Guest Džůny Odesláno 2. listopad 2012 Odesláno 2. listopad 2012 Kamarád řeší na Mondeu špatné spojkové hydraulické ložisko. Podle toho co říkal se ceny pohybují kolem 3000 Kč (mě stálo mechanické ložisko cca 350 Kč). Přečetl jsem o hydraulických spojkách něco víc, včetně popsaných výhod a nevýhod. Mohl by mi někdo fundovaný vysvětlit situaci? To jsou hydraulické spojky vážně o tolik lepší, že se člověku vyplatí ty vyšší náklady, nebo se to při výrobě dělá prostě proto, že se pak dá vydělat víc na opravě? Upřímně, párkrát jsem tím autem jel a proti mechanice jsem nepozoroval vůbec žádný rozdíl. Je to u běžných aut vážně nutné? Případně otázka na majitele hydrauliky, poznáte rozdíl, když sednete do staršího auta? [upravil dne 2/11/12 10:35 od Džůny] Citovat
P607Olda Odesláno 2. listopad 2012 Odesláno 2. listopad 2012 Poznat to není, konstruktér to používá proto, že nemusí řešit směr uložení bowdenu a směr působení síly, jako u bowdenu. Ford dokonce používá zapouzdřené ložisko, kde hydraulika je vestavěná uvnitř, proto ta vysoká cena. A že se servis namastí, to výrobce považuje za příjemný průvodní jev. Citovat
ozzy56 Odesláno 2. listopad 2012 Odesláno 2. listopad 2012 pojem ,,hydraulické ložisko\'\' je nesmysl jedná se o OVLADANI spojky--může být mechanické (lanko,táhla,páky), nebo hydraulické (využívá nestlačitelnosti kapaliny) oba systémy mají výhody i nevýhody, jak už to tak bývá [upravil dne 2/11/12 19:41 od ozzy56] Citovat
Guest Džůny Odesláno 3. listopad 2012 Odesláno 3. listopad 2012 Nojo, nemusíme slovíčkařit. Plecháče taky nejsou z plechu a stejně jim nikdo jinak neřekne. Z toho co jsem četl jsou ty \"výhody\" hydraulicky úplně zanedbatelné, takže jediný přínos bude asi vit. P607Olda (díky za vysvětlení). Citovat
ozzy56 Odesláno 3. listopad 2012 Odesláno 3. listopad 2012 nejde o slovíčkaření, jde o to nazývat věci pravými jmény, jinak se těžko domluvíme ,ale jestli ses z mého upozornění nervnul, zkus to rozchodit Pod pojmem plecháče rozumím disky z lisovaného plechu, které jsou opravdu vyrobeny z lisovaného plechu, je tady autokolárna,dodávající disky do celé Evropy. A nakonec--firmy vyrábějící auta vydělávají na jejich servisu, nikoli na jejich prodeji Citovat
Guest Džůny Odesláno 3. listopad 2012 Odesláno 3. listopad 2012 Na internetových diskusích se zásadně nenervuju, svých starostí mám dost. Zrovna P607Olda pochopil i tak, tak o co jde. Ale budiž, přesné vyjadřování je přesné vyjadřování, že. Jaké má teda hydraulika výhody (a vice versa)? Ten servis teď nechme stranou... Citovat
ozzy56 Odesláno 3. listopad 2012 Odesláno 3. listopad 2012 jedna z výhod hydrauliky je nízká ovládací síla na pedálu...,ale proč konstruktér rozhodne,že zrovna tento model bude mít hydr. ovládání spojky a tento néé, to opravdu nevím Citovat
Lukas309 Odesláno 3. listopad 2012 Odesláno 3. listopad 2012 Je to taky o komfortu, hydraulika nepřenáší kmity od motoru, lanko ano. Hydraulika je daleko citlivější a taky spolehlivější než lanko. A jsou případy, kde lanko ani dát nejde (z důvodu špatného uložení lanka - poloměr zakřivení, nebo naopak když je potřeba větší vzdálenost) Citovat
bak65 Odesláno 8. listopad 2012 Odesláno 8. listopad 2012 jedna z výhod hydrauliky je nízká ovládací síla na pedálu...,ale proč konstruktér rozhodne,že zrovna tento model bude mít hydr. ovládání spojky a tento néé, to opravdu nevím Jojo, malé obsahy si většinou vystačí s lankem, snižuje to i cenu vozu. Když je to nadupané, má to velký krouťák, tudíž vetší síla přítlačáku na lamelu aby to neklouzalo, tak se volí hydraulika aby se to dalo vůbec ušlápnot. Nebo zástavbové možnosti, viz. např. Škoda řady 100 až 130 kde byla hydraulika, Favorit, Felda už byla s lankem. Jen taková perlička, ze zastavbových důvodů byla u některých autobusů Karosa ovládání vstřikovacího čerpadla hydraulikou místo lanka.... To bylo něco, furt to zlobilo, jak to bylo trochu zavzdušněný, tak se s tím nedalo jet plynule. Muselo se to rozjet na určitou rychlost, pak ubrat, pak zase přidat. Jak s ttrabantem nebo Wartburkem s volnoběžkou. Citovat
Jindra xrdt Odesláno 9. listopad 2012 Odesláno 9. listopad 2012 pojem ,,hydraulické ložisko\'\' je nesmysl jedná se o OVLADANI spojky--může být mechanické (lanko,táhla,páky), nebo hydraulické (využívá nestlačitelnosti kapaliny) oba systémy mají výhody i nevýhody, jak už to tak bývá [upravil dne 2/11/12 19:41 od ozzy56] No s dovolením on to tak uplne nesmysl není, existuje i hydraulicke lozisko, maji je treba BMW, MB, Jaguar atd pro priklad prikladam foto, je z nej myslim jasne jak to funguje Citovat
ozzy56 Odesláno 9. listopad 2012 Odesláno 9. listopad 2012 dobře,že jsi to tu dal, přiznávám,že tento systém vysouvání spojk. ložiska neznám, protože v podstatě neznám ani uvedené značky aut, leda tak z fotky zajímalo by mě, jak je to spolehlivé, co s tím,když začne propouštět kapalinu (asi sundání převodovky (motoru) a výměna...,myslím,že váleček mimo skříň spojky je praktičtější Citovat
Dave_GTI Odesláno 9. listopad 2012 Odesláno 9. listopad 2012 tak to vidím poprvé v životě... Jinak hydraulické spojky (alespoň ty co jsem měl) nejdou štelovat. Citovat
Jindra xrdt Odesláno 9. listopad 2012 Odesláno 9. listopad 2012 hele, pracoval jsem u MB, nyní v BMW a zatim jsem na to neslysel krivy slovo, neslysel jsem jeste, ze by lozisko nevydrzelo s zivotností spojky. Zrejme kvalitni material/konstrukce.. Je to celkem zajímavé a kvalitní řešení Citovat
Jindra xrdt Odesláno 9. listopad 2012 Odesláno 9. listopad 2012 tak to vidím poprvé v životě... Jinak hydraulické spojky (alespoň ty co jsem měl) nejdou štelovat. to sice nejdou ale vestinou maji pruzinami ovladany samostav na pritlacaku, ktery automaticky pootacenim upravuje zaber [Edited on 9/11/12 20:13 by Jindra xrdt] Citovat
Dave_GTI Odesláno 9. listopad 2012 Odesláno 9. listopad 2012 Já na hydrauliku nenadávám. Měl jsem ji v každém autě a nikdy nebyl problém. Lanko mám teď poprvé v 206 a po měsíci ježdění mi o půlnoci prasklo :-D Každopádně mondeo určitě nemá uvedené ložisko, ale má klasiku a má pouze ovládání hydraulikou (válečkem) Citovat
Lukas309 Odesláno 9. listopad 2012 Odesláno 9. listopad 2012 Právěže Mondeo (III určitě) má přesně tenhle systém, tedy hydraulicky ovládané přímo ložisko. A podle mě je to spolehlivější než klasický lanko. Minimálně životnost spojky to vydrží. Bohužel nevýhoda je právě ta, že je to dražší na výměnu. Citovat
Dave_GTI Odesláno 11. listopad 2012 Odesláno 11. listopad 2012 opravdu Tak to jsem nečekal, sorry Citovat
pastorek Odesláno 11. listopad 2012 Odesláno 11. listopad 2012 Ovládanie lankom sa používa prevažne pri priečne uložených motoroch kde je pomerne jednoduché uložiť lanko. Pri pozdĺžne uložených motoroch je jednoduchšia konštrukcia ovládanie kvapalinou. (platí i pri motoroch vzadu alebo tran-lax) Ložiská priamo ovládané kvapalinou sa používajú hlavne pre menšie nároky na priestor a absenciu páky. Najväčšou výhodou lanka je cena mechanizmu, no kvapalinová spojka to má ako jedinú nevýhodu. Napríklad pri kvapalinovom ovládaní sa jednoduchou zmenou priemeru valčekov zmení i potrebná ovládacia sila. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.