Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno
Původně zaslal: Pája Rybišár

Ahoj lidi,,,jednoduchý dotaz mam použít polosyntetiku 10W40 nebo 15W40,,,,motor je už dost vyběhanej taže spíš ten hustší olej že??:mrkdíkezz...:papa

motor TU1M....:cool:

[upravil dne 29/3/2008 Pája Rybišár]

Já do své 1.1 se 150kkm dávám 15W40

• O 2 týdny později...
Odesláno

Dneska jsem to také řešil. Na víku motoru mám dokonce nálepku 5w40 :D

Zkontaktoval jsem se s předchozím majitelem a ten tam během cca 100tkm lil 10w40, takže jsem koupil totéž. Nemít tuto informaci, koupil bych 15w40. Jinak motor má cca 210tkm.

Odesláno
Původně zaslal: jarajarda

Dobrý dotaz, kamarád má 306 1.4 55kW, nalil tam 10w40. Auto mu občas za studena chcípá, prý by to mohlo být netěsností kroužků, pomohl by mu jiný olej?

Asi ťažko. 10W40 mádosť nízku viskozitu aby bol rozstreknutý po valcoch. Po zohriatí motora nech dá dulu nalievacie víčko na olej a pri naštartovanom motore priloží ruku. Pri tesných krúžkoch by nemal cítiť prúd vzduchu. Čím silnejší prúd vzduchu - tým horšie krúžky.

Odesláno

pastorek: hmm, takhle se testovali motory Mercedesů v ´90.

Taky jsou dobrý dubový piliny do diferáku a na výpustní šroub magnet :)

Když tohle nepomůže, tak pak jedině Woo-Doo panenka ;)

jarjarda: V oleji bych to nehledal :mrk

Jinak, ve svém dieselu mám 10W40, výrobce udával spíše 15W40.

Pro benzíny je jak 10W40 tak 15W40.

15W40 je lepší pro starší \"vyšeptané\" motory - podle mě se jimi nic nezkazí, 10W40 je zase lepší pro zimní starty, ale zase může u horších motorů mizet.

Jakou visklózní třídu si tam dáte je na Vás, důležitější je, aby olej splňoval specifikaci (API / ACEA) danou výrobcem ;)

Odesláno
Původně zaslal: vix

pastorek: hmm, takhle se testovali motory Mercedesů v ´90.

Taky jsou dobrý dubový piliny do diferáku a na výpustní šroub magnet :)

Když tohle nepomůže, tak pak jedině Woo-Doo panenka ;)

Ja viem že je to primitívnejšia metóda ako meranie tlakov vo valcoch, no na prvú orientáciu to stačí. Ak to bude fúkať ako fén, tak je to jasne krúžkami. Nie každý má doma tlakomer na kompresiu alebo 500 korún na zmeranie v servise. Nemusíš si preto robiť so mňa srandu.

[upravil dne 17/4/08 pastorek]

Odesláno

pastorek: třeba já mám vyvedeno odvětrávání klikovky na svém veteránu do ventilového víka. Takže podle tvého příspěvku bych neměl mít žádnou kompresi.

(ve ventilovém víku je otvor pro nalévání oleje a vývod na vzduchový filtr ... aerosol jde zpátky do sání)

proto ta narážka na´90.léta :)

To co říkáš, je hodně specifické, každý motor musí tak trochu dýchat... (on dýchá i nový motor, kdyby něco)

... když chceš vědět, v jakém stavu motor dooopravdy je, nech si změřit tlaky :)

Odesláno

\"třeba já mám vyvedeno odvětrávání klikovky na svém veteránu do ventilového víka. Takže podle tvého příspěvku bych neměl mít žádnou kompresi.\"

Neviem ako si prišiel k tomuto záveru, v tom príspevku nič také nie je. Je tam: \"Čím silnejší prúd vzduchu - tým horšie krúžky.\" Všetky bežné autá majú prepojené odvetranie kľukovej skrine so sacím potrubím, nielen tvoj veterán. To čo tam píšem má logiku. Čím horšia tesnosť krúžkov, tam väčší je únik tlaku do kľukovej skrine. Tento unikajúci tlak sa prejavuje prúdom vzduchu do otvetrania. Kto trochu pozná konštrukciu motora, hlavne utesnenie piestov, tak vie že krúžky majú vôľu v zámku a tými i pri novom motore uniká časť tlaku. Preto i nové motory \"dýchajú\".

Tá uvádzaná metóda rukou je jednoduchá orientačná a bezdemontážna metóda.

Neplatí iba pri motoroch s nepárnym počtom valcov.

Odesláno

Vixi , jak jsi to myslel s \"vyšeptanými\" motory? Nehodlám měnit olej jen proto, abych neměl tento punc na čele jako kus hovězího dobytka číslo na uchu. :)

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...