Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Ahoj,

mám tady takovou podivnost, budu velmi rád, když mi pomůžete :)). Při jízdě v dnešních chladnějších časech se mi moje stařičká (ale milovaná 1.9 D) nezahřeje do požadované teploty tzn. 83 stupňů. Místo toho se pohybuje kolem 68-70 stupňů. Byl jsem zato, že je to termostat (první věc co mě napadla), vyměnil jsem ho, ale teplota se chová úplně stejně. Při stání na volnoběh se zahřeje klidně i na 90 stupňů, při téhle teplotě sepne ventilátor - z toho odvozuji, že snímač teploty funguje (počítám s tím, že ten dává pokyn k sepnutí ventilátoru) a rafička budíku teploty motoru také ukazuje s největší pravděpodobností správně.

Pokud se motor zahřívá, tak se zrovna tak ohřívá chladič, a to ještě před otevírací dobou termostatu, která je 83 stupňů. Jenže ten jsem už měnil.

Nechápu to, prosím o rady, děkuju :).

Odesláno (upraveno)

Díky! No, to vypadá, že to možná tak má být. Ani jeden příspěvek nemá definitivní odpověď, proč to tak je... Je to zvláštní, pořád mi nějak nedá, že ta teplota je tak nízká - 70 stupňů je podle mě prostě málo...

Upraveno uživatelem Péťa
Necituj předchozí příspěvek
Odesláno (upraveno)

nedavno tu bol podobnz prispevok tiez sa mu to nechcelo ohriat nakoniec bol ucpaty radiator topenia , maly okruch nefungoval spravne respektive neboa cirkulacia a termostat otvaral predcasne na velky okruch

Upraveno uživatelem krtek 2
Odesláno

Pri teplote 90 nespina ventilator, alespo mne teda ne a to mam stejny motor. Teplota vystoupa na cca 83 a tam tak nejak korzuje nahoru a dolu. Teplotu dokaze v tomto pocasi schaldit mirne i topeni. 

Ale zkousel jsi jestli ti nahodou neukazuje blbe budik? Fakt si myslim, ze pri 90 se netilator spinat nema, spise bych rekl, ze tu teplotu uz mas proste vyssi. Az budes mit tech svych 70, dej ruku na termostat. Mel bych ji tam chvili podrzet bez nejake velke bolesti. Pokud ale ruku nepujde ani chvili nechat na nem, ma urcite vice nez tech 70. Nebo si pujd bezdotykovy teplomer a proste to zmer. Taky muzes zjistit, zda ti voda neprochazi pres termostat brzy. Kdyz ude teplota jeste pod 70, zastav a sahni na hadici za termostatem. Nesmi pres nic chodit tepla voda.

A k poslednimu prispevku nade mnou. Jo, ale to by se tykalo jen toho, ze netopi. Motor by ale ohraty musel byt, ta teplota se nema kde ztratit, i kdyz maly okruh fungovat nebude. Takze motor bude zahraty, jen topeni nebude topit dobre. Snimace teploty byvaji vetsinou na termostatu, alespon ty snimace teploty vody. Olejove jsou samozrejme jinde. 

Na Xantii, kterou jsem kdysi mel jsem se timhle taky zabyval, a po zmereni bezdotykacem jsem to vzdal. Tam mel budik sve vlstni cidlo a asi to cidlo nebylo ok. Rpste to ukazovalo trochu mene, nez jak to bylo ve skutecnosti. Vlastne asi prvni framcouzske auto, ktere ze staje PSA mam a nekolisa mu teplota je C4 GP. Tam kdyz kouknu pres diagnostiku, mam vzdy 85-88 - sazmorejme az se motor zahreje :D

Odesláno

Já mám to samé na 405 zahřeje se na 90 jen do kopce (delšího) ale běžnou jizdou tak 75-85 stupňů,podle mě je to v pořádku je chladněji tak se to hřeje hůře.

Odesláno

U těch starých dieselů se skutečně v 90° spouští ventilátor na první stupeň. Ale s čidlem pro teploměr to nesouvisí, spínání má vlastní čidlo. Jinak 70° je skutečně málo, má to mít 80.

Odesláno
před 15 hodinami, HonzaC2 napsal:

Pri teplote 90 nespina ventilator, alespo mne teda ne a to mam stejny motor. Teplota vystoupa na cca 83 a tam tak nejak korzuje nahoru a dolu. Teplotu dokaze v tomto pocasi schaldit mirne i topeni. 

Ale zkousel jsi jestli ti nahodou neukazuje blbe budik? Fakt si myslim, ze pri 90 se netilator spinat nema, spise bych rekl, ze tu teplotu uz mas proste vyssi. Az budes mit tech svych 70, dej ruku na termostat. Mel bych ji tam chvili podrzet bez nejake velke bolesti. Pokud ale ruku nepujde ani chvili nechat na nem, ma urcite vice nez tech 70. Nebo si pujd bezdotykovy teplomer a proste to zmer. Taky muzes zjistit, zda ti voda neprochazi pres termostat brzy. Kdyz ude teplota jeste pod 70, zastav a sahni na hadici za termostatem. Nesmi pres nic chodit tepla voda.

A k poslednimu prispevku nade mnou. Jo, ale to by se tykalo jen toho, ze netopi. Motor by ale ohraty musel byt, ta teplota se nema kde ztratit, i kdyz maly okruh fungovat nebude. Takze motor bude zahraty, jen topeni nebude topit dobre. Snimace teploty byvaji vetsinou na termostatu, alespon ty snimace teploty vody. Olejove jsou samozrejme jinde. 

Na Xantii, kterou jsem kdysi mel jsem se timhle taky zabyval, a po zmereni bezdotykacem jsem to vzdal. Tam mel budik sve vlstni cidlo a asi to cidlo nebylo ok. Rpste to ukazovalo trochu mene, nez jak to bylo ve skutecnosti. Vlastne asi prvni framcouzske auto, ktere ze staje PSA mam a nekolisa mu teplota je C4 GP. Tam kdyz kouknu pres diagnostiku, mam vzdy 85-88 - sazmorejme az se motor zahreje :D

Tak ruku při 70 stupních na chladiči neudržím, zrovna tak hadice před chladičem je teplá. Tzn. termostat otevírá a budík vyměním... stejně mi neukazuje rychloměr, ale na to jsem si zvykl :D.

Odesláno

No tak ono je to relativni, nemyslel jsem, ze tu hadici budes drzet. To je jedno. Ale vymena budiku si myslim nepomuze, spise jestli neni vadne cidlo. A to ze je tepla hadice, tak zalezi jestli ten termostat propousti nebo ne.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...