Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Koukni na to ze všech stran, případně dej fotku. Odešel pravděpodobně spínací tranzistor. Je tam někde vidět chlazení? Chladicí plocha tranzistoru? Takže opatrně odřezávat z té strany a pak nahradit tranzistor. Nezkoušel jsem to, ani neviděl. Ale už není co zkazit.

Odesláno

P607Olda, zatiaľ ti to opíšem, neskôr hodím foto. Pozri si foto vyššie, na spodnej strane (teda od vrtule) je hliníkový plech. Na ňom je plošák, ktorý je aj vidieť a je aj všade tam, kde je ten epoxid. Potom na tom plošáku je ten plast a následne je to celé zakrytované.

Odesláno (upraveno)

Mne o tom nemusíš přesvědčit. Buďto dojdeš k závěru, že by to šlo a troufneš si, anebo ne.

Koukni ze všech stran, případně pokud se něco dá rozpájkovat, tak to rozeber. Vodítkem by mohl být nějaký nýtek, který připevňuje výkonový tranzistor k chladiči. Tišťáky tam pravděpodobně budou dva, jeden je ten velký zelený co vidíš a druhý je zalitý s SMD součástkami. 

Ta prasklina napovídá, kde je ten tranzistor, který se hřál.

Nemáš známého na rentgenu?

Upraveno uživatelem P607Olda
Odesláno (upraveno)

Takže začal som s tým, že dám preč ten epoxid, ale len tak dole nejde...nejaký nápad, čím by som to dal dole bez toho, aby som nerozleptal zvyšok, príp. neuškodil zvyšnej elektronike?

Upraveno uživatelem misho.1709
Odesláno

Tam kde som skôr trochu roztrhol ten epoxid, tak pod ním je nejaký MOSFET. Pri odstraňovaní toho epoxidu sa mi ale podarilo vytrhnúť aj jednu SMD súčiastku, ktorá má tak 1x2mm.

Keby sa nejak dal normálne strnúť ten epoxid, tak by to nebol problém, ale takto to nepôjde

Odesláno (upraveno)

Epoxid jde jedině násilím. Když jsi strhnul součástku, tak už asi konec. Jedině že by to byl filtrační kondenzátor, bez kterého to taky funguje.

Epoxid jsi měl odbrušovat. A ten rentgen by nebyl marný. Ale už je asi pozdě.

Tam chtělo najít chladič, u něho tranzistor a dopátrat se na jeho vývody. Na ty vývody pak připájet trojlinku a nový tranzistor umístit jinam.

V té elektronice je zřejmě komunikační obvod a ten řídí otevření toho tranzistoru.

Odesláno (upraveno)

Tiež si myslím, že šance na opravu klesajú, ale ešte to skúsim. Je to tam samá milimetrová smdčka, ktorú silou hoci opatrne odthnem ako nič...

Chladič bude pravdepodobne ten hliníkový plech od vrtule po celej dlžke, inak tam nič nie je. Len jeden plošák, celý ktorý je vidno a pod tým epoxidom.

Odesláno

Takže verdikt...

Vzdávam to. Rozumne sa ten epoxid nedá kompletne odstrániť a s tým, aby sa nič nepoškodilo. Tá elektronika by sa zišla aj z nejakej búračky na predok, hoci aj rozbitý ventilátor, ale s funkčnou elektronikou a tým by som to dal dokopy a z dvoch spravil jeden. Lenže zháňať túto saharu (mimo autorizáku) dá zabrať, obvolal som kopec ľudí s nulovým výsledkom.

Výsledok alebo ďalší priebeh výmeny sem ešte napíšem.

Odesláno (upraveno)

Pridávam sľúbené fotky.

Zhrniem to stručne ešte raz. Na spodnej strane je hliníkový plech, na ňom plošák (odkrytá časť - uhlíky, zvyšná časť so súčiastkami je pod epoxidom ohraničená plastom. Čo sa tej elektroniky týka, natrafil som tam na MOSFET tranzistor (možno príčina problému). Chcel som sa to pokúsiť opraviť (nemal som veľmi čo stratiť), ale ten epoxid sa jednoducho nedá len tak odstrániť. Problém ostáva záhadou...

Ten poškodený epoxid na fotkách je roztrhnutý mojím zavinením, nie je to od MOSFETu.

Prajem všetkým majiteľom 406 posledných ročníkov, nech ich tento problém radšej obchádza :papa

post-42487-0-08619500-1440090620_thumb.j

post-42487-0-47932900-1440090652_thumb.j

post-42487-0-48306500-1440090699_thumb.j

post-42487-0-88331000-1440090738_thumb.j

post-42487-0-35032500-1440090780_thumb.j

post-42487-0-79636100-1440090807_thumb.j

Odesláno (upraveno)

Plech zespodu se nedá odstranit?

Když jsi připojil na motor 12 V, tak jsi možná tomu tranzistoru dal poslední ránu. Když mu na výstup přivedeš +12V, tak je v té chvíli polarizovaný opačně. Málokdo si to uvědomuje, i v případě různých zdrojů, stabilizátorů , že když se přivede odjinud napětí na výstup, tak prvek může odejít.

Tak teď už jenom sehnat jiný regulátor.

Pokud jsi už trefil na tranzistor, tak dej fotku, pro ostatní. Tranzistor je třeba zneškodnit např. odvrtáním čipu a na zbylé nohy se připojit trojlinkou a nový tranzistor dát jinam.

Odesláno

S tým máš pravdu, že pri tom mohol ten tranzistor ísť do kremíkového neba. Tak či tak ma to až tak veľmi netrápi, nakoľko som o tom regulátore nič nevedel a v podstate už bol aj tak nefunkčný. Na druhej strane je škoda toho epoxidu, keby zišiel dole v pohode, možno by už zajtra bola sahara v aute.

Dá sa trochu oddeliť od toho čierneho plastu, pozri predposlednú fotku. No nepomohlo mi to.

Odesláno

Trošku jsi mě vyděsil s těmi posledními ročníky. Vzhledem k tomu, že mě minulý rok sahara trošku pískala (ale už to přestalo a tenhle rok je klid), hned jsem podle VINka koukal do serviceboxu na čísla a sahara na moje auto se dá v pohodě koupit u Badyšáka za 2,5tis Kč. Takže se to asi netýká všech MUXů. Mám tam ventilátor 325W, dva rezistory (šedý a černý) a jedno relé. 

Odesláno (upraveno)

Netýka sa to všetkých MUXov, pokiaľ sa teda dá presne povedať čo je MUX. Pri hľadaní som natrafil na jeden break, bol 01/2002, páčky MUX, lenže sahara ako pri starších ročníkoch, teda 2pin s relátkami a odpormi na stene sahary. Myslel som, že pokiaľ to má napr. nové páčky, tak to je MUX, ale asi sú aj autá, ktoré sú akoby taký "mix".

mjtwister, hovoríš o 406, ktorú máš v podpise? Napíš mi prosím VIN do SZ.

Odesláno

Trošku jsi mě vyděsil s těmi posledními ročníky. Vzhledem k tomu, že mě minulý rok sahara trošku pískala (ale už to přestalo a tenhle rok je klid), hned jsem podle VINka koukal do serviceboxu na čísla a sahara na moje auto se dá v pohodě koupit u Badyšáka za 2,5tis Kč. Takže se to asi netýká všech MUXů. Mám tam ventilátor 325W, dva rezistory (šedý a černý) a jedno relé.

Tím bych si nebyl jistý. Když jsem hledal pro kolegu, tak podle originál čísla jsme zadali u Badišáka na eshopu a nepasovala. Bral od něj dvě a ani jedna nebyla ta pravá. Dokonce ani na kelly a jiných eshopech to nebyla ona. Po zadání originál čísla to vždycky nějaké nabídlo, ale ne ty pravé. Prostě takovou co je zde na obrázku jde koupit jen v peugeotu nebo na vrakovišti.

Odesláno (upraveno)

Co si matně vzpomínám, když jsem ji měl minulý rok vyndanou, tak motor byl normálně válcovitý, žádný takový přírustek, jako je na obr jsem tam neměl. A dnes ráno jsem koukal jen na rychlo a odpory a relátko tam na stěně skutečně mám. Mám rok výroby 5/2004

Moje objednací číslo: 1250G0

Upraveno uživatelem mjtwister

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...