Ticcino Odesláno 23. únor 2010 Odesláno 23. únor 2010 Čau pánové a dámy, při hledání matematických hádanech na netu jsem narazil na toto: Sedlák vyhloubil studnu. Když byl s prací hotov, chtěl vědět, jaký má studna průměr. Neměl vůbec žádné měřidlo, ale našel na dvoře dvě tyče, 8 metrů a 10 metrů dlouhé. Ve studni položil tyče, jak je vidět na obrázku. Pak se postavil na místo, kde se tyče křížily, a zjistil, že tento bod je právě tak vysoko, jak on je velký, a sice 2 metry (byl to velký sedlák). Potom vylezl ze studny, vzal tužku a papír, a protože měl maturitu, vypočítal to na milimetr. zdroj: http://www.grafologie-online.cz/beny/matematika.htm Já se s tím trápím už druhý den a nemůžu se dopracovat k výsledku. Pomalu to už začínám vzdávat. Mohl by mi někdo pomoct? Díky PS: V Catii si to dokážu namodelovat a odměřit, ale zajímal by mě výpočet. Citovat
kujon106 Odesláno 23. únor 2010 Odesláno 23. únor 2010 Kolik to má vyjít? Mě vyšlo d=6,928m [upravil dne 23.2.10 kujon106] Citovat
ART Odesláno 23. únor 2010 Odesláno 23. únor 2010 tak to vrať diplom : ) chvilku jsem na to koukal a nevím, zkouším to přes lichoběžník, a nebo jako příklad o několika rovnicích o několika neznámých, a pak mě napadli ještě složitější postupy, který si už ani řádně nepamatuji a ono se to bude správně počítat stejně nějakým triviálním způsobem, což mě úplně otrávilo a radši jsem si kreslil..což Ticcino slyšet nechce (ale je to pak fakt během chvilky:) ), a v cadu vyšlo d = cca 7,47m. Budu li předpolkádat ideální stav pro zjednodušení případu. A teď jak se k takovému číslu dopracovat? Citovat
Y2K Odesláno 23. únor 2010 Odesláno 23. únor 2010 V podstate to nie je prilis zlozite... Vsetko to je len o pytagorovej vete. Horsie je ze z toho vyjde 8 rovnic s 9 cinitelmi pricom 8 ich je neznamych. Znama je len ta vyska 2m. Takze potom staci dosadzat a pocitat a je to... Nechce sa mi to teraz pocitat, ked bude cas skusim [upravil dne 23.2.2010 Y2K] Citovat
Ticcino Odesláno 26. únor 2010 Autor Odesláno 26. únor 2010 Čau matematici, ART to namodeloval správně, vyjít má 7,471 metru. Mírně jsem pokročil až k jedné rovnici s jednou neznámou. Ta rovnice je správně. Jenže nevím, jak jí upravit. V příloze je zarámovaná dole a je v obecném tvaru. A=délka jedné tyče = 10m B=délka druhé tyče = 8m V=výška sedláka = 2m Kdo poradí s úpravou té debilní rovnice tak aby to nebylo V=... ale D=...? Citovat
AnotherOne Odesláno 26. únor 2010 Odesláno 26. únor 2010 Obávam sa, že tento príklad nemá jednoduché riešenie. Počítal som to iným spôsobom, tiež som vychádzal z podobnosti trojuholníkov a výsledkom je rovnica 4 rádu, ktorá sa dá vypočítať len numerickými metódami tj. postupnou iteráciou k výsledku. [upravil dne 26.2.2010 AnotherOne] Citovat
Ticcino Odesláno 26. únor 2010 Autor Odesláno 26. únor 2010 AnotherOne, taktéž nabývám tohoto přesvědčení, že není možné toto vyřešit analyticky, čili není možné získat rovnici ve tvaru D=f(A,B,V). Nicméně můj výsledek je možný zapsat jako H+L = H*L / V což nám vůbec nepomůže Takže budeme to řešit to numericky. Jelikož jsem ovládal jen dvě metody (a to metodu tečen a půlení intervalu) a derivovat tu obludu nebudu, použiji metodu půlení intervalu. Jako výchozí použiji interval <0;8>, protože studna určitě nebude mít menší průměr než 0 nebo větší než 8 (délka kratší tyče). Výsledek sem pak dám... Citovat
AnotherOne Odesláno 26. únor 2010 Odesláno 26. únor 2010 Tiež platí krajšie H^2=36+L^2 resp. H^2=A^2-B^2+L^2 Citovat
OK406 Odesláno 26. únor 2010 Odesláno 26. únor 2010 :xvulByl to sedlák, tak použil k výpočtu selský rozum. Citovat
Ticcino Odesláno 26. únor 2010 Autor Odesláno 26. únor 2010 No, mám obavu, že ten sedlák musel mít víc než jen tužku a papír. Citovat
oddie Odesláno 26. únor 2010 Odesláno 26. únor 2010 Spíš bych řekl, že ten sedlák znal definice goniometrických funkcí a hlavně vztahy mezi nimi, a uměl je správně použít. Citovat
Ticcino Odesláno 26. únor 2010 Autor Odesláno 26. únor 2010 AnotherOne: To není špatný tohle co jsi napsal s těmi mocninami. Oddie: goniometrický funkce jsem zkoušel horem dolem, i jsem do toho zakomponoval sinový, kosinový, tangentní věty a vznikl z toho takovej guláš, že jsem tuto alternativu zavrhl. Citovat
Y2K Odesláno 26. únor 2010 Odesláno 26. únor 2010 Ta rovnica je len pytagorova veta tak ako som uz spominal vyssie Citovat
Ticcino Odesláno 26. únor 2010 Autor Odesláno 26. únor 2010 AnotherOne: Špatný s těmi odmocninami to není, ale taky to k jednoduchému řešení nevede... sakra Citovat
Blizzard Odesláno 26. únor 2010 Odesláno 26. únor 2010 sedlák moc chytrej nebyl, když si čerstvě vyhloubenou studnu zahází fošnama místo toho že by si došel pro metr Citovat
AnotherOne Odesláno 26. únor 2010 Odesláno 26. únor 2010 Původně zaslal: Ticcino AnotherOne: Špatný s těmi odmocninami to není, ale taky to k jednoduchému řešení nevede... sakra Ja viem. [upravil dne 26.2.2010 AnotherOne] Citovat
Ticcino Odesláno 26. únor 2010 Autor Odesláno 26. únor 2010 Y2K, nojo, pythagorova věta... tu znám, ale nějak nevím, co do ní dosadím. Já jsem začal u 5 rovnic s 5 neznámými, z toho byly dvě pythagorovy věty, a skončil u jedné příšerné rovnice s jednou neznámou, která ještě nebyla vyjádřená explicitně. Citovat
Y2K Odesláno 26. únor 2010 Odesláno 26. únor 2010 Ked bude cas hodim sem obrazok... V podstate treba z obrazka vycitat co najviac pravouhlych trojuholnikov. Do obrazka si treba dokreslit este vodorovnu ciaru vo vyske V (teda 2m) a tak dostaneme tych 8 rovnic s 8 neznamymi Citovat
OK406 Odesláno 26. únor 2010 Odesláno 26. únor 2010 Původně zaslal: Blizzard sedlák moc chytrej nebyl, když si čerstvě vyhloubenou studnu zahází fošnama místo toho že by si došel pro metr Nebo stačil provaz se závažím. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.