Tux Odesláno 29. listopad 2012 Odesláno 29. listopad 2012 Zdravím, tak se taky pochlubím svojí paštikou. Po P 406 jsem koukal už ve svém mládí, dříve jsme jako rodinné auto vlastnili P 405 1.9D r.v.92, to auto jsem si hodně oblíbil, ale bohužel, trpělo na elektriku :-(. A tak samozřejmě hned jak jsem si to mohl dovolit, tak jsem začal pokukovat po něčem pežoťáckym. Bohužel v mém případě slovo paštika, které jsem použil je výstižný, nikoli nadsázka. Pořídil jsem ho asi jako 6 majitel 29.2.2012, jako první vlastní auto. Byl jsem smířen s tím, že to není žádný zázrak, ale za 22000 jsem to vzal (což mi připadalo skvělý za auto v té výbavě, tak jsem neváhal. Ale zas tak super to bohužel nebylo. No jo, nerozvážnost a „všechno mít hned“ se na tom docela podepsalo :-D). Auto jsem letmo prolít, prodejce taky lecos nakecal a jelikož o tom vím pendrek, tak jsem byl šťastnej jak blecha :-D. Později jsem zjistil, že auto bylo bouchnutý lehce na L. předek (asi málo, protože světlo zůstalo původní, jen se opravilo jeho uchycení) a asi docela dost na P. Zadek. Mělo na tachometru 195 tisíc, sežraný výfuk, vůle v řízení, sjetý gumy, prasklý zadní světlo a zřejmě vadný alarm (samy se spouštěly blinkry a svítila červená led) a cestou domů jsem zjistil, že přestal ukazovat tachometr. Alarm byl vyndán, světlo vyměněno, a vyměněn nějakej bazmek co měří rychlost. Od té doby bez zásahu a investic auto ujelo statečně cca 7000km, nechal jsem naplnit klimatizaci, kupodivu fungovala 100%, ale asi jen 3 měsíce než odešel kompresor a rupnul drážkovej řemen. Následovala výměna, kompresor celkem hezký z vrakáče (zatím nenaplněno, el. spojka nezapjena aby se nesepnul a zbytečně nepoškodil) a řemen samozřejmě nový. Nedávno se začaly ozývat brzdy, opět rupnul výfuk a už jsem si začal říkat, že by to chtělo možná pro jistotu zkouknout. No skončilo to katastroficky pro mojí peněženku, bohužel cenu jsem se dozvěděl až potom, tudíž jsem to zaplatil a asi si svůjí paštiku ještě chvíli nechám. Možná i proto, že i přes jeho stav mi to auto přirostlo k srdci, přeci jen po skoro 200 000, nestarajících se majitelích a bez mého většího zásahu odjezdilo 7000 aniž by mě někde někdy nechalo (snad jen krom toho prasklého klíňáku :-( , ale i to odjelo až domu). Nakonec tedy má nové čepy řízení, nové přední brzdy (kotouče i destičky), nový kmplet výfuk, respektivě skoro novej kousek z vrakáče :-D ,kromě katalyzátoru, který je bohužel za ta léta vykuchaný, opravenou ručku, nové zimáky, utěsněný a naplněný servo, zkontrolovaný kapaliny atd. Ještě mě čekají rozvody, ventily, za rok asi i přední stabilizátory a možná budu msuet udělat spojku :-/. Tak a teď asi něco málo k autu: Peugeot 406 Sedan šedá metalíza Motor 2.0 16V 97,4kW – nežere olej, ani neteče voda do oleje. Kola originál liťáky 15“ Výbava: El. Nastavitelné kožené sedačky s výhřevem (samozřejmě výhřev nefunguje), 4x el. Okna, elektrická výhřívaná Zrcátka (je to docela boj, seřizují se pomalu, jako by jim něco vadilo, pravé je nové a stejně to nepomohlo), posilovač, Radio Philips 4050 + changer (taky nic moc, kazety KO a do changeru nemám cartrige na CD), automatická klima, ukazatel oleje na budíkách, dešťový senzor, roletka zadního okna + úložný prostor v platu, 6x repro (vzádu možná dvoupásmové, nevím). Původně ještě Alarm + DO se superblokádou, bohužel alarm vadný, spouštěl sám blinkry a dioda pořád svítila červeně. Zřejmě má ABS a dál mě nic nenapadá, alespoň nic o čem bych věděl a používal to :-D. Možná by mi někdo z místních guru mohl pomoci upřesnit detaily podle vin. Tak a asi by bylo dobrý hodit sem i nějaký to foto. Většina je ještě z bazaru (od tý doby je opravenej třeba kurzor pro zrcátka, nové P.Z. světlo, ale zato víc povolil přední nárazník. Z parkování v Praze to mám omlácený ještě víc než to bylo, ikdyž ne tak úplně mojí vinou, ale co s edá dělat :-/) http://tux1892.rajce.idnes.cz/Pastika [upravil dne 29/11/12 23:37 od Tux] [upravil dne 29/11/12 23:38 od Tux] Citovat
JJEENNDDAA Odesláno 30. listopad 2012 Odesláno 30. listopad 2012 Vítej v klubu.. Teď k autu. Já si osobně myslím, že v tvojí situaci nemusíš nijak zoufat i když si třeba myslíš, že si na něm uletěl. Za ty prachy stejně nekoupíš níc-moc v lepším stavu v dané výbavě. Toto vše má pozitivum v tom, co opravíš tak víš, že je OK a máš tím pádem klid dál. Navíc podle mě vznikne pouto mezi řidičem a autem a budeš si ho tak více vážit. 406Ka není složité auto a hodně věcí si tu děláme sami. Přeju ti hodně km bez NEHOD A BEZ ZÁVAD... Citovat
punkac Odesláno 4. leden 2013 Odesláno 4. leden 2013 ty zrcátkami jezdily taky pomalu a pak byl přechodový odpor v tom přepínači Levé-žádné-Pravé. Po výměně ok jinak s těma rozvodama nečekej Citovat
Tux Odesláno 31. leden 2013 Autor Odesláno 31. leden 2013 Tak spojka už je ok :-) Ještě to chce ty rozvody a rovnou udělám i olej, až budou nějaký vorly navíc :-) Ty zrcátka mě zlobí furt, levé bezproblému, pravé se mi vždy po startu úplně rozhodí (ikdyž ho mám uložené v jiné pozici) a šteluje se pomalu :-/. Jetšě jsem vyměnil všechny prasklé žárovičky v interieru, konečně svítí vše jak má :-) a do kufru jsem dodělal obyčejný spínač na osvětlení, originál tam bohužel nebyl už od koupi a popravdě nedělá mi problém si v případě potřeby osvětlení zapnout ručně :-D. Ani ty ventily už neslyším :-). Citovat
Tux Odesláno 15. únor 2013 Autor Odesláno 15. únor 2013 Tak tu mám novou závadu, teplota chladící kapaliny je za jízdy necelých 80° a když auto stojí dlouho na volnoběh, tak bývá tak okolo 100° (to i v těhle mrazech). Ani při delších trasách se neustálí teplota na 90°, za jízdy stále okolo 80°. Mimochodem spočítal jsem si dlouhodobou průměrnou spotřebu a zvedla se mi, oproti létu/podzimu, kdy jsem jezdil za 10,5l/100km po Praze, jezdím nyní za 13,7l/100km. Je to někdy od konce listopadu, kdy na autě byly dělány brzdy, středový a koncový výfuk, čepy. Citovat
Ferry Odesláno 15. únor 2013 Odesláno 15. únor 2013 teplota je OK, u tehle motoru je bezne, ze cestuje mezi 80 a 100, chova se mi to uplne stejne, tam bych problem nehledal, Na 90st C se to ustali leda tak u novych aut, kde je teplomer uplne na dve veci, protoze to, co ukazuje je naprosty nesmysl, jen proto, aby se lidi neplasili, ze jim cestuje teplota motoru, neukazuje to teplotu primo od cidla, ale zobrazuje jen nejake zpracovane a zprumerovane hodnoty od ridici jednotky jezdit po Pze v zime za 13 neni zas takovy problem, zalezi, jaky styl jizdy to je, jak prudke rozjezdy, jak casto stojis na semaforech atd. [upravil dne 15/2/13 18:13 od Ferry] Citovat
petrb123 Odesláno 15. únor 2013 Odesláno 15. únor 2013 Tak na 405ku taky nedam dopustit, stale slouzi jako zimni vozidlo, na jare se odstavi a na podzim vytahne, otocim klickem, necham nazhavit a na prvni brnknuti to naskoci, nesmrtelna 1.9D a nastesti elektrina v pohode, jen poumiraly zarovky nektery, ale menit to nebudu, na palubce sviti akorat budik s hodinama a to staci . A tvuj problem se zrcatkem mam na 406 coupecku taky, leve v pohode, resp se stavi do pozice ktera mi vyhovuje, ale prave se porad nastavuje jinak, nez jak si to pokazde ulozim do pameti, at tam ulozim jakoukoliv pozici, tak se to stejne po startu, nebo obcas po vypnuti motoru rozesteluje do jine pozice. Snad to pujde pres diag. nejak vyresetovat a ulozit jako vychozi pozici jinou. Jen teda tu spotrebu mas velkou, to bych uvazoval o LPG. Citovat
OK406 Odesláno 15. únor 2013 Odesláno 15. únor 2013 Vítej v P-C a přeji mnoho kilometrů bez nehod. Jinak vyměň si termostat a bude to lepší. Taky si vyměň chladící kapalinu. Vše se může vyměnit, až se budou dělat rozvody. Tipuji, že to bude chtít preventivě vyměnit horní uložení tlumičů. Jinak je to pohodlné auto na dálku. Citovat
Guest Džůny Odesláno 16. únor 2013 Odesláno 16. únor 2013 Teplotu neřeš. Jen kdyby se to zhoršilo v létě zkontroluj, jestli se točí sahary na první rychlost. Vyměň svíčky a palivový filtr, to spotřebě jenom prospěje. Časem to dáš do kupy a budeš mít za pár korun pohodlné a spolehlivé auto, jaké bys dneska za větší prachy sháněl jen těžko. Citovat
Kroky01 Odesláno 14. březen 2013 Odesláno 14. březen 2013 Píšete tady o zrcátku a o tom, jak se samo rozšteluje při každém startu nebo vypnutí klíčku a v tomhle případě vám nepomůže ani diagnostika ani žádný odpor. Jde o to, že pokud máte zrcátka a sedačky ovládané řídící jednotkou s pamětí, tak potřebujete jiné zrcátko (tedy v origo zrcátku je navíc jakýci snímač polohy zrcátka - do takového zrcátka nevede 5 drátů, ale asi dvojnásobek, teď nevím přesně). Takže máte zrcátko vyměněné za obyčejné elektricky ovládané a když otočíte klíčkem, tak řídící jednotka zkontroluje polohu zrcátka a pokud je správná podle nastavení v paměti, tak se zrcátkem nepohne, ale pokud zjistí polohu jinou, snaží se nastavit polohu přednastavenou. Pokud ale není v zrcátku snímač polohy, řídící jednotka nemá tušení, kde se nachází a přešteluje zrcátko do nějaké krajní nesmyslné polohy a vám nezbyde než si ho před každou jízdou nastavit ručně. Řešením je pouze sehnat originál z jiného auta, které to umí. Citovat
Tux Odesláno 27. duben 2013 Autor Odesláno 27. duben 2013 Kroky01: Díky moc za radu, zkusím to v blízké době, jelikož už jsem přišel o druhé zrcátko (zřejmě je po zaparkování začnu sklápět...), tak je to dobrá příležitost :-D Je pravda, že obě pravá zrcátka, která na autě byla (původní od koupi a druhé co jsem kupoval) byla neoriginální. Mimochodem aktualizace stavu auta: Spojka úplně KO. Půjde do servisu přes kamaráda, který za dobré peníze vymění rozvody s pumpou, spojku, olej, olej. filtr, vzduchový filtr, palivový filtr, filtry v klimatizaci a jakmile bude auto pojízdné, tak jedu na naplnění klimatizace. No Pažout má před sebou hezkou řádku úkonů :-D a já osobně mám v plánu ještě komplet odstojit kufr a zjistit jak to vypadá pod koberečkama v kufru. Když bude hezky, tak musim přepasovat přední a zadní nárazník, od koupi moc neseděly, ale přední už hodně povolil po mé nepatrné kolizi v zimě, když jsem jel ulicí která se v zimě neprotahuje a auto mi při rychlosti 20km/h z kopečka v pravoúhlé zatáčce jelo víceméně rovně :-( nic vážného, ale povolil přední nárazník víc než byl a ulomil se držák LP světla (už jendou byl opravován předchozím majitelem). Ještě na auto musím pořídit lištu PZ dveří (bez ní to vypadá hrozně) a možná by to chtělo i novou kapotu, nějakej vejlupek mi na ní nejspíš hupsnul (nevím, ale byla prostě promčklá, vybouchal jsem to aby tam nebyl rybníček, ale stejně je zmuchlaná jak alobal). Nicméně jeliož je to kapota která už byla jendou zjevně opravována dřívějším majitelem (hodně neodborně nalakovná) tak to neni zas taková tragedie. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.