Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Zdar, třeba jste se s tím už někdo setkal a poradíte. Kombinace FHD monitor přes DP a HD TV přes HDMI fungovala (rozšířená plocha). Po upgrade na 4K monitor to nefunguje. Resp. zobrazí se pouze "duplikace" pochopitelně s rozlišením TV (1360x768). Jinak jde buď jedno nebo druhé -  rozšířené zobrazení nelze :( 
PC je nějaké loňské AMD a k tomu RX570. Kde může být chyba? Kabely (vyměnit za lepší)? Nebo je problém, že je mezi monitory takový rozdíl v rozlišení (to se mi moc nezdá)? Nebo to nedává HW??? 

Odesláno

Já mám zkušenost s HDMI kabely. Herní monitor nešel rozjet na 240 Hz a povedlo se to až po výměně kabelu za "lepší" a dražší. A ještě jsem narazil na podobný problém jako ty. Na notebooku HP (FHD displej) mi po připojení monitoru s rozlišením 1680x1050 na tomto monitoru nešlo toto rozlišení nastavit. Jel v nějakém nižším a zobrazoval hlášku "signal out of range", nepomohlo měnit nastavení frekvence zobrazení, instalace ovladače pro monitor. Byl sice připojení přes redukci HDMI-VGA, nicméně po připojení k notebooku jiné značky funguje bez problémů. U tebe bych možná nejdřív zkusil jiný kabel.

Odesláno

4K monitor je připojený přes DP a funguje OK. TV je připojená přes HDMI a funguje taky OK. Ale jen samostatně. Buď jen monitor, nebo jen TV. Pokud chci rozšířenou plochu - 4K LCD hlavní a TV jako druhý, tak to nejde - jen to různě problikává, ale nechytí se to. Oba zobrazovače najednou jdou jen "duplicitou" na shodné HD rozlišení.

Odesláno

Ne, ani když dám na tom 4K monitoru 1920x1080, tak to nepomůže :nevim Přitom, když se tam píchne původní FHD, tak to běhá... Asi tam budou haprovat nějaký frekvence nebo nevím :myslim

Odesláno

Zkoušel jsi i update resp. novou verzi ovladačů té RX570 ? mám stařičkou HD 7770 a trochu jsem se trápil s kombinací 1920x1080 22" na HDMI a 1680x1050 22" na DVI - nechtělo to zaboha chodit jako rozšířená plocha, nakonec pomohla reinstalace ovladačů v režimu "likvidace všech starejch" - volba při instalaci nového Radeon softu - je to hned po spuštění instalace ovladačů zaškrtávací box (zkoušel jsem i update přes nastavení, ale až čistá instalace nakonec pomohla).

Druhý problém, který mi tohle vyřešilo, bylo, že HDMI nechtěl zůstat jako primární monitor, furt to primár přepínalo na DVI.

Odesláno

Ještě nezkoušel, zkusím. Je to PC z loňska, takže úplně staré drivery tam být nemůžou (navíc ten radeon sw se updatuje sám), ale je možný, že jsou nakopnutý :myslim Ještě zkusím jinou kombinaci jiných kabelů...

Odesláno

570 by měla zvládnou čtyři 4k monitory, otázka je, jak je to s kombinací výstupů. Jaké výstupy má karta? Ne každý výstup musí podporovat stejnou specifikaci. Jinak HDMI 1.4 podporuje 4k, ale jen 30Hz. Karta nemusí umět jet na každém portu s jiným refresh rateí. Je v PC karta zapojená ve slotu s odpovídající podporou (PCIE  3/4/5 x16)?

Ale může to být i tak, že kombinací rozlišení, která máš ta karta nedokáže zobrazit. Může pomoct driver nebo firmware karty, ale taky nemusí. Možná se podívat přímo na fóra modelu grafické karty, jestli je nějaká zkušenost z kombinací rozlišení, které používáš.

Odesláno

Jenže já to 4K na HDMI nemám. To je připojené na DP. Na hdmi je TV s obyč HD rozlišením. Jo, taky si myslím, že to bude nějaká taková kombinace frekvence/rozlišení nebo omezení kabelu. Budu muset jít metodou pokus omyl :myslim

Odesláno (upraveno)

Omezení rozlišení kabelu HDMI pro HD televizi je nepravděpodobné, HD rozlišení v 60Hz je snad od verze 1.1. Spíš půjde o kombinaci rozlišení, kterou karta nepodporuje, pokud jeden monitor máš 4K a druhý HD, dá se to velmi těžko kvalifikovat jako "rozšíření" plochy a je možné, že operační systém(ovladač) vyhodnotí, že jej takto nelze provozovat a přepne na zrcadlení, kde základem je samozřejmě nejvyšší možné rozlišení obou monitorů, což je to HD u televize. Asi nejjednodušší by bylo zeptat se na podpoře výrobce grafické karty, jestli tento provoz umožňuje. Ono může být velmi problematické operační systém takto škálovat. Stačí, když si zkusíš pustit Windows na 4k monitoru a nastavíš měřítko na 100%. Mohu tě ubezpečit, že na displeji po 60" bude prakticky nečitelný, běžně 4k displej používá měřítko kolem 400%. přičemž HD monitor poběží určitě na 100% a na 400% bude zase on neprovozovatelný. Možná to je ten problém, že OS nenajde společnou "řeč" (měřítko) pro oba monitory. Kdysi jsme se synátorem zkoušeli rozšířenou plochu na fullHD 14" NB (125% měřítko) a 4K televize (47"). Tedy fungovalo to, ale na TV se dalo tak maximálně pustit video ve 4k, ale používat aplikace ve 125% měřítku prakticky nešlo. Navíc syn je zvyklý na FHD používat i na 14" 100% měřítko, což na 47" 4K bylo téměř nečitelné.

Nevím, nemám zkušenost s takovýmto provozem. Možná rozlišení může být podporované, ale měřítko je pro systém nepoužitelné. Ale chápal bych, že by to mělo aspoň zobrazit, pokud to podporuje. Navíc ty televize s výběrem pracovních frekvencí může mít docela problém, může tak být obtížné se sladit, nejspíš nebude podporovat technologie typu freesync / G-Sync, možná by se to muselo v nastavení povypínat. Fakt bych se zeptal na podpoře výrobce karty, co ti k tomu napíše, to mi přijde jako základní krok.

Upraveno uživatelem Pacho69
Odesláno

Win 10 urcite umi skalovat kazdy monitor zvlast a dokonce si umi skalovani srovnat tak, aby velikost sedela napric tema rozlisenima a velikostma. Takze to by problem byt nemel, pokud si s tim poradi ovladace.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...