Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Průměr studny - matematický příklad

Recommended Posts

Odesláno

Čau pánové a dámy,

při hledání matematických hádanech na netu jsem narazil na toto:

Sedlák vyhloubil studnu. Když byl s prací hotov, chtěl vědět, jaký má studna průměr. Neměl vůbec žádné měřidlo, ale našel na dvoře dvě tyče, 8 metrů a 10 metrů dlouhé. Ve studni položil tyče, jak je vidět na obrázku. Pak se postavil na místo, kde se tyče křížily, a zjistil, že tento bod je právě tak vysoko, jak on je velký, a sice 2 metry (byl to velký sedlák). Potom vylezl ze studny, vzal tužku a papír, a protože měl maturitu, vypočítal to na milimetr.

zdroj: http://www.grafologie-online.cz/beny/matematika.htm

Já se s tím trápím už druhý den a nemůžu se dopracovat k výsledku. Pomalu to už začínám vzdávat. Mohl by mi někdo pomoct? Díky

PS: V Catii si to dokážu namodelovat a odměřit, ale zajímal by mě výpočet.

Odesláno

tak to vrať diplom : )

chvilku jsem na to koukal a nevím, zkouším to přes lichoběžník, a nebo jako příklad o několika rovnicích o několika neznámých, a pak mě napadli ještě složitější postupy, který si už ani řádně nepamatuji a ono se to bude správně počítat stejně nějakým triviálním způsobem, což mě úplně otrávilo a radši jsem si kreslil..což Ticcino slyšet nechce (ale je to pak fakt během chvilky:) ), a v cadu vyšlo d = cca 7,47m. Budu li předpolkádat ideální stav pro zjednodušení případu. A teď jak se k takovému číslu dopracovat?

Odesláno

V podstate to nie je prilis zlozite...

Vsetko to je len o pytagorovej vete.

Horsie je ze z toho vyjde 8 rovnic s 9 cinitelmi pricom 8 ich je neznamych.

Znama je len ta vyska 2m.

Takze potom staci dosadzat a pocitat a je to...

Nechce sa mi to teraz pocitat, ked bude cas skusim :papa

[upravil dne 23.2.2010 Y2K]

Odesláno

Čau matematici,

ART to namodeloval správně, vyjít má 7,471 metru.

Mírně jsem pokročil až k jedné rovnici s jednou neznámou. Ta rovnice je správně. Jenže nevím, jak jí upravit.

V příloze je zarámovaná dole a je v obecném tvaru.

A=délka jedné tyče = 10m

B=délka druhé tyče = 8m

V=výška sedláka = 2m

Kdo poradí s úpravou té debilní rovnice tak aby to nebylo V=... ale D=...?

Odesláno

Obávam sa, že tento príklad nemá jednoduché riešenie. Počítal som to iným spôsobom, tiež som vychádzal z podobnosti trojuholníkov a výsledkom je rovnica 4 rádu, ktorá sa dá vypočítať len numerickými metódami tj. postupnou iteráciou k výsledku.

[upravil dne 26.2.2010 AnotherOne]

Odesláno

AnotherOne, taktéž nabývám tohoto přesvědčení, že není možné toto vyřešit analyticky, čili není možné získat rovnici ve tvaru D=f(A,B,V).

Nicméně můj výsledek je možný zapsat jako

H+L = H*L / V

což nám vůbec nepomůže :)

Takže budeme to řešit to numericky. Jelikož jsem ovládal jen dvě metody (a to metodu tečen a půlení intervalu) a derivovat tu obludu nebudu, použiji metodu půlení intervalu.

Jako výchozí použiji interval <0;8>, protože studna určitě nebude mít menší průměr než 0 nebo větší než 8 (délka kratší tyče).

Výsledek sem pak dám...

Odesláno

AnotherOne: To není špatný tohle co jsi napsal s těmi mocninami.

Oddie: goniometrický funkce jsem zkoušel horem dolem, i jsem do toho zakomponoval sinový, kosinový, tangentní věty a vznikl z toho takovej guláš, že jsem tuto alternativu zavrhl.

Odesláno
Původně zaslal: Ticcino

AnotherOne: Špatný s těmi odmocninami to není, ale taky to k jednoduchému řešení nevede... sakra :)

Ja viem. ;)

[upravil dne 26.2.2010 AnotherOne]

Odesláno

Y2K, nojo, pythagorova věta... tu znám, ale nějak nevím, co do ní dosadím. Já jsem začal u 5 rovnic s 5 neznámými, z toho byly dvě pythagorovy věty, a skončil u jedné příšerné rovnice s jednou neznámou, která ještě nebyla vyjádřená explicitně.

Odesláno

Ked bude cas hodim sem obrazok...

V podstate treba z obrazka vycitat co najviac pravouhlych trojuholnikov.

Do obrazka si treba dokreslit este vodorovnu ciaru vo vyske V (teda 2m) a tak dostaneme tych 8 rovnic s 8 neznamymi :papa

Odesláno
Původně zaslal: Blizzard

sedlák moc chytrej nebyl, když si čerstvě vyhloubenou studnu zahází fošnama místo toho že by si došel pro metr :D

Nebo stačil provaz se závažím.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...