Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

Zdar všem,

co obnáší předělání předních lamp z H4 světel na H7+H7 čirou optiku?? Je k tomu potřeba dodělávat nějaké speciální relátka a podobně nebo stačí jen poupravit kabeláž na dvě žárovky?

Moje H4 lampy už toho mají dost za sebou a už je pomalu na čase je omladit.

Díky.

Odesláno

Ano, potřebuješ jedno spínací relé (stačí jedno pro obě světla), které ti bude napájet potkávačky při zapnutí dálkových, až přijedu domů z práce, pošlu ti sem schéma. K tomu pouzdro na pojistku, pojistku a dva metry drátu, pokud si to nechytneš přímo na výstupu z pojistkovky. Cena materiálu je < 100 Kč, známému jsem to na 206ce udělal asi za dvě hoďky před barákem na parkovišti, což obnášelo ještě asi tři cigára a neutstálé klábosení. :)

Odesláno

Paráda, díky, takže pokud tomu dobře rozumím tak přidám relé, tak aby spínala při dálkových světlech a přez něj sepnu tlumenná. A jakpa je to se zapojením do světel.. protože aktuální h4 kabel je přímo natvrdo dimenzovanej na h4, dá se někde splašit nějaká redukce? Bych hlavně potřeboval vidět jak ty h7+h7 vypadají zezadu.

A dalo by se relátku umístit do pojistkové skříňky? do červené pozice?

pojistky.jpg

Odesláno
Původně zaslal: Gitarista001

Nieje to jednoduchosie to urobit cez usmernovacie diody ?

Není, protože kontakt v páčce nevydrží dlouhodobě dvojnásobný proud a tudíž je spolehlivější si přitáhnout 12V přímo od zdroje.

georgus: pochopils to správně. :) +12V do dálkových žárovek ti zároveň sepne cívku relé, jehož kontakty budou dodávat proud od baterky do potkávaček, které jsou v tu chvíli přepínací páčkou světel vypnuté. Na ty dvě místa v pojistkovce to podle mě nedostaneš (resp. nezasuneš je tam), protože mají atypické rozložení kontaktů. Co se konektoru týče, budeš tam dávat originální světla H7+H7, nebo nějaká tuningová?

Odesláno

No přemějšlel jsem o Angel Eyes, ale i o origo světlech, nějaká ženská to tu má před barékem a vypadá to moc fajn i origo. Takže kdyžtak poprosím o popisy obou :) Relátko tam tedy příjde někam mimo a jaké? Sehnat se dá normálně v mototechně?

Odesláno

Povedal by som, že H4 sú na tom so životnosťou horšie. Jedno vlákno je na stretávacie druhé na diaľkové. Nesvietia naraz ako je tomu ako keď sú samostatné žiarovky na stretávacie a diaľkové, lebo by sa prehriali a skôr odišli, a to prepínanie tiež vláknu nepomáha.

Odesláno

ja som prerabal H4 na H7+H7 a na radu znameho som dal relatka dve,spinacie,jedno k jednemu svetlu a druhe k druhemu svetlu,hlavne kvoli xenonom,kvoli prepinaniu na dialkove,aby ostali xenony svietit,vsetko som si prerabal sam a vsetko funguje milionovo

Odesláno

H4 horšia životnosť - záleži od výrobcu žiaroviek, ale ďalšia otázka prečo sa výrobcovia aut vracaju k H4 ....Škoda Fabia,Ford Fusion...

Skôr by som povedal že H7 je menšia a má nachylnosť k prehrievaniu:myslim

má niekto 206+,aké su tam žiarovky??

[upravil dne 20/12/09 MrVain]

• O 3 týdny později...
Odesláno
Původně zaslal: Fakir

Ano, potřebuješ jedno spínací relé (stačí jedno pro obě světla), které ti bude napájet potkávačky při zapnutí dálkových, až přijedu domů z práce, pošlu ti sem schéma. K tomu pouzdro na pojistku, pojistku a dva metry drátu, pokud si to nechytneš přímo na výstupu z pojistkovky. Cena materiálu je < 100 Kč, známému jsem to na 206ce udělal asi za dvě hoďky před barákem na parkovišti, což obnášelo ještě asi tři cigára a neutstálé klábosení. :)

ahoj, můžu taky poprosit o to schéma, nějak ho tu nevidim.....

díky moc

AtomicX

Odesláno

AtomicX: Jasně, já sem to schéma samozřejmě zapomněl dát. :)

MrVain: vracejí se proto, že je to nejlevnější dostupný světlomet, který jakš takš svítí. Taky to mají jen sociální verze Fábií, ty vybavenější mají projektory. H7 jsou plněné plynem o vysokém tlaku; je to mnohem modernější žárovka s vysokou svítivostí. Trpí ale hodně na vibrace a rázy, které přináší jízda po našich tankodromech. To jim zkracuje životnost asi největší měrou.

post-0-14109611996106_thumb.png

Odesláno

Já se teď do toho pouštím, dnesky mi přišli světla a ostatní maličkosti už taky skoro mam takže co nejdřív se do toho dam a pak sem třeba hodim fotopopis.

Jinak podle mě je lepší použít 2 relátka.. když ti vypadne pojistka na světlo kde máš relátko tak ti nebudou svítit potkávací při dálkových vůbec. U dvou relátek ti bude svítit aspoň jedno. Dále doporučuju dát do drátu k páčce potkávaček diodu .. aby nesvítila kontrolka potkávacích s dálkovými (je to v celku jedno, ale aby to bylo podle originálu) a dále dát pojistku na ten drát od baterky k relátkům. Hodím sem mé schéma.

Odesláno

To je to samé, akorát se dvěma relé.

Nicméně dvě relé jsou zbytečná, jedno to utáhne s rezervou (to relé snese trvale 30 A, jedna žárovka žere kolem 5 A). Pokud ti praskne pojistka kdekoliv, tak k tomu má vždycky nějaký důvod a ten by se měl najít a vyřešit co nejdřív. Musela by prasknout pojistka u jednoho z dálkových světel (a ještě k tomu u toho správného) a pak bys se zapnutýma dálkovýma svítil jen světlem na jedné straně auta a bez dálkových oběma. U zapojení s jedním relé bys holt musel dojet bez dálkových třeba na pumpu, kde bys pojistku vyměnil.

Stejně tak jsou zbytečné ty diody, protože v případě nemultiplexové verze se napětí dostane jen na rozpojený kontakt v páčce a v případě multiplexové verze na rozpojený kontakt v relé. U spousty aut (vč. 206) svítí kontrolka dálkových spolu s kontrolkou potkávacích světel, v tom nevidím žádný problém, natož legislativní.

Není problém to udělat samozřejmě podle tvého schématu, ale zbytečně si tím komplikuješ život. :)

[upravil dne 6/1/10 Fakir]

Odesláno
Původně zaslal: Fakir

To je to samé, akorát se dvěma relé.

Nicméně dvě relé jsou zbytečná, jedno to utáhne s rezervou (to relé snese trvale 30 A, jedna žárovka žere kolem 5 A). Pokud ti praskne pojistka kdekoliv, tak k tomu má vždycky nějaký důvod a ten by se měl najít a vyřešit co nejdřív. Musela by prasknout pojistka u jednoho z dálkových světel (a ještě k tomu u toho správného) a pak bys se zapnutýma dálkovýma svítil jen světlem na jedné straně auta a bez dálkových oběma. U zapojení s jedním relé bys holt musel dojet bez dálkových třeba na pumpu, kde bys pojistku vyměnil.

Stejně tak jsou zbytečné ty diody, protože v případě nemultiplexové verze se napětí dostane jen na rozpojený kontakt v páčce a v případě multiplexové verze na rozpojený kontakt v relé. U spousty aut (vč. 206) svítí kontrolka dálkových spolu s kontrolkou potkávacích světel, v tom nevidím žádný problém, natož legislativní.

Není problém to udělat samozřejmě podle tvého schématu, ale zbytečně si tím komplikuješ život. :)

[upravil dne 6/1/10 Fakir]

Jedno nebo dvě relé to už je celkem jedno to je fakt, stejně to nikdy nebude ideální.. ideální by bylo relé zvlášť pro potkávací a pro dálková a za nimi by byli až pojistky zvlášť pro světla.. tak by to aspoň dělali inženýři ze sovětského svazu :D Dioda samozřejmě taky není potřeba, ale je zbytečný aby proud protékal zpětně přez pojistky ke kontrolce - u mě svítí buď dálková nebo potkávací kontrolka, ne společně, ale je to detail.

Odesláno

No, to by mně zajímalo, jak by 206 vypadala, kdyby jí navrhli inženýři ze sovětského svazu... :D Moje 206 (multiplexová elektrika, H7) nechává svítit obě kontrolky současně. Pokud ti to nevyhovuje tak samozřejmě není co řešit. :)

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...