PaKr Odesláno 29. září 2020 Odesláno 29. září 2020 (upraveno) Ahojte, doufám že je tady nějaký topenář. Nakreslil jsem plánky našeho domku (přízemí a patro), kde jsou napsané objemy místností (pokud je znám) a předpokládaný potřebný výkon ( 50, případně 60 W na krychlový metr). Pokoje "A" a "B" jsou nad sebou, v bodě "X" budou protažené trubky stropem pro radiátory v pokoji a (v budoucnu) v podkroví. Do koupelny bude přívod z chodby nebo wc v přízemí. Aktuálně potřebuji protáhnout trubky aby se v pokoji "A" mohl udělat SDK strop, ale potřeboval bych vědět jaký mám použít průměr. V pokoji "B" bych dal radiátory dva ( pod každé okno) a do podkroví tak dva nebo možná raději tři. Takže jaký je vhodný průměr měděných trubek pro čtyři až pět radiátorů? EDIT: omlouvám se za nekvalitu obrázků, jenom jsem vyfotil ruční kresbu, ale v malování bych to dělal ještě zítra Upraveno 29. září 2020 uživatelem PaKr Citovat
Vena garážmistr Odesláno 29. září 2020 Odesláno 29. září 2020 Předpokládám že budeš používat oběhové čerpadlo. Takže myslím že 22 mm a 16 mm by mohlo stačit zítra se zeptám tatíka. Citovat
Dave_k Odesláno 29. září 2020 Odesláno 29. září 2020 (upraveno) Jak už psal Vena. 22mm bude plně dotačující a 15mm pro každej radiátor. Nahoře pro podkroví bude stačit rozvod 18mm po první radiátor, dále stačí 15mm. Záleží jak hodně velký tepelný ztráty tam máš a na kolik chceš temperovat. Dával jsem pro podobně velký dobře zateplený podkroví (4 radiátory + žebřík) 18mm a v pohodě to krásně vyhřeje. Základ je i správně systém zaregulovat. Kdyby jsi měl dělat podlahy tak bych se přiklonil to roztahat v podlaze alupexem. Pokud bude potrubí "přiznané" tak určitě měď a letovat. Dělá se i topení třeba z uhlíkové oceli, ale jen lis a za mě to esteticky není ono. Upraveno 29. září 2020 uživatelem Dave_k Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.