Přejít na obsah

luk1

Uživatel
  • Počet příspěvků

    37
  • Registrace

Vše od uživatele luk1

  1. Tak problém vyřešen podobně jako to udělal RagnarThorsen. Na vrakáči jsem koupil nové / staré čerpadlo a momentálně to jede. Doufám, že to zase chvíli vydrží. Vzhledem k tomu, že to původní čerpadlo chvíli jelo pak zase ne, pak zase ano, také bych hádal na poruchu někde v té řídící desce. Olej prostě natekl někam kam neměl. A protože jsem "umělec", tak jsem při tom několikerém rozebírání a skládání rozlomil ten červený bazmek na konektoru, který drží konektory zasunuté v sobě. Nevíte kde by se ten kus plastu dal sehnat?
  2. Pro ferinko2: mám dotaz. Řídící jednotka čerpadla "komunikuje" s nějakým snímačem polohy volantu pomocí sběrnice CAN nebo do ní jdou nějaké analogové signály, které si řídící jednotka sama vyhodnocuje a podle toho točí čerpadlem? Upozorňuji, že mám 307 před faceliftem. Po faceliftu tam tuším proběhly nějaké změny co se týkaly komunikace po CAN sběrnici, ale nevím jakých zařízení se to dotklo (mám dojem že se to dotklo toho displeje co vypisuje hlášky od rádia).
  3. Pro: celda1970 tak jsem v podobném stavu jako byl RagnarThorsen, kdy mi postupně přestávalo fungovat servořízení. Rozpojil jsem napájecí konektor (ten se dvěma žilami) do čerpadla a vytekl mi z toho hydraulický olej. Dle návodu jsem čerpadlo rozebral, vyměnil gufero a ještě to tak 100 km fungovalo normálně, pak umřelo servořízení úplně. Olej sice do elektroniky neteče, ale odešlo tam něco jiného, protože se to prostě netočí. Přemýšlím nad tím, zda koupit čerpadlo z vrakoviště, nebo se poohlédnout po repasovaném. Trochu se bojím, že se čerpadlo nebude s autem bavit, nebo že je závada ještě někde jinde než v čerpadle. Pojistku 15 A kterou mám v motorovém prostoru jsem kontroloval a nic na ni nevidím. Mimochodem uspořádání v krabici s pojistkami v motoru vypadá jinak než na obrázku výše. Asi je to tím, že mám 307 1,6 benzín před faceliftem. Obecně: Nevíte náhodou jak je zapojený ten vícežilový konektor do čerpadla, nebo jak vyzkoušet, že "komunikace" s čerpadlem probíhá v pořádku? 12V je na napájecím konektoru stabilně a čerpadlo se spouští až po nastartování motoru. Z toho usuzuji, že by se servo nějak mělo dozvědět, kdy spustit a jak silně čerpat. Tak jsem se podíval na ten vícežilový konektor (ale bez 12V abych něco nezprasil). Některé piny jsou nezapojené. Barevné značení kabelů (barvy jsem jenom odhadoval a nemám dobrý barvocit): 1 - bílý s hnědým pruhem 2 - červený se šedým pruhem 3 - zelený s hnědým pruhem 5 - modý s hnědým pruhem 6 - červený se šedým pruhem 9 - zelený s hnědým pruhem Když dám klíček do polohy "motor jede", tak se pin 5 propojí s +12V. Na ostatních není ani +12V ani kostra.
  4. luk1

    Pískání brzd

    Jenom pro zajímavost, tak u P206 mají diskusi "Čep brzdového třmene přední brzdy P206". V diskusi mluví o vazelíně "ATE Bremszylinder", kterou mám v garáži (asi tak 10 let) a tu jsem použil a také tam mají fotky těch čepů brzdového třmene, které mám na autě. Nevíte, kde by se ty čepy daly objednat? Má s tím někdo zkušenost?
  5. luk1

    Pískání brzd

    Tak pískání zatím odstraněno. Vzadu jsem vyměnil kotouče za BOSCH (původní v místě kde nejely destičky, tam byli mírně orezlé, asi tak 2 mm od kraje, kupoval jsem je u Peugeota, takže asi noname :-) ), ale to pískání neodstranilo. Tak výměna předních destiček. Servis mi tam dal destičky ATE, které jsou prý tvrdé (kotouč nevím). Já jsem koupil destičky FERODO (které jsou prý měkké). Zároveň s výměnou destiček jsem nacpal jakési mazivo (na brzdové pístky) do vodících trnů, pilníkem obrousil rez na pístcích v místě kde dosedají na brzdovou destičku a dal nové podložky do kterých se opírají destičky (koupil jsem sadu brzdových destiček s těmi podložkami). Najel jsem tak 50 km a zatím to nepíská. Kdyby to znovu začlo pískat, tak ještě zkusím měnit ty vodící trny (nevím jak se to jmenuje), protože jsou už takové olezlé a na jedné straně chybí takový jakýsi "pístní kroužek", který ten trn "utěsní" v tom válečku kde jezdí. Takže mě odstranění pískání brzd zatím přišlo asi na 2000,- (zhruba 1200,- za kotouče, 800 za destičky). U výměny zadních kotoučů nebyl problém, zabralo mi to asi 4 hodiny a potřeboval jsem k tomu torx 50. Protože jsem je měnil asi před rokem, tak jsem ten torx měl. U výměny předních destiček byl problém zvednout auto tak, aby mi nepadlo na hlavu, protože je to (takové příčníky co vedou až k prahu) na podvozku už jakési pomuchlané. Protože mi brzdy měnili loni v servisu, tak ten třmen do kterého se na trny dává brzdič (to s pístkem) se mi nepodařil povolit (což na výměnu destiček není potřeba) neb to asi zabejčil pneumatickou pistolí. K povolení toho třmenu je potřeba torx 55, který jsem měl jen v jakémsi prodlouženém provedení a měl jsem při povolování strach, aby mi nějak nevyklouzl a nestrhnul se. Výměna destiček mi zabrala asi taky 4 hodiny.
  6. luk1

    Pískání brzd

    Ahoj, tak mám ten samý problém s pískáním brzd po výměně kotoučů a destiček. Když se podívám na zadní kotouče, tak tam je asi 2 mm orezlý okraj. V předu jsou kotouče úplně čisté. Protože už ty koutouče jezdím alespoň 6 měsíců, počítám, že už budou mít najeto pár tisíc kilometrů a stále to píská. Jediné co mi někdo poradil, je, že mám zkusit vyměnit destičky ATE za destičky Ferrodo, že jsou snad měkčí. Pomohlo to někomu z vás?
  7. luk1

    Přístrojová deska

    Tak zrovna asi před jedním/dvěma týdny jsem dořešil to, že se mi zadrhával rychloměr. Viz vlákno ukazovatel rychlosti. Mě se sice budíky bavily s autem (FW asi odpovídal), ale byla na nich seknutá ručička pro palivo. Protože neumím vyčíst z desky verzi FW, prostě jsem zajel s autem na vrakáč, vyloupnul budíky, ukázal jim je a řekl jim že chci tyto. Technik mi přinesl dvoje budíky z nichž jedny se s autem bavily = zkusili jsme to zrovna na parkovišti před vrakovištěm. Výsledek ale je ten, že jsem z budíků z vrakoviště vytáhl jenom strojek pro rychloměr, a dal to do těch původních. Upozornění: autům prd rozumím, ale protože moje 307 má už hodně za sebou (podle tachometru), tak mi nedělá problém s ní experimentovat :-). Jo a kilometrů jsem měl na autě více než v budíkách, takže jsem to nemusel řešit. Kolegové z fóra mě na ten problém se stavem počítadla upozorňovali.
  8. luk1

    Ukazovatel rychlosti

    Výsledek: původní černé budíky fungují normálně, DPS pro ty bílé je zničená šmirglem = moc jsem se s tím nepatlal :-). Takže jsem z bílých budíků vytáhl jenom strojek pro rafičky.
  9. luk1

    Ukazovatel rychlosti

    Tak pokračování. Vrátit ručky na původní místo není zase až tak veliký problém. Než je oddělám, tak si udělám čárku na dolním dorazu tak, aby byla zakrytá čelním panelem. Když rafičky nasazuji mírně ji nejdříve nastrčím, sjedu se strojkem na spodní doraz, rafičku nastavím na čárku a stisknu. Sice to není úplně přesné, ale jaksi to funguje. Problém při skládání nastal úplně jinde :-( . Začaly vynechávat displeje. Jsou totiž spojené s deskou (DPS) takovým tím nablblým gumo-uhlíkovým kontaktem. Na obrázku DPS dole ta řada kontaktíků. Jak jsem oddělal DPS od desky s budíkama, tak se tam dostal sajrajt. Abych to vyčistil, tak jsem vzal líh a bohužel se špínou jsem tu černou vodivou barvu z těch kontaktů setřel. A už se dipleje nikdy nerozsvítily správně. Takže z nových bílých budíků z vrakáče jsem vytáhl strojek na rychlost a hodil ho do starých budíků (na obrázku). Tam displej zatím jede. Ještě musím vyzkoušet rychloměr. Kruci, a já se tak těšil na "závodní" budíky :-). Doufám, že bude fungovat alespoň ta rychlost.
  10. luk1

    Ukazovatel rychlosti

    Mimochodem, jestli někomu nefunguje podsvětlení sdružených přístrojů, tak tady je vidět, že jsou to LED a jsou naletované. Výměna je komplikovaná, ale řekl bych, že přežijí auto.
  11. luk1

    Ukazovatel rychlosti

    Pro zájemce: našel jsem si čas a fén na vlasy a zkusil sundat rafičky. Rafičky se mi podařily sundat (zničil jsem asi jenom jednu, a to tak, že ta černá krytka uprostřed se viklá, ale to půjde slepit). Mám upřesnění pro kolegu Havlíčka, je to tam naletované. To je trochu komplikace :-(. Dojde i na letování plošňáku s SMD součástkami. Viz fotky. Na jedné fotce je vidět co jsem použil (vidličky tam nejsou, ty jsem už hodil mezi příbory :-) ): šroubovák Torx 10, ubrousky proti poškrábání a fén. Na druhém obrázku jsem vyznačil, kde jsou ty čtyři strojky přiletované (měly to být kruhy, ale alespoň je vidět jak se třesou ruce mě :-) )
  12. luk1

    Těsnění pod hlavou??

    Ještě mrknu jestli není chladič zvenku zanesený (to musím shodit nárazník?) a najedu na nájezdy a kouknu, zda někde neteče. Co se týká srovnání se Š120 to vyplynul z toho, že naposledy jsem jel na Pustevny před 20 lety s ní (není to moje obvyklá destinace :-) ) a dost podobně se mi přehřívala. To že ten motor měl slabou vodní pumpu, která nebyla dostačující na to aby honila vodu přes celé auto a termostat na větrák byl tak, že spínal v podstatě pozdě, jsem si vědom. Zatím jsem kouknul na nějaká vlákna o teplotě a tam většinou řeší čidlo teploměru na palubní desce a nebo spínač ventilátoru. To neřeším, protože když začne lézt teplota vody nahoru, okamžitě zapínám klimu a vím, že ventilátor jede na plno. To mám vyzkoušené.
  13. luk1

    Těsnění pod hlavou??

    Co se týká výměny chladící kapaliny, tak auto jsem koupil s tím, že má vyměněný motor. Výměna motoru je spojená s výměnou vody. Jestli při tom ten dotyčný čistil chladič nevím. Motor se měnil před cca 4 roky (těsně před tím, než jsem to koupil). Co se týká změny teploty, tak je možné, že to souvisí s výměnou budíků za jinou barvu. Nesehnal jsem černé, tak tam jsou bílé s červenými rafikami, takže si toho možná více všímám. Ale je mi to dost podezřelé. Mám totiž pocit, že se chování teploty zhoršuje. Auto má problém i při pojíždění po parkovišti. Když mám vypnutou klimu (sahara jede na půlku) tak mi také teplota leze nahoru. Toto mi dělala naposledy Š120. Ještě proběhnu fórum ohledně teploty vody - dík za radu - a nechám "teplotu vody v pozorování" :-)
  14. luk1

    Těsnění pod hlavou??

    Ahoj, protože mám podezření na těsnění pod hlavou, dám svůj příspěvek sem, ale v podstatě se chci zeptat, jestli se nepletu. Už delší dobu se mi ztrácí chladící voda, ale z nějakého důvodu spíš v zimě (asi 0,5l na 5000 km). Teď přes léto se mi zdá, že se voda neztrácí, ale jaksi se peugeot (307, 1.6 benzín, NFU) přehřívá. Letos v létě, když jsem jel do mírného kopce mimo obec a měl vypnutou klimu (větrák na sahaře jede na málo) tak mi teplota vyskočí z normálních 80°C na zvýšených 90°C. Byli jsme i v Beskydech a když jsem jel nahoru na Pustevny, tak mi i přes zapnutou klimu (větrák na sahaře jel naplno) vylezla teplota na 100°C. Je toto na výměnu těsnění pod hlavou a nebo mi doporučíte nějaký jiný (levnější) postup. Takhle nějak se mi chovala Š120 před 20 lety, ale tam jsem měnil těsnění až po tom, co začala těžce vypouštět páru výfukem. Toto se na Peugeotu zatím neděje.
  15. luk1

    Ukazovatel rychlosti

    Diky za radu. Asi to vyzkouším, i když jemná mechanika není moje silná stránka :-).
  16. luk1

    Ukazovatel rychlosti

    Přesně to jsem viděl na youtube, tak jsem to zkoušel, dokonce dvěma vidličkami, aby to bylo symetrické, ale trochu jsem dostal strach z té síly. Ještě mě napadlo to nahřát horkovzdušnou pisotlí, ale tu nemám a nevím kde si ji půjčit. Zítra jedu na dovolenou, ale protože mám tyto budíky navíc, tak to asi začnu zkoušet. Mám 4 pokusy :-)
  17. luk1

    Ukazovatel rychlosti

    Už jsem zkoušel ty rafičky stáhnout, ale brání se :-). Tak jsem zkusil rozebrat ten strojek zezadu, ale tím jsem ho zničil. Na budících na obrázku nefunguje rychloměr. Vyhodnotil jsem že je pro mě lepší vidět rychlost než stav paliva :-).
  18. luk1

    Ukazovatel rychlosti

    Tak zkouším vložit fotky. Jenom tedy upozornění, co se týká nastavení polohy rafiček, tak bych řekl, že přes diag to nepůjde, protože po každém vypnutí rafičky sjedou na dolní doraz a pak vyskočí na nulu. Takže hádám, že se musí nasadit stejně jak byly. Na fotkách jsou ty původní budíky. Protože na těch z vrakáče je zaseknutý palivoměr, asi by mi pomohlo přehodit ten bílý strojek z palivoměru z těchto budíků do těch co mám z vrakáče.
  19. luk1

    Ukazovatel rychlosti

    Pružnými plíšky je přichycený celý "sdružený přístroj" = všechny budíky. Ty strojky pro jednotlivé rafičky jsou asi naletované do tištěného plošného spoje. Letování předpokládám ze strany od rafiček. Takže když sháním někoho kdo by mi vyměnil ten strojek pro palivoměr, tak asi bude muset sundat opatrně rafičky, pak může odělat panel na kterém jsou namalované budíky a vytáhnout desku plošného spoje dozadu. Pak je taky problém nahodit ty rafičky zpět, protože se musí nasadit stejně jak byly, aby ukazovaly stejně.
  20. luk1

    rezavějící tlumič výfuku

    Tak nová zkušenost s výfukem Bosal po více než roce. Nerezový těsnící kroužek originál od Peugeotu funguje skvěle = není o něm slyšet. Teď se akorát u toho Bosalu utrhly příčky v tom prvním tlumiči (na středním dílu), takže to zoufale plechově mlátilo. Ještě že ten tlumič má tvar elipsy postavený na výšku. Dva (možná tři) údery gumovou paličkou ze strany toho tlumiče (na větší plochu) a plechové drnčení je pryč...Trust me, I'm engineer :-).
  21. luk1

    Ukazovatel rychlosti

    Jo ještě další drobnost, zjistil jsem, že mi na budíkách z CC funguje ukazatel teploty oleje. Takže palivoměr je sice rozbitý a neukazuje, zato vidím teplotu oleje. Nemáte náhodou kontakt na někoho, kdo by byl schopný přehodit strojek z palivoměru z původních budíků na nové?
  22. luk1

    Ukazovatel rychlosti

    Když na to tak koukám, tak jsem tím pádem nastavil do budíků laťku hodně vysoko :-). Tož už mi je nikdo nevyfoukne.
  23. luk1

    Ukazovatel rychlosti

    Jo ještě drobnost s kilometry. Protože mám najeto poctivých 404 000 km (prostě jenom v neděli do kostela a zpátky :-)), tak jsem se těšil, že s novými budíky to bude míň (třeba jenom 200 tis.). Houby, velký počitadlo ukazuje přesně tolik co před tím (ani kilometr neubral), akorát to malé ukazovalo jinak, tak jsem ho normálně tlačítkem vynuloval.
  24. luk1

    Ukazovatel rychlosti

    Vyzkoušel jsem ty mnou vyladěné budíky a pochopitelně tachometr se ani nehnul....rozmontovat = mrtvý. Tak jsem na vrakáči v Holubicích sháněl něco jiného. Bohužel prý benzínových budíků moc není, tak mi technik donesl dva přístroje. Jeden vypadal jako můj, ale po připojení divně blikal a po nastartování se otáčkoměr ani nehnul. Ten druhý byl z CC ... hmm bílé budíky. Ten se choval překvapivě dobře, akorát palivoměr nefugoval. Tak jsem ho vzal. Protože byl celý špinavý (i pod sklem). Tak jsem ho rozebral, vyčistil a při té příležitosti jsem zjistil, že ručička palivoměru je zarezlá (v místě kde je to kolečko, které točí ručičkou je ten plastový strojek potečený rzí). Normálně, když ty rafičky postrčím, tak se hnou, tahle se ani nehne. V práci jsem si půjčil Garmina a po cestě zpět, jsem porovnával tachometr s rychlostí na navigaci. Kupodivu to docela sedělo. Takže rychlost to ukazuje, ale stav paliva nee. Uvidím jestli to bude blbnout obdobně jako ty původní budíky a pak bych zkoušel konektor k ABS. Třeba to ABS přežije :-).
  25. luk1

    Ukazovatel rychlosti

    Mám taky dotaz na rychloměr / tachometr. Nějak se divně "zadrhává". Občas, když nastartuju a rozjíždím se, tak rafička místo aby šla plynule nahoru tak divně poskočí (nahoru, dolu) a pak ukazuje o něco méně. Dnes se mi stalo, že vůbec nereagovala, takže jsem jel 50 km/h a tachometr ukazoval nulu. Pak začal cosi ukazovat. Když zastavím, ručička sjede na spodní doraz (který není vidět, ale někde tam je) a pak následně ukazuje asi o 10 km/h míň. Varování: Zkouknul jsem youtube, jak se lámou plastové osičky u ozubených koleček ve strojku tachometru u peugeotu 206 a vytáhl jsem budíky z auta a ten strojek jsem rozebral = blbej nápad. Jak je to na zacvaknutí, tak mi ta zadní stěna toho strojku vylítla a někam uletělo to (asi) feromagnetický kolečko, který točí rafičkou. Asi po 20 minutách jsem ho našel (asi 3 mm v průměru). Taky se mi podařilo ohnout ty jádra cíveček ("magnetovody"), které vedou magnetický tok k tomu kolečku. Rozebráním jsem zjtil, že osičkám nic nebylo (než jsem do toho začal rýpat), protože jsou (narozdíl od 206) ocelové. Sice jsem to poskládal dohromady, ale asi to už nebude fugovat :-(. Zítra asi budu muset skočit na vrakáč do Holubic a koupit nové budíky. Nevíte čím to občasné přeskočení rafičky tachometru může být?
×
×
  • Vytvořit...