem a máš k sousedovi okýnko [upravil dne 7/1/2013 22:42 od kveton] Citovat
Neon Odesláno 7. leden 2013 Odesláno 7. leden 2013 Tyky mám příčku mezi kuchyní a koupelnou a podhledy se SDK. Rozhodně je nezatracuju - díky kvalitní vatě je to i vcelku slušně odhlučněný. Zavěšení taky relativně v pohodě na malý věci díky speciálním hmoždinám. V kuchyni (kde visí velká váha) to vyřešila fošna mezi U profily ... ale do garáže to rohodně nic nemění na tom, že třeba jenom na vybourání pro případnou čórku stačí odlamovák, což není asi moc bezpečný ... Ytong je na tom u zavěšení těžkých věcí dle mne obdobně. Kdybych na něj věšel něco těžkého, jako třeba skříň na nářadí, tak bych raději volil chemickou kotvu a závitovou tyč, než \"speciální\" hmoždinky, který se strhnou jako prd (kor ty o menším průměru)... Citovat
radim.1008 Odesláno 7. leden 2013 Odesláno 7. leden 2013 Volil bych nějakou alternativu Ytongu. Něco na bázi porobetonu. Cihla stejná jen šedivá a taky lacinější. Citovat
Vvitty Odesláno 7. leden 2013 Odesláno 7. leden 2013 Kuchynske linky se nevesi primo do sadrose, pod nim se dela jeste podkladova vrstva - pruh OSB desky. Dal bych tam Ytong. V cihle se nedostanes na mene nez 15 cmm. A nebo bych zvazil sadros vyztuzeny ve vnitrnim prostoru OSB deskou. Bude to odolne proti prokopnuti a da se na to lecos povesit. Mozna to bude i pevnejsi a odolnejsi nez ten Ytong samotny... [upravil dne 8.1.13 00:08 od Vvitty] Citovat
ujomarian Odesláno 8. leden 2013 Odesláno 8. leden 2013 1) nosný rošt ako pre sadrokarton - bud z hranolov alebo priamo z profilov určených pre SDK, obloženie najlepšie OSB doska hr. 20 mm P+D, výplň minerálna vata. Ak tam chces dat police aj s väčšou nosnostou tak do priečky vlož dve alebo tri I-čka aleho H-čka ktoré budú na celu výšku miestnosti a budu ukotvené do podlahy a stropu - na tieto potom uchytiš police. Buď to cele nalakuj, alebo natiahni kleber so sieťkou a na to jemnu omietku. 2) murovana priečka hr. 150 mm z akýchkolvek tehal - či palenych alebo ytong, porfix, niekde v letákoch výrobcov týchto tehal su aj uvedené koľko na to môžeš pri akej hrúbke zavesiť, pokial by si potreboval zavesit väčšie hmotnosti tak treba opäť použit výstuhy ako v prípade \"1\" 3) priečka akejkolvek konštrukcie (tehla, SDK) a ku stene daš regál - su s rôznou nosnostou a aj rozmerami určite najdeš akú potrebuješ. Samozrejme netreba zabudnut na prikotvenie z dôvodu prevrátenia skus napisať ako pevne má oddeliť priestor, lebo keď sa chce, tak sa dá dostať aj cez hrubú betónovu stenu ... Citovat
Guest Lubk0 Odesláno 8. leden 2013 Odesláno 8. leden 2013 Za mna Ytong Min. 100 ku, ale dal by som asi 150 mm ... Citovat
Benžík Odesláno 8. leden 2013 Odesláno 8. leden 2013 Kolega v praci vyprávěl, jak dělal nový jádro v panelaku. Daval tam naky velký betonový desky. Víc o tom nevím, zeptám se ho na to. Citovat
oddie Odesláno 8. leden 2013 Autor Odesláno 8. leden 2013 Díky za ohlasy. Oddělit prostor to má stavebně, představu mám takovou, že nebude stačit do toho kopnout, aby se člověk prokopl na druhou stranu. Rozhodně by to mělo mít podstatně větší odolnost než vstupní dveře a vrata. Dále je třeba vzít v úvahu, že je to garáž, ne příčka v bytě - takže i když není vlhká, občas se tam třeba s mokrým autem zajede, takže to musí být i odolné proti vlhkosti, aby se nezačala rozpadat, plesnivět atd. Z původních uvažovaných variant to jsou příčkovky - pálené se dělají od tl. 8cm, použil bych asi 10 nebo 11,5cm. Metr čtvereční materiálu vyjde cca na dvě stovky, možná na tři. Alternativní porobetonové příčkovky se dělají od tl. 5cm, zase by to asi chtělo aspoň 10cm, metr vychází cca stejně, pevnost mi přijde menší. Navrhovaná konstrukce z OSB, případně SDK na OSB mi přijde dražší - jen samotné dvě vrstvy OSB stojí na metr stejně jako to zdivo, k tomu je potřeba nějaká ta konstrukce (rošt) a výplň... Citovat
Vvitty Odesláno 8. leden 2013 Odesláno 8. leden 2013 SDK se dela i v mene navlhave uprave (do koupelen, kuchyni). Ale cenove to asi bude drazsi nez zdena zed. A nebo kari sit, ukotveni do podlahy a stropu, oblozit bednenim a zalejt betonem :-) Citovat
kveton Odesláno 8. leden 2013 Odesláno 8. leden 2013 vidíš, ten železobeton mě nenapadl, dobrej nápad Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.