gen.Migen Odesláno 14. prosinec 2009 Odesláno 14. prosinec 2009 Zdarvím všechy a omlouvam se za dotaz (pokud již tohle vlákno někde je). Dotaz: Musím při výměně termostatu vypustit chladící kapalinu? nebo to lze udělat nějak fikaně a vyměnit bez vypouštění. Diky moc za rady. Citovat
ropak Odesláno 14. prosinec 2009 Odesláno 14. prosinec 2009 mozna bys to svedl bez vypousteni kdybys byl gynekolog ale ted vazne odpustit se musi do vysky vody termostatu nebo to otevrit nechat vytect na zem a pak dolit to je na tobe jestli tu vodu zachytis nebo ne ale kdyz se doleva tak je potreba mit nastavec na vyrovnavaci nadobku aby se to dobre odzvdusnilo ja sí ho udelal z flasky od samponu vicko presne pasuje do hrdla nadobky chce to najit ten spravny rozmer Citovat
Guest servisman Odesláno 14. prosinec 2009 Odesláno 14. prosinec 2009 kapalina se musí odpustit ,ne celá ale stačí část sice to není tvůj motor ale něco napoví zde Citovat
gen.Migen Odesláno 14. prosinec 2009 Autor Odesláno 14. prosinec 2009 Diky. Ja si myslim to stejný, ale jeden kamarad to prý dělal a nevypouštěl nic. Pry z toho vyteklo jen trošičku (dělal to za studena). S tim odvzdušnovani mam zkušenosti, přesně tam pasuje litrová lahev od dest. vody. Ještě nejsem tedy rozhodnutej, jestli to zkusit bez vypuštění a pokusit se tu trošku vody chytit do nějake nadobky, nebo pro jistotu vypustit cca 2 litry nemrzky. Citovat
Guest servisman Odesláno 14. prosinec 2009 Odesláno 14. prosinec 2009 narychlo jde tak bez vypouštění měnit jen čidla teploty na termostatu.Pokud měl málo kapaliny tak mu moc nevyteklo.Raději upustit 2-3 l a máš klid Citovat
gen.Migen Odesláno 14. prosinec 2009 Autor Odesláno 14. prosinec 2009 Ok. No a ještě vlastně co mi to dělá: Jak začly mrazy, (parkuju čumákem z kopce dolů), tak když příjdu ráno ke studenýmu a nažhavím, tak mi svítí kontrolka, že mám málo chladící kapaliny. Otevřu kapotu, podívám se do expanzky a voda je dost. Nakopnu, po kolometru kontrolka zhasne. Po ujetí v -2°C mám po asi 15 km auto zahřaty asi jen na 70 stupnu, vic to nejde. Pak stojím v zácpě a vyleze to na cca 76°C. Pak jedu dal po vypadovce cca 130 km/h a teplota mi z 76°C slezla na cca 72°C. Proto si myslim, že je špatnej termostat. Ale pořad mi nejde do hlavy, že mi sviti rano a i občas při jizdě problikne, kontrolka stavu kapaliny. Dojedu k práci, podívám se do expanzky a hladina je vpohodě. Nikde mi nic neteče. Prostě zahada. A ještě jedna zkušenost. Když sem asi před rokem daval novou nemrznoucí kapalinu, tak jsem lil vodu přez tu flašku jak se má, hladina nemrzky byla vlastně i nad expanzkou a pořád mi svítila kontrolka, že mám málo vody. Zhasla až tehdy, když se auto zahřala na 82°C (cca otvírací teplota termostatu). Pak už se nerozsvítila. Takže takovy zahady ja mam z autem:) Citovat
Guest servisman Odesláno 14. prosinec 2009 Odesláno 14. prosinec 2009 třeba by chtělo to čidlo vyčistit Citovat
gen.Migen Odesláno 14. prosinec 2009 Autor Odesláno 14. prosinec 2009 Samovolně nejde vyndat. Mam tam ještě od nehody s prasklou hlavou v okruhu trocha oleje (nejde fakt ničim ven). Možna je to tim. Čidlo pracuje na principu vodivosti (voda vede, olej nevede). Možna se to čidlo potahlo vrstvou oleje. Ale to prostě nevysvětluje, že rok mi to nic nedělalo, až ted při mrazech. Nakonec to čidlo odpojím a bude pokoj :-D Citovat
ropak Odesláno 14. prosinec 2009 Odesláno 14. prosinec 2009 jestli se teplota drzi na 70 tak to bude asi oteviraci teplota termostatu otazka zda ti ukazuje dobre teplomer jak to topi ? az nastartujes studenej motor tak si sahni v kolika stupnich se zacne ohrivat hadice od termostatu ke chladici v te dobe otvira termostat Citovat
gen.Migen Odesláno 14. prosinec 2009 Autor Odesláno 14. prosinec 2009 Otevírací teplotu termostatu má motor 2.1 TD nastavenu na 80°C (dle katalogu). Řek bych, že voda jde na 90% hned po startu přez chladič. To nesmí. Teploměr ukazuje dobře. Docela to topí, ale to je zavádějící. I při teplotě vody 72°C to topí dobře. Mělo by to funkovat tak, že je plně zavřet průchod vody do chaldiče pokud má voda menší teplotu než 80°C. Citovat
ropak Odesláno 14. prosinec 2009 Odesláno 14. prosinec 2009 tak potom to je jasne jestli jde voda hned po startu pres chladic tak je termostat pootevreny a je treba ho vymenit Citovat
gen.Migen Odesláno 14. prosinec 2009 Autor Odesláno 14. prosinec 2009 Ted sem jel domu, auto se mi nezahřalo ani na 75°C. Dosahlo max 74 a to v koloně, pak sem se rozjel a spadlo to na 70 °C. Taky si myslim že je to jasně termostat. Jo a moc to netopí:) Citovat
Kubrt Odesláno 14. prosinec 2009 Odesláno 14. prosinec 2009 Bez vypouštění kapaliny si to nedovedu představit:) Citovat
gen.Migen Odesláno 14. prosinec 2009 Autor Odesláno 14. prosinec 2009 To sem taky našel, ale kamoš to měnil a termostat měl uplně někde jinde. Na tělese palivovýho filtru. Tak ted už nevím. Citovat
P607Olda Odesláno 14. prosinec 2009 Odesláno 14. prosinec 2009 Myslíš termostat na předehřev paliva? Citovat
Ferry Odesláno 14. prosinec 2009 Odesláno 14. prosinec 2009 ehm jen tak na okraj, olej taky vede teplo, cim myslis, ze jsou chlazene zespoda pisty - rozstrikovanym olejem a jeste jedna ciste prakticka - jak myslis, ze by se usmazily rizky nebo hranolky ve fritaku, kdyby olej nevedl teplo ? Citovat
punkac Odesláno 14. prosinec 2009 Odesláno 14. prosinec 2009 doplním honzův návod přímo návodem přímo pro náš 2,1 TD motor mrkni zde Jinak v techto teplotách se mi motor neohřeje na více než 82°C při normální jízdě do 100 km/hod, topení topí normálně a teplota oleje je cca 85-90°C Citovat
gen.Migen Odesláno 14. prosinec 2009 Autor Odesláno 14. prosinec 2009 To ferry: jestli myslíš tu funkci čidla na kontrolu množství chladící kapaliny. Tak sem tim myslel to, že voda (chladící kapalina) vede el. proud a olej nevede elektrický proud. Davam sem fotku: kde je podle meho kamarada termostat.(nemyslím termostat na předhřev paliva) Citovat
Guest servisman Odesláno 14. prosinec 2009 Odesláno 14. prosinec 2009 tu je obr je u vodní pumpy u rozvodu jak psal Ferry Citovat
gen.Migen Odesláno 14. prosinec 2009 Autor Odesláno 14. prosinec 2009 Ja to všechno vim, dival sem se na to. Jak je pak ovšem možný, že někdo jinej se stejnym motorem to ma jinde. To mě jen vrtá hlavou. Jinak to prostě vyměnim, ale štve mě, že existují dvě varianty:-D aniž by neměly. A kdybych to bral logicky, tak se přikláním k tomu, že je termostat pod tim palivovym filtrem. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.