Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

Zdravíčko Peugeoťáci

Moje milá 307 se po vyměnění snad všech věcí co se mění zase rozhodla, že prostě jak hodinky fungovat nebude :D

Už od koupi vozu lehce tlakovala expanzka chadící kapaliny, to znamenalo sem tam ovzdušnit. Ale posledně kouknu pod kapotu a nestačím se divit...Hladina vody po víčko, někudy se do okruhu doslalo asi přes litr vzduchu...hadice jako kámen, otevření víčka nádobky doprovázel efektní gejzír. Ovzdušnily jsme ale po další jízdě opět to samé....pro prevenci jsme vyřadili přetlakový ventil, tzn že chladící soustava je teď atmosferická, aby měl přetlak kam unikat. Jedná se mi tedy o to, kde se může vzduch v soustavě brát...Netěsnosti nejsou (vše projité 2x) Voda v nádobce lehce probublává, avšak voda v oleji ani ojel ve vodě zatím není.

Je možné že by to byl začátek konce těsnění pod hlavou?? Setkali jse se s tím už někdo??

Odesláno

Mám ten samý problém:myslim.Už jsem to tady i řešil.Lítá mě kapalina z expansky,měl jsem to na tlakovce v origo servisu a v pořádku:myslim.Už mám auto cca 3 roky najel jsem na ten problém asi 80000km.Občas doleju kapalinu a to je vše.Tzn zatím to drží až na to dolevání asi 2-4x do roka:papa:papa:papa

Odesláno

no joo, tak jsem to taky měl, ale teď se to zlomilo a za 20 km sem doléval půl litru... jestli to fakt všechno valí tou expanskou...... ale asi jo, protože když ji normálně uzavřu aby mohla tlakovat, tak sou nafouklý hadice a voda se neztrácí....Zapeklité no, po svátkách prubnem to těsnění a uvidí se :D Ale že by to tady byla zrovna pěkná práce se fakt říct nedá :D :D:bacha

Odesláno

No, sama hlavička pujde pěkně, jen mě děsí co všechno bude muset jít ven aby šel motor pěkně vyklonit.....tipuju to minimálně na alternátor :D Však to se pozná :D :D Apoň bude nějaká sranda :D

• O 3 roky později...
Odesláno

dobry den,mam stejny problem. rozsviti se mi stop a znak chladice . nekdy to po chvilce prestane a nekdy to dela porad dokola.kdyz povolim vicko nadrze,tak to vytlaci kapalinu az nahoru,nekdy jsem mel dokonce nadrzku prazdnou a po odevreni se zase naplnila. mel jsem to v servisu natlakovane a pry to tesneni neni,ze je to v poradku,vymenili mi vicko,chvilku to bylo dobry a dnes mi to po ujeti cca 200 km zaclo delat znovu a neprestalo to. nevi nekdo co by to mohlo byt? diky 

• O 2 roky později...
Odesláno (upraveno)

Ahoj,

protože mám podezření na těsnění pod hlavou, dám svůj příspěvek sem, ale v podstatě se chci zeptat, jestli se nepletu.

Už delší dobu se mi ztrácí chladící voda, ale z nějakého důvodu spíš v zimě (asi 0,5l na 5000 km). Teď přes léto se mi zdá, že se voda neztrácí, ale jaksi se peugeot (307, 1.6 benzín, NFU) přehřívá. Letos v létě, když jsem jel do mírného kopce mimo obec a měl vypnutou klimu (větrák na sahaře jede na málo) tak mi teplota vyskočí z normálních 80°C na zvýšených 90°C. Byli jsme i v Beskydech a když jsem jel nahoru na Pustevny, tak mi i přes zapnutou klimu (větrák na sahaře jel naplno) vylezla teplota na 100°C. Je toto na výměnu těsnění pod hlavou a nebo mi doporučíte nějaký jiný (levnější) postup. Takhle nějak se mi chovala Š120 před 20 lety, ale tam jsem měnil těsnění až po tom, co začala těžce vypouštět páru výfukem. Toto se na Peugeotu zatím neděje.

Upraveno uživatelem luk1
Odesláno

Ten ubytek chladicky nemusi byt primo foukle tesneni pod hlavou, nejak se mi nezdaji ty teploty a ty skoky, protoze 90 na budiku je v pohode, zase ale musis to brat tak ze to mereni teploty je spise orientacni nez presne. Kouknul bych zda to nekde nekape, neunika, treba dost casto jsem u 307 videl pomale prokapavani zespod chladice, nebo se mrkni na termostat zda se otevira/zavira jak ma a az potom bych se poustel do hlavy, preci jenom to neni prace na dve hodky.

Odesláno

Luk, chceš si len tak pre nič za nič rozdrbať motor iba preto, že sa stráca chladiaca kvapalina??  Úniky kvapaliny sú na tak starých autách normálne, navyše na 307čke je chladič otočený tak, že kolektory nemá po stranách ako je to bežné, ale má ich navrchu a dole, no a práve tie spodné spoje veľmi trpia (najmä v zime) mrazom a koróziou. Tiež sa mi tam stráca kvapalina a naozaj sa stratí viacej v zime ako v lete, čo je podľa mňa dané tým, že v zime sa hmota viac stiahne a teda aj fugy kade to preteká sú väčšie. Tiež sa viacej stratí ak sa v zime s autom veľa nejazdí. Chystám sa vymeniť chladič ale až si nájdem čas aby som to urobil s kompletným preplachom systému a výmenou kvapaliny za novú.

Teploty veľmi nerieš, tento motor naozaj pracuje v dosť širokom rozsahu teplôt, presne ako si to popísal, 100vku si dosiahol až pri maximálnom zaťažení ( stúpania + klíma), základ je aby nechýbala kvapalina a aby správne fungovala sahara, potom je to OK. O tejto téme sú tu fóre mraky príspevkov tak treba aj pohľadať niečo...

Každopádne skôr než sa rozhodneš vymeniť tesnenie tak zájsť niekam kde to dokážu natlakovať a zistiť či problém je v tesnení, inak nešahať, podľa toho čo píšeš si myslím, že výmena vôbec nie je potrebná a všetko je v norme, skôr by som vymenil chladič plus prečistril systém a vymenil kvapalinu plus kontrola úniku celkovo, napr. aj v interiéri a podobne. Mimochodom, chladič si naposledy čistil (kontroloval) kedy?

Odesláno

Když jsem koupil před osmi lety svoji 307, tak mi taky prosakovala voda chladičem. Koupil jsem pokusně ten tekutej sajrajt na utěsnění chladiče a ejhle, od té doby (8 let!) je pokoj a hladina vody se doteď nehla. Třeba by to taky pomohlo...

Odesláno

Co se týká výměny chladící kapaliny, tak auto jsem koupil s tím, že má vyměněný motor. Výměna motoru je spojená s výměnou vody. Jestli při tom ten dotyčný čistil chladič nevím. Motor se měnil před cca 4 roky (těsně před tím, než jsem to koupil).

Co se týká změny teploty, tak je možné, že to souvisí s výměnou budíků za jinou barvu. Nesehnal jsem černé, tak tam jsou bílé s červenými rafikami, takže si toho možná více všímám. Ale je mi to dost podezřelé. Mám totiž pocit, že se chování teploty zhoršuje.

Auto má problém i při pojíždění po parkovišti. Když mám vypnutou klimu (sahara jede na půlku) tak mi také teplota leze nahoru. Toto mi dělala naposledy Š120.

Ještě proběhnu fórum ohledně teploty vody - dík za radu - a nechám "teplotu vody v pozorování" :-)

Odesláno

Pozorovať a byť v strehu to určite.

Ten chladič som myslel, či je čistý z vonka, ak cez neho poriadne neprechádza vzduch, výrazne to znižuje výkon chladiča a veľmi často sa na ten detail zabúda. Čo sa týka toho sajrajtu tak ten naozaj funguje a utesňuje ale podľa mňa sa ľahko môže stať, že utesní aj to čo by bolo lepšie keby zostalo tak ako bolo, a tiež (podľa mňa) by to v konečnom dôsledku mohlo aj čiastočne znížiť výkon takto utesneného chladiča. Jediná značka toho sajrajtu, ktorý by som ešte teoreticky bol ochotný použiť je tec2000 a ten by ma stál cca 14€ plus poštovné a to už zvažujem, že si radšej doplatím na nový chladič za cca 50€.

Prosím ťa neporovnavaj 307čku so škodou 120 pretože sú to neporovnateľné auta, škodovka mala veľký problém s včasným dochladzovaním, ktoré vyplývalo z veľkej vzdialenosti chladiča od motora. 307čka je kostrukčne úplne inde.

Odesláno

Ještě mrknu jestli není chladič zvenku zanesený (to musím shodit nárazník?) a najedu na nájezdy a kouknu, zda někde neteče.

Co se týká srovnání se Š120 to vyplynul z toho, že naposledy jsem jel na Pustevny před 20 lety s ní (není to moje obvyklá destinace :-) ) a dost podobně se mi přehřívala. To že ten motor měl slabou vodní pumpu, která nebyla dostačující na to aby honila vodu přes celé auto a termostat na větrák byl tak, že spínal v podstatě pozdě, jsem si vědom.

Zatím jsem kouknul na nějaká vlákna o teplotě a tam většinou řeší čidlo teploměru na palubní desce a nebo spínač ventilátoru. To neřeším, protože když začne lézt teplota vody nahoru, okamžitě zapínám klimu a vím, že ventilátor jede na plno. To mám vyzkoušené.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...