Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Co byste si před 28 lety vybrali? Tagoru nebo 604ku? Aneb zajímavé srovnání.

Co byste si před 28 lety vybrali? Tagoru nebo 604ku? Aneb zajímavé srovnání.  

1. 1. Co byste si před 28 lety vybrali? Tagoru nebo 604ku? Aneb zajímavé srovnání.

• Prosím přihlaste se nebo zaregistrujte, abyste mohl hlasovat v této anketě .

Recommended Posts

Odesláno
Původně zaslal: Marcel505

Původně zaslal: MichalTalbot

...

Marceli, máš přehled výbavy u 604?

Víš, tohle jsem právě Michale nechtěl porovnávat, protože na tom bude vidět, že Tagora byla prostě výbavou dál.

Ale když jinak nedáš:

SL - karburátor. Motor PRV V6.

TI - vstřikování. Motor PRV V6.

STI - totéž co TI ale lepší interiér. Motor PRV V6.

GTI - ještě silnější TI. Motor PRV V6.

2,3TD a 2,5TD prostě čtyřválec v řadě.

Výbava se víceméně nedělila podle verze/označení, ale většinou byla shodná nebo na přání. Nelze říct že něco měla jen lepší verze, když i SL (nejchudší verze) měla šíbr a klimu.

Takže to vezmu z textu Michala:

sériová výbava: el. okna všech oken (byť jsou ve dveřích záslepky, tak každá 604 měla 4x el.okna-ty záslepky jsou pro nouzové zavření v případě poruchy el. motůrků takovou kličkou), ovládání zadních oken na palubce a zablokování zadních ovladačů, centrální zamykání (podtlakem - později i na kufr a víčko nádrže), servo, check control (spíš bych řekl varovné indikace na přístrojovce: dobíjení baterie, tlak oleje v motoru, varovná signalizace brzd.destiček-všechny 4 kola, ano 604 měla 4x kotouče, Tagora myslím že ne), na přístrojovce dále otáčkoměr, budík teploty motoru a stavu paliva - první modely neměli kontrolku značící rezervu v nádrži!, pásy vzadu asi od roku 80 (dřív bez úchytů, nemožnost domontovat). Sedadlo řidiče - čím blíž volantu, tím výše. Zadní opěrky hlavy - no nevím jak to nazvat, ale mrkněte na obrázek - 604 má vysoké zadní sedačky. Kapsy na zadní straně př.sedadel. Zadní okno vyhřívané. Lampička vepředu klasicky u vnitřního zpětného zrcátka, na nohy spolujezdkyně :D a vzadu nalevo i napravo.

Za příplatek: automat (vyjma dieselů), tempomat (měli i diesely s manuálem!), klimatizace, tónovaná skla, kožený interiér, el.šíbr, stěrače předních světel, kapalinové sklápění předních světel, rádio, zadní reproduktory (později, u nového modelu), 604 neměla vyhřívání sedaček.

Peugeot 604 měl prostě smůlu. Jelikož jej moc brzy prozradily, byli nuceni ho představit veřejnosti a nabídnout verze k prodeji. Bohužel auto nebylo dodělané a tak mělo ze začátku jakési mouchy.

604ka měla další smůlu v podobě ropné krize. Proto se nečekaně odbyt zmenšil.

Ani rok 1980 ji nezachránil. V tomto roce se začli obyčejné 604ky upravovat v karosárně Heulitz na prodloužené, vybavené třeba barem, stolkem, či další řadou sedačkek.

Nepomohla ani modernizace vozu - místo chromového zrcátka dali plastová, místo chromových cedulek dali plastové a zmizelo logo \"604\" z přední kapoty. Velkou chybou bylo ponechání původního interiéru - nedoznal podle mě žádné změny (kromě jiných páček - už klasika blikač, klakson a světla vlevo, stěrače vpravo; předtím blikače vpravo+klakson, stěrače a světla vlevo), což proti 505ce v roce 1980 byl rozdíl.

604ka se vyráběla ještě v letech 1985-6 a snad ještě v roce 1987 se doprodávala - a teď se na ni podívejte, a vzpomeňte si, co jste si mohli v roce 1987 pořídit:

-505 nový model

-305 nový model už s motory XU

-205 bez komentáře

-405 starý model

Takže 604 rozhodně nebyla středem pozornosti a v roce 1986 se stáhla z nabídky automobilky Peugeot.

[upravil dne 7/12/2008 Marcel505]

Já to ani moc neberu jako srovnávání, spíš jako připomenutí milovníkům nových aut to, že už před téměř 30ti lety byly naše oblíbené značky dál, než některé současné.

Jak to bylo u Peugeotu se zárukou? Talbot třeba poskytoval záruku 6 let na karoserii a 2 roky na mechanické části.

Jinak ještě k té výbavě - kontrolky na olej, dobíjení a rezervu paliva, stejně jako budíky na teplotu vody, stav paliva, otáčkoměr, kapalinové sklápění předních světel (do osmi poloh), rádio, zadní reproduktory, vyhřívání zd.okna a lampičky i vzadu - to jsem ani nepsal, to je samozřejmost ;) SX měla i tlakoměr oleje a potenciometr dobíjení.

Jinak Tagora měla taky 4x kotouče (k motoru V6 jako u 604) a co jsem donedávna nevěděl, tak ve verzi 2,3DT byla k mání jak s 5ti stupňovým manuálem, tak s automatem. Na ty stěrače př.světel jsem zapomněl, ale viděl jsem je snad jen jednou.

Myslím, že 604ka na tom byla s prodeji ještě parádně ve srovnání s Tagorou. Ta se měla prodávat už v roce 76 (a to by byla na tu dobu neskutečná kára), jenže kvůli průtahům s převzetím Simky PSA a změnou jména na Talbot, se představení posunulo až na rok 80 a to už bylo moc pozdě. A pak 505ka už byla o kus modernější, brzy se objevil Renault 25 a pak revoluční Ford Sierra, nemluvě třeba o Mercedesu W124. Zkrátka a dobře Tagoru měli představit v roce 76 a 604ku měli modernizovat nejpozději v roce 80, myslím, že by se psala úplně jiná historie, co se postavení francouzských značek v tomto segmentu týče.

Jenže prodejní úspěch nebo neúspěch auta se neodvíjí od jeho kvalit, podívej se třeba na úspěch Volkswagenu. Brouk je naprosto přiblblý auto, nemá výkon, má tragický jízdní vlastnosti a žádnou výbavu, a přesto se toho nesmyslu prodaly miliony. Pak jakou dobu vyráběli Golfa, Polo a Passata, kde zase - výkon k obsahu daleko zaostával za konkurencí, výbava končila u šaltpáky a volantu a pokrok snad muselo být ve Volfsburgu zakázaný slovo. No a podívej se do jakýho megakoncernu se to vyvinulo, no je tohle spravedlivý? Není! :D

Odesláno

MichalTalbot:

Ale je to Michale srovnání, stejně tak bychom mohli porovnávat dvě ségry nebo sestřenice, zda náhodou není její sestřenice třeba v něčem lepší (lepší sedák, vzrušivější výraz, lepší přítulné vlastnosti, výdrž apod.).

Záruka si myslím byla stejná - 6 let na karoserii jsem někde četl.

O té výbavě, prostě 604ka nemá nic, Tagora Trip Computerem překvapila, to měla až 505ka v roce 84!

Kotouče - ale Tagora GL a GLS a TD měla vzadu bubny ne? Právě že všechny 604ky měli 4x kotouče. Teda jistý si nejsem u jedné možnosti, prý se dělala benzínova s řadovým čtyřválcem 2 litry, ale to jsem četl jen jednou a ani v typizaci jsem to nenašel. Takže 604ka měla v benzínu jen jedinou verzi motoru - a to PRV V6.

Ano, 604ka se dejme tomu prodávala, ale protože to byla známá značka a luxus nad 504kou.

Řekl bych ale, že ani starý model 505ky na Tagoru nemá, nový model možná.

Ano, 604ku modernizovali v roce 80, ale žádná velká změna to nebyla!

Odesláno

Jo zapomněl jsem ty ceny (z jednoho testu):

_______________________Prix France

Talbot Tagora GLS 2155 ccm__64 400 F

Citroën CX Athena 1995 ccm__61 700 F

Peugeot 505 STI 1995 ccm___62 200 F

Renault 20 TX 2165 ccm_____61600 F

Peugeot 604 2664 cm SL:____56400 F TI:_63400 F (rok 1980)

[upravil dne 7/12/2008 Marcel505]

Odesláno
Původně zaslal: MichalTalbot

Marceli, cenu Tagory SX tam nemáš?

Jmenuji se snad MarcelTalbot? :D

Promiň, ale nemám. Mám výčet cen 604ky od začátku do konce výroby apod.

Cenu Tagory SX snad někde vyštracháš... Já bych to zase hledal půl dne...

Takže to neposloužím.

Odesláno

Osobně se mi víc líbí 604ka - měl jsem možnost hodně z blízka vidět Řebíkovu a fakt je to pěkné a pohodlné auto (fotky Tagory ve mě zanechaly spíš smíšené pocity - zatímco 604 mi přijde opravdu zdařilá a ve své době to musel být kočár).

[upravil dne 10/12/2008 Medvěd]

Odesláno

A první verze 604 myslím, že do roku 78 měli tento černý interiér (který se mi líbí víc :) )

Ale jinak srovnávat Tagoru a 604ku je těžký, 604ka ta prostě patří do 70let, Tagora do těch 80tých, je to na těch autech vidět. Ale stejně bych si vybral radši 604ku i když Tagora je taky pěknej kočár jak jsem viděl na srazu ;)

post-0-14109603603837_thumb.jpg

Odesláno
Původně zaslal: Driver

A první verze 604 myslím, že do roku 78 měli tento černý interiér (který se mi líbí víc :) )

Ale jinak srovnávat Tagoru a 604ku je těžký, 604ka ta prostě patří do 70let, Tagora do těch 80tých, je to na těch autech vidět. Ale stejně bych si vybral radši 604ku i když Tagora je taky pěknej kočár jak jsem viděl na srazu ;)

do 77

Jak to? 604ka dostala v roce 1980 facelift takže ji MŮŽEME srovnávat s Tagorou. Její smůla, že neudělali novou palubku a budíky.

Medvěd: Ano, tenkrát to byl kočár, ale to byli (tyhle dvě sestřenice) auta, který by si normální smrtelník prostě nekoupil.

Odesláno

Prosím o definici \"normálního smrtelníka\", i v ČR se v té době běžně (v TUZEXu) prodával Renault 20, což je podle Tvých ceníků srovnatelné auto.

Odesláno
Původně zaslal: Marcel505

do 77

Jak to? 604ka dostala v roce 1980 facelift takže ji MŮŽEME srovnávat s Tagorou. Její smůla, že neudělali novou palubku a budíky.

Medvěd: Ano, tenkrát to byl kočár, ale to byli (tyhle dvě sestřenice) auta, který by si normální smrtelník prostě nekoupil.

nevím co myslíš faceliftem, jestli jiný zrcátka nebo plastový nápisy místo kovových. Já to myslel s tím srovnáním jako vývojově, že ta 604 je prostě o pár let starší a je to na ní vidět.

Odesláno
Původně zaslal: Medvěd

Prosím o definici \"normálního smrtelníka\", i v ČR se v té době běžně (v TUZEXu) prodával Renault 20, což je podle Tvých ceníků srovnatelné auto.

Normální smrtelník - člověk běžného povolání, který si vydělal v životě na živobytí plus něco na zábavu a na obyčejné auto na dojíždění do práce.

Ano, ale Renault 20 by se mohl rovnat tak 405ce, možná 505ce, ale ne 604ce.

604ce se může rovnat tak maximálně Renault 30. Snad abych udělal jejich srovnání... ;)

Odesláno

nevím co myslíš faceliftem, jestli jiný zrcátka nebo plastový nápisy místo kovových. Já to myslel s tím srovnáním jako vývojově, že ta 604 je prostě o pár let starší a je to na ní vidět.

Facelift to je. Krom zrcátek a nápisů se do předních světel dávali už H4ky a ne ty 40W/45W, mělo to už klasický páčky pod volantem a pár dalších drobností.

Kdyby 604ka dostala v roce 80 pořádný facelift, Tagoře a dalším by se mohla rovnat lépe. Vždyť v roce 79 vyjíždí 505ka, s přístrojovkou rozhodně bohatší než má 604ka.

Takže ano, 604ka vypadá staře, ale protože se neudělal pořádný facelift. Proč? - protože si na to svým nízkým prodejem prostě nevydělala.

Podívej se na 305, 405, 505, 605 - když facelift, prostě změna na nový model, tak se změnil jak interiér, tak exteriér. Prostě pořádná razantní změna.

A tyhle vozy, když byli v autosalonu, se furt ještě mohli rovnat i novějším vedle stojícím.

Za to 604ka ve své době těžko - vem si to, že bys přišel v roce 1985 k Peugeot dealerovi a tam by stála 205ka, 305ka nový model, 309ka starý model, 505 nový model a 604ka (nový model). 604 v tomto spojení vypadá dost staře, zejména interiérem, byť luxusním, ale chyba je jen v tom, že neproběhl pořádný facelift.

Tagoru bys mohl zpracováním interiéru ještě rovnat s nějakým vozem ze začátku 90 let.

[upravil dne 11/12/2008 Marcel505]

Odesláno
Původně zaslal: Petr0604

Třeba s prvním favoritem, alespoň interiérem ;)

Tak až takhle moc jsem to nemyslel, třeba s nějakým jiným západním vozem... ;)

Odesláno

Jak se tady už psalo, 604 je designově zastaralejší, ale u mě favorit ;-), je to holt Peugeot, mi se až tak nelíbí ten futurismus jaký je u Tagory i když je decentní takže je to ještě fajn, ale co měl Renault to už bylo na mě moc.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...