Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Zdravím, 306 kombi, 1,4 - 99 rok, 100000 najeto, potřebovala bych poradit s řazením, u felicie sme byli zvyklí řadit ve 3000 otáčkách, což mi u té 306 dle citu příde děsně brzy, tam bych řadila až někde u 3500 a vejš. Tedy takhle to cítím a vzhledem k tomu že můj cit na auta neni nic moc tak Vás prosím o radu. Díky. :papa

Odesláno

no nevim pri kolika ma 1.4ka motor ve 306 maximalni vykon, ale bude to rozhodne vic nez 3000 otacek, takze radit asi podle citu a sluchu no a pokud potrebujes momentalne dostat z motoru maximalni vykon, tak se nemusis bat vytocit ho treba i na 4500-5000 otacek. Jestli mas otackomer tak vidis kde zacina cervene pole ne ? :)

Odesláno

to jedině že by to táhlo ještě jedno auto :)

já přeřazuju 1800-2500, někdy jedu na trojku v 1500 otáčkách, 3000-výš už je sportovní jízda a hodně to cucá

ani v autoškole ve Felicii (1.3 LPG) sem to tolik netočil...

[Editován dne 3/5/05 Fusion]

Odesláno
Napsán autorem Fusion

to jedině že by to táhlo ještě jedno auto :)

já přeřazuju 1800-2000, někdy jedu na trojku v 1500 otáčkách, 3000-výš už je sportovní jízda a hodně to cucá

ani v autoškole ve Felicii (1.3 LPG) sem to tolik netočil...

no ja jezdim se 406kou celkem svizne a tu 1.8cku je treba drzet v otackach aby mohla byt svizna takze asi tak :D Pokud jde o klidnou jizdu na nedelni vylet, tak jak jsem radil radit podle sluchu a citu

Odesláno

možná sem to pochopil špatně...

pochopil sem v jakých otáčkách řadit aby se dalo jet (dejme tomu těch 2200).

Myslel sem že to slečna pod 3000 nepouští :)

Odesláno

Já jsem si teď nechal rozchodit počítač v autí a to byste viděli, jak to zvedá nohu z plynu, když ukazuje okamžitou spotřebu kolem 30 litrů :D.

Takže teď řadím někde kolem 2000 a j(e)de to (ale pomalu).

[Editován dne 3/5/05 MilaS]

Odesláno
Napsán autorem svorka

Koukám že jsem za pako nejen v servisu :o))) no Fusiona stále moc nechápu :) ale příspěvek od Ferryho se mi líbí, díky za radu, tak nějak to asi bude :papa

Fusion to má teda dost rozlitý...:D

svorka: Proč si myslíš, že jsi tady za pako? Není to pravda.

Jak řadím já, nemá cenu psát, ale jenom poznamenám, že se orientuju spíš podle tachometru a sluchu.:papa

Odesláno

pro motor jsou nejprijemnejsi otacky, pri kterych je maximalni kroutak. pri nizsich otackach bude mozna trosku nizsi spotreba, ale jen pokud motor nebude namahany - to znamena kdyz se nejede do kopce nebo se prudce nezrychluje (to by ten motor i dost trpel)

Odesláno

pro motor jsou nejprijemnejsi otacky, pri kterych je maximalni kroutak. pri nizsich otackach bude mozna trosku nizsi spotreba, ale jen pokud motor nebude namahany - to znamena kdyz se nejede do kopce nebo se prudce nezrychluje (to by ten motor i dost trpel)

Odesláno

no měla jsem pocit, že jsem tu za slečnu, která neumí řadit podle sluchu, ve feldě to ještě šlo :o) ale tohle má zvuk uplně jinej :o) asi jde o zvyk. Ještě jeden malej dotaz (nepatří zrovna sem :) jak to že máte všichni v příspěvku pod čarou typ au?áka??? nemůžu najít kolonku kam to napsat :cool::D

Odesláno

Proč jezdíš 60 na pětku? Otec taky takhle jezdí a pak měl problémy s emisema. Nemá cenu ten motor brát \"pod otáčkama\" i když je to diesel. Kdysi to tady už i Oddie vysvětloval, že takový ty pověry, že \"dýzl můžeš brát pod otáčkama, tomu to nevadí...\", tomu motoru moc neprospívají. Souvisí to i s chlazením a tak. Já mám tu zkušenost s emisema.

Odesláno

Fakt nevím - prostě pocitová záležitost, že už to ta pětka snese (není to dýzl, je to 1.6 benzín). Jak jsem psal, v Lancii bych to ani nezkoušel...

Ale pokud to je podtáčení, tak to motoru samozřejmě dobře nedělá. Tak kdo máte stejnou káru, podělte se o svůj styl jízdy a já se přizpůsobím:D

Pokud jde o emise, tak už se se svou 10 let starou 405kou moc těším na STK :(

Odesláno

Ahoj,

o řazení a otáčkách se toho tady napsalo už docela dost. Mám taky 306 Break 1.4 r.v. 2000. Má najeto už 168 tisíc a motor je naprosto v pořádku. Neboj se ten motor točit. Do 4000 spotřeba příliš neroste. Běžně řadím okolo 3600, motoru to prospívá (nejsou tam takový tlaky na klikovej hřídel). Spotřeba se stabilizovala na cca 7 l/100. Zajímavý je, že i když jedu dálnici 150-160 km/h, tak spotřeba je asi na 7.3 litrech. Ten motor je výbornej, průběh zavislosti spotřeby na otáčkách vynikající. Rozhodně se to nedá srovnávat s Felicií, kde ti spotřeba vyleze při sportovní jízdě přes deset litrů. I když s tím jedu jako prase, přes 8.5 jsem se ještě nikdy nedostal. Neboj se ten motoro točit, odvděčí se ti pravidelným během a dlouhou životostí. I při těch km co mám najeto zatím vůbec nedolévám olej.

Odesláno

No ja jazdim na dost nizkych otackach, radim na stvorku asi pri 50 a na petku pri 70, samozrejme len ked nepotrebujem vykon (..no \'vykon\' pri 1.4 asi neni to spravne slovo :))

A s tou sportebou pri vyssych otackach mam skor horsie skusenosti, ale zasa je to tazko nejak presne zistit..

Guest Martin J.
Odesláno

Já teda taky většinou jezdím od 60 km/h na pětku. Pokud nespěchám, jako že většinou ne, tak řadím do 2000 ot/min. Celkově to držím většinou mezi 1500-2000. Samozřejmě, když chci někoho předjet, nebo jedu do kopce, tak to vytočím na 3000-5000 (víc se tomu už moc nechce).

Podle mě to záleží na konkrétním motoru (třeba i jestli je 8v nebo 16v). Kámoš má v rodině dvě 306, jedna 1.6 8v a druhá 1.8 16v a taky říkal, že od spodu mnohem líp zabírá 1.6 8v, kdežto 1.8 16v zase mnohem líp frčí od 4000 výš.

Moje 405 1.9 snáší dobře i nízký otáčky (i když je to benzín), bez problémů se sebere z 1000 ot na 3 (samozřejmě když nemusím prudce zrychlit). Jinak trvale to netočím pod 1500, protože už cítím, že tam začíná trochu brumlat i přesto že tam má ještě spoustu síly.

Takže já osobně bych motor točil podle zátěže. Když potřebuju dát plyn na podlahu (a? už kvůli předjíždění nebo v kopci) tak to točím od 2500 a výš.

Když jedu s lehkou nohou na plynu a zdá se mi, že už motor dusím (třeba na 5 při 70km/h v kopci, bez zrychlování), tak si prostě jenom tak pokusně zkusím sešlápnout plyn a když ještě reaguje živě, tak zase uberu plyn a pětku tam nechám. A naopak, když k žádné výrazné reakci od motoru nedojde (nebo třeba taky když zjistím, že už mám plyn na podlaze :D) tak prostě podřadím. To? můj názor.;)

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...