Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

306 GTI a opět si nevim rady s olejem...

Recommended Posts

Odesláno

Ahoj Pežoťáci... mama zase malé dilema. Minulý rok jsem do svého čerstvě nového GTI nalil olej Total 10W 40... V vétě jsem navštívil servis, kvůli doplnění klimy a trochu jsem se tam zakecal s majitelem a pár servismanama, kteří se do jednoho shodli, že tam tento olej bejt nemá, že jedině 5W 40 a kvalitu, ten, co tam mam, že stačí, ale ne na vysoký otáčky... Majitel servisu tam měl pár pohárů ze závodů do vrchu a byl do toho fakt fanda a přišlo mi, že tomu rozumí...

Na druhou stranu jsem byl dnes pro olej a v prodejně mi řekli, že jakmile jsem tam nalil 10W 40, už tam tu 5W 40ku nalejt nemužu... že prý zadřu motor a, že mi to bude čoudit jako továrna a že teď už jedině 10W 40...

Tak a teď podle čeho soudit...???

Odesláno

Vzhledem k tomu, že já jsem do tvého GTička po koupi nic nedával, tak nevím, jaký olej tam byl dříve, ale podívej se určitě do manuálu od auta (měl bys ho mít), tam bude od Peugeotu napsaný přdepsaný olej. Polosyntetika nevadí, ale já jsem do svých aut dával vždy plnou syntetiku (5W40) a byl jsem vždy spokojenej. Takže jestli chceš udělat GTičku dobře, tak mu dávej plnou syntetiku. Pokud motor důkladně propláchneš při výměně oleje, tak nemůže být problém s čímkoliv a auto musí jezdit spokojeně. Nesmíš tam plnou syntetiku nalejt po vypuštění polosyntetiky bez průplachu, to by neplechu udělalo. ;)

Odesláno

Na proplachování jsou speciální přípravky, které rozpouštějí olej a smyjí ho z motoru. Mam dojem, že tady měl i kujon106 své vlákno o oleji, kde byl příklad takových přípravků, aby sis mohl výměnu udělat sám.

Tady je to vlákno, našel jsem ho. :)

http://www.peugeot-club.com/topic/57253-proplach-motoru-pri-vymene-oleje-ano-x-ne/

[upravil dne 15/10/10 od Stifler]

Odesláno

No, neviem, ale ja by som to preplachovanie zas tak nehrotil...ono najviac vadia úsady v motore a tie nejakým preplachom neodstrániš...ak chceš prejsť na 5W-40 (ale tie čísla samé o sebe nehovoria nič o kvalite oleja, iba o viskozite), tak odporúčam prvú výmenu tohto 5W-40 skrátiť n max. 5000 km...ale ko píšem vyššie, 5W-40 nemusí nutne znamenať, že je to kvalitnejší olej, ako 10W-40...no, a ak jazdíte na tých autách tak, ako motor zvádza (t.j. častejšie v červenom poli otáčkomera), tak možno by nebola odveci ani kvalitná 10W-50 (ak to teda nie je niekde vyslovene zakázané)...

PS - napr. tento Shell má vysoké špecifikácie a je to \"len\" 10W-40...http://www.japl.cz/sluzby_motoristum.php?page=pages_moto/show&oddil=maziva&ID=3

Odesláno

furt rozhodne ne, ale občas jo... ale je to GTi a to si zaslouží to nej a 160 hp taky neni málo. Rvu si vlasy, že jsem to tam nenalil hned...

Všem Vám děkuji za rady a Vaše zkušenosti...

Odesláno

Nechápem prečo by si si mal trhať vlasy. Jednak sa nič nestane ak tam necháš TOTAL 10W-40 a tak isto sa nič nestane ak to vymeníš za TOTAL 5W-40. Vôbec si nemusíš lámať hlavu nad nejakou syntetikou alebo polosyntetikou tie oleje sú plne kompaktibilné a zameniteľné. Vôbec nepočúvaj nejaké kecy o zadretí alebo dymení a už vôbec sa nemusíš trápiť preplachom.

Pre vysvetlenie: Oba oleje sú plne aditivované a rozpúšťajú karbón.

Zadretie hrozí ak sa vymení olej ktorý neobsahuje detergenty na rozpúšťanie karbónu (snáď sa ani nedá kúpiť) za olej ktorý karbón rozpúšťa čo sú všetky bežne dostupné oleje na trhu. Prípadne môže dosť k zadretiu ak nebol dlho menený olej a čerstvý rozpustí usadeniny.

Čo sa týka dymenia tak to vzniká spaľovaním oleja ktorý prenikne do spaľovacieho priestoru nestesnosťou krúžkov alebo tesnení ventilov. Tesneniu (guferám ventilov) škodí vek a vysoká teplota lebo stratia pružnosť. Pri krúžkoch je problematika trochu širšia ale v princípe ide o ich znehybnenie karbónom (zapečený motor) alebo pridretie stratou mazacieho filmu. Ani jedno v podstate neovplyvní rozdiel 5W pri oleji.

Preplachový olej sa používal pri olejoch bez detergentov na odstránenie karbónu. Teraz sa používa iba na vyčistenie motora napríklad ak nebol dlho menený olej alebo pri starších autách ak nieje isté aký olej bol pôvodne použitý.

Odesláno

myslím, že z toho děláte kovbojku, doteď jezdil 10w40 a nic...,když to honí jak nadmutou kozu,ať si dá 5w40--může na něho přejít hned bez problémů, proč by taky nemohl??

-pastorek- to napsal dobře i s vysvětlením :roker

Odesláno

Tak je tam 5W 40 po propláchnutí přísadou do starého oleje... Odteď jen 5W... zatim jsem zpozoroval jen to, že neslyšim motor... před výměnou byl o dost hlučnější...

Všem moc děkuju za dobré rady a zkušenosti...

Odesláno

Prepáč, ale to mi znie na dobrú somarinu...5W-40 je za studena redšia a teda motor hlučnejší...a tak, ako som už napísal vyššie, a ako píše aj Béďa, ak na tom jazdíte tak, ako sa na GTi patrí, tak jedine 10W-50...

Odesláno

No pretože si myslím, že pri vysokom zaťažení dosahuje motorový olej vysoké teploty (myslím, že omnoho vyššie, ako v takej 1,4ke, 1,6ke) a teda sa hodí olej s vyššou stálosťou a viskozitou pri vysokých telotách...a to iste 10W-50 má (ale porovnávam 10W50 a 10W40/5W40 s rovankou výkonnsotnou triedou...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...