Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Zajímalo by mě..Máte někdo zkušenost s neatestovanýma foliema na auto? Chci si na moji 106 zatonovat pouze zadní dveře a kufr..sám si folie koupím a sám si to zatonuju. nicméně jak je to s PČR? Nemam moc v plánu za to dostat flastr jak kráva, nebo to někde před něma strhávat..

P.S. pro ty co mi budou chtít napsat, ať se na to vykašlu, že to nezvládnu, tak zvládnu, tonovat okna umím hezky a nechce se mi za to vyhazovat 3 000,- když jsem schopnej sám.

Četl sem několik různých fór, a na jednom napsali že to musí být s atestem a kartičkou kterou k tomu dostanu, na druhém foru sem se dozvěděl, že \"zadek\" si můžu i zaplechovat neatestovaným plechem.. Jsem z toho v koncích a potřebuju koncový verdikt od někoho, kdo s tím má zkušenost, díky!

Odesláno

Teoreticky by na auto nemělo přijít nic co nemá atest, na druhou stranu tež mam na autě v zadu neatestovane folie a PČR s tím nikdy problem neměla:)

Odesláno

Podle mě na voze nesmí být nic, co není schváleno pro provoz na pozemních komunikacích. :myslim Od ramen řidiče dozadu může být zatmavené jakékoli, ale i v tomto případě to musí být schválená folie. :myslim

Ale snad není problém koupit folii s nějakým atestem ...

Odesláno

V příloze 15 vyhlášky 341/2002 sb. je vyjmenováno co všechno podléhá schválení. V bodě 20 je uvedeno:

20. Zasklení vozidel

- střešní okna

- plastová okna

- technologie oprav skel

- tónování skel

- fólie (bezpečnostní, ztemňovací, protisluneční pásy)

Odesláno
Vzadu to atest podle mě mít nemusí. Ty podle mě nemusíš vidět přes zadní okýnka a zadní sklo...V takovym VW Crafteru taky nevidiš :D

I folie na zadních sklech musí mít atest, každá skla maj danou propustnost světla, kterou musíš dodržet.

Odesláno

atest a propustnost jsou ruzne veci a vubec spolu nesouvisi, jen maji spolecny nasledek a to, ze pokud neni atest nebo je spatna propustnost, vozidlo se povazuje jako technicky nezpusobile k provozu na pozemnich komunikacich.

Atest je o tom, ze dana vec muze byt pouzita na vozidle a v provozu na pozemnich komunikacich, ma oznaceni 8SD + nejake cislo atestu, atestaci podlehaji folie, stejne tak treba doplnky, jako spojlery, anteny atd. Na aute by nemelo byt nic, co je uvedeno ve vyhlasce viz. vyse jako prvek podlehajici atestaci a co atest nema.

Propustnost je resena v ramci pozadavku na vlastnosti zaskleni vozidel, tedy dalo by se rict, ze se netyka primo folie, ale az celku sklo+nalepena folie - tedy meri se vysledna propustnost.

To jen pro vysvetleni pojmu.

pro priklad, klidne muze byt nalepena folie na skle, kde vysledna propustnost ( v pripade prednich bocnich okynek ) je vyhovujici nebo se neresi ( v pripade zadnich okynek), ale pokud neni vylepen atest = spatne

pak muze byt vylepena folie, ktera sice bude mit vylepeny atest, ale nebude v pripade prednich bocnich okynek spolu se sklem splnovat propustnost, pak je to taky spatne

na zaver sdeleni, ze kde neni zalobce, neni soudce, nevylepeneho atestu si cele roky nemusi nikdo vsimnout (treba ani na STK), ale klidne se pak muze stat, ze si toho nekdo vsimne a pak se bude po tobe vozit

[upravil dne 19/9/12 23:37 od Ferry]

Odesláno

Mám taky neatest folie už od koupi vozu (navíc pěkně blbě nalepeny:-( ) a má osobní zkušenost je ta, že PČR nic neřešila (mám zadní sklo a zadní boční) ale na STK mi řekli, že bez atestu auto neprojde:bojim Takže pak jedině koupit folie s atestem a nebo něco malýho známýmu na STK...

Můj názor je takový, že až budu potřebovat na technickou, fólie strhnu a nechám si okna pokovit nebo nátáhnout folii od profíkú. Ne že bych si nezvládl nalepit fólie sám (a líp než ten blb předemnou), taky rád ušetřím a co umím dělám sám, ale tohle je věc co bude na autě dlouho a chce to trošku ošetřit právě z pohledu toho STK. A nebosi je nalep a pak každý dva roky kupuj nový po tom, co je na STK strhneš...taky možnost:D

[upravil dne 20/9/12 07:34 od odee]

Odesláno

já mám taky ty zadní křídla a zadní okno polepený a nikdy mi nic neřekli.Když si vemeš třeba větší dodávky tak tam nemáš průhled dozadu,tak nevim proč by to vadilo u osobáku,ale asi záleží koho chtyneš no.A to zadní okno jak je zaoblený tak sem to taky pěkně zkonil samý vlnky a tak.

• O 3 týdny později...
Odesláno

Je to jak napsal Ferry: folie i na zadních oknech musím mít atest na každém upraveném skle + musí být vydáno Osvědčení o odborné instalaci. Myslím, že o tom něco vím, ofiko to dělám od r. 2003.:D

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...