Péťa Odesláno 12. leden 2006 Odesláno 12. leden 2006 Tak zkusím moje zkušenosti: Nepodslepený RD, porobeton (slovenský PORFIX) - vnější stěny 37,5cm + 5cm polystyren, příčky nosné 25cm ostatní 10cm, obytné podkroví šikminy a strop ze sádrokartónu, izolace URSA, půda, krytina Bramac, okna plastová, komplet podlahové vytápění, centrální vysavač (skvělá a levná věc). Rok jsem boural starou chalupu až na \"čistou louku\" a dva roky stavěl (dalo by se to stihnout za rok, ale chtěl jsem nechat vymrznout hrubou stavbu). add porobeton: je pravda, že se objevují trhliny. Počítám s tím, že se \"zamaskují\" při příštím malování. add kuchyň: máme ji oddělenou od obýváku dvoumetrovým průchodem (obloukem). Tím jsme vyřešili, jestli propojenou nebo ne. Je to něco mezi. Ale argument, že je cítit zápach je nesmyslný, protože z nejhoršího to vezme digestoř (pochopitelně musí mít odpovídající výkon a odtah ven) a ostatní je jen \"příjemné aroma\". add podlahové vytápění: já bych jiné nechtěl, nemáme pocit, že by se u nás prášilo víc než tam, kde podlahové vytápění nemají (možná to je tím, že se u nás uklízí ). Při projektování jsem tomu věnoval hodně času, ptal se těch, co takové vytápění mají i nemají. Jediná nevýhoda je, že nemáte kde sušit dětem oblečení, když přijdou z venku a je potřeba to rychle (např. při obědě) usušit. Tam, kde je dlažba, tak příjemně hřeje, kde je plovoucí podlaha, tak je vhodné nosit pantofle (bačkory). Koberce nemáme. add komín: už nikdy, byla to má největší chyba. Krb nemám a nechci, kotel je turbo a napojení na komín se jen komplikuje a prodražuje add záchod - projektant měl ode mne jako jeden ze základních požadavků oddělené od koupelen. Je to jedna příčka (dvě - máme wc a koupelny v přízemí i v podkroví). Okna máme ve všech místnostech, v přízemí na wc a v koupelně (plus v garáži) jsou neprůhledná - žádná fólie, speciální sklo (už si nepamatuji, jak se jmenuje) add perlinka: skutečně se zatírá do stěrky (nevím, jak se to dělá u vás, tady se na to používá stavební lepidlo) a přebrušuje - přesně, jak psal MilaS. Nejen venkovní stěna, ale i vnitřní omítky (pod štuk). Vrchní stěrka se u mě brousila dvakrát a penetrovala obyčejným Sokratem uvnitř, vnější penetrací od TerraNovy (taky sokrat). add ostatní: nezapomeňte si dostatečně předimenzovat elektroinstalaci, stejně to bude málo. Já si i roztahal strukturovanou kabeláž (v podkroví mám 19\" rack ), v místnostech ji ukončil jen v krabičkách bez zásuvek, protože bych se nedoplatil. Teď jen osazuji zásuvky dle potřeby (ložnice, obývák, pracovna a terasa kvůli internetu). Na bezdrátové sítě nevěřím, protože si nechci zvyšovat elektromagnetický smog. Celý průběh stavby si řádně fotografujte a natáčejte na video - každou blbost, bude se to hodit, až budete přemýšlet, jak to vlastně máte nebo až se budete dohadovat s dodavatelem, jestli to udělal tak nebo jinak. Pár obrázků: před, při a po: http://rouskovi.com/photo/index.php?gallery=./Domecek přízemí: http://rouskovi.com/peugeot-club/prizemi.jpg (kuchyň je bez té spíže, ta je \"jen\" pod schodištěm a v koupelně je jen sprchový kout) podkroví: http://rouskovi.com/peugeot-club/podkrovi.jpg (odpovídá skutečnosti) Citovat
Guest MilaS Odesláno 12. leden 2006 Odesláno 12. leden 2006 2 Peta: jasný stěrka = lepidlo, já jsem použil formulaci od Hadry. A ještě jeden off topic - před časem jsem ti posílal mail, jestli nemáš kontakt na toho elektrikáře, myslím že v Hradci, ale asi sis toho nevšiml, protože jsem nedostal odpověď, a nebo mi ten kontakt nechceš dát, v tom případě to pus? z hlavy. dík. Citovat
Péťa Odesláno 12. leden 2006 Odesláno 12. leden 2006 Původně zaslal: MilaS A ještě jeden off topic - před časem jsem ti posílal mail, jestli nemáš kontakt na toho elektrikáře, myslím že v Hradci, ale asi sis toho nevšiml, protože jsem nedostal odpověď, a nebo mi ten kontakt nechceš dát, v tom případě to pus? z hlavy. dík. Sorry, já zapomněl! Hlava děravá, už se letím podívat... Citovat
Péťa Odesláno 12. leden 2006 Odesláno 12. leden 2006 Takže je to Jiří Hampl, Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, 503 41 Hradec Králové, školní autoservis - odloučené pracoviště Vážní 456, tlf. 495408729. Soukromý mobil Ti posílám u2u Citovat
Kubis Odesláno 12. leden 2006 Odesláno 12. leden 2006 oddi napsal:Se sklepem bych s dovolením nesouhlasil - pokud se dům navrhuje bez něj, a stavěl by se jen kvůli té nádrži, bude to za takovou ránu, že se to nevrátí snad nikdy. Pokud ale dům už sklep má, je to něco jiného. Ale kdybych stavěl na zelené louce, spíš bych asi už dneska volil variantu placka bez sklepa, pořádná izolace a podlahové topení - a hlavně rozumnou velikost baráku, ne palác- Ahoj.Ten sklep jsem zmínil jen kvůli \"tepelné pohodě\",protože jak zima kousne do běháků aneb Švejk říkal: to chce klid a nohy v teple...Dnes už se snad vůbec ve velkém nezavařuje,supermarkety nabízejí celoročně ovoce,zeleninu i brambory-neuskladňují se,nejsou prádelny.Vše hovoří proti sklepu. Když jsem stavěl,tak mě sklep vyšel na nekřes?anských 30 000.- a dnes se to šplhá do statisíců.Už se v odpovědích neorientuji,ale někdo tu zmínil \"falešné\" topení v podlaze zpátečkou z radiátoru.Rozumný had s teplou vodou v podlaze by snad tak nevadil.Tam,co jsem se teď přiženil,jsou všechny naše obytné podkrovní místnosti nad nevytápěnými prostorami (komory,hospodářský kout,garáž,už nepoužívaný sklad paliva).A v zimě se musí používat teplejší bačkory+položit další koberce.A ještě jeden poznatek - ve Valmezu je téměř celá nemocnice s podlahovým topením.Byl jsem tam bohužel už několikrát jako pacient,ale teplá podlaha byla příjemná. Tedy ne jako topení,ale jako doplněk.A nádrž do sklepa také nevyjde moc draho: ve Valašském Meziříčí vyprodávají celkem za rozumné ceny vojenský materiál,mezi jiným i cisterny na vodu....Takovou nádrž jsem viděl u bývalého spolupracovníka:po vytopení domu (ne vodou,ale teplem!) se přeply ventily a než kotel vyhasl,dobíjel nádrž.Tamtéž směřovalo teplo ze slunečních kolektorů.A tuto méně teplou vodu využíval na podlahovku.Berte to zase jako nápad,jednu z možností. P.S.během psaní na mě asi šestkrát vyskočila tabulka s nadpisem:CONNEC TO HADRA.RAJCE.NET. Nevím,něco jsem provedl? Nebo jsem měl nějak reagovat?Bojim bojim.Kubis Citovat
lamancha Odesláno 12. leden 2006 Odesláno 12. leden 2006 Sklep je pro me taky velke dilema, ale vzhledem k sirce pozemku (12m) asi nebudu mit kde jinde strcit garaz (ani ne tak auto,jako kola, pneu, pinpongac atd atd),ale nejdriv si to budu muset nechat spocitat;)a hlavne se vyporadat s IS:grr Citovat
Péťa Odesláno 13. leden 2006 Odesláno 13. leden 2006 Nezávidím nikomu, kdo se teprve pouští do stavby. Mám dojem, že jsem postavil v hodině dvanácté. Ceny neustále rostou geometrickou řadou. PS: Dnes to je přesně jeden rok, kdy jsem kolaudoval (13.1.2005) :D Citovat
Hadra Odesláno 13. leden 2006 Odesláno 13. leden 2006 no kdybych nedělal ve stavebnictví a neposháněl si všechno levně, tak taky nevím.... Citovat
Garfield Odesláno 13. leden 2006 Odesláno 13. leden 2006 Původně zaslal: Hadra no kdybych nedělal ve stavebnictví a neposháněl si všechno levně, tak taky nevím.... No, jde taky o to, jak jsi náročný. Vím o firmě, která umí postavit dům za 13 tisíc korun za m2 zastavěné plochy. Pokud ti ovšem nevadí, že stavba je ze dřeva již jednou použitého pro jiné účely. Konkrétně z bedýnek od dělostřeleckých granátů Ale je fakt, že i v Praze pár takovýchhle domků už stojí :D Chceš to vidět? www.domov2000.cz Citovat
Uďa Odesláno 16. leden 2006 Autor Odesláno 16. leden 2006 tak z těhle vojenskejch dřevěnejch krabic jsem viděl na vlastní oči jak to stavěj.Já stavěl u bráchy barák a jeho soused si to bechal postavit.Ve finále to nevypadá nejhůř, možná bych někde našel i fotku. Citovat
Karel Č Odesláno 16. leden 2006 Odesláno 16. leden 2006 To Peta: Jaký máš centrální vysavač? Taky jsem si na něj nechal prostupy a teď musím vyřešit co tam přijde osadit. Mám to 10x10 m a prostupy skoro přesně uprostřed, takže by měla stačit jedna zásuvka na patře+podlahová štěrbina v kuchyni. Jinak v souvislosti se stavbou si vyčítám, že jsem nezačal stavět o nějaký ten rok dřív, protože jednak teď ty ceny letí strašně rychle nahoru, není už taková možnost sehnat něco bokem a hlavně teď budeme mít druhé dítě, takže si docela vyčítám, že se moc nevěnuji rodině a jsem pořád na stavbě. Ale pevně doufám, že za rok už budeme bydlet.....aspoň v jednom patře :-) Citovat
Péťa Odesláno 16. leden 2006 Odesláno 16. leden 2006 Původně zaslal: Karel Č To Peta: Jaký máš centrální vysavač? 12km od mého domova je jediný výrobce centrálních vysavačů v ČR, snad to nebude bráno jako reklama, když to nesouvisí s auty. Je to firma eko-simko Náchod. http://www.ekosimko.cz/web/ekosimko/index-cs.htm Jsem s nimi spokojen, jen mi dalo trošku práce montážní firmu přesvědčit, že opravdu chci v bytě zásuvky v designu ABB a ne standardní bílé (tu mám v garáži), i když jsou o pár korun dražšší. Vzhledem k lokalitě, kde bydlím, jsem měl vůbec práci přesvědčovat dodavatele, že chci kvalitu a ne ušetřit za každou cenu, jak jsou zvyklí od ostatních zákazníků Jestli chceš fotky, můžu něco nafotit. Citovat
Vvitty Odesláno 16. leden 2006 Odesláno 16. leden 2006 Peta: predimenzovat rozvody elektra je velice rozumne, silne doporucuji i ostatnim... kdyz si vezmu, ze v byte kde mam pronajem je na obyvak (6x6m) 1 (slovy JEDNA) dvouzasuvka, tak bych vrazdil. Ale holt v 1928 byla jina doba... nedelat si doma vlastni WiFi sit je taky rozumne, pokud si muzes natahat rozvody, bude to mene zarit, rychleji behat, a nebude ti vadit ruseni odjinud. Nehlede na to, ze se po tech dratech da natahnout i domaci telefon, zabezpeceni atd.... Citovat
Kubis Odesláno 17. leden 2006 Odesláno 17. leden 2006 Ahoj,měl bych zájem se dovědět něco více o té krytině.Naše střecha,dodatečně zdvižená pro podkrovní místnosti,má tím pádem malý (metr na pěti metrech) spád,ale naši předci vrátili zpět eternitové šablony (á 40x40 cm).Přes topné kabely v rýně každý rok zápasím se zatékáním přes bedno a jeden rok prosákla voda u nad překladem nad oknem.Chci nechat tento kus střechy pokrýt plechem,co by vypadal jako taška,byl červený nebo hnědý,nepodtékal a něco vydržel.Pro odpověď,aby náhodou nedošlo k reklamě,mám meil( lubomir.hrbata@onsemi.cz),nebo nějakému jinému problému.Reaguji tím na větu: Střecha ? - Válcovaná tašková krytina z plechu opatřeného polyesterovým nástřikem - jsme výrobci.Dík P806 Citovat
oddie Odesláno 18. leden 2006 Odesláno 18. leden 2006 Odstrašující případ: http://reality.idnes.cz/dum_stavime.asp?r=dum_stavime&c=A060117_162534_dum_stavime_cap Citovat
Guest MilaS Odesláno 18. leden 2006 Odesláno 18. leden 2006 Původně zaslal: oddie Odstrašující případ: http://reality.idnes.cz/dum_stavime.asp?r=dum_stavime&c=A060117_162534_dum_stavime_cap Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.