Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno (upraveno)

Ahojte, doufám že je tady nějaký topenář.

Nakreslil jsem plánky našeho domku (přízemí a patro), kde jsou napsané objemy místností (pokud je znám) a předpokládaný potřebný výkon ( 50, případně 60 W na krychlový metr).

Pokoje "A" a "B" jsou nad sebou, v bodě "X" budou protažené trubky stropem pro radiátory v pokoji a (v budoucnu) v podkroví. Do koupelny bude přívod z chodby nebo wc v přízemí. 

Aktuálně potřebuji protáhnout trubky aby se v pokoji "A" mohl udělat SDK strop, ale potřeboval bych vědět jaký mám použít průměr. V pokoji "B" bych dal radiátory dva ( pod každé okno) a do podkroví tak dva nebo možná raději tři. 

Takže jaký je vhodný průměr měděných trubek pro čtyři až pět radiátorů?

EDIT: omlouvám se za nekvalitu obrázků, jenom jsem vyfotil ruční kresbu, ale v malování bych to dělal ještě zítra :)

IMG_20200929_203833.jpg

IMG_20200929_203902.jpg

Upraveno uživatelem PaKr
Odesláno (upraveno)

Jak už psal Vena. 22mm bude plně dotačující a 15mm pro každej radiátor. Nahoře pro podkroví bude stačit rozvod 18mm po první radiátor, dále stačí 15mm. Záleží jak hodně velký tepelný ztráty tam máš a na kolik chceš  temperovat. Dával jsem pro podobně velký dobře zateplený podkroví (4 radiátory + žebřík) 18mm a v pohodě to krásně vyhřeje. Základ je i správně systém zaregulovat.

Kdyby jsi měl dělat podlahy tak bych se přiklonil to roztahat v podlaze alupexem. Pokud bude potrubí "přiznané" tak určitě měď a letovat. Dělá se i topení třeba z uhlíkové oceli, ale jen lis a za mě to esteticky není ono. ;)

Upraveno uživatelem Dave_k

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...