Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno (upraveno)

Ahoj

na téma regenerace FAPu jsou toho tady na fóru popsány stohy.

V kostce:

Aditivum se z nádržky do nafty přidává jednorázově po natankování - proto se doporučuje vždy tankovat větší množství paliva než malé aby dávkování bylo přesnější. Že to funguje zjistíš tak, že když po natankování nastartuješ je pár minut slyšet zpod auta čerpadlo od nádržky aditiva.

Samotná regenerace probíhá ze splnění několika podmínek (teplota motoru, rozdíl tlaků před a za filtrem,  ...). Zda má na spuštění vliv i množství paliva v nádrži nevím :myslim

Standardně se pozná podle dunivého zvuku motoru, lenivější odezvy na plyn a především rozběhlé sahary a zaplého ohřevu vnějších zrcátek a zadního okna.

Upraveno uživatelem RichVa
Odesláno

RichVa. Děkuji ti za velice výstižnou a dostačující informaci. Myslím, že bych tady hledala dlouho, jak se chvá čerpadlo od nádobky. Zítra dopoledne to musíme řešit, protože v nádrži je málo paliva a tudíž čerpadlo zcela mlčí. 🙂 Někdo nám řekl, že při každém zapnutí klíče v zapalování musí být slyšet cvaknutí čerpadla. Ještě jednou díky a zítra to tady vymažu, ať zde není po mě binec.🤘💪

Odesláno (upraveno)

@renáta1970 A nepleteš si to s čerpadlem nafty? Čerpadlo aditiva se ozve jen po natankování a nastartování.

Nádržka aditiva (Eloys apod.) má cca 3 - 4 litry a fakt to funguje tak, že se jím jednorázově naaditivuje nafta aby se snížila teplota hoření sazí ve filtru. Kapalina do nádržky se doplňuje jednou za cca 150 tisíc kilometrů - nízkou hladinu ohlásí počítač.

PS: a tady se nic nemaže, to by Tě modi hnali 😄 

Upraveno uživatelem RichVa
Odesláno

Ja len dodám, že na informácie ohľadom stavu a regenerácie filtra a tiez Eolysu je úplne skvelá Android aplikácia FAP. 

V ľavom hornom rohu bliká červene REGEN počas regenerácie, ukazuje počet km od poslednej regenerácie, priemer km za posledných 10 regenerácií, množstvo ostávajúceho eolysu v zásobníku, naplnenie FAP filtra a množstvo iných vecí. 

Ja si občas do nej pozriem na údaj o zaplnení filtra "Weight of soot in the FAP" a keď sa hodnota prehupne cez 15 g/l, tak spozorniem a sledujem to potom pravidelne. Nad tými 15-16 g/l sa totiž spúšťa regenerácia. 

Inak mám najazdených 167 000 km a ako vidno, Eolysu je ešte dosť (nebol doplnený od výroby), zaplnenie filtra je 29% a regeneruje sa každých cca 1000 km. Proste dialničné auto... 

FAP.png

Odesláno (upraveno)
V 27. 7. 2023 at 22:54, RichVa napsal:

@renáta1970 A nepleteš si to s čerpadlem nafty? Čerpadlo aditiva se ozve jen po natankování a nastartování.

Nádržka aditiva (Eloys apod.) má cca 3 - 4 litry a fakt to funguje tak, že se jím jednorázově naaditivuje nafta aby se snížila teplota hoření sazí ve filtru. Kapalina do nádržky se doplňuje jednou za cca 150 tisíc kilometrů - nízkou hladinu ohlásí počítač.

PS: a tady se nic nemaže, to by Tě modi hnali 😄 

Dnešní poznatky. Budu vycházet z toho, že čerpadlo není motorek a tudíž při zapojení na tvrdo ( hlasitý zvuk) v něm jen vrčelo, prostě tam nebyl klasický zvuk točícího se motorku. Aditiva je v nádobce cca polovina, natankování nafty do 3/4 nádrže, poslech přes fonendoskop 😀 start a ani ťuk. Regenerace přes dia proběhla úspěšně. Jenže pro regeneraci přes dia nešlo přidat externí aditiva. Nejsou aditiva kvůli emisím, že se část plynů rozkládá na vodík?

Upraveno uživatelem renáta1970
Odesláno

Pokud po natankování se aditiva nepřidají a nejdou ani přidat nuceně diagnostikou pak na originál dia a zjistit kde je chyba. Regenerace bude probíhat i bez naaditivované nafty  (pokud o tom počítač neví), jen nedojde k řádnému vyčištění filtru a ten se bude rychleji zanášet.

Aditivum pro FAP je, jak jsem psal výše, pro snížení teploty hoření sazí ve filtru a tedy snížení jeho teplotní zátěže. Nemá nic společného s rozkladem části plynů na vodu. 

Vzhledem k sekci "Peugeot 407" předpokládám, že se bavíme o motoru bez AdBlue - to skutečně rozkládá oxidy dusíku na dusík a vodu, dávkuje se průběžně a je to úplně jiná písnička.

PS: Někde jsem měl pár stránkový soubor s popisem, jak probíhá a co všechno musí být u HDi splněno pro regeneraci FAP ale někam jsem ho při změnách kompu potratil 😞 

Odesláno (upraveno)

Ano, bez AdBlue, náš pažout je 407, 1,6 hdi a rok výroby 2007. Koupili jsme aditivum z Polska a na balení byl právě ten vzorec.

https://allegro.pl/oferta/plyn-dodatek-do-fap-eolys-176-citroen-peugeot-12400096391?reco_id=44352950-2d8c-11ee-93fe-e27f6e2a86db&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951

Upraveno uživatelem pavelu96
Necituj celý přímo předchozí příspěvek
Odesláno

Tak s tímto nemám zkušenosti, já jsem ve své bývalé 308SW - 2.0Hdi z roku 2008 nechal ve 170 kkm (po ohlášení nízkého stavu) doplnit (u mě vyměnit pytlík) v autorizáku (tenkrát za to chtěli asi 3kkč). Když jsem ji se slzou v oku před pár měsíci předával novému majiteli tak motor vesele regeneroval po cca 800 km a žádné problémy s FAP nebyly hlášeny.

Při doplnění aditiva je třeba toto zadat diagnostikou - to jste ale asi udělali.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...