Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Cau, nemate nekdo pls nejake schema dvoustavoveho regulatoru? Nemuzu nejak nic najit. Nebo klidne neco jineho, potrebuju regulovat vykon peltierova clanku co ma odber 10A, nevim jestli by to slo normalne potakem + proti - ?

Odesláno

dvoustavovy psali v tom manualu co je k tomu na netu. Me je v celku jedno co. Proste nejak regulovat vykon, cili nejspis snizovat napeti, ale zarazi me tech 10A. Napadlo me dat potak mezi + a - tak jako volume u zesilovace, ale nevim jestli by to fungovalo.

Odesláno

Pokud dáš do série potenciometr, tak jsem zvědavej jakej - 10A dejme tomu při 10V je ztrátový výkon 100W, to by byl pořádnej poťák :) Koukni na stavebnice či moduly pulzních regulátorů, jinak ti to bude topit jak blázen. Mohl by to nabízet třebas Flajzar (www.flajzar.cz), nebo podobní prodejci, stačí pohledat.

Odesláno
Původně zaslal: oddie

Pokud dáš do série potenciometr, tak jsem zvědavej jakej - 10A dejme tomu při 10V je ztrátový výkon 100W, to by byl pořádnej poťák :) Koukni na stavebnice či moduly pulzních regulátorů, jinak ti to bude topit jak blázen. Mohl by to nabízet třebas Flajzar (www.flajzar.cz), nebo podobní prodejci, stačí pohledat.

prave ze ne do serie, ale paralelne, jako ze do skratu, to by myslim mohlo jit

Odesláno
Původně zaslal: f3Rd@

No to je samozřejmě blbost jak noha.

Odesláno

Není nad pulzní regulátor ... za celých 170,- Kč budu regulovat elektrické potahy (tahle myšlenka mě ještě neopustila :D )

Potenciometr je pro děcka !

Odesláno

proc? u regulace hlasitosti to funguje... :myslim

EDIT:kua nejak mi to uz elektrikarsky od skoly nemysli :(

[upravil dne 5/6/08 f3Rd@]

Odesláno

Mno, v Rusku, když je -40 °C tak jak jsou za výkonový potenciometr 2 kW rádi, že ?

Vlastně mají dvě věci... regulátor VOLUME a přímotop :D

(jen to nesmějí pouštět moc nahlas)

Odesláno
Původně zaslal: vix

Není nad pulzní regulátor ... za celých 170,- Kč budu regulovat elektrické potahy (tahle myšlenka mě ještě neopustila :D )

Potenciometr je pro děcka !

kde ho maj? u flajzara jsem ho nenasel

Odesláno

proc? u regulace hlasitosti to funguje... :myslim

EDIT:kua nejak mi to uz elektrikarsky od skoly nemysli :(

[upravil dne 5/6/08 f3Rd@]

Nikde to takto nefunguje. Potenciometr můžeš předřadit buď jako předřadný proměnný odpor, nebo jako dělič. Pokud jej zapojíš jako paralelní proměnný odpor, záleži nej na tvrdosti zdroje, jak se to bude chovat - defakto v sérii s ním bude jen vnitřní odpor zdroje.

Odesláno

Nikde to takto nefunguje. Potenciometr můžeš předřadit buď jako předřadný proměnný odpor, nebo jako dělič. Pokud jej zapojíš jako paralelní proměnný odpor, záleži nej na tvrdosti zdroje, jak se to bude chovat - defakto v sérii s ním bude jen vnitřní odpor zdroje.

A jako delic je to jak? Nebo ze bych to zapojoval jako delic... :myslim

Odesláno

Dělič je jako jeden odpor sériově se spotřebičem, a jeden paralelně - a měníš velikost těch dvou odporů vůči sobě. Celek musí být pochopitelně zase dimenzován na tepelnou ztrátu odpovídající příkonu spotřebiče.

Odesláno
Původně zaslal: Vvitty

na potenciometr pro 10A zapomen. A nebo si zajdi pro nejaky vyrazeny odpor z tramvaji, kde se palil vykon pri brzdeni motorem :D

:D:D:D :super

Odesláno
Původně zaslal: Vvitty

na potenciometr pro 10A zapomen. A nebo si zajdi pro nejaky vyrazeny odpor z tramvaji, kde se palil vykon pri brzdeni motorem :D

to vim, ze by to vyhorelo... no zkusim doma jeste neco vymyslet..

pokud vas jeste neco nenarocneho napadne.. jnak asi vitezi ten delic

Odesláno

peltier jsem odzkousel, jede paradne, akorat jak jsem predpokladal moc topi a chladic to trochu nestiha. Napadla me vsak jeste jedna vec, na chladic dat snimac teploty a pri dosazeni treba 80°C by to vyplo peltier, jel by jen vetrak a chladil by dal chladic, az by to zchladlo, tak by se zas peltier sepnul. Spinany by to bylo asi pres rele. Ale nevim jak se ta potvora soucastka jmenuje. Termistor? Nebo jak? Kdopak si vzpomene jako prvni? :myslim

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...