Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

Jako Ferry... mám xenony od ledna, taky s automatickým rozsvěcením a stále v pohodě. :) H7/5000K. Jen mně štve, že tenkrát nebyly běžně k sehnání tenký ballasty... s umístěním těch standardních do 206ky je trochu boj. :)

tom406: 10 000K? Ty jsi blázen... :D

Odesláno
Původně zaslal: Choze406

Docela by me zajimalo jakou to ma 10000K barvu...nebyla by nejaka fotka ?

ja mam 6000K a to uz je docela modra :myslim

10t K je uz hodne modra

Lichtfarben.jpg

[upravil dne 13/12/08 Ferry]

Odesláno
Původně zaslal: Ferry

mam je rok, najeto 34tis km s automatickym rozsvecenim a zcela bez problemu

Hele, Ferry, jak to provozuješ při startech když už je tma? Normálně nastartuješ a pak teprve přepínáš světla do pozice pro normální svícení? (předpokládám že se zhasnutou palubkou potmě nejezdíš...)

Proč se ptám - říká se, že výbojky se častým rozsvěcením ničí. A takhle, když má člověk denní svícení, tak se xenony rozsvítí při nastartování, ale pak přepínám do pozice pro klasický svícení, čímž xenony zase zhasnou a znovu se rozsvítí. Většinou sem to řešil tak, že sem krátce před nastartováním přepnul světla na parkovačky, nastartoval a pak až rozsvítil světla, ale je to vopruz. Podobně při dojezdu, prvně sem zhášel motor a pak až světla, když bych prvně \"zhasnul\" světla, tak vlastně pohasnou a zase se rozsvítí, což mi přijde taky zbytečný.

Tak by mě zajímalo, jak to řešíte ostatní, kdo máte xenony a denní svícení :)

Btw: Vždycky se najde nějakej blbec, kterej de proti proudu, takže já se dneska pro změnu stal H.I.D negativním :aut

[upravil dne 13/12/08 MirasCC]

Odesláno
Původně zaslal: MirasCC

Původně zaslal: Ferry

mam je rok, najeto 34tis km s automatickym rozsvecenim a zcela bez problemu

Hele, Ferry, jak to provozuješ při startech když už je tma? Normálně nastartuješ a pak teprve přepínáš světla do pozice pro normální svícení? (předpokládám že se zhasnutou palubkou potmě nejezdíš...)

Proč se ptám - říká se, tak výbojky se častým rozsvěcením ničí. A takhle, když má člověk denní svícení, tak se xenony rozsvítí při nastartování, ale přepínám do pozice pro klasický svícení, čímž xenony zase zhasnou a znovu se rozsvítí. Většinou sem to řešil tak, že sem krátce před nastartováním přepnul světla na parkovačky, nastartoval a pak až rozsvítil světla, ale je to vopruz. Podobně při dojezdu, prvně sem zhášel motor a pak až světla, když bych prvně \"zhasnul\" světla, tak vlastně pohasnou a zase se rozsvítí, což mi přijde taky zbytečný.

Tak by mě zajímalo, jak to řešíte ostatní, kdo máte xenony :)

Btw: Vždycky se najde nějakej blbec, kterej de proti proudu, takže já se dneska pro změnu stal H.I.D negativním :aut

Taky jsem HID pozitivní s denní automatikou. Při správném zapojení (a používání hlavních světel pro denní svícení) se mi po nastartování světla rozsvítěj i s palubkou. Pak při standartním přepnutí do \"nočního režimu\" mi teda světla nebliknou.
Odesláno
Původně zaslal: Edison

Při správném zapojení (a používání hlavních světel pro denní svícení) se mi po nastartování světla rozsvítěj i s palubkou. Pak při standartním přepnutí do \"nočního režimu\" mi teda světla nebliknou.

Čemu říkáš správný zapojení? Většina místních si naopak myslí, že správný zapojení je takový, kdy při denní svícení palubka nesvítí - to je ostatně taky jednou z hlavních výhod denního svícení, páč se ti zbytečně nežhaví žárovičky v palubce (když tam žárovičky máš).

A jak to tak prosimtě zařídíš, že při přepínání z \"vypnutých\" světel, přes pozici parkovaček, na klasickou polohu pro svícení světla nebliknou? To si asi při tom přepínání hodně rychlej, co? :) Vždyť je přeci blbost, aby na parkovačky svítily i hlavní světla, takže je to i logický, že světla bliknou. Tak jak to máš zařízený :myslim

Odesláno

Snadno... Denní svícení je spřažený s parkovačkama a nastartovanym motorem. Parkovačky plus hlavní se rozsvítěj po nastartování. Logika držení proudu tyristorem je vzatá od obrysovek, takže při zapínání \"nočního reřimu\" ke zhasnutí nedochází. Teda podínkou je kíček v poloze provoz (běžící motor) plus pochopitelně před tím došlo k nastartování. A neběží to na parkovačky, e odtoho jen vztažená ta logika. Celý jsem si to dělal sám a po velkém přemýšlení. Ještě tam mám další logiku kvůlivá mlhovkám. Nevím, jestli se to dá slovně popsat a schema se mi fakt malovat nechce.

Odesláno

Při správném zapojení (a používání hlavních světel pro denní svícení) se mi po nastartování světla rozsvítěj i s palubkou. Pak při standartním přepnutí do \"nočního režimu\" mi teda světla nebliknou.

Čemu říkáš správný zapojení? Většina místních si naopak myslí, že správný zapojení je takový, kdy při denní svícení palubka nesvítí - to je ostatně taky jednou z hlavních výhod denního svícení, páč se ti zbytečně nežhaví žárovičky v palubce (když tam žárovičky máš).

A jak to tak prosimtě zařídíš, že při přepínání z \"vypnutých\" světel, přes pozici parkovaček, na klasickou polohu pro svícení světla nebliknou? To si asi při tom přepínání hodně rychlej, co? :) Vždyť je přeci blbost, aby na parkovačky svítily i hlavní světla, takže je to i logický, že světla bliknou. Tak jak to máš zařízený :myslim

Ještě... do podsvětlení palubky jsem nehrabal, to je tak, jak bylo, tedy s obrysovkama, který při denním svícení hlavními světly svítit musí.
Odesláno

Do auta se mi teď nechce, abych to zkoumal, nicméně řekl bych, že parkovačky mi s hlavníma při denním svícení svítí taky. Ale jistej si tím nejsem. Že nesvítí palubka na druhou stranu zcela jistě vím :D

Jestli tomu dobře rozumím, tak ty zhasneš xenony jedině tak, že vypneš zapalování :myslim To asi není zrovna ideální ne?

A když ti svítí všechno, proč vlastně máš potřebu přepínat do polohy pro klasický svícení?

Nicméně píšeš že máš vlastní spešl zapojení, takže od tebe se toho asi moc nedozvím, já mám denní svícení vyrobený obligátní výměnou dvou propojek za relátka a chová se to jak píšu. Tak sem čistě ze zvědavosti chtěl vědět, jak se stejně fungujícím denním svícením zacházejí ostatní.

Odesláno

MirasCC: já to dělám přesně tak, jak popisuješ. Zapnu parkovačky, nastartuju, zapnu hlavní. Při vypínání nejdřív vypnu motor a pak světla. Zvykl jsem si na to a nijak zvlášť mně to neobtěžuje. :) Pokud potřebuju rozsvítit palubku a běží mi motor, tak buď využiju zpožděné reakce BSI a přepnu to tak rychle, že to ani neblikne, a nebo to holt škrtne znova. Ony se ty výbojky taky nepos**ou. :D

Edison: správně při denním svícení nemá palubka svítit. V mém případě ztlumí osvětlení automatické klimy a ta pak jde blbě přečíst, plus rozsvícení podsvětlení u stříbrné přístrojovky Jaeger taky za dne čitelnosti zrovna nepřidá. Jsou auta, kde je jedno, jestli přístrojovka svítí, nebo ne a jde to přečíst ve dne normálně (třeba Fábie), ale moje 206ka fakt není tenhle případ. Jinak, to, co píšeš, se dá použít jen v případě, kdy si denní svícení zadrátuješ dodatečně. U novějších ročníků jde ale řešit programovou aktivací v BSI a v takovém případě přístrojovka nesvítí.

Odesláno

Do auta se mi teď nechce, abych to zkoumal, nicméně řekl bych, že parkovačky mi s hlavníma při denním svícení svítí taky. Ale jistej si tím nejsem. Že nesvítí palubka na druhou stranu zcela jistě vím :D

Jestli tomu dobře rozumím, tak ty zhasneš xenony jedině tak, že vypneš zapalování :myslim To asi není zrovna ideální ne?

A když ti svítí všechno, proč vlastně máš potřebu přepínat do polohy pro klasický svícení?

Nicméně píšeš že máš vlastní spešl zapojení, takže od tebe se toho asi moc nedozvím, já mám denní svícení vyrobený obligátní výměnou dvou propojek za relátka a chová se to jak píšu. Tak sem čistě ze zvědavosti chtěl vědět, jak se stejně fungujícím denním svícením zacházejí ostatní.

Mno.. nevím, proč by to nebylo ideální... Když chci jet, mám nastartováno, když nechci, nemám nastartováno. To přepnutí na \"noční\" je z oho důvodu, že samodrž na dálkový v nulové poloze nefunguje. Krom toho se chystám ještě na jednu drobnou úpravu ohledně LWR. Při denním se to sklopí nejníž, na noční do polohy dané kolečkem. Bude to mít dva efekty, přičemž jeden je zajímavej: Pohybsvětel obdobně, jako při skučečném automatickém LWR. Tedy \"náhodného pozorovatele\" by to možná mohlo i zmást tak, že vozidlo je skutečně automatickým LWR vybaveno, jak požadují předpisy pro xenony. ;-) Jinak já si to zapojení denního dělal sám, protože jsem jednak ještě řešil vazbu s mlhama a jednak mi nevyhovovala logika. Moje úprava je pochopitelě řešena jako vratná.
Odesláno
Původně zaslal: Fakir

MirasCC: já to dělám přesně tak, jak popisuješ. Zapnu parkovačky, nastartuju, zapnu hlavní. Při vypínání nejdřív vypnu motor a pak světla. Zvykl jsem si na to a nijak zvlášť mně to neobtěžuje. :) Pokud potřebuju rozsvítit palubku a běží mi motor, tak buď využiju zpožděné reakce BSI a přepnu to tak rychle, že to ani neblikne, a nebo to holt škrtne znova. Ony se ty výbojky taky nepos**ou. :D

Edison: správně při denním svícení nemá palubka svítit. V mém případě ztlumí osvětlení automatické klimy a ta pak jde blbě přečíst, plus rozsvícení podsvětlení u stříbrné přístrojovky Jaeger taky za dne čitelnosti zrovna nepřidá. Jsou auta, kde je jedno, jestli přístrojovka svítí, nebo ne a jde to přečíst ve dne normálně (třeba Fábie), ale moje 206ka fakt není tenhle případ. Jinak, to, co píšeš, se dá použít jen v případě, kdy si denní svícení zadrátuješ dodatečně. U novějších ročníků jde ale řešit programovou aktivací v BSI a v takovém případě přístrojovka nesvítí.

Měl jsem o zapojený taky tak, že světla zhasla až po vypnutí spotřebičů, ale mě to vadilo, tak jsem to přepojil. Jinak není stanoveno, že palubka při denním svítit NESMÍ, ale že NEMUSÍ, což je podstatný rozdíl. Nevidím problém v tom, že mi svítí. No.. kdyby někdo chtěl, tak předvedu, jak mi to chodí.
Odesláno

Fakir: Tak to si mě uklidnil, ze začátku sem si říkal, jestli nebudu za trotla, když budu tenhle \"program pro údržbu výbojek\" provozovat :D Je mi jasný, že nějaký to rozsvícení navíc už těm výbojkám zas tak moc neublíží. Ale typicky teď v zimě, kdybych na to kašlal, téměř každý nastartování znamená prakticky dvoje rozsvícení výbojky, což je dost zbytečný. Chtělo by to někde na šikovným místě přepínač, denní svícení ON/OFF, to by byl asi ideál.

Edison: Proč to není ideální? Třeba proto, že občas člověk stojí s nastartovaným motorem a přitom nechce mít rozsvícený světla. Důvodů bych vymyslel víc, typicky potřebuju někde stát delší dobu, tak aby mi nebyl zima, nechám nastartováno, ale světla, když už je nezhasnu, aspoň přepnu na parkovačky.

A vzpomněl sem si ještě na železniční přejezdy - není náhodou někde v zákoně psáno, že když stojíš před přejezdem do kopce, měl bys zhasnout světla, abys neoslňoval protistojící?

Odesláno

A čím svítíš???

psal jsem, že automatické rozsvěcení jsem si nechal deaktivovat, ne že jsem odpojil světla:aut

takže až nastartuji, otočím páčkou a svítím, že;)

navíc na aut. světla si člověk strašně rychle zvykne a to mi dělalo problém v práci, protože služební Land Rovery to nemaj a občas jsem vyjel bez světel:cool:

Odesláno

Fakir: Tak to si mě uklidnil, ze začátku sem si říkal, jestli nebudu za trotla, když budu tenhle \"program pro údržbu výbojek\" provozovat :D Je mi jasný, že nějaký to rozsvícení navíc už těm výbojkám zas tak moc neublíží. Ale typicky teď v zimě, kdybych na to kašlal, téměř každý nastartování znamená prakticky dvoje rozsvícení výbojky, což je dost zbytečný. Chtělo by to někde na šikovným místě přepínač, denní svícení ON/OFF, to by byl asi ideál.

Edison: Proč to není ideální? Třeba proto, že občas člověk stojí s nastartovaným motorem a přitom nechce mít rozsvícený světla. Důvodů bych vymyslel víc, typicky potřebuju někde stát delší dobu, tak aby mi nebyl zima, nechám nastartováno, ale světla, když už je nezhasnu, aspoň přepnu na parkovačky.

A vzpomněl sem si ještě na železniční přejezdy - není náhodou někde v zákoně psáno, že když stojíš před přejezdem do kopce, měl bys zhasnout světla, abys neoslňoval protistojící?

Ono by to šlo zrealizovat jednoduchým přepojením, nebo jen zařazením vypínače automatiky denního svícení, taky to bylo u mě jako varianta, ale pak jsem si to rozmyslel a udělal to takto. Proti předpisům to nejni a mě to vyhovuje. K těm přejezdům.. Pokud STOJÍM před přejezdem, zhasínám motor. Pokud je to vnoci, není problém to na obrysy s vypnutým motorem přepnout. JÍZDA bez světel je však zakázána, tkaže opět vše podle foršryftu. ;-) Jak říkám, klidně předvedu.

[upravil dne 13.12.2008 Edison]

Odesláno
Původně zaslal: Tommy306

A čím svítíš???

psal jsem, že automatické rozsvěcení jsem si nechal deaktivovat, ne že jsem odpojil světla:aut

takže až nastartuji, otočím páčkou a svítím, že;)

navíc na aut. světla si člověk strašně rychle zvykne a to mi dělalo problém v práci, protože služební Land Rovery to nemaj a občas jsem vyjel bez světel:cool:

Takže výbojky vůůůůbec nešetříš. Takže v tom nevidím hlavně to, cos psal, že je deaktivací denního svícení šetříš, proto jsem se ptal. Mě zase dělalo problémy to, že jsem autmatiku neměl, neb všechny naše služební auta jí maj a měl jsem to i na feldě, kde to bylo výýýýrazně jednodušší to udělat (jedna dioda z potenciálu 15 na obrysovky a ponechaná zaplá hlavní světla vypínačem, to chodilo naprosto spolehlivě a správně).

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...