Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Zdravím všechny, mám jeden dotaz a potřeboval bych odpověď pokud možno co nejvíce do detailu. Potřeboval bych znát přesný rozdíl mezi CAN-CAN a CAN-VAN, vím že v autě mám CAN-VAN.

Tedy v čem se liší, jestli je to jen rychlost, frekvence, prostě všechno o ní... A teď přesně o co mi jde.

Potřebuju k autu připojit CAN BUS Shield pro Arduino, jenomtě ten je právě určen pro CAN-CAN. Proto potřebuju vědět přesné informace, protože kdyby to bylo jen v rychlosti komunikace popřípade frekvenci, bylo by to v pohode, pokud je to ale o nečem jiném, je to už horší. Předem děkuji

Odesláno

Super... fakt perfektni odpoved... kdybych se o to nezajímal a nechtělo by se mi se do toho pustit... je to dostačující... nicméně já chci vědět parametry každý z těch sběrnic a informace o nich... ty jsi mi nedal, jen se domníváš, že to nepůjde... tahle odpověď je mi na dvě věci... až dopíšeš přesné informace o obou sběrnicích, tak pak z toho můžeme dedukovat, oc půjde a co ne...

Odesláno

Bys musel znát paraetry sběrnic a protokoly. Pak nějakým procákem to vysloveně překládat. Další problém by mohl vyvstat v souvislosti s časováním zpráv. To by znamelano to asi bafrovat a pak posílat, případně ty zprávy prokládat a z druhé strany dokonce zahazovat. Asi by to šlo, ale nebude to tak jednoduchý.

Odesláno

Oni právě existujou různý jednotky pro 206ku, vyjma různých navigací a jiných krávovin a ty dost často s jednotkama auta spolupracují, což je důvod, proč si myslím, že když nějaký čínská firma dokáže udělat navigaci co funguje vklidu se zbytkem auta, tak nemůže být přece tak težké udělat něco podobnýho, stačí mi jen když to bude ty data umět z ty sbernice číst

Odesláno

Tak jako i CAN pracuje s různými bitrate. Běžně se sice uřívá 250K, ale i s rychlejšími i pomalejšími jsem se už setkal. Ale přehazovat rychlosti není tak složité, na to zařízení máme. Horší to bude s těma překladama. Tedy bych se spíš pozabýval jak udělat něco na VAN rovnou. Ale to už by se snad na arduinu napsat dalo. Jde o to to znát. Pak už jen HW pro připojení a to by se asi dalo i koupit. Na CAN jsou hotový galvanicky oddělený drivery i s budičema, tak proč by to nebylo na VAN. Nakonec nejrůznější přístroje to přece musej mít.

Odesláno

Ok, dík ;) určitě si to projdu ;) ja prave zatim jediny k cemu jsem se dostal na nejakym francouzskym foru je tohle: specifikace ze ktery van vychazi: http://www.iso.org/iso/iso_catalogue/catalogue_tc/catalogue_detail.htm?csnumber=19471
a pak nekolik souboru na tomhle webu http://graham.auld.me.uk/projects/vanbus/ dole soubory mux 1 - 4, nejhorsi je ta francouzstina :D a google prekladac v tom evidentne taky moc jasno nema :D takze si dam nejaky cas na prostudovani a pak zkusim dat neco dohromady, podle em to proste nejak jit musi ;) i kdybych pro to mel vytvorit novy shield pro arduino :D

Odesláno

Já právě jediný co potřebuju vyrobit tak je něco, co dokáže z VAN sběrnice číst data. Ideální představa že odpojím palubní PC (ten displej na středu pod kapličkou u 206ky) a na ten konektor připojím to co vyrobím a z těch pinů co tam jsou budu dostávat data, které pak budu používat dál

Odesláno

Fandím ti a rád bych to také dosáhl. Já se už tolik nechytám, takže jedině si zjistit, které datové vodiče se v té sběrnici vyskytují a pomocí nějakého programu odchytit, jak vypadá nějaký jednoduchý povel a jeho potvrzení.

Anebo zkusit sehnat někoho známého z vývoje automobilky, anebo kde ten vývoj dělali a získat informace.

Nepoužívá se tam nějaký unifikovaný integrovaný obvod pro kódování/dekódování? Jak by USART. Pak by se z jeho katalogových údajů a popisu komunikace dalo něco zjistit.

V každém případě to chce vybudovat si na pracovním stole "kompletní Peugeot 206" bez karoserie a motoru, tedy sehnat si z vrakáče řídící jednotky a propojit je a pak se dá něco zkoušet. Aby displej svítil a komunikoval, např. s rádiem.

Odesláno

Jo, něco takovýho mám v plánu, zkouším začít od displeje a hledat informace a čipech, co jsou na něm osazeny, určitě tam někde něco existuje, protože vim, že ten displej má 5 drátů, jeden je pulz od světel, další dva jsou napájení + a - a další dva jsou právě data, to je zatím jediné co vím na 100% a je pravda že to vím od začátku. Teď se budu zabývat tím, co a za jaké čipy v tom displeji jsou a jak komunikujou a třeba na něco přijdu.

Také mě ale napadlo jít trochu opačnou cestou a to od displeje. Když zapojím displej, sám o sobě by mohl něco vysílat pro zbytek auta ne? Nebo spíš určitě se nějakýma povelama dá ovládat, jen zjistit přesně jakýma a zbytek už problém nebude

Odesláno (upraveno)

Bavíme se o r.v. 03, například? Mám tady jeden displej, na kterém zkouším podsvětlující LEDky, tak ti jej mohu aspoň vyfotit. A takový displej a případně BSI by sis měl sehnat. Možná i rádio a čidlo teploměru. Schemata máš?

Zřejmě se ti jedná hlavně o tvoje auto. Jaký je rok výroby?

Upraveno uživatelem P607Olda
Odesláno

Ano, jedná se mi hlavně o moje auto, mám 206 2004 MUX. Podle mě ale kdyz to bude fungovat na moji 206ce, tak ty co maj 307 a podobne modely co maji stejnou elektriku to fungovat musi taky. Displej mám třířádkovy, na něm to budu testovat, ty fungují totiž jen na vyměnění dílu za díl a jedou, takže když jej náhodou oddělám, není to takový problém ;) Bohužel schémata ještě nemám a nenašel jsem nikde nic rozumného :(

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...