Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Výměna uhlíků ventilátoru topení (nebo výměna celého ventilátoru)

Recommended Posts

Odesláno

ahoj, měnili jste někdo uhlíky ve ventilátoru? Někdy se totiž rozběhne jen na poklepání, a asi to budou uhlíky (kontakty jsem všechny kontroloval a vypadají OK).

Jaké uhlíky jsou nejpodobnější (z vrtačky, brusky, vysavače :-) ?? ) A dají se nějak rozumně vyměnit ?

A nebo nenabídne mi někod starší funkční ventilátor za rozumnou cenu ?

Předem díky ....

post-22914-14109619199578_thumb.jpg

Odesláno

hele mam doma nejaky anglicky, co se toci na druhou stranu, zkusim se ti mrknout, rozebiral jsem ho, ale uz si nepamatuju, jak to tam vypada. kdyztak udelam foto.

Obcas to taky zlobi u toho hnedeho ctyrdratoveho pripojovaciho konektoru, ty dva tenke dratky maji spatny kontakt a ventilator pak nebezi, zkus prihnout kontaktni plisky.

Odesláno
hele mam doma nejaky anglicky, co se toci na druhou stranu, zkusim se ti mrknout, rozebiral jsem ho, ale uz si nepamatuju, jak to tam vypada. kdyztak udelam foto.

Obcas to taky zlobi u toho hnedeho ctyrdratoveho pripojovaciho konektoru, ty dva tenke dratky maji spatny kontakt a ventilator pak nebezi, zkus prihnout kontaktni plisky.

no s tím čtyřdratovým kontaktem máš možná pravdu ... protože asi před rokem mě ten ventilátor taky zlobil (někdy běžel někdy ne), a po prostříknutí toho konektoru a přihnutí plíšků v tom konektoru asi rok klid - běžel pořád v pohodě. Ale poslední měsíc se jednou rozběhne, jednou ne - a pak musí nastat sehnutí pod palubku a bouchání do ventilátoru, dokud se nerozběhne .... Zkusím tedy znovu si pohrát s tím konektorem.......

Odesláno

mel sem stejny problem v zime - nebyly to uhliky, ale cely ventilator byl vytopeny - pravdepodobne od peny na cisteni klimatizace kterou sem strikal primo na nej nekdy na podzim :) ... kazdopadne veskera elektronika na ventilatoru zelena, dalsi jednotka za ventilatorem v tunelu jakbysmet... stacilo ocistit a funguje krasne dal.

Odesláno

koukal jsem na ty uhliky, rozmer maji 8x9mm delku novych odhaduju cca do 20mm, spis o fous mene, jsou v provedeni s vyvodnim dratkem, ktery je pripajen k desce s kontakty, vymenit by mely jit bez problemu, drzi je tam jen ohnuty plisek a pod nim pruzinka.

• O 2 měsíce později...
Odesláno

Prosím tě, měl jsem vymontovaný ten ventilátor, ale prostě jsem na něm nikde nenašel, kde jsou uhlíky !! prohlížel jsem ho ze všch stran, ale nic ... poradíš ? :-)

post-22914-14109620464303_thumb.jpg

[upravil dne 30/10/11 11:45 od Ferry]

Odesláno

musis sundat jeste ten kryt zezadu, jsou tam na trech mistech takove gumove silentbloky, ktere drzi cely motor v tom krytu, tak sroubovakem na ne zatlacit a motor vyloupnout, pod tim jsou uhliky.

poslal jsem ti fotky na mail

[upravil dne 30/10/11 11:53 od Ferry]

Odesláno

nevim no, nejakej stejneho rozmeru, jako jsem psal vyse.

Kdyztak mimo tema, prosimte nepouzivej vzdy Citace, staci kliknout na Odpovedet, citace bezprostredne predchazejiciho prispevku zbytecne zneprehlednuji forum, DIk za pochopeni

Odesláno

Tak jsem rozebral motor topení a prohlídnul uhlíky. Vypadají ještě použitelně (viz. obrázek) . Pružinky jsem trošku upravil, aby tlačily větší silou na uhlíky, vyčistil, prostříknul WD-čkem a zatím funguje na každé zapnutí elektriky.

Každopádně budu shánět nové uhlíky, ale nevím, jak odhadnout tu tvrdost ?????

post-22914-14109620468493_thumb.jpg

Odesláno

Uhlíky sežeň do startéru, anebo do nějakého 12 V - spotřebiče. Já jsem teda sehnal do vrtačky 220 V, ale říkali mi, že tvrdost není ideální - jsou moc tvrdé.

Rozměr přibrousíš snadno na smirku - jde to až příliš rychle!

Divné zbroušení, na fotce - je nutné, uhlíky jsou tam uloženy pod úhlem. To zbroušení musíš vytvořit smirkem, aspoň rovinku, když už ne duté zaoblení. Jinak ti větrák pojede pomalu a to hodně dlouho, než se to obrousí samo... (jsem to kvůli tomu znovu rozebíral).

Uhlíky jsem kupoval v servisu, kde měli desítky typů na výběr. Pár stál asi 150 Kč.

Připojení na stávající kablíky je dost ošemetné - já jsem volil zamačkávací dutinky a ještě prolít cínem, ale ten cín zase zkřehne tu měď a taky brání pohybu.

[upravil dne 3.11.2011 16:44 od P607Olda]

Odesláno

tak dneska jsem tam nacpal uhliky z altiku favorita aspon myslim ze z neho je trochu jine,j vyvod ma z boku a musel jsem ho brousit ze 4 stran. Drat byl taky kratsi.cena 30kč za oba

Odesláno

no jede zatim trosku seveli ale ty uhliky sednou a bude to ok. me jel i pred tim akorat nekdy kdyz auto stalo treba 8 hodin tak se nerozjel az treba po 1km cesty, tak cas ukaze co a jak. Mozna to muze delat i treba regulator ne? ale ja ho uz nemam na vetraku

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...