Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

406 old-klimatizace chladí,ale po chvíli chladí vlažně.

Recommended Posts

Odesláno

Vidíš to moc černě, manželce jsem dával starší klimakompresor a chodí,a co jsem mel klimakompresory z bouracek tak taky doteď chodí,hlavni je aby byly před demontáži funkční a pak aby byly uloženy v suchu a neměl by byt problém....ono za 1000kc co stoji bych to riskl....

Odesláno

Měl jsem 406 v servisu, kde se zabývají Peugeoty a zdá se, že klimatizace chodí. Bohužel, není počasí (vedra), aby se dala plně vyzkoušet. Podle slov servisu, mám klimatizaci zkoušet. Pokud by byly problémy, tak by se ,,zkoušelo" co dál. Tak uvidíme. Zatím se zdá, že je funkční. Zatím.........

• O 8 měsíců později...
Odesláno

Bohužel, klimatizace opět ,,zlobí". Venkovní teplota cca 27 st. Celsia. Po cca 200 km v kuse se zapnutou klimatizací, začal jít najednou z průduchů vlažný vzduch a byly ,,hlučné"  (slyšet větráky).  Při jízdě jsem použil AUTO klimatizaci a pak přepnul na A/C. Po určité době (cca 1 hodina) se byla 406 odstavena. Stála předkem dolů. Po té jsem nastartoval, zapnul klimatizaci (auto), kompresor cvakl, ventilátory se roztočily a klimatizace krásně chladila. Reagovala i na změny teploty ( 14st. C - 30 st. Celsia.) Po opět delší jízde ( cca 200 km) opět přestala chladit a nereagovala ani na změny nastavení teploty. Po zbytek jízdy cca 100 km, už nechladila. Pouze při nastavení vyšší teploty topila. Jinak vzduch byl vlažny. Trubky byly studené, ale né ,,ledové". Sahary běží, Je slyšet cvaknutí. Jinak klimatizace fungovala na krátké vzdálenosti do 100 km, co jsem jezdil.

Odesláno

Pri vyššej záťaži motora (a vyššej teplote chladiacej kvapaliny) RJ odľahčuje motor zablokovaním možnosti zapnutia kompresora.

Jednoduchšie.....keď je teplota chladiacej kvapaliny vysoká,nezopne kompresor (len v krátkych intervaloch).

Odesláno (upraveno)

ferinko2 děkuji za vysvětlení. To jsem nevěděl. Takže klimatizace je v pořádku? Ale jakou ,,zátěž" by měl motor RFV 2.0i 16V při ujetí cca 200 km? Venkovní teplota cca 27 st. Celsia. Charakteristika jízdy: kolony na D1 (několik kilometrů=1.-2. rychl. stupeň, občas i 3.rychl. stupeň), kopce, dálnice. Při jízdě chladila klimatizace jak měla.  Teplota oleje se dle budíku blížila občas k 90 st. Celsia a vody okolo 100 st. Celsia. Po cca 200 km najednou začala foukat klimatizace vlažně. Po zbytel jízdy cca 100 km, foukala vlažně a ,,byla slyšet" z průduchů, jako by nebyla náplň. Teplota motoru + oleje byla v normě (83 st. Celsia).

Dneska jsem v garáži nastartoval najel jsem na nájezdy a zapnul klimatizaci a ta chladila. Bylo slyšet sepnutý, i oba ventilátory se točily. Hadice byly krásně studené + pod autem vytékala kondenzovaná voda! I hadice od klimatizace (jedna) byla studená a orosená. Tlakový spínač + ,,sušák" byly teplé viz fotka.

Kopie - klima.jpg

Upraveno uživatelem OK406
Odesláno

Záleží od typu RJ motora. Požiadavka za zabránenie zapnutia kompresora je vyslaná pri teplote vody cca 112-115°C,len som sa nedopátral k hodnote,kedy to zase povolí zopnutie. Tá hysterézia nie je uvedná,ale predpokládam,že sa to musí uchladiť na cca 90°C. Čiže problém môže nastať práve v kolonách. Odporúčal by som vyčistiť zvonku chladič vody aj klímy,aby bol dobrý prestup chladiaceho vzduchu.....prepláchnuť prúdom vody nízkym tlakom prípadne arvou.

Odesláno

Rozumím. Už jsem to čistil (profoukával kompresorem) mezi ,,chladičema" a bylo tam hodně ,,bordelu" například listí a všelijakého jiného smetí. Chladič (voda) je nový cca 6 let. Dnes se na to podívám a uvidím, co se nachází ,,bordel" mezi chladici.
   Jen se zeptám, předchozím příspěvku jsem dal fotku s popisem. Je to v pořádku, že je vše teplé, pokud je spuštěná klimatizace? 
    Pokud jsem dobře porozuměl, tak záleží i na teplotě vodě. Mám tam růžovou nemrznoucí kapalinu K12 + destilovanou vodu. Nevím přesně, jaký je bod tuhnutí, zdali do -30 st. Celsia a nebo kolik. Má toto vliv na výše uvedenou funkci klimatizace?

Odesláno

RJ sníma teplotu chladiacej kvapaliny,takže koncentrácia na to vplyv mať nebude.

Ale!!!!!!! Vysokokoncentovaná kvapalina nemá také teplovodivé schopnosti ako kvapalina v predpísanej koncentrácii ( má menšie merné teplo).

Pritiahnuté za uši.....vysokokoncentrovaná kvapalina zle odvádza teplo z motora a odovzdáva chladiču. Najvyššie merné teplo má čistá voda.

Odesláno
... Má toto vliv na výše uvedenou funkci klimatizace?

Máš štěstí Jaromíre, bylo to těsně vedle. Na funkci to nebude mít vliv. Jako na funkci rostlináře? Na tu už vůbec ne. :D :D :D

Odesláno

Proč jsem se ptal? Nic jsem neměil a byl jsem s tím i v Chorvatsku a vše v pohodě. Zkusím zjistit, na kolik mám namíchanout nemrznoucí směs. Přiznám se, že to nevím:nevim.

Odesláno

Podobné sa stáva aj mne. Mne zase na začiatku púšťania klimatizácie fúka vlažný vzduch, ale po čase mi fúka studený a to mám zapnuté auto.

A keď som mal manuálne nastavenú klimatizáciu tak mi skoro stále fúkal vlažný vzduch. Neviem ako je to možné, ale radšej to ani nebudem riešiť. Pretože je to predsa staré auto a môžem byť rád, že ta klimatizácia ako tak funguje. Inak som ju dával aj plniť a čistiť.

• O 1 měsíc později...
Odesláno

Opět klimatizace zlobí = fouká jen vlažný vzduch:(. Při zapnutí klimatizace je slyšet cvaknutí u klimakomprasoru (klima spojka). Trubky jsou studené/vlažné. Naposledy klimatizace chladila krásně (22 st.C) za jízdy a pak najednou přestala a začala foukat vlažně. Je i ,,slyšet" v průducích. Klimakompresor je teplý. Nevím, zdali by se dalo něco zjistit diagnostikou u tak ,,starého" auta (1996).

Odesláno (upraveno)

pokial to robi v rucnom rezime (nie automate)a sahara stale bezi, tipnul by som to na redukcny  ventil na vyparniku je to obdoba termostatu v motore  

mechanicka zalezitost

Upraveno uživatelem krtek 2
Odesláno (upraveno)

jasne plati to co som  napisal ,zda sa mi to najpravdepodobnejsie,kompresor je teply pises to znamena ze tlak vytvara ,ale ten tlak asi ten ventil neudrzi v systeme  ,tym padom slabo to skvapalni a nasledne sa nema co odparovat vo vyparniku a to nechladi  je to taka vecicka co skrti prietok skvapalneneho chladiva a ovlada to termostat podla teploty a ked neskrti tak to skvapalni malo a vsetko ide naspet na nasavanie do kompresora

Upraveno uživatelem krtek 2
Odesláno

Rozumím. Hadice od klimakompresoru je jedna teplá a druhá by měla být studená až orosená, ale je vlažná, až teplejší. Trubky od klimatizace, které vedou k přepážky motoru do vnitřku vozidla, tak jedna je teplá a druhá chladnější, ale není studená = orosená.
  O několik příspěvků výše, jsme dal fotku ,,nádobky" s popisem.

Odesláno

no a v tej teplej trubke musi ten ventil udrzat tlak ak neudrzi tak to proste medium  neskvapalni a nemoze chladit chcelo by to merat tlak aky tam je ale to sam si neporadis ja by ventil vymenil drahy neni no horsia je ta praca pri vymene

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...