Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Co říkáte na to když má řidič zaplou mlhu když není mlha?

Recommended Posts

Odesláno
.... Nějaká slečna s pasatem cc si to štrádovala od nás z Měšo směr Hovo. Tak jsem na ní zezadu párkrát bliknul, aby ty zadní mlhovky vypnula a ona mě na oplátku pozdravila 4 blinkrama :D

Prostě neuděláš nic :aut

[upravil dne 24.1.11 09:26 MJSytic]

Si kočka myslela, že jí zveš na kafčo a Ty to takhle zazdíš :aut

Odesláno

Já když jsem osvětloval vrata, tak mi přišlo, že mlhy svítily výše než potkávačky :myslim nicméně do stran mi to svítí opravdu dost. Nyní čekám na žluté žárovky do mlhovek ...

Odesláno
Zadní nebo přední ? :)

Hlavně zadní a předek tolik ne ale oslnuje taky když někdo má tu mlhovku trošku zvedlou nahoru a ještě má blbě danou žárovku tak to je nej. kombinace.

S MJSytic co jsi tu psal souhlasím.

[upravil dne 24/1/2011 11:57 misacekk]

Odesláno

Osobně bych mlhovky přední téměř nepoužíval (to už by muselo být fakt mlíko, abych je rozsvítil), zadní mají svítit jen když je MLHA (za deště je nezapínám a byť je někde v zákoně zmínka o tom, že by se měly pouštět i za deště, já bych za to takovým řidičům lámal ruce). Ideální chování popsal Sytič, ale to by hlava musela být vybavena mozkem ve funkčním stavu a ne jen sloužit jako dekl, aby při dešti nepršelo do krku).

Vadí mi zapojení mlhovek na jeden přepínač, jako to má spousta aut (i 406ka) už z výroby. Řidič by měl mít možnost rozsvítit si taková světla, která v dané situaci potřebuje - jedu-li v mlze na konci kolony, budu samozřejmě svítit zadníma mlhama, ale současně bohužel i předníma mlhovkama na auto před sebou, což pro řidiče přede mnou nebude 2x příjemné.

Guest Scratch
Odesláno

ja si ted dal zpet hidy a jsem fakt spokojenej, uz si nemusim ve slanem ani v chomutove prisvecovat na diry mlhovkama. Jinak predni mlhovky me nejako nechavaji v klidu :)

Odesláno
... což pro řidiče přede mnou nebude 2x příjemné.

Týmto sa líšiš od veľa vodičov. Bohužiaľ je bežné stretnúť vodičov u ktorých absentuje ohľaduplnosť a zdravý rozum. Nejaká bezpečná vzdialenosť a oslňovanie cez zrkadlá im nič nehovorí.

Odesláno

Poslední dobou se stal fenomén mít zapnutá přední mlhová světla na silnici 105 z Týna n/Vlt. do Č.B. a zpět a to z důvodu, aby za šera a snížené viditelnosti bylo dobře a hlavně brzo vidět ty výtluky, co jsou na silnici. I když se jede 70-80 km/h, tak i tak je to docela rychlost na zajetí do hlubokého výmolu. Ještě, že většinou jezdím autobusem;) . Jinak ,,mlhovkáře\" nemusím.

Vypíníní zadní mlhovky mám jak na páčce, atk i na samostatní vypínač:super . To se hodí např. když se jede po snéhu či dešti a za autem se tvoří ,,vzdušní\" vír a auto není skoro vidět.

Odesláno

No mlhovky zapinam minimane, ale mlhovky muze ridic zapnout za snizene vyditelnosti. A kdo ji urcuje? Rekl bych ze primo ridic daneho vozu. :myslim

Odesláno

Trošku zák. č. 361/2000 Sb. neškodí;)

§ 2 Vymezení základních pojmů

ff)

snížená viditelnost je situace, kdy účastníci provozu na pozemních komunikacích dostatečně zřetelně nerozeznají jiná vozidla, osoby, zvířata nebo předměty na pozemní komunikaci, například od soumraku do svítání, za mlhy, sněžení, hustého deště nebo v tunelu,

§ 32 Osvětlení vozidel

(4) Přední světla do mlhy smí řidič užít jen za mlhy, sněžení nebo hustého deště. Zadní světla do mlhy musí řidič za mlhy, sněžení nebo hustého deště užít vždy.

(5) Činná plocha světel nesmí být zakryta nebo nadměrně znečištěna.

Pokud by jsme šli do detailu, jestli že by oslňoval např. mlhovkami a nebo špatně seřízeními světli, tak zajisté porušuje:

§ 5 Povinnosti řidiče

(1) Řidič je kromě povinností uvedených v § 4 dále povinen

a) užít vozidlo, které splňuje technické podmínky stanovené zvláštním právním předpisem2),

Odesláno

NO muzeme jit do detailu, co nebo kdo urci co je husty dest, moc snehu, nebo u jak huste mlhy zapnout mlhovky?

...kdy účastníci provozu na pozemních komunikacích dostatečně zřetelně nerozeznají jiná vozidla, osoby, zvířata nebo předměty na pozemní komunikaci, například od soumraku do svítání, za mlhy, sněžení, hustého deště nebo v tunelu... a zase polemizace, co treba seroslepost dnes tak hojne rozsirena ocni vada u populace, atd. Vse ma sve pro a proti...

Ja treba mam velky problem ve meste, kdyz prsi (byt jen slabe), je tma, a cesta se mi leskne od poulicnich lamp, rozeznat diry, a ruzne neresti na ceste. A to mam oci v poradku... Takze si mlhovky zapnu taky, jelikoz mi to opravdu pomaha. Byl jsem i kvuli tomu zastaven pcr, taky mi citovaly zakon jako ty, ale ja operoval s tim ze pro me to je snizena viditelnost a basta. Uspel jsem a pokracoval bez pokuty...

Odesláno

To já jel večer po kolínské, sice 40km/h, ale přeci jsem si ty mlhy zapnul, abych viděl na díry. Stejně jsem jich vymetl dost :(

Odesláno

tos napsal hezky:

Ja treba mam velky problem ve meste, kdyz prsi (byt jen slabe), je tma, a cesta se mi leskne od poulicnich lamp, rozeznat diry, a ruzne neresti na ceste. A to mam oci v poradku... Takze si mlhovky zapnu taky, jelikoz mi to opravdu pomaha.

to je krásně sobecký. ty si je zapneš protože blbě vidíš na výtluky. i přes osvětlenou komunikaci. A asi ti nedojdě že auto co jede proti tobě už vidí úplný ho..o. lampy se odráží oboum jenže od tebe jdou 4 světelné body a další 4 se odráží od země. Takový mam nejradši. každej myslí na sebe hlavně že vidí on.

je to zbytečná debata jedinej kdo to může vyřešit jsou cajti a ty na silnici skoro člověk nepotká a když tak prudí za nesmysli. Je to jen o ohleduplnosti.

[upravil dne 24/1/11 13:28 Capy]

Odesláno
tTakový mam nejradši. každej myslí na sebe hlavně že vidí on.

[upravil dne 24/1/11 13:28 Capy]

Zakon mi to umoznuje tak v tom nevidim problem, a je snad na kazdem ridici tedy kazdem z nas jak danou situaci posoudi. Na jednu stranu je spatne ze si clovek zapne mlhovky kdyz uzna za vhodne aby se pohyboval bezpecne po silnici, na druhou stranu clovek co blbe vydi a nezapne si mlhovky muze byt ohrozenim pro ostatni. Je to tvrzeni proti tvrzeni.

:myslim

Odesláno

S tím sobectvím to bylo na mě? Já po kolínský často nejezdím, takže nevím, kde ty díry čekat. Hned první mě vytrestaly, tak jsem si raději zapnul mlhy (ani snad nepršelo), vím, že jsem na něj jet neměl, ale disk jsem tam nechat nechtěl. Jinak je zapínám tak, jak mám.

Hned se do člověka navážejte, že si na pár km chtěl ulehčit život ... po městě mi tedy tolik nepomohly ...

Guest Scratch
Odesláno

capy: ja jsem treba asi seroslepej a proto si kolikrat zapnu mlhovky, kdyz nic nejede, i dalkovky, abych videl, kdyz uz za sera musim jet. Myslim, ze to je mensi zlo, nez sejmout chodce u krajnice....... a pak se vymlouvat.......

Odesláno

předni mlhovky ještě jdou ale zaleži na typu asfaltu. na nekterym se ty mlhovky za mokra strašne odražeji a oslnuji.

jet za nekym kdo ma zapnuty zadni v noci je zažitek. ale zas zaleží na aute. u starych aut to moc neoslnuje paraboly jsou zaprašeny a zašli. když oslnuje tak ho probliknu, když je volno tak předjedu a na chvilu mu dam taky mlhovky at si užije...

Odesláno
:xvul Jaké máte zkušenosti s protijedoucími vozidli v noci, která na poslední chvíly přepnou z dálkových světel na tlumení například při jízdě na dlouhém přímém úseku??? A nebo jedete v noci do kopce a na horizontu vidíte kužel světel a tak je probliknete, aby věděl, že se po chvíli objeví protijedoucí vozidlo, ale on nereaguje a přepne na tlumené světla, až když vás vidí!
Odesláno

když proti mě jede někdo s dálkovýma a nechce se mu je přepnout na potkávačky, tak zapnu taky dálkový a najedu do levýho pruhu.......to docela platí

dál jsem nějak nepochopil magory (většinou P307) se zapnutýma obrysovkama a předníma mlhovkama - asi komplex že nemají extra denní světla

[upravil dne 24.1.11 17:25 omegaalfa]

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...