Ticcino Odesláno 26. červen 2008 Odesláno 26. červen 2008 Ahoj, prosím vás, co to je a k čemu slouží rezonátor? Nemám na mysli ten, co se dává na výfuk, aby to dělalo kravál. Mám na mysli to, co je na obrázku označeno šipkou. Je to taková krabice, přidělaná jen tak halabala (nacvaklá k rámu) do ní je díra. Krabice je docela lehká. Z ní vede hadice do další krabice, kde je vzduchový filtr. V serviceboxu je ta krabice popsaná jako rezonátor. K čemu to tam je? Díky. Citovat
hloze-ja Odesláno 26. červen 2008 Odesláno 26. červen 2008 Myslím, že proto jsou tyhle motory tak tichý . Takový tlumič sání. Citovat
Guest minimaxa Odesláno 26. červen 2008 Odesláno 26. červen 2008 kdepak tlumič, to bude naše známé \"kurvítko\" Citovat
kapa Odesláno 26. červen 2008 Odesláno 26. červen 2008 Tlumič sání (snižuje pulsaci vzduchu v sání ) + zlepšení průběhu výkonu a točivého momentu v určitém rozsahu otáček motoru ( v rezonanci - na místo laděného sání ) Citovat
Blizzard Odesláno 26. červen 2008 Odesláno 26. červen 2008 ...no, prostě to vyndej a dej tam filtr .. u 406 2.2 to bylo taky Citovat
hloze-ja Odesláno 26. červen 2008 Odesláno 26. červen 2008 Proc by mel mit dva filtry? Normalni filtr tam je a tuhle vec bych urcite nevyndaval. Jsem rad, ze mi to Kapa potvrdil. + ... - to me nenapadlo. Sice to asi neni tak dokonaly jako promenlivy sani, ale zas asi lepsi nez nic... a jednodussi Citovat
Guest Scratch Odesláno 26. červen 2008 Odesláno 26. červen 2008 je to kvuli tomu abys nemel propad otacek kdyz prudce akcelerujes, je to takovy vymenik, spise zasobnik vzduchu pro pripad akcelerace - proste abys mel dost vzduchu. Kdyz das sportovni filtr tak nic takoveho nepotrebujes a kroutak mas i tak lepsi, protoze motor saje primo ale bacha na teply vzduch... Citovat
Ticcino Odesláno 26. červen 2008 Autor Odesláno 26. červen 2008 Díky za odpovědi pánové. Já si to nějak přeberu. Kurvítko beru. Tlumič sání mi dává smysl. Zásobník vzduchu, to moc nechápu, kord, když je kolem vzduchu dost. Kdyby to byla tlaková nádoba s čerpadlem, tak to chápu, ale ona je to jen debilní krabice, ledabyle uchycená a žádné dráty tam nevedou. A ještě ke všemu vstupní otvor do \"krabice\" je menší než průměr hadice, co vede z ní. Já si ještě myslel, že to je taková pojistka na stříkající vodu, aby se nenasála do filtru. Citovat
Fakir Odesláno 26. červen 2008 Odesláno 26. červen 2008 Ticcino: Během chodu motoru se díky přerušovaným sacím cyklům sloupec vzduchu v sacím potrubí rozkmitá. To si lze představit jako tlakové vlny, vznikající setrvačností pohybující se masy vzduchu, která v určitém okamžiku narazí na překážku (ventil). Tyto tlakové vlny se odráží mezi ventily a otevřeným koncem potrubí (ano, od něj se díky rozdílu tlaků taky odrazí) a mohou nastat dvě možnosti. V prvním případě přijde tlaková vlna k ventilu v okamžiku jeho úplného otevření a do válce v podstatě pohybující se masa vzduchu vstoupí téměř sama (motor nemusí k plnění daného válce vykonávat práci, nebo je mu to přinejmenším velmi ulehčeno), pak mluvíme o rezonančním plnění, které je velice efektivní. Problém je, že toho lze dosáhnout jen v určitém úzkém spektru otáček (rezonanční frekvence je přímo závislá na délce a objemu sacího potrubí), proto to využívají především závodní motory. Přirozeně může nastat i druhá možnost - tlaková vlna se odrazí od zavřeného ventilu těsně před jeho otevřením. To jsou nejhorší podmínky k plnění válce, protože motor nejen že musí vykonat k naplnění válce práci, ale ta je oproti normálu ještě o něco větší, protože se musí \"přetahovat\" s tlakovou vlnou, jdoucí opačným směrem. V praxi se to projevuje různými poklesy na grafu točivého momentu v průběhu otáček. Rezonátor v sání běžného osobního auta je v podstatě prázdná krabice, vřazená do potrubí. Její funkcí je přidat svůj objem a tvar k sacímu potrubí, čímž mění jeho rezonanční vlastnosti tak, aby byly poklesy v průběhu točivého momentu posunuty nad hranici pracovních otáček. S nimi se posouvá samozřejmě i zdvihy vznikající při rezonančním plnění, ale to ničemu nevadí, protože je u běžného auta s velkým rozsahem pracovních otáček v praxi nevyužitelné. A jen tak mimochodem použití rezonátoru ztišilo sání, takže funguje i jako tlumič. Dáš-li sportovní filtr (tedy odstraníš sériové sací potrubí), může se projevit vliv rezonančního plnění. Ukáže se to na grafu z brzdy, kde mohou vzniknout právě mírné zdvihy a \"díry\". Citovat
sekaj Odesláno 26. červen 2008 Odesláno 26. červen 2008 Něco na ten spůsob má teda i muj motor.Já sem si říkal,proč je sací potrubí vyvedený z filtru do tý piksly.A hle tady je odpověď . Citovat
AnotherOne Odesláno 26. červen 2008 Odesláno 26. červen 2008 Původně zaslal: Fakir Ticcino: Během chodu motoru se díky přerušovaným sacím cyklům sloupec vzduchu v sacím potrubí rozkmitá. To si lze představit jako tlakové vlny, vznikající setrvačností pohybující se masy vzduchu, která v určitém okamžiku narazí na překážku (ventil). Tyto tlakové vlny se odráží mezi ventily a otevřeným koncem potrubí (ano, od něj se díky rozdílu tlaků taky odrazí) a mohou nastat dvě možnosti. V prvním případě přijde tlaková vlna k ventilu v okamžiku jeho úplného otevření a do válce v podstatě pohybující se masa vzduchu vstoupí téměř sama (motor nemusí k plnění daného válce vykonávat práci, nebo je mu to přinejmenším velmi ulehčeno), pak mluvíme o rezonančním plnění, které je velice efektivní. Problém je, že toho lze dosáhnout jen v určitém úzkém spektru otáček (rezonanční frekvence je přímo závislá na délce a objemu sacího potrubí), proto to využívají především závodní motory. Přirozeně může nastat i druhá možnost - tlaková vlna se odrazí od zavřeného ventilu těsně před jeho otevřením. To jsou nejhorší podmínky k plnění válce, protože motor nejen že musí vykonat k naplnění válce práci, ale ta je oproti normálu ještě o něco větší, protože se musí \"přetahovat\" s tlakovou vlnou, jdoucí opačným směrem. V praxi se to projevuje různými poklesy na grafu točivého momentu v průběhu otáček. Rezonátor v sání běžného osobního auta je v podstatě prázdná krabice, vřazená do potrubí. Její funkcí je přidat svůj objem a tvar k sacímu potrubí, čímž mění jeho rezonanční vlastnosti tak, aby byly poklesy v průběhu točivého momentu posunuty nad hranici pracovních otáček. S nimi se posouvá samozřejmě i zdvihy vznikající při rezonančním plnění, ale to ničemu nevadí, protože je u běžného auta s velkým rozsahem pracovních otáček v praxi nevyužitelné. A jen tak mimochodem použití rezonátoru ztišilo sání, takže funguje i jako tlumič. Dáš-li sportovní filtr (tedy odstraníš sériové sací potrubí), může se projevit vliv rezonančního plnění. Ukáže se to na grafu z brzdy, kde mohou vzniknout právě mírné zdvihy a \"díry\". Citovat
hloze-ja Odesláno 26. červen 2008 Odesláno 26. červen 2008 Fakire opravdu děkuju za vyčerpávající odpověď, jsem rád, že jsem měl aspoň z 1% pravdu :D Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.