Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Po dnešním rozebrání pravé strany jsem zjistil , že je prasklá pružina (asi cca 5cm od spodního vinutí :bacha ).

Manžeta , svislá st. tyč v háji.

Přitom jak jsem vytáhl ložisko s náboji , tak se krásně otáčí , bez sebemenšího zadrhávání :myslim

Odesláno

... tak konečně vše vyměněno. nakonec to schytly jen pružiny a ložiska, pretrzený kabel od signalizace destiček, samozřejmě povyjela poloosa, takže dolit olej do převodovky :) uložení i misky byly OK. takže jsem k tomu přišel ještě celkem levně :)

Odesláno

no holt jsi neměl tolik stočený tacho jako já :aut

...a to jsem ještě dodatečně zjistil že na levý straně je jiná pružina, takže to bylo určo někdy měněný taky. Stejně jsem ale plánoval kompletní výměnu obou stran, tak na to s.r. bílej tesák.

Nahoře jeden ze šroubů co drží uložení totál zarezlej, takže uřezat a nakonec zjištění že vlevo nevyndam tlumič ven, protože nalevo nejde tolik spustit náboj dolů, protože tomu brání hřídel - dorazí na úchyt ramene, protože jde rovnou z převodovky a tak je výkyv jinej než od meziložiska na pravý straně. Stahovák co jsem měl k dispozici tam nešel nasadit, jelikož šrouby lezly moc daleko nahoru do domečku uložení.

Načež jsem se nasejřil ... a skončilo to v servisu :grr

A když už tak necham udělat všechno, už ať to za to stojí: nový kuláky, tyčky, pravej homokloub kterej údajně nepřežil pecku asi prý od tý prasklý pružiny (to by ale musela přerazit těhlici, žejo) a z touhy po dokonalosti přehodit ze starýho kuláku ABS kroužek na druhou stranu, kde je omlácenej od šutru.

Tímto díky Godzilovi za perfektně rychlej přísun cenově výhodnejch dílů. :super

post-21937-14109615416731_thumb.jpg

Odesláno
Myslíte že by na tý prasklý straně šlo vyhodit prdlý péro a navlíct na sebe dva gumový dorazy a na tom krokem dohrkat přes pár ulic do garáže ?

Odpovím si po rozebrání sám: nešlo.

Starej doraz byl prasklej a to jsem s tím nejel, jen stál. Patrně to není dělaný na delší a trvalý zatížení, jen na dotlumení občasnýho štosu.

Jedině co by pomohlo, vozit sebou tu horní misku co se vkládá mezi péro a ložisko. Ta by nouzově vypomohla uchytit ulítlou dolní část pružiny na dojetí. Samozřejmě mít sebou hever, 16 očkovou na uvolnění tlumiče z těhlice a torx 50 na horní šrouby uložení a modlit se aby nebyly zarezlý a 22 očko a 6 imbus (či co to je za rozměry) na povolení tlumiče, A pokud se vysype ložisko, jako že většinou jo - viz výše, stejně je všecko pro kočku...takže prostě nouzově to zbastlit na cestě prakticky nejde.

Odesláno

Dneska dáno dohromady , při nasazování kola už pršelo.

:xvul na ležení pod autem na trávě v tomto počasí jsem už starý , ještě že mám zásoby kvalitní domácí více než v malém množství

Odesláno

Tak tak...ještě nedávno jsem předání auta do servisu považoval za osobní prohru,

ale začínam chápat lidi, co říkaj \"donedávna jsem si na autě dělal všechno sám ale už mně to nějak nebaví\".

Nějak holt začínám stárnout.

Začínal jsem na autech, co byly starý jako já a dneska obcuju s týnejčrem :aut

Jinak ještě o OEM tlumičům: plynokapaliny jsou tam patrně i v originále (ten můj napravo byl stopro původní), po zatlačení leze píst zpátky, což klasickej kapalinovej neudělá. Aspoň tedy když to srovnám s bávem - jedině že by McPhersonský tlumiče se chovaly jinak než z nepoháněný přední nápravy BMW.

Odesláno
no holt jsi neměl tolik stočený tacho jako já :aut

...a to jsem ještě dodatečně zjistil že na levý straně je jiná pružina, takže to bylo určo někdy měněný taky. Stejně jsem ale plánoval kompletní výměnu obou stran, tak na to s.r. bílej tesák.

Nahoře jeden ze šroubů co drží uložení totál zarezlej, takže uřezat a nakonec zjištění že vlevo nevyndam tlumič ven, protože nalevo nejde tolik spustit náboj dolů, protože tomu brání hřídel - dorazí na úchyt ramene, protože jde rovnou z převodovky a tak je výkyv jinej než od meziložiska na pravý straně. Stahovák co jsem měl k dispozici tam nešel nasadit, jelikož šrouby lezly moc daleko nahoru do domečku uložení.

Načež jsem se nasejřil ... a skončilo to v servisu :grr

A když už tak necham udělat všechno, už ať to za to stojí: nový kuláky, tyčky, pravej homokloub kterej údajně nepřežil pecku asi prý od tý prasklý pružiny (to by ale musela přerazit těhlici, žejo) a z touhy po dokonalosti přehodit ze starýho kuláku ABS kroužek na druhou stranu, kde je omlácenej od šutru.

Tímto díky Godzilovi za perfektně rychlej přísun cenově výhodnejch dílů. :super

Nemáš zač ... :)

Jinak ta fotka mi dostala, to je ještě větší sajgon než jsem čekal.... :ticho

Odesláno

Tak dnes při pokusu odjet z práce jsem slyšel jen vrzání a drhnutí. Napřed jsem myslel, že mám jen zamrzlé destičky, ale po 2m mi to došlo. Přední levá pružina/tlumič je ko. Nejspíš to prasklo přes den, protože ránu jsem žádnou při rozjetí neslyšel. Co je vše v háji nevím, byla tma a svítit se moc nedalo. Zítra odtahovka a servis. Doufám, že to nebude moc drahé.

Nejvíc me se... že jsem v listopadu nechal dělat přední kotouče, destičky i celé horní uložení tlumičů (to právě kvůli riziku prasknutí pružiny). Měl jsem nechat vyměnit i tlumiče kua práce.

Odesláno

Co??? :o Já se chystam vyměnit ložiska uložení právě proto, aby jsem takhle nedopad. Kua... takže to jako může bejt k ničemu a stejně to může rupnout jo? Jestli neni rovnou pro jistotu lepší vyměnit i pružiny - zřejmě se taky jednou unaví stářím a rupnou nebocooo :grr

Odesláno

Vedet, ze vymena lozisek nemusi stacit (nebyly uplne znicene, ale kdyz se uz menily kotouce, desky a jedna tycka), tak jsem nechal udelat i pruziny...sakra byt to aspon u baraku. Parkoviste u firmy je pres den pro odtahovku nedostupne :-(

Odesláno
godzila.01 : Jelikož auto teď furt jede mírně do vršku, v dohlednu se bude realizovat totéž na zadku, takže nachystej sklady (sakra, škoda že neděláš do Kayaby) :papa

Nemůžu dělat kdejakej svinec .... :D:mrk:D dělám co dělám a problémy s tím nemám, navíc čím víc sortimentu, tím horší nákupní ceny ... :)

Odesláno

asi blbej napad ale vzpomel jsem si jak jsme na š120 strkali tenisaky do zadnich pruzin kdyz jsme jezdili z vozejkem aby nelezela na zemi neslo by to aspon na dojeti?

Odesláno
asi blbej napad ale vzpomel jsem si jak jsme na š120 strkali tenisaky do zadnich pruzin kdyz jsme jezdili z vozejkem aby nelezela na zemi neslo by to aspon na dojeti?

Když ti prdne přední pružina, ještě ke všemu u dolního konce, vystřelí to dolů a zastaví se až o těhlici (či jak se tomu vodlitku dole nadává). Pak už nikam nic nenastrkáš. Proto jsem tu špekuloval, jestli se nedá dojet na dorazech. Ale to péro většinou dolehne zevnitř na kolo a za jízdy se odvaluje po pneumatice a točí se kolem tlumiče. No a při couvnutí se \"zašroubuje\" tím prdlým koncem do homokloubu a je vyděláno.

Ještě mi tak teď napadlo: vzadu by to možná fungovalo.

[upravil dne 17/2/11 08:35 hugo.v.r.]

Odesláno

Dnes za světla jsme vedle auta našli zbytek pružiny - uletěla spodní půl smyčka. Na lomu byl vidět pouze malé dolomení, část byla rezavá jako svině. Muselo to tam být dost dlouho. Na části lomové plochy byla jako by zateklá černá barva - nechápu jak se tam mohla dostat. Mám chutě skočit na fakultu za starejma známejma a zkusit je požádat o službičku :myslim

edit: pružiny i tlumiče vyměněny. Jen netuším, proč servis nevyměnil i prasklou plastovou krytku tlumiče a jen ji stáhl páskama. A budu se muset donutit přestat přemýšlet, zda bylo opravdu nutné měnit i tlumiče.

Dalo by se říct, že po dnešku mám celou přední nápravu novou (nové poloosy, desky, kotouče, stab. tyčky, tlumiče, pružiny, horní uložení ... :mrk )

[upravil dne 19/2/11 19:25 ChodeC]

Odesláno

Mně to prasklo v tom samym místě a úplně stejnej nález, co se týče toho, že to muselo bejt už dýl naprasklý.

Kde sakra dělají francouzští odboráři chybu, že to na jednom modelu praská jak na běžícím pásu a všem stejně ?

Schválně jsem koukal po fórech jiných značek a nezdá se, že by to bylo jinde tak pravidelný... :grr

Odesláno

Já doufám, že nyní to mám už do konce života auta. Pružiny jsou dle všeho CS Germany, tlumiče tipuju na Kayaba.

Předpokládám, že krytku tlumiče proti prachu (takový plastový vlnovec za 200Kč) bez sundání pružiny a tlumiče nenasadím.

Je moc velký problém, že není krytka celistvá? Nebo je to jedno, protože \"stejně netěsní a něco by se tam dostalo i tak\" ?

Opravdu nechápu, proč při xx tisícové opravě servis nevymění díl za pár korun.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...