Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Mrkvička - co pořídit po P306 hatch?

Recommended Posts

Odesláno (upraveno)

Tak pokračujeme v obměně vozového parku .... Takže po vzoru TOHOTO vlákna z jara tohoto roku zakládám Markétě ( @Mrkvička - jo a asi bude potřeba nový avatar!) toto vlákno. Co si od toho slibuji - zkušenosti majitelů vozů, po kterých pokukujeme, rady čemu se vyhnout a tak. 306 je od minulého týdne pryč, takže vyhlížíme novější povoz. Stejně jako když jsem od března něco vyhlížel sem napíšu kritéria, přes co "vlak nejede", co by to mělo umět či mít atd.

Karoserie - 4/5 dveří

Palivo - benzín, ideálně bez turba

Převodovka - MANUÁLNÍ

Výkon - rozumný, tj ne míň, než měla 306 (55kw), ale zase ne přes 100kw, na závodění máme V6. A žádnou tříválcovou jebku.

Nájezd - ideálně do 150.000km, ale bude rozhodovat stav

Stáří - uvažujeme o max 6 let, ale viz výše

Cenovka - chtěli jsme se vejít do 150.000,- ale spíš to bude do 200.000

Co by bylo fajn mít - servisní knížka, (automatická) klima, tempomat (ten chceme určitě, ale zase se dá z případných "chybějících věcí" asi nejsnáze dodělat), zadní parkovací senzory, druhá sada kol, ...

U PSA nám z toho zatím vychází tito kandidáti:

Peugeot 208

Peugeot 301

Peugeot 308

Citroen C3

Citroen C4 (zatím jeden z favoritů, ale model do 2011 se nelíbí a po 2011 je zase těžký vejít se do už tak přifouknutého rozpočtu)

Citroen C-Elysée

Osobně mi jako ideální přijde rozhodovat se mezi motory 1.4VTi 70kw a 1.6VTi 88kw, případně 1.6 85kw u P301

Upraveno uživatelem StibTo
Odesláno (upraveno)

No VTi až od roku 2013, ty předchozí jsou problemový. A 208 jen tříválce, o 1,4 a 1,6Vti první generace nemá cenu uvažovat. Radce ta 1,2 jede pěkně, jinak vybavoua prostorem je ta 208 super. Je bych bral ale už 81kw s turbem. tech 60 je malo, ale mohlo by to stačit.

C4 bych vynechal, když jsem vybiral bylo C4 coupe ve vyběru, a co jsem se dočetl tak krtitzují hlavně provedení interieru, vrže skřípe a sype se, má divný sedadla, dig prusvitnej tachometr uprostřed a volant s pevným středem, divný auto :D. Je pravda že tam se VTi začli montovat později než do peugeotů.

Asi ta 208 1,2 60kw ve slušný vybavě, a vejdeš se krasně i do ceny. Nebo připlatit a vzit novou za cca 250, pokud si daš jejich financovaní tak ještě 10 sleví

Sice pišeš třivalec ne, ale v tomhle připadě bych ho zvažil, přečti si to vlakno co tu ted jede o třívalcích v Peugeotu

Upraveno uživatelem Radek Hurvajz
Odesláno

Radku pisu ze C4 do cca 2011 (tedy ta s pevnym stredem volantu) se nelibi :)  Teda hlavne Markete, ale ja z toho jsem taky trochu rozpacitej. Otec kolegy z prace naopak ma tu novejsi, cca 2013, motor tusim ta 1.6VTi s retezovym rozvodem a celkove si auto pry nemuze vynachvalit. Akorat mu zacala trochu hnit predni kapota a to se resilo jeste na zaruku. Bohuzel prodavat pry nechce :D

Odesláno (upraveno)

Vzal bych 301 1.6 VTi. Máme jí jako půjčovnu takže dostává pěkně na prdel (umí si člověk představit když na tom jede pokaždý jinej řidič) najeto kolem 75 xxx a krom katalyzátoru a běžného servisu ok. Asi se Štěpánem naše nej. auto na půjčovně :) 

Upraveno uživatelem Print
Odesláno

301 je sedan ... tam bude podle mě super motor 1.6 atmosféra 85 kw, nebo kolik to má. To podle mě i pojede. 

Taky jsem o tom jeden čas uvažoval... pak jsem k tomu přidal turbo. :D

Odesláno

Navíc ještě poznámka v 301 ta benzínová 1.6 nemá řetěz ale řemen !!. Jenom označení Peugeot pro 1.6 do 301 zvolil VTi. V podstatě se dá říct že je to lehce zmodernizovaný motor jako byl ve 106 s16.

Odesláno
před 12 minutami, Charlie 1 napsal:

301 a C Elysées jsou sedany?:myslim

Vsak pisu karoseri 4/5 dveri. takze se tam vejdou jak ty hatche tak oba sedanky. 

@MilanF1  Jo jo ta 1.6 85kw atmosfera me taky napadla, s tim jsem snad kdysi i jel na Vanocnim srazu v Melnice (nebo v tom tehdy byl dyzl? :myslim )

Odesláno
před 1 minutou, Print napsal:

Navíc ještě poznámka v 301 ta benzínová 1.6 nemá řetěz ale řemen !!. Jenom označení Peugeot pro 1.6 do 301 zvolil VTi. V podstatě se dá říct že je to lehce zmodernizovaný motor jako byl ve 106 s16.

No to nevadi, my se klasickych rozvodu nebojime, jen to nesmi mit najezd tesne nekde pred tim intervalem, nebo proste mit k tomu servisku a vedet ze to fakt bylo meneny ... A nebo klasika - koupit auto a hned (s olejem vc. filtru) i rozvody, no.

Odesláno

Já jsem to psal hlavně kvuli tomu že Hurvajz psal že ty první VTi bylo problémový což má pravdu ale v 301 to právě řetez nemá a je to ''starý'' ověřený motor s řemenem :) Ale jak píšu jenom Peugeot zvolil označení VTi. Ve 106 s16 bylo označení TU.

Odesláno

A to jak pise o 1.4 a 1.6 VTi prvni generace neuvazovat to je proc ? Na 1.4VTi 70kw jsem nikde nic spatnyho necetl, no budu muset pohledat .... 

Odesláno

Takže ta 1.6 v 301 je TU jako v 307, kde měla 80 kw? 

Pak je to stará dobrá 30 lety prověřená 4 valcova atmosféra. :mrk

Takže u mě asi rozhodnuto, co se bude pořizovat po 306 jako dělník. :D

Odesláno

@MilanF1  Takže tak za 10 let až na 306 namotas dalsich pul mice co :P   No ale nechodme off topic ...

Odesláno (upraveno)

1.4 VTi jsme skoro neřešili (možná taky že jich oproti 1.6 jezdí minimum). Ale z 1.6 VTi a 1.6 THP jsme si užili dosti. VTi/THP (řetěz) nesvědčí krátké trasy je tam už po inovaci doporučeno tankovat 98, pravidelně měnit olej ideál 10 000km. Motory trpěli zakarbonováním na ventilech a sacím potrubí ... ¨na netu je toho spousty :)  Prostě záleží jak se k tomu kdo chová.. ale to platí u všeho :) 

Upraveno uživatelem Print
Odesláno (upraveno)
před 8 hodinami, MilanF1 napsal:

Takže ta 1.6 v 301 je TU jako v 307, kde měla 80 kw? 

Pak je to stará dobrá 30 lety prověřená 4 valcova atmosféra. :mrk

Takže u mě asi rozhodnuto, co se bude pořizovat po 306 jako dělník. :D

On to je prakticky až na detaily stejný motor jako ve 106ce, ale právě ty detaily se trochu nepovedly. Měl jsem 106, máme 206cc s tímhle motorem. Největší problém je umístění katalyzátoru hned za svody, prakticky před motorem a hned vedle olejfiltru. No a to teplo od katu ten olej poměrně degraduje, občas i protaví víčko olej filtru. Navíc oleje je tam pouze 2,8 litru. Já to cc právě koupil v německu, podle majitelky pravidelně měněný olej. Motor byl potkaný a když jsem sundal ventildekl, tak to bylo prakticky celé vyplněno takovou tou zpečenou zkarbonovanou vazelínou. Ani jsem to neopravoval a dal jiný motor.

Mmch, v NSR je aut s takto pokaženým motorem v nabídce celkem dost

Takže doporučuju zkouknout odstínění katu a olej měnit fakt často, já měním co 10tkm.

Jo a taky to celkem žere, drahá polovička má průměr 10l, ale jezdí hlavně přískoky po městě.

Upraveno uživatelem David 106s16
Odesláno

Tu 1.6 doporučuji hodně,stará dobrá atmosféra s lineárním plynulým zátahem až do omezovače ,+bleskurychlá odezva na plyn, stará škola....bohužel už nedokázal projít normou Euro 6 možné se podle nové metodiky měření emisí vrátí do nabídky....

Akorát u ty 301 a Elysées zvenku vypadají pěkně,ale vevnitř to je jako když sednes do 306 to oranžový podsvícení budíků apod....

Guest Scratch
Odesláno

ja bych se priklanel k 301, je to v podstate stejne velke auto jako 406 :)

Návštěvník
Toto téma je nyní uzavřeno, a proto není možné odpovídat.
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...