Lucyenka Odesláno 17. prosinec 2008 Odesláno 17. prosinec 2008 Ahoj, mám 309 z neco mezi 91 a 93, nemam u sebe zrovna doklady, tak si nejsem jista. Ma 1.4 obsah a jednobodový vstřikovací čerpadlo....(jsem laik, nic jinýho fakt nevim) No a před pár měsícema to začalo tim, že začaly houpat otáčky, prostě si to samo přidávalo, jak chtělo. Pak se přidal další problém, přestalo to tak dobře jet a když sem chtěla přidat, tak sem musela na plynu trochu pumpovat, protože když sem na to šlápla hodně, tak to ztratilo sílu a začalo přidávat až když jsem zase ubrala. No a pak to začalo cukat a chcípat v nízkejch otáčkách. Musela jsem co nejrychlejc zařadit trojku a vyšší aby se to vůbec rozjelo....no a to se postupně zhoršovalo až sme to minulej tejdnem museli odtáhnout do servisu. Tak a za tím jsme zkusili: vyndat ten motorek co pracuje s otáčkama (vyřešilo se houpaní, auto ale furt víc a víc cukalo) Dali jsme tam novej motorek....auto se vratilo do starejch houpacích koleji. Jo a celou stříkačku u toho vyměnili. Teď je to u chlapíka v servisu a ten řekl, že dva válce maj malou kompresi a že se tim tím pádem odmítá nadále zabývat. No a já teď potřebuju vědět: Je ještě nějaká naděje to rozchodit? Víte o někom v okoli Prahy kdo by si s tim dokázal poradit? Nebo to mám rovnou odvézt na vrakáč a doufat že si to tam nechaj? Popř. víte proč mi autíčko umírá????? Vážně bych to auto ještě nějaký tři měsíce potřebovala, nechce se mi na tu chvilku kupovat nový, obzvlášť když teď mají bejt ty problémy s převodem a likvidací Citovat
MatrixChose Odesláno 17. prosinec 2008 Odesláno 17. prosinec 2008 Pokud je nízká komprese tak opravdu nemá cenu s tím nic dělat. Za ty prachy radši jezdi taxíkem Citovat
vendelinek Odesláno 17. prosinec 2008 Odesláno 17. prosinec 2008 nenápadně jí pomož ze skály, vim o jinýTADY a vítej mezi námi v klubu [upravil dne 17.12.2008 vendi.stejskal] Citovat
Lucyenka Odesláno 17. prosinec 2008 Autor Odesláno 17. prosinec 2008 No ja myslela, ze se da jezdit i treba s tema spatnejma valcema...jen kdyby se prislo na to, co je ten dalsi problem. Ale asi pujde do srotu, chudik. Oni ho odrovnaly ty Vysoky tatry. No a diky za uvitani v klubu, ale vzhledem k tomu, ze ted budu bez vozu, asi nebudu dobrym clenem Dik. Citovat
Guest M-A-X Odesláno 17. prosinec 2008 Odesláno 17. prosinec 2008 taky ted budu davat do srotu svoji 309. vcera mi nedal jeden vul prednost a pezotek je na kasi. ale motor to ma dobrej. 1.8 nafta. ale vyndavat se mi ho nechce Citovat
Marcel505 Odesláno 17. prosinec 2008 Odesláno 17. prosinec 2008 Původně zaslal: M-A-X taky ted budu davat do srotu svoji 309. vcera mi nedal jeden vul prednost a pezotek je na kasi. ale motor to ma dobrej. 1.8 nafta. ale vyndavat se mi ho nechce Má benzín. Citovat
Marcel505 Odesláno 17. prosinec 2008 Odesláno 17. prosinec 2008 Původně zaslal: Lucyenka No ja myslela, ze se da jezdit i treba s tema spatnejma valcema...jen kdyby se prislo na to, co je ten dalsi problem. Ale asi pujde do srotu, chudik. Oni ho odrovnaly ty Vysoky tatry. No a diky za uvitani v klubu, ale vzhledem k tomu, ze ted budu bez vozu, asi nebudu dobrym clenem Dik. Hlavně jestli má technik pravdu, třeba je to něčím jiným. Jestli auto neni rezavý, mělo by cenu ho opravit, ale zase ne aby to stálo kdo ví jaký peníze. Takový auta už dnes nemá cenu opravovat, ale rovnou odvézt na ekol.likvidaci, protože to dnes od tebe nikdo nevezme ani za odvoz. A jestli ho opravíš, tak pak nepočítej s tím, že ho dobře prodáš. Jestli není ta komprese úplně na prd (třeba malý rozdíl), třeba by se s tím dalo něco dělat. Ale to by si s tím musel chvilku někdo pohrát. Třeba to že to nechtělo přidat a musela jsi na to dupnout - to by mohl být zacpaný sací koš v nádrži, ale to by byl ten nejlepší případ... Víš, chce to někoho, kdo by se na to mrkl, zná takový auto, a třeba přijde na to, že je to blbost. Ten technik se s tím třeba nechce zabývat proto, protože bys tu opravu prostě nezaplatila. Nebo neví co přesně tomu je. Dost často každý auto neznaj. Co to bylo za servis? Jak že to odrovnali Vysoký Tatry? Tahali jste s tím snad nějaký pásový vozidlo ze závěje? Pokud měl motor dostatek oleje a netočil ho někdo furt do červených, nevím, co by mu mělo ublížit. Napiš, co přesně ho mělo odrovnat... Citovat
Marcel505 Odesláno 17. prosinec 2008 Odesláno 17. prosinec 2008 Původně zaslal: Lucyenka ... No a já teď potřebuju vědět: Je ještě nějaká naděje to rozchodit? Víte o někom v okoli Prahy kdo by si s tim dokázal poradit? Nebo to mám rovnou odvézt na vrakáč a doufat že si to tam nechaj? Popř. víte proč mi autíčko umírá????? Víš, všechno jde, ale taky by to rozchození mohlo stát velký prachy. Určitě by si s tím někdo dokázal poradit, spíš jde o to, kde teď auto je a jestli sháníš servis nebo nějakého dobrodruha. Servis tu určitě někdo nějaký poradí. Citovat
Kdo Odesláno 18. prosinec 2008 Odesláno 18. prosinec 2008 Vítej v klubu. Tedy pánové, rady typu: \"hoď to ze skály\", jsou opravdu odborně na úrovni. To ji musíte hned strašit? A když už tohle plácnete, co přidat i seriózní radu. A pokud ji nemáte, co raději nenapsat nic? BTW: popsala to líp, než mnohý z chlapů. Po přečtení symptomů, které popisuje, tak bych to na nízké tlaky neviděl. Pokud má standardně nižší tlaky, tak bude mít motor problémy se startem, nevyrovnaný - traktorový chod, kontinuálně slabší výkon, půjde těžko do otáček, ale nejspíš nebude houpat volnoběh, nebude si přidávat po ubrání plynu a nebude cukat. Ty tlaky opravdu měřili? Kolik naměřili? Jako výmluva dobrý, ale IMO bych to viděl na problém paliva, ev. elektriky v ovládání vstřikování, ne jako technický stav motoru. Tedy i když ty tlaky budou u dvou válců nižší, není to příčinou těchto problému, jen sekundární věc. Začal bych asi od nádrže - sítko, palivovým filtrem a pak prověřit všechny ovládací elementy - čidla, MAF, snímače. Je jasné, že to sama nezvládneš, v servisu budou vědět víc. Může to být kdekoliv a cokoliv. Jakýkoliv přechodový odpor na kontaktech od snímače polohy plyn. pedálu až po špatnou kostru u ŘJ, což by se výměnou motoru stejně neodstranilo. Navrhoval bych asi zavolat k Vašendovi (viz reklama nahoře) a domluvit se s ním. Na tobě bude jen vyřešit dilema, jestli se ti to vyplatí - když píšeš o (ještě) třech měsících užívání. Citovat
Lucyenka Odesláno 18. prosinec 2008 Autor Odesláno 18. prosinec 2008 No právě vražet do toho už nechci, měla jsem to u pár týpku, co mi byli doporučeni specienlně pro peugeoty, že by měli vědět a nic moc z toho nebylo. Myslime si že to bude elektronika, ale nekomunikuje to s počitačem. Právě jsem si říkala, mi by to na to popojíždění na těch pár měsíců stačilo, i kdyby to mělo menší výkon kvůli těm válcům. Nám se prostě jen zdá, že ty problémy způsobuje nějaká kravina a protože motor jinak běží docela pěkně, je nám líto se toho zbavit (my - já a taťka). No dneska jsme to dotáhli domů, ten vrakáč nikam neuteče, taťkovi je taky furt líto se toho zbavovat...nebo spíš hrozně ho štve, že neví proč to nejede . No kouknu tady na nejaký ty rady, co by mohl bejt problém....ne ty s tou skalou aspoň teda zatím.....třeba to ještě oživíme a když ne, tak aspoň třeba nasytíme naši zvědavost. Tak dík L. PS.: Do Vysokých Tater sme s tím jeli a od tý doby to zlobí, tak proto. Mám teorii, že si prostě řeklo, že na takovýhle jančení už nemá věk a začalo nám naznačovat, že by radši do důchodu. [upravil dne 18/12/08 Lucyenka] Citovat
Kdo Odesláno 19. prosinec 2008 Odesláno 19. prosinec 2008 Musím poopravit svůj včerejší příspěvek. Zaujalo mně, jak jsi psala, že motor cuká a hlavně, že se po přidání plynu dusí a po ubrání se rozjede. Tohle všechno by pasovalo na jedno o čem nebyla řeč, takže nevím, jestli to někdo kontroloval. Možná tam bude několik zdrojů, které se prostě sešly a ve finále tvoří dojem \"posmrtného\" stavu motoru. Chápu taťku, znám to a možná mu to pomůže se nasměrovat k zjištění závad(y). Mám přesně ten samý dojem - že to budou relativní banality, které se sešly. Takže mu to dej přečíst a pokud v toku svých myšlenek zabřednu i do popisu funkce motoru \"ala autoškola\", tak se omlouvám. Budu se snažit to popsat v co nejkratším elaborátu. Snad se to bude hodit i jiným čtenářům, kteří řeší podobné problémy a neví, kde hledat příčinu. Je to sice jen dedukce, ale podle mně bude zádrhel v zapalování, resp. zapalovací soustavě. Začal bych u svíček a zapalovacích kabelů - kdy je kdo měnil?. Je to normální spotřebák, které výrobce doporučuje po určitém počtu km vyměnit i když jsou na první pohled OK. Zkontrolovat, jaké tam patří svíčky a vyměnit za nové - doporučené. Při jejich montáži zkontrolovat (spárovými měrkami) předepsanou vzdálenost mezi elektrodami (tu je doporučeno občas kontrolovat a seřizovat i v průběu provozu, protože se kontakty elektrod opalují a vzdálenost se zvětšuje), nejde spoléhat na to, jak jsou nastavené od výrobce. Jsou předepsané třeba pro víc typů motorů různých výrobců a každý může mít předepsanou jinou vzdálenost. Nové svíčky v krabičce například mají nastaveno 1.0 mm a tvůj motor má předepsáno 1.3 mm. Každá desetina jinak je znát na chodu. Pokud někdo staré svíčky vyšroubuje a klasicky je zkouší tak, že je zasune do koncovky kabelu, přiložil na kostru a po zatočením motoru vidí jiskru, tak to vůbec neznamená, že je vše OK. Díky i níže popsaným problémům se může stát, že svíčka v tlakovém prostředí (komprese směsi ve válci) vůbec jiskru nehodí, nebo jen malou Dále zapalovací kabely. K přeskoku jiskry na elektrodách svíčce ve válci je potřeba velmi vysoké napětí cca 20.000 voltů a to je třeba ke svíčce izolovaně dovést. Kabely také stárnou a mnohdy se stane, že se elektricky prorazí. Např. při běhu ve tmě je vidět, kde napětí prorazilo izolaci na kostru někde cestou, buď na kabelu, nebo na koncovkách, nebo přímo na povrchu svíček a šlehají tam malé záblesky (jako u piezoelektrického zapalovače) a ty přeskoky mohou být až 10 mm dlouhé. Je jasné, že pak na vlastních elektrodách svíček je daleko menší, nebo žádná jiskra potřebná k zapálení směsi ve válci, což samozřejmě ovlivní chod motoru cukáním, zhasínáním, nepravidelným chodem. Je až s podivem. co \"umí\" špatné kabely. Dobře vybavený servis umí diagnostikovat stav zapalovací soustavy a zjistit stav svíček, kabelů i zapalovacího modulu. Dalším zdrojem IMO je rozdělovač, nebo zapalovací modul (tam jsou zastrčené druhé konce zapalovacích kabelů), nebo jeho regulace. Klasické mechanické rozdělovače, pracovaly s daným předstihem na volnoběh a dvěmy regulacemi za provozu. První byla odstředivá, která v závislosti na zvyšujících se otáčkách motoru zvyšovala přestih a druhá podtaková, která předstih (už upravený otáčkami) upravovala v určitém, stejném rozmezí v rámci podtlaku za škrtící klapkou, tedy v závislosti na zatížení motoru, resp. na poloze pedálu plynu. Se stejnými odchylkami předstihu musí pracovat i elektronické rozdělovače řízené ŘJ. Tam to funguje tak, že v ŘJ je nahraná tzv. \"mapa\" jejíž trojrozměrný graf (otáčky/zatížení/hodnota předstihu) vypadá jako plastická mapa vysočiny s vrcholy a údolími. A tady bych viděl ten problém. Nevím, jakým rozdělovačem máš osazený motor, pokud je tam klasický mechanický rozdělovaš, je potřeba zkontrolovat základní nastavení předstihu a odchylky v otáčkách a při zatížení (podtlak v sání). Jestli je motor osazený elektronickým rozdělovačem, mohou (pokud budeme uvažovat, že není KO celá ŘJ) chybné nastavení požadovaného předstihu ŘJ ovlivňovat dvě věci. Motor musí mít nějaký snímač polohy - potenciometr u klapky sání vzduchu, který dává ŘJ informaci o poloze klapky, tedy poloze pedálu plynu, potažmo o zatížení motoru (právě tento snímač polohy klapky bych podezíral nejvíc) a druhý snímač polohy klikové hřídele - Hallův snímač (někde v bloku, nejspíš u setrvačníku), který dává ŘJ informaci o poloze klikové hřídele (v jakém místě se nalézá píst (většinou prvního válce)) a na základě těchto dvou údajů nastavuje ŘJ předstih zážehu (viz \"mapa\"). Pokud je jeden z těchto udajů chybný, ŘJ dává impulz k zapálení jiskry v jiné poloze pístu, než je optimální počet stupňů před HÚ a motor pak spaluje směs jindy. Pokud je předstih malý, pak se směs spaluje příliš pozdě - za HÚ a pokud je velký. pak se směs spaluje příliš brzy- před HÚ. V tom případě to motor vnitřně brzdí a ten ztrácí výkon. Tam se právě projeví ona \"ztráta síly po sešlápnutí a rozběhnutí po ubrání plynu\". Když přidáš, tak by se i při stejných otáčkách měl upravit předstih pro snažší akceleraci, pokud se tak nestane, motor se začne dusit a ztrácí výkon. Pokud plyn ubereš, změní se (ne)nastavený předstihu pro zatížení motoru (i při stejných otáčkách) a ten se přiblíží do přijatelnějších hodnot pro chod motoru, tedy se zmenší ono vnitřní brždění a motor, který může běžet klidněji zvýší výkon, což se jeví jako přidání. Toto by servis taky měl umět diagnostikovat. Snímače nemusí být přímo vadné, stačí špatný - např. zoxidovaný kontakt v konektoru na jednom ze snímačů, nebo vyběhaná dráha na potenciometru polohy klapky a tím dostává ŘJ zkreslené informace. Takže bych zkusil nejdřív vyměnit ty svíčky spolu se správným nastavením vzdálenosti jejich elektrod a nové kabely. Pak prověřit stav kontaktů (vyčištění) v konektorech na zmíněných snímačích, hlavně na tom snímači polohy klapky sání spolu s kontrolou odporové dráhy jezdce (nebo jak to je udělané), ev. jejich výměnu po diagnostice a mohlo by být po problému. Snad jsem to nenapsal moc chaoticky, pokud ano není problém se zeptat a pokusím se nejasnosti vysvětlit. Děkuji všem, kteří dočetli až sem Citovat
oddie Odesláno 19. prosinec 2008 Odesláno 19. prosinec 2008 Ony ty komentáře o hození do šrotu vůbec nejsou mimo mísu. Vzhledem k tomu, že u těhle aut cena jednoho dne práce normálního servisu spolehlivě převýší hodnotu auta, je třeba velmi dobře zvažovat, co má a nemá cenu s tím dělat. Citovat
Kdo Odesláno 19. prosinec 2008 Odesláno 19. prosinec 2008 Původně zaslal: oddie Ony ty komentáře o hození do šrotu vůbec nejsou mimo mísu. Vzhledem k tomu, že u těhle aut cena jednoho dne práce normálního servisu spolehlivě převýší hodnotu auta, je třeba velmi dobře zvažovat, co má a nemá cenu s tím dělat. Pak se ale nabízí několik otázek: - co je \"normální\" servís? Tenhle: že dva válce maj malou kompresi a že se tim tím pádem odmítá nadále zabývat.\" - co je \"jeden den práce\"? - co s takovým autem dál? - pokud mám i poněkud dražší auto, kde jeho cena vyjde např. na dva, tři a více \"dní práce\", taky bych to měl takhle podle tebe hodnotit?? To bych dle tvého názoru měl cenu auta vydělit předpokládanými dny práce (nejspíš ani nezakalkulovat cenu materiálu) a i relativně nové auto rovnou odvézt do šrotu, jako nejlepší variantu a jít pro funglovku? Citovat
oddie Odesláno 19. prosinec 2008 Odesláno 19. prosinec 2008 1. ne garáž, ne autorizák, odborný servis střední úrovně. 2. jeden den práce se většinou bere jako 8 hodin, dobře, uvádějme tedy 8 hodin, když máš problém se dnem. 3. ano. Netvrdím, že zrovna pro funglovku, ale pro auto s nějakou perspektivou, a to je velmi zatracený rozdíl. Citovat
ozzy56 Odesláno 19. prosinec 2008 Odesláno 19. prosinec 2008 Původně zaslal: oddie Ony ty komentáře o hození do šrotu vůbec nejsou mimo mísu. Vzhledem k tomu, že u těhle aut cena jednoho dne práce normálního servisu spolehlivě převýší hodnotu auta, je třeba velmi dobře zvažovat, co má a nemá cenu s tím dělat. myslím,že to tak prostě je! Doby,kdy se vyvařovaly a generálkova- ly škody 120 jsou už pryč!!!Kdysi byla levná práce i náhr. díly--dnes je tomu naopak.Člověk,který autům velmi málo rozumí, si musí rozmyslet,co ještě nechat opravit a co je rozhazováním peněz. Auta jsou dnes levná,jako kdysi v ,,západních zemích\'\'--než ně- co složitě (draze) opravovat,je určitě levnější koupit něco jiného,mladšího a modernějšího... Citovat
Marcel505 Odesláno 19. prosinec 2008 Odesláno 19. prosinec 2008 Původně zaslal: oddie Ony ty komentáře o hození do šrotu vůbec nejsou mimo mísu. Vzhledem k tomu, že u těhle aut cena jednoho dne práce normálního servisu spolehlivě převýší hodnotu auta, je třeba velmi dobře zvažovat, co má a nemá cenu s tím dělat. To je určitě pravda, ale než tohle vyhodit a koupit jiný, u kterýho se bude muset pak zaplatit desítka při převodu, by se oprava za pár tisíc prostě vyplatila. Nebo, bylo by to spíš na oko lepší. Citovat
Lucyenka Odesláno 20. prosinec 2008 Autor Odesláno 20. prosinec 2008 Kdo, díky moc Taťka se v tom asi bude chvilku vrtat a uvidíme co z toho bude. L. Citovat
Maverick Odesláno 20. prosinec 2008 Odesláno 20. prosinec 2008 Osobně bych taky začal u toho zapalování a kontroly všech konektorů v motoru. Ale je tu ještě jedna věc, která tu nebyla zmíněna (a nebo jsem to přehlédl) a to, že 1.4 je plná podtlakovejch hadiček. Může tam někde být nějaká nětěsnost a to pak ten motor dělá divy. Kdyby nepomohla laborace se zapalováním, zkontroloval bych všechny tyhle hadičky a pokud už jsou zpuchřelý a nebo už dost ztvrdlý, všechny vyměnil:papa PS: U těch hadiček je problém v tom, že netěsnost nemusí být vidět na první pohle a i hadička která na první pohled vypadá jako dobrá, může být ve finále vadná Citovat
Jardaned Odesláno 21. prosinec 2008 Odesláno 21. prosinec 2008 U P 309 benziňáků uměl pěkně pozlobit vadný potenciometr dodávající do ŘJ informace o poloze škrtící klapky.Když jsou jeho odporové dráhy již místy prodřené,dělá motor pravé divy. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.