Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

No ten kat bych vyřadil jako závadu.

Nevím proč (asi nostalgie), ale mám ještě účtenky od tohodle auta. A kat jsem měnil (i když asi zbytečně) v 7/2004 (77t km). Dávala se tam funglovka a zadarmo to nebylo.

Podezříval bych tu lambdu, ale to by podle mne na emisích měli taky přes počítač zjistit, jestli nedává nesmyslný hodnoty. :myslim

[upravil dne 22/10/10 od Dave_k]

Odesláno
Díky, Dave.

Takže zkusit nejdřív dát novou lambdu a zkusit přeměřit emise, jestli to neodnesl i kat? Otázka, jak dlouho se tohle dělo, no... Jestli 2 roky nebo třeba jenom půl...

znovu se připomenu;)--emise máš za sebou, jestli ti auto jinak slouží řešil bych KAT a lambdu až před dalšíma emisema,ale jestli nemáš kam vrážet prachy...:(

Odesláno

V pořádku, názor beru. Ale já nějak nemám rád, když vim, že je něco špatně a můžu s tim něco udělat. Navíc, jestli jezdím na bohatou směs, znamená to i vyšší spotřebu, ne? Peníze nemám nazbyt, ale za ten dobrej pocit to snad bude stát. ;)

Odesláno

Díky, Ferry, bohužel nemám možnost to na eBay koupit, případně poslat peníze na zahraniční účet (mám mBank). Jinak godzila mi nabízel origo ze svýho shopu taky kolem dvojky. Ale objednací číslo psal 0258003716, tak nevim...

Jináč, jaká může být nevýhoda univerzální lambdy?

[upravil dne 25/10/10 od enikybeniky]

Odesláno

ze musis letovat nebo jinak napojovat konektor :) a mozna muze mit trochu jiny pracovni rozsah, ale to asi neni takovej problem

Napr. ja, kdyz jsem neprolezl emise se 106tkou,tak jsem na motor 1.0 namontoval nouzove starsi lambdu ze 406 1.8 16V, kterou jsem mel doma a hned byly emise dobry ;) navic se snizila spotrebo o cca litr, vlastne z nouzoveho reseni se stalo definitivni, pac jsem tam pak tu lambdu uz nechal a jezdim s ni dal :D

[upravil dne 25/10/10 od Ferry]

Odesláno

Tak autí už je v servisu a bude se laborovat. Lambda prý vysoké HC nezpůsobí, páč ta uhlovodíky neměří, pouze CO... Jestli si to pamatuju správně. Takže že by snad jen ten katalyzátor? Podle wiki je kat velmi citlivý mimo jiné i na delší startování bez ‚‚naskočení‘‘ motoru, což je můj případ za horkých letních dnů, kdy na kapotu praží slunce.

Jinak snad i ten olej by to mohl dělat (ty emise), pokud jde přes gufera na ventilech a shoří přímo na ventilu (nebo tak nějak).

Asi se v blízké době taky bude dělat kontrola spalovacího prostoru osciloskopem, když to výjde.

Nějaké názory, připomínky?

Odesláno

lambda meri mnozstvi O2 (kysliku), pokud zmeri spatne mnozstvi O2 a RJ na zaklade toho obohati smes, vznikne tim vice HC (nespalenych uhlovodiku, na ktere nezbyl uz ten kyslik, ktery lambda spatne urcila, ze je ho ve vyfuku jeste dost)

je to uzavrena smycka, pokud lambda stale chybne hlasi, ze je ve vyfuku hodne kysliku, RJ pridava palivo, ale ve skutecnosti je uz malo kysliku a pridanim paliva se smes jeste vice obohati, tzn. neshori vsechno palivo v reakci s kyslikem, tak tim se pak zvednou HC.

Pokud servis tvrdi, ze lambda nema vliv na HC,neznaji zakladni princip jeji funkce a zakladni princip motoru s rizenym vstrikovanim paliva. Pak bych ale asi jel do jineho servisu.

jinak teda krome lambdy muze ovlivnovat bohatost smesi cidlo teploty chladici kapaliny, stav svicek a zapalovaci rampy, vzduchoveho filtru a pripadne MAP senzor

Z mechanickych pricin to pak muze byt spatna komprese (i treba jen jednoho valce), spatne serizene ventily (tady jsou ale hydrostely, tak by to melo byt OK)

Kdyz jeste koukam na ty tvoje hodnoty, tim ze se zvysuje HC pri zvyseni otacek, mohl by byt problem nekde v tom zapalovani (svicky, rampa)

[upravil dne 1/11/10 15:58 Ferry]

Odesláno

Já měl Vectru 1.6 16V - spotřeba 0,3-0,5 l oleje na 1000 km a emise opakovaně v pohodě. Katalyzátor to zjevně nepoškodilo a spotřeba oleje neměla takový vliv abych emisemi neprošel.

Osobně bych neopravoval naslepo, Lambdu si nech proměřit osciloskopem než koupíš novou. I když myslím, že to bude ona... kat pokud nechrastí bych klidně koupil z vrakoviště a nebo univezál. Olej bych při tvojí spotřebě neřešil - nevyplatí se to a není to hlavní příčina.

Odesláno

Tak ve čtvrtek se bude dělat proplach motoru Tecem 2000 a uvidí se, jestli se to zlepší nebo zhorší. Když se to zhorší nebo zůstane stejný, tak se počítá s novýma guferama na ventilech. Nu co bych mu to nedopřál. :roll

Odesláno

no idealni ten prubeh neni, jsou tam videt kyslikove soky - propady signalu, hledal bych dal

Prevzal jsem kus textu z jednoho clanku :

Teoreticky mohou být kyslíkové šoky způsobeny v zásadě čtyřmi vlivy:

a) nízkou kompresí některého z válců;

b) netěsností v sacím potrubí (tzv. falešný vzduch);

c) špatnou funkcí jednoho či několika vstřikovacích ventilů;

d) špatnou funkcí zapalovací soustavy.

Odesláno

Díky, Ferry.

Tak tlaky jsem taky nechával měřit a výsledek je: 14 / 12,5 / 13 / 13. Výsledek prý ještě super. Ale já nevim.

Jinak:

netěsnost sacího potrubí - hledat někde díru?

případná špatná komprese - nevím, jak se řeší?

vstřikovače - dá se zjistit pomocí dia?

zapalovací soustava - svíčky nový, snad zkusit rampu...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...