Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

Druhý týden v září jsme prožili na okružním tripu po Arménii s vypůjčenou Ladou Niva. Nedá mi to a musím jí věnovat příspěvek. Jak jsem zjistil, chodí na tohle fórum spousta řidičů s dávno zaschlými razítky v řidičském průkazu, které by to v mysli mohlo navrátit do chvil, kdy ten inkoust na razítku v růžové skládačce zvané řidičský průkaz byl ještě čerstvý a rozmazával se.

Niva se vyrábí od roku 1978 doteď. V průběhu let se ne zrovna viditelně měnila, ale základ je pořád stejný - malá hranatá karoserie, stálý pohon na všechna kola, uzávěrka diferenciálu, redukce, manuální převodovka.

Kus, který jsme měnili zapůjčený, byl vyroben na jaře 2024 a ke dni zapůjčení měl na tachometru 12450 km. Motor je 1,7 l, benzín, 81 koní. Vzhledem k datu výroby jde o kus, který díky účinným sankcím vůči Rusku nemohl dostat do výbavy některé z pokrokových prvků a více se tak přiblížil původnímu provedení z r.1978. Tedy - klasický karburátor, žádná stříkačka, žádná klimatizace, jen dvě elektricky ovládaná okénka, žádné ABS a také žádné airbagy. Obuty byly celoroční Pirellky.

S autem jsme najeli zhruba 1100 km, takže jsme si ho poměrně dobře vyzkoušeli. Výkon není nijak závratný, po rovině na dálnici po delším stání na plynu auto uhánělo i stovkou, ale pocitově to bylo tak dvě stě. Takhle rychle ale jelo jen vyjímečně, nejčastěji jsme jezdili ta šedesátkou , do kopců se plazili i třicítkou a kopce sjížděli na trojku - čtyřku, abychom v těch klesáních z více než 2000 metrů na necelých 1000 metrů nezavařili brzdy. Nejvyšší místo, kam jsme dojeli, bylo 2410 metrů nad mořen. Na palubní desce trvale svítila kontrolka kuřete, prý nějaký z minulých zákazníků natankoval jiný benzín, než prémiový.  Tedy nejspíše 92 oktanů. My jsme tankovali několikrát, většinou 95 oktanový benzín, ale jednou jsme tomu stroji dopřáli i 98 oktanů a je třeba říct, že na ten už to jelo podstatně lépe. V Jerevanu jako v každém hlavním městě, je složení pouličního autoparku naprosto moderní a srovnatelné s Evropou, takže v něm Niva působí poněkud archaicky, nicméně není brzdou provozu. Mimo hlavní město silnicím vládnou všechny typy LAD, Moskvičů, Zilů, Kamazů, Buchanek a Gazelů. A na jihu ještě velké množství kamionů s íránskou SPZ všech možných typů a stáří. Lady byly často rovnocennými soupeři, ale ty ostatní značky jsme většinou rychle předjížděli i ve stoupáních, kde se naše Niva nechtěla rozvášnit přes 40 km/h. Samozřejmě, modernější automobily zase bez jakýchkoliv problémů předjížděly nás. Většinu času jsme jezdili s oběma okénky otevřenými a ventilátorem na nejvyšší rychlost, teploty byly většinu doby nad třicítkou. Převodovka je pětistupňová, zpátečku se nám často nedařilo zařadit. I na největší stoupání jsme si vystačili nejhůře s dvojkou.  Taky nám zapršelo, stěrače jsou dvourychlostní - pomalu a rychle. I vzadu byl stěrač, zvlášť se ovládal ostřikovač zadního okna a každý z ostřikovačů měl vlastní nádobku. Motor poměrně dost hučel a pískal a to bylo doplňováno kakofonií dalších zvuků - při zavírání okének tato divně drnčela, s dveřmi se při zavírání muselo hodně třísknout, jinak se nedovřené dveře projevovaly svým drnčením, dálkovým ovládáním se auto dalo zamknout a odemknout a každá z těchto činností měla specifické zatroubení. Při jízdě je třeba myslet na vysoké těžiště, při průjezdu zatáčkami se auto ve vyšších rychlostech nebezpečně naklánělo. Šárka si při usilovném brzdění i vyzkoušela smyk se všemi čtyřmi  zaštajfovanými koly. Já jsem z Oktávky na klasické brzdy bez ABS zvyklý. Do těžkého terénu jsme se nedostali, ale projeli jsme pár polňaček a rozestavěných silnicí, kde díky velké světlé výšce a robustní konstrukci nebylo třeba mít obavu, že bychom někde něco urazili. Občas byl nepříjemný zápach benzínu v kabině - když se do nádrže nalije benzínu moc, v zatáčkách vytéká horem přes nedostatečně těsnící uzávěr. Palubní počítač má sice funkci dojezdu, ale neustále osciloval mezi neuvěřitelně malým a neuvěřitelně velkým dojezdem.

Pod palubní deskou byly dvě zapalovačové zásuvky, využívali jsme jednu, do které jsme si dovezli napájení 2x USB. Jeden kabel napájel telefon s navigací - přivezli jsme si vlastní držáček do výdechu větrání, druhý napájel druhý telefon nebo dobíjel videokameru. Nejvyšší denní nájezd byl asi 280 km. Ježdění bylo jedno velké retro, ovšem tak první dvě hodiny jízdy, pak už se člověk těšil, jak zaparkuje u ubytování. Podle palubního počítače byla dlouhodobá průměrná rychlost 45 km/h a spotřeba 8,7 l/100 km. Potkali jsme nespočet stád všech různých druhů domácích zvířat, někdy jsme i museli stát v autě uprostřed stáda a čekat, až nás obejde.

Fotky jsou od myčky na kraji Jerevanu, kde jsme auto umyli a vyluxovali před vrácením do autopůjčovny.  Bylo to pozdní odpoledne, pak jsme se přesunuli do centra Jerevanu a užili si poslední večer. V noci jsme se pak převlékli do cestovního a vydali se k letišti. A tehdy jsme chytili velkou průtrž mračen. Bylo po deváté večer. Doprava se skoro zastavila v kilometrových frontách. Stěrače nestíhaly ani na rychlejší stupeň, chvíli i do střechy bubnovaly kroupy, naštěstí ne moc velké. A z mnohaproudových bulvárů, svázaných obrubníky chodníků se staly řeky. Kanalizace nestačila vodu brát a Niva měla vodu skoro až po podlahu. Tak jsme opět mohli ocenit její velkou světlou výšku a používat i pravé pruhy, kde voda byla hlubší, než v levých a kde skoro nikdo nejezdil. No, ale když jsem na letištním parkovišti viděli, jak auto po tom vypadá zvenku, nezbylo než obětovat zásobu papírových kapesníků a jakž takž ho zase uvést do čistoty.

A teď mám za úkol sehnat nějakou malou bílou Nivu v měřítku :1:43 do vitrínky, abychom mohli vzpomínat na ten arménský týden.20240913_220658(1).jpg.4f6eae73a8d678da42fae84fb8056bd5.jpg20240913_170300(1).jpg.01c0ffe08895385fbd0c4b8ab73e7137.jpg20240913_170401(1).jpg.de9b04c65372ad863e3331516221c8df.jpg20240913_170415(1).jpg.87ec7c4855e057f3679c9590b3038724.jpg20240913_170228(1).jpg.cb0c819cd9026db6c1d41b53dc3b6aa5.jpg20240913_170205(1).jpg.b88a56f0b9a6d13ba37645ef2e1df66b.jpg20240913_170213(1).jpg.ee0a41cd8dbde2b0be71663569a34673.jpg

Odesláno (upraveno)

ta 1.7 benz. je původem americký motor jsem někde četl, jinak si myslím, že ve spartánském provedení a za pár peněz by měla odbyt i v našich horských oblastech, aspoň tady na chatě je před každým domem usedlíků min. jedna 4x4, třeba i cca 20 let stará ;) (mitsubishi, hjundaj, suzuki atd.)

prostě není nad to zatáhnout za páku a mít jistotu, že pomocný pohon je opravdu zařazený 👍

Upraveno uživatelem ozzy56
Odesláno

před 1 hodinou, ozzy56 napsal:

ta 1.7 benz. je původem americký motor jsem někde četl,

No kdyby byla místo jedničky pětka, tak bych tomu i věřil.... :roker

Odesláno (upraveno)

Jsem ten motor viděl jenom zběžně ale jednobod co má kámoš do les je normální VAZ jenom větší vrtání nebo zdvih.Prostě žigul motor.Jede ,žere a hnije.

Upraveno uživatelem Radek Hurvajz
Necituj těsně předchazející přispěvky!!!
  • O 4 měsíce později...
Odesláno (upraveno)

Motor 1.7 neni americky, ale vychazi konstrukci z puvodniho italskeho fiatu. Jen SPi jednobod ma GM americkou elektriku a vstrikovani, MPi je zase Bosch nemecka elektrika a vstrikovani. Na fotkach je 1.7 MPi jedna z nejnovejsich kousku.

Motor nepiska, ale prevodovky, Rusove totiz nikdy neparovali kolecka, to parovani delala uz skodovka u zadohrabovych skodovek. Jinak, ze to je karbec se mi nezda, jak by to potom mohlo mit palubni pocitac a kontrolku motoru - kure a od natankovani benzinu to nebude, to uz by davno zhasla. Pan, ze je zvykly na octavku bez ABS? to ma tu z 60.let nebo nejakeho mohykana, ani jednickovejch octavek bez ABS jsem moc nevidel.

Upraveno uživatelem Jarda_NIVA1.7

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...