Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Chybový kod P0121


Svehlik

Recommended Posts

Zdravím mám 207 1.6 16v a jednoho dne kdy jsem se chtěl rozjet do křižovatky motor chcipl a už nešel nastartovat respektive naskočí někdy i na 1000 otáček ale hned chcipne zkusil jsem takovou tu diagnostiku přes aplikaci a tam se objevuje kód P0121. Dočetl jsem se že by to měla být škrtící klapka tak jsem ji rozebral vyčistil prostříkl kontaktolem a nic z toho. Klapka na sešlapnutí pedálu reaguje. Mohl by být problém v pedálu? Děkuji za rady. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, vyhodnotil jsi to správně. Je to závada snímače škrticí klapky nesoulad drah 1-2. Problém je v tom, že je to špatně načtené počítačem, takže mám dojem, že nepomůže ani výměna klapky. Zeptal bych se v servisu, sám s tím asi nic neuděláš.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zkusil bych ještě někoho s diagboxem aby ti ověřil funkci akčních členů, co to poví, ale asi se nic jiného nedozvíš. Zkus někoho z okolí požádat aby ti to ověřil. Signál to určitě dává, jinak by to počítač nevyhodnotil jako tuto závadu. Pokud počítač nemá správnou informaci o nastavení škrtící klapky, tak to nepojede a když to špatně načte, tak jedině přeinstalování nebo výměna. Nevím ale přesně, nemám přístup do placené sekce, možná poradí někdo kdo ho má.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 1 měsíc později...

Koukám že je asi sezóna škrtících klapek zas. Včera mi auto po nastartování píplo a rozsvítila se kontrolka motoru. Do otáček šlo normálně, volnoběh držel, ale táhlo tak nějak divně, líně. Takhle to bylo celé odpoledne, zkusil jsem i odpojit baterku a nepomohlo - pokaždé po nastartování píp a kontrolka, lenochod. Dneska to zmizelo, auto se chovalo normálně, ale stějně jsem s tím jel k @pipos na diagnostiku.

Výsledky jsou:

  • Engine ECU fault: Intermittent fault. Incoherence between motorised throttle signals 1 and 2. Malfunction
  • ECU fault code: P0121

No ale teď to zas jezdí, bez symptomů. Může to být nějaký špatný kontakt na té klapce třeba? A jaktože se to samo opravilo - pomohlo třeba 5x nastartovat?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

protože je to nahodilá závada. Buď klapka, nebo kabeláž. Ale musíš to vyčíst origo diag. A taky je rozdíl v tom, jestli je to normální jednašvestka NFU PEU 80kw nebo jednašvestka 5FW VTI BMW 88kw. U BMW motoru máš řízenej vzduch přes valvetronic a klapka je tam jenom na nouzí a minoritní regulaci vzduchu, kvůli odvětrán atp. Takže co je to za motor?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Asi jsem to sem umístil blbě, jestli to byla reakce na mě. Dával jsem to do vlákna Závada P0121, ale v mém případě je to 406ka. Můj motor mám v podpisu, závadu jsme vyčetli origo diagnostikou přes Peugeot Planet. Právě že je to občasná závada, tak si myslím že asi nějaký konektor?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Muze to byt konektor, muze to byt kabelaz. Ale muze to byt i draha v klapce. Jestli mas elektronickou klapku (plne elektrickou fly by wire), tak by mela jit rozdelat a muzes procistit drahy uvnitr. Bacha na sberaci kartacky potenciometru, ty se nesmi ohnout. Drahy staci vzit lihem, ne ředidlem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

JJ, je tam plně elektrická. Trochu mě štve, že se před 40 tisíci měnila (stará se úplně rozpadla) a je to docela drahý díl, doufám že se to nebude muset měnit zas.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 1 rok později...

Nevíte jestli se to musí po výměně potenciometru nějak kalibrovat?

607 2001 

Začala házet chyba P0121 vyměnil jsem potenciometr (značka ESEN) ale vyskakovala dál ale už v páru. Po výměně už je tam ta chyba ale 2x. Vyměnil jsem potenciometr znovu za značku VEMO (ESEN k dispozici :) ) a pořád stejné. Většinou to udělá 30m po rozjezdu. Někdy to celý den nědělá a někdy po každém startu.

Pokud koukam na napěti přes diagnostiku tak to vypadá ok (mezi 0,5 a 4,5 V myslím) ale ta hodnota se obnovuje tak jednou za pět vteřin takže nevidím jestli jsou tam nějaké chvilkové nesmysly.

Zkoušel jsem laborovat s napnutím lanka ale nulový efekt. Je to pěkně blbý na rozjezdu do křižovatky nebo předjiždění.... 

Díky

Upraveno uživatelem Teo
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...