Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Výměna trakční baterie 3008 PHEV r.v. 2021

Recommended Posts

Odesláno

Dobrý den všem, chci Vás poprosit o názory / doplňující informace ohledně svolávací akce na Peugeot 3008, RV 2021. Mám PHEV s 1,6 Benzín, HYbrid4, mám ho koupené od souseda letos v 08/2025 a při komunikaci ohledně palubní nabíječky a dovozcem mi Peugeot CZ sdělil, že na moje auto je svolávací akce ohledně baterie a dnes mi Peugeot Domanský na ČM potvrdil, že mi baterku bezplatně vymění. Před koupí jsme si baterku nechával nezávisle testovat a vyšla mi po 4,5 roce v provozu kapacita baterie na 90%. Vrtá mi hlavou co za výměnou je ... nevíte, co je za důvod výměny? Jako na jednu stranu budu za novou baterku rád, na druhou stranu mám obavu, aby se v tom "nepošťourali" a nebyl problém na světě ... je měněná baterka lepší? 

Děkuji moc za názor za rady .... a Všem co mají PHEM doporučuji prověření, jestli také nemáte "nárok" na novou baterku, hezký den DR

Odesláno

Ahoj, určitě svolávačku absolvuj. O co jde nemám tucha, doporučuji se zeptat přímo v Peugeotu, co je tam za problém a posléze nám sem napsat získanou informaci. 

Můžeš trochu rozepsat o žití s Plug-in Hybridem? Jaký jsou specifika provozu z tvého pohledu? Klidně si založ vlákno v sekci Naše káry a tam můžeš postupně přidávat zkušenosti. Díky za informaci. Nad možností pořízení stejného typu pohonu přemýšlím do budoucna jako rodinného vozidla, tak mě zajímají osobní zkuenosti. :papa 

Odesláno

Ahoj, díky za info, no v Peugeotu jsem se již ptal, ale zatím bez reakce. Ale běžně fungují za 2-3 dny ... co jsem si zadal AI tak je důvod výměn následující: 

PEUGEOT 3008 (P84) a 508 (R8) PHEV vyrobené v rozsahu 12.03.2019 – 28.04.2021

Nedostatečná detekce závad v BMS / Battery management control unit (SW) — u části vozidel byla nasazena předchozí aktualizace softwaru, avšak aktualizovaný BMS stále nedetekuje určité režimy poruchy (angl. “cannot detect certain failure modes”). To znamená, že selhání na úrovni modulu/článku může zůstat nevědomě aktivní a vést k lokálnímu přehřívání. European Commission

Výrobní problém s ochrannou vrstvou zesilovací/deskové konstrukce baterie (reinforcing plate / cover) — u části batery packů nebyl nanesen ochranný vosk/žádná ochranná povrchová úprava; vniknutí vody → koroze → perforace krytu nebo desky → zvýšené riziko elektrického zkratu/mechanického namáhání packu → možné přehřátí/požár. Toto bylo součástí dřívějších svolávacích akcí. Vehicle Recalls+1

3) Proč se v některých případech mění celá trakční baterie (technické vysvětlení)

BMS plní primární bezpečnostní funkce: monitoruje napětí jednotlivých článků, teplotu (termistory/NTC na modulech), proud (shunt/ct), izolaci, provádí cell balancing, odpojí pack při poruše a komunikuje diag. daty do vozidlové sítě. Pokud SW logika/diagnostika nevykáže poruchu, nelze spolehlivě vyhodnotit, zda v packu existuje interní poškození (mikro-zkrat, separátor poškozený, lokální pnutí / koroze svorek). Proto: pokud diagnostika ukáže, že BMS nemůže garantovat bezpečnost packu nebo testy odhalí vnitřní poruchu, jedinou bezpečnou nápravou je výměna celého packu (odstraníte rizikový komponent a vrátíte vozidlo do provozuschopného a bezpečného stavu). Toto je uvedeno i v servisních instrukcích pro některé VIN-sady. European Commission+1

Odesláno

Tak mne vcera prisiel list z Peugeot od predajcu z BB (auto som kupoval uz jazdene), ze odporucaju nenabijat auto a hned kontaktovat servis. Zajtra rano mam termin v servise, tak dam vediet, ci menili baterku alebo co spravili.

20251001_154825.jpg

Odesláno

Ahoj, díky za reakci.

No mě nikdo žádné doporučení nedal, pouze jsem zajel do servisu a v servisu mě řekli, podle čísla baterky v autě, že baterie se musí komplet vyměnit.

Já jinak jezdím a nabíjím, bez omezení ... 

Co se mi podařilo zjistit přes AI, tak Peugeot měl problém s BMS, který nebyl schopen rozeznat "vadné články" baterky a ty odpojit z provozu, což mohlo vést k přehřátí a požáru baterie. Zkoušeli to řešit aktualizací BMS, ale někde to fungovalo, někde ne ... když to nefungovalo, tak se mění celá baterie.

Druhý důvod je žádná antikorozní úprava opláštění baterie, když plášť "prorezne", může to způsobit opět zkrat nebo požár ... opět se mění celá baterie ...

Tak asi tak ... díky za další info ... 

Odesláno

Tak dufam, ze i mne vymenia celu baterku, lebo ak je z vadnej serie, tak riesit to nejakym SW updatom, je dobra blbost.
Inac aj tu za da zistit, ci k tvojmu autu (VIN) je nejaka zvolavacia akcia: https://www.peugeot.sk/servis-a-prislusenstvo/popredajne-sluzby/zvolavacie-akcie.html

A co sa tyka nabijania, tak mi zo servisu povedali, ze nemam uz nabijat a prist idealne s vybitou baterkou, co uz aktualne aj mam.

Odesláno

Důvěřuj, ale prověřuj ... 🙂 uvidím jaké budu mít informace. Pak to projedu přes AI, dají se napříč Evropou získat statistiky a podrobné technické údaje ...

Odesláno

No aktualne zistujem, ze ten novy SW mi dodrbal rychle nabijanie (mam v aute priplatkove nabijanie 7,2kW) ...1x od "upgrade"som nabijal ako tak na plnu rychlost v pondelok (cca 2,9kWh za 30 minut), vcera vsak som zistil, ze mi auto zrazu nabija iba 16A (3,6kW), tak som to isiel preverit aj na inu nabijacku, kde to zacalo kratku chvilku nabijat 7kW, ale hned to kleslo na 4kW...dnes som to skusal opat v praci a 10 minut to nabijalo 27A (6,6kW) a potom to zacalo klesat k 16A a potom naspat na cca 25A a po minute to ostalo na cca 16-17A (4kW)...no som zvedavy ako toto vyreklamujem v Peugeote

Odesláno

Aha, tak to díky za info, já mám taky příplatkové rychlé nabíjení ... tak jsem zvědavý na moji zkušenost. Jinak doma nabíjím jen pomalu na 16A, mám to z elektrárny / gridu, tam mi to vyhovuje, u Lidlu nabíjím rychle, je to hezký fofr ... 🙂

• O 4 týdny později...
Odesláno (upraveno)

Ahoj všem, tak hlásím, že u mne proběhla výměna baterky komplet .... Jinak nepodařilo se Vám najít nějakou funkci aby člověk požád nedobíjel batrku do 100%, ale třeba jen do 90%, aby tolik netrpěla? Baterka má pro auto využitelných něco kolem 10 kWh, ale velká je 13,2 kWh ... Nemají do nabíjení do 80-90% vyřešené v tom rozdílu 13,2-10 kWh? Nevíte na fóru o někom kdo do PHEV a baterek a nabíjení vidí víc? 

Díky moc všem

Upraveno uživatelem DaRe74
Odesláno

Využitelná kapacita baterie není 100%, ale pouze nějakých 75-80% a to je z toho důvodu, jak baterie časem degraduje a snižuje kapacitu, tak si SW sahá na zbytek kapacity baterie tak, aby vypadalo, že má dlouhou životnost.. proto mohou garantovat 75% po 8 letech, ale musíš počítat s tím, že těch dalších 20-25% už máš taky KO.. tzn že degradace není 25% ale až 50%..  ale takto to mají všíchni, ne jen Stellantis.

To aby jsi mohl nabijet na 80-90% slibuje Stellantis roky, ale furt se k tomu nemají.. jediné funkční řešení je chytrý wallbox, který si dokáže s autem vyměnit informace a blokne ti nabijení při nastavených procentech ;) 

Odesláno

Ahoj, děkuji za info. No nejsem moc potěšen, ale v zásadě to odpovídá tomu co jsem si myslel, že tím "nadbytkem" dorovnávají stárnutí a vysvětluje se tím i to, proč stará baterie a nová baterie mají +/- pořád stejný dojezd. Myslel jsem si, že se s novou baterkou o něco zvýší dojezd, ale zatím to tak není ... 

Než jsem auto kupoval, v 08/2025, tak jsem si nechal nezávisle otestovat baterku a vyšel mi stav po 4 letech na 91%. Tak uvidíme jak to bude dále ... jinak níže foto nové baterky 

Foto3.jpg.4c0a6ae514add54c96dbc2210d2f0d8a.jpg

• O 3 měsíce později...
Odesláno

Tak nakoniec aj mne budu menit trakcnu bateriu. "kamuflaz" s updatovanym BMS nepomohla a pred tyzdnom po nabiti mi vyhlasilo chybu motora, cisto elektricky rezim nebol dostupny, iba hybridny...bateriu vybijat islo, ale nabijat ju nebolo mozne. po diagnostike v servise a schvaleni "zhora" mi objednali novu, len neviem kedy pride, lebo ju nevidel dostupnu ani na SK ani vo FR

Odesláno (upraveno)

Ahoj, no mě baterka šla z Polska, no ale jsem zvědavý jakou budeš mít zkušenost. Moje zkušenost je že původní baterka měla dojezd 50 km čistě elektricky a z nové teď v zimě dostanu tak 36km, v zásadě se rozhoduji, jestli začnu psát na Peugeot, co s tím, jestli mi nezměnili BMS nebo co ... Dříve jsem dojel přes Prahu do práce a zpět čistě elektricky 25+25km, teď jo mám jen do práce a kousek a pak zpět vrčím na motor ... těšil jsem se na vyšší výkon baterie, ale po výměně to šlo dolů ... Baterku mi měnili v 10/2025, teď je 02/2026, tedy pár cyklů už u baterky proběhlo a měla by být na svém, ale není ... 😞 pár foto z výměny

Foto10.jpg.ffad2c790713bba34507bae495e74032.jpgFoto8.jpg.66e251a78e0c4fd8167f5913cf39cde3.jpgFoto2.jpg.30dfd7fe4de26d6b9cd92e11d231fa0c.jpgFoto3.jpg.827d387087ddff5c24373396a57fd94d.jpgFoto7.jpg.6757b161f58374267c843ade6f1f4d8b.jpgFoto1.jpg.2f34adaf673ab8a8e73b1442cb2b9cf2.jpg

Upraveno uživatelem DaRe74
Odesláno

dik za foto

s tym dojazdom to neber tragicky, to bude vlastnost (zima/leto)...ja som tiez v lete dokazal spravit 40km a teraz v zime pri -10°C len nejakych 22km...akonahle sa otepli aj dojazd by sa mal zlepsit...ber to tak, ze zima ma vplyv na chemiu v baterke a zaroven auto potrebujes vykurovat a vsetko to taha z baterky...uvidis, ze ked sa otepli, tak budes mat dojazd opat 50km

• O 1 měsíc později...
Odesláno

Ahoj všem, tak musím potvrdit to co psal puq, teď se baterka zajela a dokážu z ní vyždímat reálných 50 km dojezdu. Jinak ještě postřeh z nabíjení - mám příplatkovou 7,2 kW nabíječku, takže umím nabíjet rychleji. Ale protože nabíjím z FVE / baterky u FVE, tak vidím výkon a profil nabíjení. Pokud jedu na nižší výkon nabíječky 8A-10A, tedy 1,8 - 2,3 kW, tak se auto nabije za cca 6-7 hodin. Křivka nabíjecího proudu je krásně hladká. Jakmile jdu na 13A a nebo 16A tak už jedu na 3,7 kW, což už mi přetěžuje na jedné fázi střídač, tak to moc nechci, ale zároveň nabíjecí křivka je zubatá, jako by to používalo nějaké pulzní nabíjení. Asi ne každý tohle vidí online v SW FVE, ale máte s tím nějakou zkušenost? Jak nabíjíte - pomalu nebo rychle? Myslím, že pro baterku je šetrnější to pomalé nabíjení ... Hladký průběh na foto v příloze, doplním ještě ten "zubatý" 

Díky za názory / zkušenosti ...

DR      

WhatsApp Image 2026-03-27 at 08.14.02.jpeg

Odesláno

Všeobecne platí, že čím nižší nabíjací prúd, tým optimálnejšie podmienky pre oxidačno-redukčné procesy na elektródach. Výsledkom je o čosi pomalšie znižovanie kapacity batérie, a teda predlžovanie jej životnosti. 

Odesláno

zubaty priebeh budes mat najskor kvoli menicu z FVE, lebo ja nabijam v praci na 16A (3.7kW) a nabija to stabilne a tak ako pisal Akoc, cim pomalsie nabijanie, tym lepsie pre baterku

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...