Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno
Mezi laiky a mnohymi odborniky prevlada nazor ze lepsi gumy davaji na predek... ale jiz to tady nekdo napsal jde o stabilitu zadni napravy. Co se abs tyce nema na to vliv.Pri prudsi praci s volantem zejmena pri vyhnuti nebo vlivem odstradive sily v zatacce, kdy horsi gumy na zadni naprave zvysuji riziko smyku z. napravy. A vzhledem k narocnosti zvladnuti smyku z. napravy a predevsim nebezpecnosti bocniho narazu, je temi kdo vi jak probihaji sily a jak spatne clovek reaguje, doporucovano davat LEPSI PNEU VZDY NA ZADNI NAPRAVU. Pri narazu do boku v rychlosti 25-30 km muze dojit k tezkemu poskozeni krni patere

... pokial mas vpredu gumy s malym dezenom tak pri prudkom vytoceni kolies na snehu, snehovej kasi, pripadne ked je viacej vody na ceste pokracujes stale rovno bez zmeny smeru a nevyhnes sa prekazke ... pokial mas predny nahon, tak potrebujes mat v predu záber, pri brzdeni sa ti vaha auta prenasa na prednu nápravu, takze lepšie pneu jednoznacne na predok, smyk na zadne kolesa sa da jednoduchym manevrom zrovnat, len sa to treba vediet naucit, pokial ti smyka predok z dovodu ze sa guma nema cim do podkladu \"zahryznyt\" tak nedokazes manevrovat, brzdit a aj rozbehnut sa s autom ...

aj tak je najlepsie mat rovnaky dezen na vsetkych 4 kolesach

Odesláno

rozhodne nove dozadu...

Kamos, co nechal na Audine A6 stare zimaky vzadu a dopredu dal nove, tak ho pri dobrzdovani do krizovatky predjel zadek a strhnul ho primo na tramvajovej pas = totalka, Adina sla na odpis...

Odesláno

taky dávám vždy lepší na předek a zatím nikdy problém. A bydlím v oblasti kde bývá sněhu opravdu hodně. A gumy vždy kupuji po 2ks a lepší jdou dopředu a horší dozadu

Odesláno

určitě předek nové, pokud by vzadu měly bejt tak špatné gumy tak je vyhodit..ani na jedné nápravě by neměly bejt zmydlený...ale když je řeč horší a lepší tak předek lepší..nevim kde ste lidi na tu teorii dávat dozadu lepší přišli :)

Odesláno

Este jedna otazka. Mam zimne nokiany a su to nejake divne gumy, lebo ked ich dam na auto tak ako je napisane ze outside a inside, tak lava strana ma inac usporiadany vzorok ako prava strana. To by ma az tak nestvalo, ale toho roku ked mi prezuvali gumy tak som si vsimol ze oni prehodily gumy do kriza. Cize zadok lavy isiel na predok pravy a naopak. A teraz pocujem na mojej strane ako tie gumy hucia. minuly rok boli uplne tichucko. Moze mat na ten hukot vplyv to a teraz to poviem obrazne ze minuly rok sa ta pneumatika otacala inym smerom ako toho roku, alebo ze minuly rok ta pneumatika mohla hucat na druhej strane kde som to nepocul a teraz je na soferovej strane kde to pocut dost?

Fuuuuj. neznasam pneu kde nie je symetricky dezen.

[upravil dne 22/10/10 od jofo]

Odesláno

můj názor a postřeh....jel jsem s 405kou...nové v předu...brzdil jsem a zadek mě nepředběhnul....potom jsem jel v Meganu 1...nové gumy vzadu a zadek mě při brždění chtěl předběhnout...co vy na to?

Odesláno

jofo:

Vždy keď sa zmení smer otáčania pneumatík tak nejakú dobu sú hlučné. Nechápem prečo ti ich prehodili do kríža, naposledy som sa s tým stretol v návode k Š 120. Tam bolo odporúčanie na prehodenie do kríža a ešte kombinované s rezervou a ako dôvod bolo rovnomernejšie opotrebenie.

KingSpade:

Pri tej Lagúne asi jednoznačná odpoveď nebude lebo príčin môže byť viacej. Napríklad nová pneumatika má nejakú dobu inú prilnavosť, zle vyvážený brzdný účinok, nie priama jazda....

Odesláno

jofo: pokud je na pneumatice inside a outside (to určitě viš co to znamena a jak ma byt pneu obuta) tak na te pneumatice neni dana rotace. takže si ty kola mužeš přehazet jak chceš;)

[upravil dne 22.10.2010 od čakom]

Odesláno

Diky.

Pastorek to vies blaznivy Iri. U nich sa nosi aj kazda pneu ina.

Cakom: Teoreticky to tak ma byt, ale myslel som ze ked uz raz ju das jednym smerom tak tym smerom by som ju maval davat stale. Nie?

Odesláno

Inside - Outside versus Směrové:

Pokud byly \"směrové\" pneumatiky, tak líp odváděly vodu. Ale pokud hospodaříte s více pneumatikami (např. já mám ve své správě 188 kol na 22 autech - zimní, letní a rezervy), tak zjistíte, že je to velká starost navíc, abyste rozlišili \"levé\" a \"pravé\" - protože tento význak nastane až po obutí na ráfek. Dál to nebudu rozvádět, prostě je to starost navíc.

Inside - Outside výrobci zavedli ze dvou důvodů:

- jednak výšeuvedený důvod, a to zřejmě na žádost výrobců automobilů, takže při výrobě to už nelze splést. Dříve museli v \"obouvárně\" obouvat půl jako levé a půl pravé a pak je správně distribuovat k výrobní lince.

- jde o hluk a víření vody zpod vozidla - na venkovní straně jsou celistvé kruhy, které zabraňují hluku a vodě.

- design - venkovní strana je vyzdobená, na vnitřní straně lze ušetřit.

Směr otáčení polosjeté pneumatiky: polosjetá pneumatika má vzorek jako pilka (šáhněte si), a nejdříve se dotýká silnice vyšší hranou. Pokud jí přidělíte opačný směr otáčení, je snad trochu hlučnější, to nevím, ale hlavně se brzy sjede na uvedený tvar (a to je zbytečně rychle).

Odesláno

No jo, ten falošný pocit bezpečia, to je to, po čem všichni prahneme...:D

Včera jsem jel na kopec (1350 mnm), už je tam 10 cm sněhu, jeli jsme Fabia, 607, 406 a 1007. Vpředu jsem měl na dvou nové a na 1007 zánovní zimní, takže jsme vyjeli, ale bylo to dobré dobrodružství. Fabia jela s námi, na letních zůstala stát ve stoupání a musela to vzdát. My tři jsme se z místa rozjeli v největším stoupání. Kdybych měl vpředu horší gumy, tak jsem jasně v ...:mad:

Takže ať si prospekt tvrdí co chce, já potřebuji vyjet na kopec.

[upravil dne 23.10.2010 od P607Olda]

[upravil dne 23.10.2010 od P607Olda]

Odesláno

Podla mna urcite lepsie do predu, stefan.m mal tie pneumatiky jazdene rok takze ten vzorok nebude uplne zjazdeny. Jasne je rozdiel ked mate vzadu 7 rocne pneu a v predu nove, Tak som dostal smyk na Xsare a nebola to sranda.:mad:

Odesláno

Směrové X Asymetrické:

Směrová guma má lepší odvod vody, lepší záběr a bude lépe vést ve směru, naproti tomu bývá hlučnější, mírně snižuje komfort jízdy a myslím, že mírně, ale jen velmi mírně zhoršuje brzdný účinek. Obesně je vhodnější do náročnějších zimních podmínek. Při nasazování je důležitý směr otáčení, to znamená, není možné zaměňovat kola na levé a pravé straně, při obouvání pneu na ráfek je nutné si stranu vozu uvědomit. Na pneu je vždy vyznačen směr otáčení.

Asymetrická guma je tišší, vyšší stabilita v zatáčkách. Naproti tomu může být o chlup horší v záběru. Obecně je vhodnější na zimní udržovanou silnici. Při nasazování nezáleží na straně vozidla, ale záleží na vnější a vnitřní straně vozidla. Při obouvání pneu na kolo je třeba jen dbát na vnější a vnitřní stranu, všechna kola jsou obuta stejně.

Já, jelikož jezdím z drtivé většiny po silnicích a dálnicích celé Evropy, obouvám asymetriku. Bezpečnostní požadavky spolehlivě plní a komfort je pro mě za daných podmínek přínosnější. Na silnice II. a III. tříd a místních komunikací s větší pravděpodobností skutečně zimních podmínek bych obouval směrovky.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...