Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Půjčka, hypotéka, uvěr atd...

Recommended Posts

Odesláno

Přátelé, může mi poradit někdo z oblasti finančnictví co je nejvýhodnější...? Jedná se mi o financování stavby. V tomhle oboru nejsem ale vůbec sběhlej a nějaký poradce oslovovat zatím nechci. Jestli by to měla být reklama, tak klidně na u2u nebo mailem.Díky moc za rady..

Odesláno

cca 750 - 900k na 20 let. asi 350k mám a dle výpočtů bych se měl do téhle ceny vlízt. raděj vezmu víc a pokud mi něco zbyde, tak z toho vybavím vnitřek,než to šponovat za míň a pak šetřit na vybavení. Stavebko bylo, už není, děti taky nejsou. Můj majetek je pouze pozemek.

Odesláno

S tím \"raděj vezmu víc a pokud mi něco zbyde\" to není zas tak jednoduchý, ono to nejni tak, že si v bance řekneš že chceš 900k a banka ti je jen tak nasype do rukou, a pak jen tak koukáš, jestli ti z toho náhodou něco nezbyde. Pokud ti má něco zbýt, tak jen a pouze z toho, co máš teďka našetřeno hotovka - tzn. vše z průběhu stavby platit z hypo a ty svoje hotové prachy si nechat až na konec. Hele, nech si někde pořádně vysvětlit, jak to vypadá, když si vezmeš hypo nebo úvěr ze stavebka, co je k tomu vůbec potřeba a za jakých podmínek se to bere, jakým způsobem se z toho čerpají prachy a dokdy musí být vyčerpané apod. - prostě všechny ty technické věci okolo.

Odesláno
Původně zaslal: Hadra

raděj vezmu víc a pokud mi něco zbyde, tak z toho vybavím vnitřek,než to šponovat za míň a pak šetřit na vybavení.

Jak píše oddie - takhle jednoduchý to není, nedostaneš prachy na nic víc, než co je v projektu. Opravdu by bylo lepší zajít za nějakým odborníkem - třeba to té zde zmiňované ČS a nechat si trochu nastínit podmínky.;)

Odesláno

Problém úvěru ze stavebního spoření je, že potřebuješ ručitele. Mě by tenkrát klidně \"výhodně\" půjčili 1,5mil. ale sežeň si dva ručitele :D Ani jsem to nezkoušel, nejsem magor, který by někoho přiváděl do takové situace...

... takže obvykle nezbývá nic jiného, než hypotéka :grr

Odesláno

pozor na to, ze drive se platilo i za to, ze uver nevycerpas cely - z toho, co si neodeberes zaplatis penale.

dobre si zvaz, jakou zvolit fixaci - osobne bych volil mezi 1 a 5 lety, jine moc nemaji smysl.

kratka ma jedno plus - velmi nizky urok. A jedno minus - za rok ti banka urokovou sazbu zmeni. Otazka zni, jak moc... vzhledem ke snaze plnit podminky pro prijeti eura si nemyslim, ze se to bude vyrazne menit. ale to je namet k dlouhe diskuzi...

delsi ma jedno plus - momentalne jsou uroky na nizkych sazbach, takze mas na 5 let jakousi zaruku. ale je to vic, nez pri rocni sazbe, to je zase minus.

vzhledem k tomu, ze prvnich par let splacis v podstate jenom uroky, maly rozdil muze udelat velke penize. delsi fixaci nez 5 let bych taky nevolil, je to jedina moznost, jak treba doplatit cast hypoteky (vyhrajes 100K, usetris 100K, cokoliv...) bez penale.

a posledni vec - hodne premyslej, kolik si muzes dovolit splacet, nesel bych do vic nez 1/3 prijmu. casem prijdou deti, manzelka na materske, to jsou vyznamne diry do rozpoctu... taky zivotni pojisteni zvedne placenou castku, ale myslim ze je to rozumne, abys mel aspon trochu chranene riziko urazu nebo neceho horsiho...

zajimave je cast platit uverem ze stavebka a cast hypotekou, ale to neprichazi v uvahu... zkus se i tak zastavit ve stavebni sporitelne, oni uz pujcuji i standardni uvery na bydleni, aniz bys mel stavebko, a pro castky <1M to muze vyjit lepe nebo stejne, jako hypo.

Odesláno
Původně zaslal: Peta

Problém úvěru ze stavebního spoření je, že potřebuješ ručitele. Mě by tenkrát klidně \"výhodně\" půjčili 1,5mil. ale sežeň si dva ručitele :D Ani jsem to nezkoušel, nejsem magor, který by někoho přiváděl do takové situace...

... takže obvykle nezbývá nic jiného, než hypotéka :grr

kolega se na to ptal, a jsou castky, do kterych nepotrebujes rucitele vubec, pak jeden a potom dva. pani ve sporitelne mu vysvetlovala, ze na jeho potreby by se dal uver rozdelit na pul, na nej a manzelku, a mohli by si rucit vzajemne. ale doporucuji overit...

Odesláno

Jo, to je pravda, s tím úvěrem ze stavebka - to jsem si zjiš?oval taky (mám hypo, shodou okolností od ČS), taky by normálně chtěli ručitele. Já jsem se tehdy trefil do nějaké akční nabídky, kdy snad ani ručitel potřeba nebyl, ale stejně to stavebko vycházelo blbě - mnohem líp mi vyšlo nechat stavebko běžet na normální spoření, a vzít si hypo, ostatně to mi jako jednu z prvních věcí řekl ten poradce, že to tak stejně vyjde (ačkoliv pak byl bez kšeftu...). Naproti tomu ale známému vyšel ten úvěr ze stavebka líp než hypo, takž to taky neplatí obecně... každej pes jiná ves, a musí se dobře počítat.

Nicméně tipuju, když Hadra píše, že \"stavebko bylo, už není\", že pro něj bude schůdnější ta verze s hypo. Mmch., proč sis nezaložil nové stavebko, když ti skončilo to staré, to zhodnocení je na něm, zvláš? na starých smlouvách, docela solidní?

Odesláno

cca 750 - 900k na 20 let. asi 350k mám a dle výpočtů bych se měl do téhle ceny vlízt. raděj vezmu víc a pokud mi něco zbyde, tak z toho vybavím vnitřek,než to šponovat za míň a pak šetřit na vybavení. Stavebko bylo, už není, děti taky nejsou. Můj majetek je pouze pozemek.

tak budeš muset na náký děti zadělat:super
Odesláno
Původně zaslal: oddie

Jo, to je pravda, s tím úvěrem ze stavebka - to jsem si zjiš?oval taky (mám hypo, shodou okolností od ČS), taky by normálně chtěli ručitele. Já jsem se tehdy trefil do nějaké akční nabídky, kdy snad ani ručitel potřeba nebyl, ale stejně to stavebko vycházelo blbě - mnohem líp mi vyšlo nechat stavebko běžet na normální spoření, a vzít si hypo, ostatně to mi jako jednu z prvních věcí řekl ten poradce, že to tak stejně vyjde (ačkoliv pak byl bez kšeftu...). Naproti tomu ale známému vyšel ten úvěr ze stavebka líp než hypo, takž to taky neplatí obecně... každej pes jiná ves, a musí se dobře počítat.

Nicméně tipuju, když Hadra píše, že \"stavebko bylo, už není\", že pro něj bude schůdnější ta verze s hypo. Mmch., proč sis nezaložil nové stavebko, když ti skončilo to staré, to zhodnocení je na něm, zvláš? na starých smlouvách, docela solidní?

protože nám nějakej pitomec řekl a? ty peníze vyberem. teďka budem mít 200k na účtě, ale bohužel zas teďka každej říká \" měli jste to tam nechat, bylo by to lepší\". takže tak asi...

Odesláno
Původně zaslal: Vvitty

kolega se na to ptal, a jsou castky, do kterych nepotrebujes rucitele vubec, pak jeden a potom dva. pani ve sporitelne mu vysvetlovala, ze na jeho potreby by se dal uver rozdelit na pul, na nej a manzelku, a mohli by si rucit vzajemne. ale doporucuji overit...

To je pravda, ale pro 1.500.000,-- to jsou dva :grr

Odesláno
To je pravda, ale pro 1.500.000,-- to jsou dva :grr

Ovšem Hadra píše, že má cca 350kkč a pozemek - takže tam ta \"nezajištěná částka\" bude určitě nižší. A tudíž požadavek na ručitele taky.:super

Odesláno

Původně jsi psal, že majetek máš pouze pozemek a nyní, že máš na účtě 200k. Pokud je to tak, tak bych zkusil i to stavebko. Co se týče ručení, tak i stavební spořitelna bere ručení nemovitostí (i cizí). Akorát stavebko by nebylo na tak dlouhou dobu. Chtělo by to porovnat. Jestli chceš dám ti kontakt na dobrýho úvěráře z ČMSS (liška). Je z Bedihoště, takže to není tak daleko.

Já jsem řešil bydlení přes stavebko, protože na družstevní byt nejde vzít hypotéka. Ale jsem celkem spokojenej.

Odesláno

Ještě jedna rada, která tady ale už padla. Chce to zjistit si konkrétní podmínky u více finančních institucí a porovnat. Takhle se dá těžko něco radit.

Normálně zajdi do 3 - 4 bank a na 2 - 3 stavební spořitelny, řekni co máš a co potřebuješ a uvidíš. Za takovéhle rady by neměli nikde chctít žádné peníze za poradenství.

Odesláno
Původně zaslal: Trundik

Původně jsi psal, že majetek máš pouze pozemek a nyní, že máš na účtě 200k. Pokud je to tak, tak bych zkusil i to stavebko. Co se týče ručení, tak i stavební spořitelna bere ručení nemovitostí (i cizí). Akorát stavebko by nebylo na tak dlouhou dobu. Chtělo by to porovnat. Jestli chceš dám ti kontakt na dobrýho úvěráře z ČMSS (liška). Je z Bedihoště, takže to není tak daleko.

Já jsem řešil bydlení přes stavebko, protože na družstevní byt nejde vzít hypotéka. Ale jsem celkem spokojenej.

pošli mi prosím ten kontakt U2U, já co znám tady jednu lišku, tak to je blb.

Odesláno

2 Hadra :

Zkus se podívat sem: http://www.csas.cz/bydleni/application?pageid=documentpage&navid=nav00120_pruvodce_hypotekou&node=istree , snad ti to napoví. Je tam orientační kalkulátor. Ale chce si to vzít dva dny volna a obejít všechny poskytovatele v dosahu bydliště. Před tím prolézt webovky a prostudovat podmínky, aby člověk nevypadal u pohovoru jak tukan a věděl vůbec o čem je řeč. Kolik činí různé poplatky za zřízení, poskytnutí a vedení, úroky ze všeho možnýho, jištění nemovitostmi, pojištění nemovitostí, ... BTW pojiš?ovny to je druhá kapitola, ale stejně důležitá jako ta první. Když ptáčka, lapají pěkně mu zpívají.

Stavební spořitelny : pokud máš stavebko ještě za starých podmínek, v žádném případě to nepřeklápět v hypoteční úvěr, když tak založit nový.

Odesláno

Zrušení toho stavebka bylo dost možná neš?astné - a nebos měl už mít uzavřené další. Já takhle uzavíral nové těsně předtím, než se měnil ten státní příspěvek, takže jsem měl dvě souběžně. Podporu sice dostaneš jen na jedno, ale doteďka mám tak jedno stavebko ještě s původní výší příspěvku, na které budu spořit tak dlouho, dokaď nedojede do cílové částky, nebo dokud nebude potřeba ty prachy vybrat. Což jde po uplynutí těch 5 (u dnešních smluv víc) let kdykoliv.

Odesláno

No, hlavně bance neříkej, že těch 350k máš. Maximálně můžeš přiznat část vlastních prostředků.

Standartně banka chce, abys profinancoval svoje pníze, a pak ti teprve půjčej. Banky nemaj rádi, když maj lidi peníze. Kdo by si u nich potom ral další nevýhodný úvěry, že?

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...