Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

:roll:roll:rollproblem s teplotou chladiacej kvapaliny musím začať riešiť od ukazateľa teploty na prístrojovke,takže problem je ten ze keď otočím kľúč do prvej polohy hneď mi vybehne ručička na cca 50-60 st.C aj keď je studený motor zima/leto to je jedno,po štarte začne normalne stúpať až na cca 92 st.C.Neviem či je ten začiatok normálny a či to netreba dajako kalibrovať alebo čo?

:myslimDruhy problem je s tou teplotou počas prevádzky,vždy to držalo okolo tých 92 st. ale poslednú dobu to ide aj na98,100 a pri kolone a vonkajšej teplote 30 st aj na 110.Postrehol som že pri 110 sa zapol ventilator a chladil ako bolo treba.skúsil som doliať kvalinu takže uvidím prípadne ju celú vymením lebo som našiel štítok že bola naliata v 2004 potom dám vedieť ,zaujíma ma hlavne názor od Hnusobu!!!:myslim:myslim:myslim

Odesláno
Původně zaslal: stupo

:roll:roll:rollproblem s teplotou chladiacej kvapaliny musím začať riešiť od ukazateľa teploty na prístrojovke,takže problem je ten ze keď otočím kľúč do prvej polohy hneď mi vybehne ručička na cca 50-60 st.C aj keď je studený motor zima/leto to je jedno,po štarte začne normalne stúpať až na cca 92 st.C.Neviem či je ten začiatok normálny a či to netreba dajako kalibrovať alebo čo?

:myslimDruhy problem je s tou teplotou počas prevádzky,vždy to držalo okolo tých 92 st. ale poslednú dobu to ide aj na98,100 a pri kolone a vonkajšej teplote 30 st aj na 110.Postrehol som že pri 110 sa zapol ventilator a chladil ako bolo treba.skúsil som doliať kvalinu takže uvidím prípadne ju celú vymením lebo som našiel štítok že bola naliata v 2004 potom dám vedieť ,zaujíma ma hlavne názor od Hnusobu!!!:myslim:myslim:myslim[/quote

Zkus zkontrolovat konektory asi to je někde zaoxidované,protože čidlo pří zvýšení teploty zvyšuje odpor a pokud je to studené a vyletí to takhle nahoru tak je tam větší odpor jako by to bylo ohřáté

Odesláno

TAK to je teda diskuze......... Je sice skvely ze ma kazdej jinej nazor ale ja stale nevim jak je to s teou teplotou....:mrk:mrk Uz to resim hafo dlouho a nemuzu se dostat ke kloudny odpovedi........

Mam 306 td 95 a teploty jsou nasledujici

pri teplote cirka 18 100km/h 86

130km/h 87

160km/h 88

170-180km/h 92-95

v zacpe nejde prez 90 spina se prvni stupen ventilatoru pri 92

PRI JIZDE DO KOPCE plna zatez rekl bych tak max 96

pri teplote 26 a vyzsi 100km/h 87

130km/h 89

160km/h 93

170-180km/h 96

v zacpe nejde prez 92 spina se sahara

PRI JIZDE DO KOPCE plna zatez maximalni teplota tak kolem a to je odhad 104 spina se druhej stupen sahary

TAK TADY MATE MOJI TABULKU A TED MI REKNETE JESTLI JE TO NORMALNI!

Termostat se otvira v 89.

Podle toho co vim Sahara pvni stupen 92 a druhej 98

Hladina a kvalita chladiciho media OK, chladic OK, pumpa OK vse OK

Jinak do kopce teplota vzdycky stoupa......na rovine zas klesne

TAK KDO JE ODBORNIK A PORADI?????????????????

[upravil dne 25/5/07 Georginek]

Odesláno
Původně zaslal: Georginek

TAK to je teda diskuze......... Je sice skvely ze ma kazdej jinej nazor ale ja stale nevim jak je to s teou teplotou....:mrk:mrk Uz to resim hafo dlouho a nemuzu se dostat ke kloudny odpovedi........

Mam 306 td 95 a teploty jsou nasledujici

pri teplote cirka 18 100km/h 86

130km/h 87

160km/h 88

170-180km/h 92-95

v zacpe nejde prez 90 spina se prvni stupen ventilatoru pri 92

PRI JIZDE DO KOPCE plna zatez rekl bych tak max 96

pri teplote 26 a vyzsi 100km/h 87

130km/h 89

160km/h 93

170-180km/h 96

v zacpe nejde prez 92 spina se sahara

PRI JIZDE DO KOPCE plna zatez maximalni teplota tak kolem a to je odhad 102 spina se druhej stupen sahary

TAK TADY MATE MOJI TABULKU A TED MI REKNETE JESTLI JE TO NORMALNI!

Termostat se otvira v 89.

Podle toho co vim Sahara pvni stupen 92 a druhej 98

Hladina a kvalita chladiciho media OK, chladic OK, pumpa OK vse OK

TAK KDO JE ODBORNIK A PORADI?????????????????

ja myslim že je to zcela normální.

Odesláno

Ja mel za to ze by teplota mela byt porad stejna a ze by na to nemel mit vliv ani venkovni teplota, ani rychlost ani kopec.......Mozna u novejch aut to tak je a u starejch se to asi hejbe......:potlesk

PS: Kolik je maximalni provozni teplota????????Myslim HRANICI kterou by to nemelo prekrocit???????

Odesláno

Hranice je to cerveny na meraku :D:aut jina teplota se hybe furt aspon me , nevenuju tomu velkou pozornost akorat si potom furt jebes do hlavy ze je neco v haji atd. proste dokud to nejde do cerveny tak v klidu a dokud nejedzdim na 70°C ta taky v klidu

Odesláno

no, já (peg 306 break 2,0HDi) mám taky tak teplotu mezi 70 -80 stupni, přitom, co jsme měl možnost jet s oktávkou a fabií,tak ty měy vždycky 90 a držely to. Taky jsem si říkal, jestli není něco špatně, jednou jsme stál v koloně na jižní spojce teplota se šplhala vzhůru přes 100 a výš, už přesně nevím a sahary nic. Už si nepamatuju, jak to dopadlo, jestli se kolona rozvolnila, nebo jsem zapnul klimu, ale bylo mi to divné. Tak jsem dal jednou auto svýmu mechnikovi(garážista) a ten říkal, že to je normální, že peg. diesly mají tak nízkou teplotu a že jemu se povedlo tu saharu rozchodit... Taky si říkám, jestli díky té nižší teplotě nemám vyšší spotřebu....auto jsem koupil ojeté, takže pak člověk neví...

Odesláno

Potvrzuju na P306 Break HDI teplotu asi 75°C, v létě a po dálnici maličko více asi 78°C. Je to normál a vše absolutně v pořádku. Spotřeba OK. Ani nebudu psát jaká, neboť byste mi stejně nevěřili...:super Nesrovnával bych s Octávkou, to je jinej motor s jinejma provozníma teplotama... Taky jsem byl překvapenej, že je tady trochu nižší teplota v okruhu. Na 405 II. TD jsem měl asi 80°C. Je fakt, že oba diesely se méně ochotně zahřívají a vidět spínat sahary je výjimkou. Naše 405 1.6 benzin spíná sahary téměř okamžitě, provozní teplota asi 85°C a někde pod 90°C už chladí. Stačí chvilka a chladí. Toto u diesela neznám. U Peugeota mi říkali, že sahary na 2.0 HDI spínají až při 95°C. Buď v klidu, provozní teplota 75-80°C je v pořádku.

Odesláno

Pro Georginka:

to, co popisuješ je přece naprosto normální!!! U všech aut roste mírně teplota se zátěží - rychlost, otáčky, kopec atd., přestože se termostat otevírá a víc kapaliny je vedeno přes chladič. Některé veličiny, např. odpor, je závislý na kvadrátu rychlosti - tzn. že čím rychleji jedeš, tím více roste odpor vzduchu a motor vykonává více práce.

Když jedeš do kopce nebo v létě na kole, tak jsi taky rudej jak vařenej rak a potíš se. Nebo že bys měl pořád stejnou teplotu, oběh a tep srdce...? :super Jojo, zákony fyziky neoblbneme:roll

Odesláno

Já jsem tady nový, ale několik let jsem dělal v servise a teplota 75°C je v tomto autě normální. Podle mě je předimenzovaný chladič, proto dochází k výkyvům při různém provozu a stylu jízdy. Menší chladiče drží teplotu výš, ale namají rezervu. Další věc je, že teplota v nádržce je při takové ploše chladiče menší než při výstupu z motoru, tam by se musela změřit teplota a ne na druhé straně oběhu. Všimni si doma radiátoru, na začátku má vždy vyšší teplotu než na druhé půlce, kde se voda prostupem přes radiátor sníží. To samé je to u chladiče. A čím větší je chladič, tím je rozdíl větší. Takže žádný strach.

Odesláno

no, i když třeba v zimě by se hodilo, kdyby to ten průtok chladící kapaliny přizavíralo, aby se motor rychleji ohřál, myslím, že nynější auta takovou funkci mají....při loŇských mrazech jsem byl rád za 70 st. po 20km....

Odesláno

Pro Pavla2:

to je normál chování na dieselu. Pokud to nehoníš do otáček (víc spálíš, víc dodáš energie!) a venku je dost chladno a třeba i fouká ledový vítr, tak se diesel hřeje opravdu pozvolna (jak můj starší 405 TD, tak novější 306 HDI). Mám naprosto stejné zkušenosti na obou autech. Proti benzinu velkej rozdíl (srovnávám s naší 405 1.6). Motor je prostě natolik studenej a chlazen okolním vzduchem, že není schopen se rychle prohřát. Diesel je robustnější motor, nafta má navíc nižší výhřevnost jak benzín.

Na motoru máš 2 okruhy - malý a velký, teda aspoň myslím;). Aspoň takhle to měla 405 TD. Dost jsem se napotvořil s prasklejma hadicama, tak jsem se vyškolil :) V první fázi cirkuluje pouze malý okruh s uzavřeným termostatem. Je na něm trvalý odhoz do chladiče (úzká hadička od term. do spodku chladiče), jinak bys točil v malém okruhu jen malé množství kapaliny (malý okruh má asi 1-2 l, přesně to nevím). První podíly teplé kapaliny po startu z bloku motoru jsou vedeny právě do radiátoru do kabiny, abys bral první podíly tepla. Až do teploty asi 75°C v okruhu je termostat uzavřen a vše jde jen malým okruhem. Teprve při této teplotě se termostat začne otevírat a voda jde přes chladič. Termostatický ventil pak funguje tak, že neustále přivírá a otevírá tak, aby udržoval pracovní teplotu kapaliny. Čím větší teplota, tím víc se otevírá. Pokud ani to nestačí (např. stojíš, hrabeš se do kopce ve sněhu, ledu, bahně - malej nápor vzduchu na chladič), pak spustí sahary.

Mám zkušenost, že v zimě máš velký okruh do chladiče většinou zavřenej - chladič je na omak studenej nebo skoro studenej. Chlazení okolním vzduchem a odběr tepla do kabiny na topení se dokonale postará o odvod tepla z motoru.

Pokud jsem v něčem udělal chybu, tak sorry :super

Odesláno
Původně zaslal: Steiner

Pro Pavla2:

to je normál chování na dieselu. Pokud to nehoníš do otáček (víc spálíš, víc dodáš energie!) a venku je dost chladno a třeba i fouká ledový vítr, tak se diesel hřeje opravdu pozvolna (jak můj starší 405 TD, tak novější 306 HDI). Mám naprosto stejné zkušenosti na obou autech. Proti benzinu velkej rozdíl (srovnávám s naší 405 1.6). Motor je prostě natolik studenej a chlazen okolním vzduchem, že není schopen se rychle prohřát. Diesel je robustnější motor, nafta má navíc nižší výhřevnost jak benzín.

Na motoru máš 2 okruhy - malý a velký, teda aspoň myslím;). Aspoň takhle to měla 405 TD. Dost jsem se napotvořil s prasklejma hadicama, tak jsem se vyškolil :) V první fázi cirkuluje pouze malý okruh s uzavřeným termostatem. Je na něm trvalý odhoz do chladiče (úzká hadička od term. do spodku chladiče), jinak bys točil v malém okruhu jen malé množství kapaliny (malý okruh má asi 1-2 l, přesně to nevím). První podíly teplé kapaliny po startu z bloku motoru jsou vedeny právě do radiátoru do kabiny, abys bral první podíly tepla. Až do teploty asi 75°C v okruhu je termostat uzavřen a vše jde jen malým okruhem. Teprve při této teplotě se termostat začne otevírat a voda jde přes chladič. Termostatický ventil pak funguje tak, že neustále přivírá a otevírá tak, aby udržoval pracovní teplotu kapaliny. Čím větší teplota, tím víc se otevírá. Pokud ani to nestačí (např. stojíš, hrabeš se do kopce ve sněhu, ledu, bahně - malej nápor vzduchu na chladič), pak spustí sahary.

Mám zkušenost, že v zimě máš velký okruh do chladiče většinou zavřenej - chladič je na omak studenej nebo skoro studenej. Chlazení okolním vzduchem a odběr tepla do kabiny na topení se dokonale postará o odvod tepla z motoru.

Pokud jsem v něčem udělal chybu, tak sorry :super

No teda ta predposledni veta se mi nezda. Podle me chladic musi byt vzdy celej horkej nebo teplej.....pokud je studenej tak je neco spatne-malo vody,zaseklej termostat,vzduch v systemu a pod...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...