Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

Tak turbo nasálo

cizí částice sám jsem si to taky myslel ale v servisu se tvářili jak kdyby lehce omlácené lopatky na vstupu sání byly normál tak jsen nechtěl prudit. Ale co to mohlo být písek přes nedoléhající filtr sání?

NOrmální auto by i v normálním provozu bez filtru tohle nemělo udělat nebo ano?

Turbo by mělo být opraveno do týdne doufejme.

\"prestrojk\" na vyšší verzi nebude. Není to jen tak vstřiky, nová jednotka možná i některá čidla a jak napasovat intercooler?? Nikdo to moc nezná leda že bych to nastudoval sám ale nemám přístup k literatuře takže to asi budu muset vzdát i když to téma mne zajímá, nedokáže nekdo poradit a sehnat nějaké informace asi by to bylo zajímavé zpracovat údaje o přestavbě motoru 2.0 HDi na výkonější verzi chce se někdo připojit?

Odesláno

to Rimmer: HDi maji turba, bez nich by to vlastne ani poradne nejelo. Byl by to jen diesel s primym vstrikem. Obdoba SDi od VW-Group.

to Tzrb: To nataceni lopatek je ovladane podtlakem, ale da se to predelat na tlakove, ale to by asi nebyl Tvuj pripad. A jak uz jsem psal, nejlepsi by bylo pomoci tech vetsich vstriku, turba atd dostat na tech 110 ps, a pak mas vetsi potencial se dostat dal nez z puvodnich 90 ps. A velmi pravdepodobne by tam pasovaly i vstriky z 2.2HDi, to uz by byl narez. Vic nafty, vic vzduchu=vic vykonu. A k tomu intercooleru, neni temer zadny problem ho tam pridat. V podstate muze stacit jen cooler z te 110 ps i s hadicema a je to. A pokud dat jiny a vetsi dopredu za naraznik, je treba jen trochu pospekulovat, co a jak, ale jde to. Vazne, skoda ze nebydlis nekde pobliz, jen ze zajimavosti a kvuli te vyzve bych se v tom angazoval. Uz neco podobneho mam za sebou, a to zvyseni vykonu fakt stoji za to! :papa

Odesláno

Malem bych zapomel. Tech 100 kw je bez problemu realnych. I s pouhym cipem se z 90 ps muzes dostat na tech +- 130 ps, ale asi by bylo treba pridat ten intercooler, a turbo a vstriky by byly na hranici moznosti. Proste kdyz to vse vymenis, muzes jit dal.. Je to o tom, jak daleko chces jit. :o

Odesláno
Napsán autorem Marcos

Malem bych zapomel. Tech 100 kw je bez problemu realnych. I s pouhym cipem se z 90 ps muzes dostat na tech +- 130 ps, ale asi by bylo treba pridat ten intercooler, a turbo a vstriky by byly na hranici moznosti. Proste kdyz to vse vymenis, muzes jit dal.. Je to o tom, jak daleko chces jit. :o

...a za jak dlouho oddělat motor.:D:D:papa

Odesláno

Intelcooler

Jestli hledáš intelcooler a novej, lacinej, tak si kup intelcooler z Avie. Jsou laciný a dělají tuším 3 verze. V prodejně ti řeknou, ukážou jejich rozměry. Jsou vicoce dimenzovaný a řekl bych že budou i líp průchodný a tepelný spád v nich bude o něco rychlejší.

Jen o tunění HDI i TDI (PD). Podle lidí co todle dělají (já přímo ne) tak větší trysky mají význam jen pro TDI 66 a 81 kW od VW. Mechanické vstřikování. Tam to funguje. Pokud je to komůrkáč od PSA tak je to bez efektu, stejně jako elektronicky žízené motory i vstřikování. Jednotka si hlídá množství vstřikovaného paliva si hlídá a sama omezí dávku paliva i při větších tryskách. Řešením je zde korektní chiptuning, kde se povolí vstříknutí většího množství paliva. Podle slov lidí se kterýma jsem o tom mluvil, má význam absolovat oba zákroky, větší trysky a chip úpravu mapu vstřiku paliva.

Odesláno
Napsán autorem Ladis

Intelcooler

Jestli hledáš intelcooler a novej, lacinej, tak si kup intelcooler z Avie. Jsou laciný a dělají tuším 3 verze. V prodejně ti řeknou, ukážou jejich rozměry. Jsou vicoce dimenzovaný a řekl bych že budou i líp průchodný a tepelný spád v nich bude o něco rychlejší.

Jen o tunění HDI i TDI (PD). Podle lidí co todle dělají (já přímo ne) tak větší trysky mají význam jen pro TDI 66 a 81 kW od VW. Mechanické vstřikování. Tam to funguje. Pokud je to komůrkáč od PSA tak je to bez efektu, stejně jako elektronicky žízené motory i vstřikování. Jednotka si hlídá množství vstřikovaného paliva si hlídá a sama omezí dávku paliva i při větších tryskách. Řešením je zde korektní chiptuning, kde se povolí vstříknutí většího množství paliva. Podle slov lidí se kterýma jsem o tom mluvil, má význam absolovat oba zákroky, větší trysky a chip úpravu mapu vstřiku paliva.

Já jsem si vždycky myslel, že HDI je taky přímovstřik jako TDI a liší se \"jenom\" palivovým systémem...

Odesláno

Ty turba prý nepasují přírubama. Nejlepší by bylo sehnat někoho, kdo se přímo turbotuningem zabývá, aby to znal z praxe ale na nikoho nemůžu sehnat kontakt, nedokážete někdo poradit?

Zatím to vypadá na nové turbo, oprava by přišla na 17 000 Kč což je dost a nové od Peugeota na 32 000Kč, nové mimo sí? Peugeot 22 000Kč a náhrada od KKK 17 500 Kč, vše bez daně. Opravu by možná někde dokázali udělat i za 15 000 Kč, ale co když nakonec ta cena bude větší že jo.

Takže asi zkusím to KKK ostatně Peugeot je do některých aut dává.

Je škoda, že tam není možné nacpat Škodovácké turbo, ty jsou za 10 000 Kč bez rozdílu!! To je super cena!

Odesláno

Marty, je to jak se domníváš. Je to přímovstřik, ale většíma triskama si prý nepomůžeš. Protože dávkování paliva řídí jednotka, tím je množství dáno podle vstupních veličin ostatních čidel (sešlápnutí plynového pedálu, teploty motoru, veličin nasávaného vzduch, čidla klepání atd.) Takže větší trysky to dané množství pouze fouknou do válce, nic víc. Když chce člověk zvedat výkon, tak pak musí editovat mapu množství vstřiku paliva a modelovat ji v závislosti na víše popsaných veličinách. Pak když k tomu přidá větší trysky, se může dopracovat k solidním výsledkům.

Podle mně se dá i na seriové trysky vyhnat výkon trošku víš.

Takže u HDI a PD už je to hodně v oblasti chiptuningu. Měnící se díly vstřikování a motoru jsou sekundární úpravy. Většinou to jako celek přijde na víc peněz a každej se spokojí s poštelováním SW.

Odesláno

Ano, s temi tryskami mas pravdu. U VW group Ti vetsi trysky dodaji vic paliva, aniz by o tom vedela ECU, ale u systemu vstrikovani jako ma Peugeot, to znamena common-rail, Ti to pri tomhle pohledu nepomuze, protoze si ECU ridi mnozstvi sama. Ale ty vetsi vstriky maji vetsi rezervu v odsahovani vetsiho vykonu, takze je to investice do budoucna. Ono sice muzou zustat ty vstriky slabsi, ale aby jsi dostal do valcu vic paliva, musi se doba vstriku zakonite prodlouzit, a to nejde donekonecna prodluzovat. Vznikaji pak neprijatelne vyssi spalovaci tlaky ve valci, a to neni moc dobre pro zivotnost.

A k tomu, jak dlouho motor vydrzi.. Pokud budu honit jakykoliv, byt seriovy nebo vyladeny motor 100 % provozniho casu na full power, tak umre tak ci tak. Jde o to, ze pokud clovek jezdi normalne, a vykon vyuziva, kdyz je potreba, tak se dle meho nazoru, a nejen meho, zivotnost vyrazne nesnizuje. A mimo jine, dieselove motory jsou mnohonasobne dimenzovane, oproti benzinovym, ale to je na delsi debatu...

A k tomu turbu, proto jsem psal, ze je treba vymenit cele svody i s turbem, protoze tam ty priruby svod-turbo nepasujou. Ale priruba svod-hlava bude stejna. A k cene turba jen nacrtnu reseni. Na peugeoty jsou takove veci relativne drahe, ale na VW group ne, ponevadz jich je moc. Proste koupit turbinu bud ze 110 ps 1.9TDi, to je VNT15 (daji se nove za 5 tis.), nebo vetsi VNT17 (5 az 8 tis.) napr. ze 130-150 ps 1.9TDi od VW, a nechat udelat mezikus mezi svod a turbo. Neboj, zadne problemy to delat nebude. Uff, to bylo dlouhe. Asi budu spisovatel.. :papa

Odesláno
Napsán autorem Tzrb

Mám malý dotázek? Víte někdo jak se liší jednotlivé výkonové verze motorů 2.0 HDi

Je tam změněné turbo, počítač chladiče?

Odešlo mi turbo a budu ho měnit za nové nešlo by při tom zvednout výkon např jiným turbem.

Kde je tak nejlepší sehnat nové turbo?

Nazdar :)

předpokládám, že chceš mluvit o starší verzi 2.0 HDi, která má v sérii 90 nebo 110 koníků.

Obě mají stejné trysky, stejné čerpadlo a stejný tlak, i blok motoru je stejný, co se lyší je turbína a mezichladič. Turbo má vyšší tlak a variabilní lopatky, (mění se šířka kanálku podle otáček. )

Na 90HP uděláš změnou SW až +40procent s ohledem na motor bez problémů 120HP cca +25+30

JENŽE - když zvýšený výkon využíváš jen krátkodobě a SW je kvalitní neznamená to pro motor prakticky žádný problém a auto jede krásně a lépe než silnější verze 110HP, ale při delším zátahu se ohřeje turbo a sací potrubí, tak, že nasávaný vzduch je moc horký auto zvadne v krajním případě je motor příliš namáhaný a ve spojení třeba se špatným SW můžeš až propálit písty.

V praxi to znamená, že když třeba drtíš auto po okreskách a pak najedeš na dálnici a necháš nohu na podlaze, nepřelezeš do prudkého stoupání ani 170, ale když jedeš v pohodě po dálnici 150 a pak to do stejného kopce přišlápneš, krásně to zabere a ručička ochotně poskočí přez 180. To je ve zkratce hlavní problém.

Takže logicky další krok je přidání mezichladiče, ale to zase zjistíš, že když k němu uděláš sání, můžeš až na 160Koní, jenže to zase zjistíš, že ti budou praskat hadice, a že musíš přehodit těsnění.... prostě zábava. :)

No nic nedělej si z toho hlavu, necháš to zvednout o 25 , dáš mu kvalitní olej a budeš na něj hodnej. Jestli máš rozmlácený lopatky a jinak v pořádku, dá se poměrně levně opravit.

Odesláno
Napsán autorem vector

Napsán autorem Tzrb

Mám malý dotázek? Víte někdo jak se liší jednotlivé výkonové verze motorů 2.0 HDi

Je tam změněné turbo, počítač chladiče?

Odešlo mi turbo a budu ho měnit za nové nešlo by při tom zvednout výkon např jiným turbem.

Kde je tak nejlepší sehnat nové turbo?

Nazdar :)

předpokládám, že chceš mluvit o starší verzi 2.0 HDi, která má v sérii 90 nebo 110 koníků.

Obě mají stejné trysky, stejné čerpadlo a stejný tlak, i blok motoru je stejný, co se lyší je turbína a mezichladič. Turbo má vyšší tlak a variabilní lopatky, (mění se šířka kanálku podle otáček. )

Na 90HP uděláš změnou SW až +40procent s ohledem na motor bez problémů 120HP cca +25+30

JENŽE - když zvýšený výkon využíváš jen krátkodobě a SW je kvalitní neznamená to pro motor prakticky žádný problém a auto jede krásně a lépe než silnější verze 110HP, ale při delším zátahu se ohřeje turbo a sací potrubí, tak, že nasávaný vzduch je moc horký auto zvadne v krajním případě je motor příliš namáhaný a ve spojení třeba se špatným SW můžeš až propálit písty.

V praxi to znamená, že když třeba drtíš auto po okreskách a pak najedeš na dálnici a necháš nohu na podlaze, nepřelezeš do prudkého stoupání ani 170, ale když jedeš v pohodě po dálnici 150 a pak to do stejného kopce přišlápneš, krásně to zabere a ručička ochotně poskočí přez 180. To je ve zkratce hlavní problém.

Takže logicky další krok je přidání mezichladiče, ale to zase zjistíš, že když k němu uděláš sání, můžeš až na 160Koní, jenže to zase zjistíš, že ti budou praskat hadice, a že musíš přehodit těsnění.... prostě zábava. :)

No nic nedělej si z toho hlavu, necháš to zvednout o 25 , dáš mu kvalitní olej a budeš na něj hodnej. Jestli máš rozmlácený lopatky a jinak v pořádku, dá se poměrně levně opravit.

Díky za odpověď vypadá že o tom něco víš. Už jsi něco takového prováděl?

Tak když už jsem se rozhodl pro výměnu turba a dát to do původního stavu řekli mi že turbo bude až koncem září a nebo náhrada od KKK za 17 500Kč cenově se turbo s natáčením a bez natáčení lopatek neliší a mezichladič není zase až tak drahý.

Horší je že ty turba prý nepasují přírubama a mezichladič tam asi taky nebude pasovat chtělo by to úpravy.

Dokázal by to někdo provést já na to nejsem vybaven.

Potěšilo mne že vstřiky a další je tam stejné.

Takže vyměnit turbo přidat mezichledič a nový soft.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...